Ημερομηνία : 09 Δεκ 2019, 04:05


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 2 δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Ο "θησαυρός" του Β.Αιγαίου: Επιβεβαιωμένα 5,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου!
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Οκτ 2011, 20:05 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 10 Αύγ 2009, 11:24
Δημοσ.: 7864
Thanks:
Thanked:
time στο post
Ο "θησαυρός" του Β.Αιγαίου: Επιβεβαιωμένα 5,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου!


Τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στην λεκάνη του Βόρειου Αιγαίου, αποκαλύπτουν τα αρχεία του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ που τόσα χρόνια έμεναν κρυμμένα, για την ακρίβει, θαμμένα! Oπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr στη μεν λεκάνη του βόρειου Αιγαίου, τόσο ανατολικά του πεδίου του Πρίνου, περί τη νησίδα...Μπάμπουρας (και γύρω τοποθεσίες) όσο και δυτικά, πρός τα νότια του κόλπου του Στρυμώνα και το Άγιο Όρος, τα εικαζόμενα δυνητικά κοιτάσματα επαρκούν για να καλύψουν το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Δηλαδή, περίπου 5,5 δισ. απολήψιμων (και όχι ΟΟΙΡ !) βαρελιών, με δυνατότητα παραγωγής πάνω από 100.000 βαρέλια/ημέρα. Και αυτές είναι ενδείξεις μόνο από τη βόρεια περιοχή του Αιγαίου.

Κατά ένα περίεργο τρόπο περιήλθαν σε γνώση και της Τουρκίας οι ανακαλύψεις αυτές και αυτή ήταν η αφορμή για τις κρίσεις του 1987, αλλά και την πρόσφατη έξοδο, πέρσι το καλοκαίρι ερευνητικών σκαφών της Τουρκίας σητν περιοχή. Παλαιότερες, προ του 2000, μελέτες του ΙΓΜΕ και των ΕΛΠΕ κάνουν λογο για όγκο Πρωτογενούς Υφιστάμενου Πετρελαίου (ΟΟΙΡ) που συντηρητικά εκτιμάτο σε άνω των 4 δισ. βαρέλια ανεπιβεβαίωτα αποθέματα στο Αιγαίο (Λεκάνες Θεσσαλονίκης και Βορείου Αιγαίου) και γύρω σε άλλα 2 δισ. βαρέλια στη ζώνη της Λεκάνης Ιονίου. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη τη μέση αναλογία που διέπει τη σχέση μεταξύ ΟΟΙΡ και ωφέλιμες απολήψιμες ποσότητες, θα μπορούσαμε συντηρητικά να υπολογίσουμε ότι το σύνολο ανεπιβεβαίωτων και δυνητικώς εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξεως των 1,2 δισ. ισόποσων βαρελιών. Δηλαδή μια αύξηση τουλάχιστον κατά 120 φορές του σημερινού αποθέματος των 10 εκατ. βαρέλιων! Πράγματι, και εντελώς περιληπτικά, μπορεί πλεον να υποστηριχθεί ότι το ΟΟΙΡ, και επομένως, οι δυνητικά απολήψιμοι όγκοι, σχεδόν σε όλους τους ελληνικούς ταμιευτήρες, κυρίως αυτών του Ιονίου και του βόρειου Αιγαίου, είναι κατά πολυ μεγαλύτεροι απ’ ό,τι αρχικώς θεωρείτο.

Το ερώτημα είναι γιατί λίγα μίλια από τα ελληνικά νησιά η κυβέρνηση δεν αποφασίζει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις και επιλέγει μόνο το Ιόνιο. Όπου πάντως, τα ίδια αρχεία δίνουν σημαντικά κοιτάσματα και πάντως πολύ περισσότερα από τα 250.000.000 εκατομμύρια βαρέλια που ανακοίνωση η κυβέρνηση. Στη λεκάνη του Ιονίου, ιδιαίτερα στη μέση των Στενών του Οτράντο μεταξυ της νήσου Οθώνοι και Ιταλίας υπάρχει η πεποίθηση ότι το υπέδαφος κάτω από τον πυθμένα της θαλάσσης είνα πλούσια κοιτασματοφόρος. Κάποιοι μάλιστα ομιλούν, ίσως με κάποια υπερβολή, για πραγματικό «Ελ Ντοράντο της Αδριατικής» με ανεπιβεβαίωτες ποσότητες απολήψιμων αποθεμάτων που υπερβαίνουν τα 2 δισ. βαρέλια πετρελαίου και ΦΑ.

Συνάμα, περαιτέρω γεωλογική ανάλυση διάφορων γεωτρήσεων που διεξήγαγαν ορισμένες ξένες εταιρείες (Enterprise Oil, Union Texas, κ.ά) το 1997-2000 σε περιοχές νότια της Κέρκυρας (Πατραϊκό, Κατάκολο, Αιτωλο/νία), έχει οδηγήσει τους υπευθύνους του ΥΠΑΝ το 2004 στο συμπέρασμα ότι τα πεδία στην ευρύτερη νότια αυτή περιοχή περιέχουν απολήψιμες ποσότητες που ξεπερνούν τα 2.5 δισ. βαρέλια. Με άλλα λόγια μιλάμε για ποσότητα δυνητικώς απολήψιμων ισόποσων βαρελιών στη Λεκάνη του Ιονίου της τάξεως των 4-5 δισ., χωρίς να υπολογίζονται ενδείξεις απο τη στεριά στη βορειοδυτική Ελλάδα. Εχουμε, λοιπόν, ως καρπό των νεότερων εργασιών, μια αύξηση των εκτιμήσεων του όγκου και της ποσότητος στα βασικά ταμιευτήρια υδρογονανθράκων της Ελλάδος κατά περίπου 50% από τις παλαιότερες εκτιμήσεις, από 6 δισ. σε 9-10+ δισ. ισόποσα βαρέλια. Το γεγονός αυτό, οδηγεί σε δυνατότητα παραγωγής άνω των 200.000 βαρέλια την ημέρα, σχεδόν δηλαδή το μισό της ημερήσιας ενεργειακής κατανάλωσης. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενεργειακή μας αυτονομία και την εθνική μας ασφάλεια.

Έτσι πολύ γρήγορα διαψύστηκαν και ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου που δήλωνε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2009 ότι «Στην Ελλάδα δεν έχουμε πετρέλαιο ή το πετρέλαιο που έχουμε είναι πολύ λίγο», αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος που μιλώντας στη Βουλή είπε πάνω κάτω τα ίδια: «Δεν υπάρχει πετρέλαιο στην Ελλάδα». Αλλά κάπως έπρεπε να δικαιολογηθεί η προσφυγή στο ΔΝΤ, η είσοδος στον Μηχανισμό Στήριξης κλπ...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

_________________
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία!\nΤο θέμα λοιπόν, δεν είναι να έχεις γνώμη...Το θέμα είναι, να έχεις γνώση!\n\nΈχουν αγιοποιήσει την άποψη κι ο καθένας έχει ταμπουρωθεί πίσω από τη δική του... καθώς "ως γνωστόν"..."κάθε άποψη είναι σεβαστή"! \nΌχι, ρε φίλε! Εγώ δεν πρόκειται να σεβαστώ την άποψή σου..."γιατί έτσι"!


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ο \"θησαυρός\" του Β.Αιγαίου: Επιβεβαιωμένα 5,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου!
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Οκτ 2011, 14:36 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 22 Νοέμ 2009, 21:16
Δημοσ.: 1282
Thanks:
Thanked:
time στο post
Τα επιβεβαίωσαν ,για να βάλουν πωλητήριο.


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 2 δημοσιεύσεις ] 

Παραπλήσια θέματα
Προσοχή!!Το "χριστιανικό" προσωπείο των νεοποχίτικων θρησκειών.
Δ. Συζήτηση: Παραθρησκεία-Νεοφανείς Αιρέσεις-Σέχτες-Καταστροφικές Λατρείες
Συγγραφέας: dominique
Απαντησεις: 0
Προκλητική αφίσα από υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη "Οι Τούρκοι κατακτούν την Θράκη" γραμμένη στην τουρκική γλώσσα!!!
Δ. Συζήτηση: Επικαιρότητα
Συγγραφέας: Spartan
Απαντησεις: 1
Η "Νέα Τάξη" αρχίζει να δείχνει το αληθινό της πρόσωπο πρώτα στην "ανάδοχό" της χώρα - Ο Ναζισμός και ο Σταλινισμός επαν
Δ. Συζήτηση: Νέα τάξη Πραγμάτων
Συγγραφέας: KostasL
Απαντησεις: 1
"Άγνωστοι" πέταξαν βόμβες μολότοφ στο προαύλιο εκκλησίας στη
Δ. Συζήτηση: Ειδησεις απο την Ελλάδα
Συγγραφέας: KostasL
Απαντησεις: 0
Ξεκινά το "σκάψιμο" στον Άρη το Curiosity
Δ. Συζήτηση: Αστρονομία - Αστροφυσική-Διάστημα
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 0


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr