Όλο το νέο μνημόνιο με τα σκληρά μέτρα που έρχονται

1
Η τελική συμφωνία με την τρόικα για να μείνουμε στο ευρώ - 3% ως 12% μειώνονται οι συντάξεις και κόβονται τα δώρα - 2 χρόνια πάνω για όλους τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - 2% ως 35% αναδρομικές περικοπές στα ειδικά μισθολόγια - Πόθεν έσχες για όσους παίρνουν επιδόματα και για τις άγαμες θυγατέρες - Εργασιακά - Τι αλλάζει για τριετίες και αποζημιώσεις



Αποκάλυψη τώρα! Ολο το νέο μνημόνιο
Οι ευρωπαίοι εταίροι στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης, έχοντας ενημερωθεί για τη συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά με την τρόικα, είναι έτοιμοι να αναλάβουν και πάλι το ελληνικό χρέος υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της το 2013 και από το 2014 ως και το 2016 θα έχει κατ’ έτος πρωτογενές πλεόνασμα



Το θρίλερ της παραμονής της χώρας στο ευρώ που παίχτηκε κοντά τρία χρόνια τώρα φτάνει στο τέλος του. Οι ευρωπαίοι εταίροι, έχοντας ενημερωθεί για τη συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά με την τρόικα, δηλαδή το νέο μνημόνιο, είναι έτοιμοι να αναλάβουν και πάλι το ελληνικό χρέος υπό μια προϋπόθεση:

Από το 2013 η Ελλάδα θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της (δεν θα έχει πρωτογενές έλλειμμα) και από το 2014 ως και το 2016 που θα τρέχει το νέο πρόγραμμα θα εξασφαλίζει κατ' έτος πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ (περί τα 3 δισ. ευρώ) για να αποπληρώνει μέρος των τόκων.

Αποκάλυψη όμως για όλους τους Ελληνες - δημοσίους υπαλλήλους, μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες - αποτελεί το νέο πακέτο μέτρων καθώς αφαιρεί εισοδήματα που θα ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας ενώ αλλάζει καθημερινές συνήθειες - από το πενθήμερο στην εργασία που βαίνει προς κατάργηση ως την ώρα που θα ανοίγουν και θα κλείνουν τα σουπερμάρκετ.
«Το Βήμα» παρουσιάζει σήμερα το νέο μνημόνιο, όλα τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό και επισυνάπτονται στο «Letter of Intent», δηλαδή στην επιστολή που θα απευθύνουν ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ώστε να ξεπαγώσουν οι δόσεις της βοήθειας που είχε συμφωνηθεί με το δεύτερο μνημόνιο.
Πρόκειται για το 95% των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μoρς μιλώντας στους πρεσβευτές των 26 ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα:
«Είναι μέτρα σκληρά, θα μείνουν μόνιμα, αλλά νοικοκυρεύουν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας».
Αυτό που μένει πλέον στους κυβερνητικούς εταίρους είναι να ανακοινώσουν και να ψηφίσουν το πακέτο των μέτρων - το τρίτο μέσα σε τρία χρόνια - και το κυριότερο, να πείσουν ότι δεν θα χρειαστεί κι άλλο...
Πριν από τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής και τα καλά λόγια που είχαν για την Ελλάδα οι ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και η τρόικα έσφιξαν τα χέρια την περασμένη Τετάρτη για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα μας τα προσεχή τέσσερα χρόνια ως το 2016.

Τα σκληρά μέτρα
Στο νέο μνημόνιο το κύριο βάρος της προσαρμογής μετατοπίστηκε στο Δημόσιο όπου προβλέπονται:

Μεγάλες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που θα ξεκινούν από 2% και θα φτάνουν κλιμακωτά ως και 35% στους δικαστές, όπου η μέση μείωση είναι 24%. Οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Αυγούστου.

Μεγάλες περικοπές στις ΔΕΚΟ όπου «κουρεύονται» εκ νέου όλοι οι μισθοί ώστε οι μεικτές αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ τον μήνα.

Η κατάργηση στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ των δώρων και όλων των επιδομάτων πέραν του ενιαίου μισθολογίου που θεσπίστηκε πέρυσι.

Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με την επέκταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» παντού σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού στους φορείς και τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Επίσης, στα μέτρα που αποκαλύπτονται ανοίγοντας το πακέτο, περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για τη μείωση του προσωπικού στα σχολεία, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που δεν έχει σχέση με τη διδασκαλία ενώ καταργούνται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν στις μετατάξεις εργαζομένων στο Δημόσιο.

Συνταξιούχοι στα όρια
Πιο βαριά όμως είναι τα μέτρα για τις περικοπές των συντάξεων δεδομένου ότι:

Καταργούνται για όλους τα δώρα.

Επιβάλλεται νέα εισφορά από 3% ως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Αυξάνονται οι εισφορές σε όλα τα Ταμεία (συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ) στα όρια των εισφορών του ΙΚΑ.

Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων.

http://www.tovima.gr/files/1/2012/10/20 ... logiko.jpg


«Πόθεν έσχες» για το επίδομα
Το νέο μέτρο είναι η καθιέρωση του «πόθεν έσχες» και η αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης όλων των πολιτών που παίρνουν επίδομα από το Δημόσιο ή τα Ταμεία τους. Θα ελέγχονται όλοι και εφόσον έχουν εισοδήματα π.χ. άνω των 30.000 ευρώ τον χρόνο ή μεγάλη περιουσία θα χάνουν το επίδομα.
Κάτι ανάλογο θα εφαρμοστεί και για τις συντάξεις των ανύπανδρων θυγατέρων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες σε πρώτη φάση θα χάσουν τη μισή σύνταξη.

Και σύνταξη δύο χρόνια μετά
Το μέτρο όμως που θα ανατρέψει τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και θα κάνει πιο αβέβαιο το μέλλον των ανέργων μεγάλης ηλικίας είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια. Σύμφωνα με τα κείμενα το μέτρο θα έχει γενική εφαρμογή, χωρίς εξαιρέσεις, ακόμη και για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η συνταξιοδότηση με 40 χρόνια ασφάλισης.
Πέραν όμως τούτων αυξάνονται και τα φορολογικά βάρη με νέες αυξήσεις στα τσιγάρα, στο υγραέριο, αλλά το κυριότερο, τον φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές
Ξεχωριστό κεφάλαιο στο νέο μνημόνιο αποτελούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που ξεκινούν από την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης και φθάνουν στη διεύρυνση του ωραρίου όλης της αγοράς και ειδικά των σουπερμάρκετ που θα ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα το πρωί και θα κλείνουν μία ώρα αργότερα το βράδυ.
Ειδικά μέτρα προβλέπονται για την απελευθέρωση της αγοράς των καυσίμων για την οποία η τρόικα θεωρεί ότι «επικρατούν συνθήκες καρτέλ».
http://www.tovima.gr/files/1/2012/10/20/perithalpsi.jpg

Πώς φτάσαμε εδώ
Μετά την αποτυχία του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου κρίθηκε από την ίδια την τρόικα αναγκαία η επιμήκυνση ώστε να μην καταρρεύσει η οικονομία. Οπως λένε έγκυρες πληροφορίες, αν δεν υπήρχε η επιμήκυνση θα έπρεπε να ληφθούν για τη διετία 2013 - 2014 μέτρα 18 δισ. ευρώ για να επανέλθει το πρόγραμμα σε τροχιά. Κάτι, ασφαλώς, ακατόρθωτο.
Ετσι στο νέο μνημόνιο τα μέτρα κατανεμήθηκαν ως εξής:

9,2 δισ. ευρώ το 2013,

4,1 δισ. ευρώ το 2014,

επιπλέον 200 εκατ. ευρώ το 2015.

Ειδικά για το 2015 και το 2016 όποια προσαρμογή κριθεί αναγκαία θα γίνει με την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, καθώς κρίθηκε αναγκαίος ο ελιγμός αυτός ώστε να μη δημιουργηθεί κυβερνητικό ρήγμα από την άρνηση του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη ο οποίος μάλιστα απείλησε με παραίτηση. Για αυτή τη διετία και η τρόικα δέχθηκε ότι θα έχουν απόδοση τα μέτρα εκσυγχρονισμού του κράτους που δεν θα έχουν απόδοση τα δύο πρώτα χρόνια.

Το 2013 ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος - Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μηδέν.

Το 2014 θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. (Αν δεν είχε συμφωνηθεί η επιμήκυνση το 2014 η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ.)

Το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3% του ΑΕΠ,

και το 2016 θα αυξηθεί στο 4,5% του ΑΕΠ.

Αυτό που απομένει τώρα είναι η συμφωνία για τη μείωση των τόκων και του χρέους (δηλαδή των δανείων που μας έχουν δώσει οι ευρωπαίοι εταίροι) ώστε να καταστεί «βιώσιμο», δηλαδή να μπορούμε να το εξυπηρετούμε στο μέλλον με τις δικές μας δυνάμεις.
Μια τέτοια συμφωνία είναι πολύπλοκη. Εδώ μπαίνουν και πάλι οι πολιτικοί...

ΤΟ ΒΗΜΑ

Re: Όλο το νέο μνημόνιο με τα σκληρά μέτρα που έρχονται

2
Μεταξύ άλλων προβλέπονται περικοπές -αναδρομικές απο 1ης Αυγούστου- στα ειδικά μισθολόγια που θα ξεκινούν από 2% και θα φτάνουν κλιμακωτά ως και 35%.

Προβλέπεται κούρεμα μισθών στις ΔΕΚΟ ώστε οι μεικτές αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ τον μήνα. Επίσης καταργούνται τα δώρα και επιδόματα σε Δημόσιο και ΟΤΑ πέραν του ενιαίου μισθολογίου. Μειώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) παντού σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού στους φορείς και τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Επίσης, στα μέτρα περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για τη μείωση του προσωπικού στα σχολεία, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που δεν έχει σχέση με τη διδασκαλία ενώ καταργούνται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν στις μετατάξεις εργαζομένων στο Δημόσιο. Στο νέο μνημόνιο περιλαμβάνεται η καθιέρωση "πόθεν έσχες" για όλους όσοι παίρνουν επίδομα από το Δημόσιο ή τα Ταμεία τους. Θα ελέγχονται όλοι και εφόσον έχουν εισοδήματα π.χ. άνω των 30.000 ευρώ των χρόνο ή μεγάλη περιουσία θα χάνουν το επίδομα. Κάτι ανάλογο θα εφαρμοστεί και για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες σε πρώτη φάση θα χάσουν τη μισή σύνταξη.


Σε ο,τι αφορά τους συνταξιούχους:

-Καταργούνται τα δώρα -Νέα εισφορά από 3% ως 12% στο άθροισμα κυρίας και επικουρικής σύνταξης -Αυξάνονται οι εισφορές σε όλα τα Ταμεία στα όρια των εισφορών του ΙΚΑ. -Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων. Επιπλέον, αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατα 2 χρόνια, με γενική εφαρμογή χωρίς εξαιρέσεις, ακόμη και για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Ωστόσο, ισχύει η συνταξιοδότηση με 40 χρόνια ασφάλισης.

Στο μνημόνιο προβλέπεται επίσης, μεταξύ άλλων, η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας,η μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης, η διεύρυνση του ωραρίου όλης της αγοράς και ειδικά των σουπερμάρκετ που θα ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα το πρωί και θα κλείνουν μία ώρα αργότερα το βράδυ. Αναλυτικά τι προβλέπει το νέο μνημόνιο σύμφωνα πάντα με το "Βήμα της Κυριακής Εξανεμίζονται εισοδήματα ύψους 14 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας για: δημοσίους υπαλλήλους, μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, και αγρότες, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής». * Μειώσεις σε μισθολόγια και αναδρομικά * Αμεση εφαρμογή των μέτρων * Αιματηρές περικοπές στις συντάξεις * Πλήττονται σκληρά οι άνεργοι


Αναλυτικά οι περικοπές σε συντάξεις, σε επιδόματα και στον δημόσιο τομέα:

Μισθολογικό κόστος δημοσίου τομέα 1 Ειδικά μισθολόγια Προβλέπεται η θέσπιση νομοθεσίας για τη μείωση των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων . Εξαιρούνται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και διακοπών. Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2012 , με την ακόλουθη κλίμακα μείωσης: 2% για μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ 10% για μισθούς που κυμαίνονται από 1.000 έως 1.500 ευρώ. 20% για το τμήμα μισθών μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ 30% για μισθούς από 2.500 έως 4.000 ευρώ και 35% για μισθούς μεγαλύτερους των 4.000 ευρώ. 2 Μισθολογικό κόστος Θέσπιση νομοθεσίας για τη μείωση του μισθολογικού κόστους του δημοσίου κατά 151 εκατ. Ευρώ το 2013 κα επί πλέον 34 εκατ. ευρώ το 2014.


Συμπεριλαμβάνονται η μείωση του κόστους των συμβούλων (κατά 11 εκατ. ευρώ το 2013), καθώς και το πάγωμα των προσλήψεων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 3 Νέο μισθολόγιο Εφαρμογή νέου μισθολογίου του προσωπικού της Βουλής με στόχο την εξοικονόμηση 14 εκατ. ευρώ το 2013 και επί πλέον 194 εκατ. ευρώ το 2014. 4 Εποχικά επιδόματα Θέσπιση νομοθεσίας για την κατάργηση των δώρων στο δημόσιο τομέα για εργαζόμενους στην κεντρική διοίκηση και τις τοπικές κυβερνήσεις, καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου. Τα μέτρα αυτά θα εξοικονομήσουν 424 εκατ. ευρώ το 2013. 5 Εργασιακή εφεδρεία Το 1% των δημοσίων υπαλλήλων θα τεθεί σε διαθεσιμότητα. Θέσπιση νομοθεσίας για την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων από το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα που εισήχθη το 2011. Οι δαπάνες υπολογίζεται ναμειωθούν κατά 15 εκατ. ευρώ το 2013. 6 Φορολογικά επιδόματα Κατάργηση των κινήτρων επίτευξης στόχων των δημοσίων υπαλλήλων για την εξοικονόμηση 13 εκατ. ευρώ το 2013 και επί πλέον 66 εκατ. ευρώ το 2014. 7 Μπόνους απόδοσης Θέσπιση νομοθεσίας για την κατάργηση του μπόνους απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων. Θα εξοικονομηθούν 36 εκατ. ευρώ το 2013 και 178 εκατ. ευρώ το 2014.


8 Περικοπές στην Παιδεία Θέσπιση τριών νομοσχεδίων για να: α) επιτραπούν οι υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών από τη μία περιοχή στην άλλη β) να γίνει συγχώνευση σχολικών μονάδων και γ) να μετακινηθεί διοικητικά το προσωπικό από τον υπόλοιπο δημόσιο τομές προς το υπουργείο Παιδείας. Μετά την έγκριση των νομοσχεδίων, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για τη μείωση του αριθμού του μη μόνιμου διδακτικού προσωπικού σε ετήσια βάση από 15.226 σε 2.000 δασκάλους. 9. ΑΕΙ Μείωση του προσωρινού προσωπικού των πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων κατά 90% (βάσει του προγράμματος «Αθηνά»). 10. ΟΤΑ Θέσπιση νομοθεσίας για τη μείωση του μισθολογικού κόστους των ΟΤΑ κατά 75 εκατ. ευρώ. (τίθεται σε ισχύ από 1-1-2013). 11. Ο κανόνας 1 προς 5 Επέκταση του κανόνα 1 προς 5 για τις προσλήψεις στην κεντρική κυβέρνηση μέχρι το 2016. 12. ΔΕΚΟ Θέσπιση νομοθεσίας για την ένταξη όλων των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο. Θα ισχύσει από 1-1-2013. Μείωση του μέσου μηνιαίου κόστους σε 1.900 ευρώ το μέγιστο.

Συμπεριλαμβάνονται όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, τα επιδόματα, οι υπερωρίες και οι μη μισθολογικές παροχές. 13. Υποχρεωτικές Μεταθέσεις Θέσπιση νομοθεσίας που επιτρέπει τις υποχρεωτικές μεταθέσεις προσωπικού (οριζόντιες και κάθετες), μέσα στη γενική κυβέρνηση και από τη μία περιοχή στην άλλη. 14. Ελάχιστες Προσλήψεις Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τον περιορισμό των προσλήψεων στα κέντρα μεταλυκειακής και επαγγελματικής κατάρτισης σε 500 άτομα ετησίως και για την αφαίρεση της εγγύησης εργασίας μετά την αποφοίτηση. Θέσπιση νομοθεσίας για όλες τις προσλήψεις που γίνονται από τον ΑΣΕΠ ώστε να λήγει μετά από τρία χρόνια η υποχρέωση διορισμού, εάν η πρόσληψη δεν έχει πραγματοποιηθεί. 15. Μειωμένη σύνταξη Κατάργηση της διάταξης που παρέχει πλήρη σύνταξη σε δημοσίους υπαλλήλους με 20 έτη υπηρεσίας σε περίπτωση απόλυσης


ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

1. Επί πλέον 2 χρόνια για σύνταξη Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια. Θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2013. Η αύξηση θα εφαρμοσθεί στο νόμιμο όριο συνταξιοδότησης (και σε οποιαδήποτε ηλικία συνταξιοδότησης για τις ειδικές ομάδες) και στα ελάχιστα προαπαιτούμενα για τη λήψη σύνταξης. Αυτή η αύξηση δεν θα επηρεάσει τη θεμελίωση του δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης στα 40 έτη. 2. Μειώνεται το «εφάπαξ» Μείωση των εφάπαξ συντάξεων κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους που έπαιρναν εφάπαξ σύνταξη κε εισαγωγή φόρου 3% στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του δημοσίου που έχουν ήδη λάβει τις εφάπαξ συντάξεις τους πριν από το 2010. Θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2013. 3. Μητρώο συντάξεων Έκδοση από το υπουργεί Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, κοινού υπουργικού διατάγματος για την εισαγωγή ενός μητρώου συντάξεων που θα το διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ. Το διάταγμα θα απαιτήσει τα ασφαλιστικά ταμεία να υποβάλλουν στοιχεία στην ΗΔΙΚΑ για τη σύνταξη μέχρι τη 10η ημέρα κάθε μήνα, για το σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης. Το σύστημα πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργήσει μέχρι το Δεκέμβριο του 2012. Οι πληρωμές θα παρακρατούνται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις υποβολής στοιχείων. 4. Περικοπές Θέσπιση νομοθεσίας για την εφαρμογή των ακόλουθων περικοπών με βάση το μητρώο συντάξεων της ΗΔΙΚΑ: α) Μείωση συνολικής μηνιαίας σύνταξης (κύριας και επικουρικής) για κάθε συνταξιούχο κατά: 3% για συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ, 5% για συντάξεις από 1.500 έως 2.000 ευρώ και 12% για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ. β) Περικοπή για τα ειδικά μισθολογικά καθεστώτα 20,6% (24,6% για τους δικαστές). Θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2013 5. Εξορθολογισμός Περαιτέρω εξορθολογισμός συντάξεων με: Α) κατάργηση όλων των εποχικών επιδομάτων για τις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις. (συμπεριλαμβάνονται τα εποχικά επιδόματα του ΟΓΑ). Β) Πόθεν έσχες συντάξεις για ανύπαντρες θυγατέρες που δικαιούνταν σύνταξη πριν από τον Ν.3865/2010. Γ) Μείωση των επιδομάτων των μη ανταποδοτικών συντάξεων για τους αγρότες κατά 30 ευρώ μηνιαίως. Δ) Κατάργηση των ειδικών επιδομάτων σύνταξης στους συνδικαλιστές. Ε) Χρήση ολοκληρωμένων διασταυρώσεων για την κατάργηση επιδομάτων σύνταξης που δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια από το 2013. 6. Κριτήρια για πρόωρες συντάξεις Νομοθεσία για την αύξηση των κριτηρίων πρόωρης σύνταξης από 18 έως 24 έτη καταβολής εισφορών. Θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2013

Κοινωνικά Επιδόματα

1. «Πόθεν έσχες» για όλους Εκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας), για να καθ9οριστούν οι διοικητικές διαδικασίες κα ιτα σχετικά έγγραφ, ώστε να στηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο «πόθεν έσχες», ε βάση το εισόδημα και την ιδιοκτησία. (οι διαδικασίες «πόθεν έσχες» θα πρέπει να έχουν τεθεί σε λειτουργία έως τον Ιανουάριο του 2013. 2. Μειώσεις για ανασφάλιστους Θέσπιση νομοθεσίας για τη μείωση επιδομάτων για τα ανασφάλιστα άτομα ανάλογα με το αν ο δικαιούχος ενοικιάζει ή όχι τον τόπο κατοικίας του (περικοπή 50 ευρώ) για τους ιδιοκτήτες και 30 ευρώ για τους μη ιδιοκτήτες), με στόχο την εξοικονόμηση 13 εκατ. ευρώ το 2013 και επί πλέον 13 εκατ. ευρώ το 2014. 3. Κατάργηση φοροαπαλλαγών Θέσπιση νομοθεσίας για την αντικατάσταση των οικογενειακών επιδομάτων με ένα συγκεκριμένο επίδομα για τη μείωση των δαπανών κατά 86 εκατ. ευρώ το 2013. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών βάσει εισοδήματος για τα έσοδα του 2012 με στόχο την εξοικονόμηση 339 εκατ. ευρώ, το 2013. 4. Επιστροφές με μέτρο Αναδιάρθρωση του συστήματος επιστροφής των εξόδων μεταφοράς για επιλεγμένες κατηγορίες ασθενών ώστε να επιστρέψουν στο επίπεδο του 2009. 5. Καταργούνται τα εποχικά επιδόματα Κατάργηση των εποχικών επιδομάτων για εργαζόμενους σε βιομηχανίες με εποχικά κριτήρια απασχόλησης (κατασκευές, τουρισμός, εκπαίδευση) με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση 70 εκατ. ευρώ από το 2013. 6. Γεωγραφικά κριτήρια Μείωση επιδόματος ανεργίας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές για την εξοικονόμηση 20 εκατ. ευρώ το 2013 7. Συγχώνευση εταιριών Θέσπιση νομοθεσίας για την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων σε ανέργους λόγω συγχώνευσης εταιριών. Θα εξοικονομηθούν περίπου 10 εκατ. ευρώ και θα ισχύσει από το 2013. 8. Στο στόχαστρο το ΕΚΑΣ Στόχευση βοηθητικών συντάξεων του ΕΚΑΣ σε άτομα άνω των 64 ετών, για την εξοικονόμηση 115 εκατ. ευρώ από το 2013. 9. Κόβονται από αγρότες Θέσπιση νομοθεσίας για την κατάργηση δύο προγραμμάτων για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών για να εξοικονομηθούν 25 εκατ. ευρώ το 2013. 10.

Νέα κοινωνικά προγράμματα

Θέσπιση νομοθεσίας για τη δημιουργία νέων κοινωνικών προγραμμάτων: Α) Επιδόματα ίσα με 200 ευρώ μηνιαίως για διάστημα 12 μηνών προς τους μακροπρόθεσμα αν ανέργους που έχουν εξαντλήσει όλο το διάστημα περιοχής του επιδόματος ανεργίας (12 μήνες), δεδομένου ότι δεν έχουν τα προσόντα για άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα και έχουν φορολογήσιμο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ, με ανώτατο όριο δαπανών 35 εκατ. ευρώ. Β) Εφαρμογή ενός συστήματος Εγγύησης Ελάχιστου Εισοδήματος σε δύο πιλοτικές περιοχές της χώρας με διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, με ανώτατο όριο δαπανών 20 εκατ. ευρώ.

Re: Όλο το νέο μνημόνιο με τα σκληρά μέτρα που έρχονται

3
Υπάρχουν και άλλες "κρυφές" απαιτήσεις της τρόικας που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο αλλά αποσιωπήθηκαν σκόπιμα από τα μέσα μαζικής πλύσης εγκεφάλου.

Μια άπ' αυτές είναι το υποχρεωτικό τσιπάρισμα των πολιτών με το φονικό μικροτσίπ το οποίο προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ όταν είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από το YouTube.

Πληροφορίες θέλουν την τρόικα να πιέζει αφόρητα την κυβέρνηση να συμπεριλάβει το υποχρεωτικό τσιπάρισμα όλων των Ελλήνων πολιτών με κυάνιο μαζί με τα γενόσημα φαρμάκια μέσα στο πρόγραμμα απαιτώντας την άμεση εφαρμογή του πριν το τέλος της χρονιάς αντί για το 2017 όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Σκοπός των τροϊκανών είναι να δολοφονήσουν όσους αρνηθούν να παραλάβουν τα γενόσημα φαρμάκια που παρασκευάζει η CIA σε ασιατικές χώρες όπως το Μπανγκλαντές, η Ινδία και το Πακιστάν ενώ άλλες φωνές πιο ακραίες στους κόλπους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (Ολιβιέ Φουκώ, Ρόμπερτ Ζέλικ) αξιώνουν τη γενικευμένη επέκταση του κατάπτυστου εκτρώματος και σ' όσους τολμήσουν ν' αμφισβητήσουν τις μελλοντικές επιλογές των Δρακονιανών Επικυρίαρχων.

[video]http://www.youtube.com/watch?v=Y-s59NVdh6g[/video]

Με άλλα λόγια αν δεν αποδεχτεί ο λαός το χάραγμα του Εωσφόρου τον περιμένει ο θάνατος!

Re: Όλο το νέο μνημόνιο με τα σκληρά μέτρα που έρχονται

6
moumou έγραψε:ολα αυτα τα νεα μετρα θα φερουν πεινα απλα πολυ απλα

http://www.mynews.gr/1/1154222/%CE%B5%C ... E%B4%CE%B1
Ξέρεις ακουγα εναν βουλευτή τις προάλλες και υποστήριζε τα μέτρα ενθουσιωδώς,τελικά τα πιστεύουν αυτά που λένε(δεν εξηγείται αλλιώς,δεν προσπαθούν να το ωραιοποιήοσυν δηλαδή με ψέμματα)και ελεγε προτιμώ να κόψουμε 30 ευρω απο την σύνταξη των 1000,παρά να μην δώσουμε καθόλου (που είναι η ενναλακτική του αν δεν παρουμε τα μέτρα).
Τι ωραία που ακούγεται!
Ναι,αλλα δεν λέει,οτι θα αυξηθούν οι εισφορές,οτι πληρωνει περισσότερους φόρους, χαρατσια,αυξήσεις τιμών,μεγαλύτερη συμμετοχή σε φάρμακα και φυσικά κόψιμο των δώρων...μόνο τα 30 ευρώ βλέπει!
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Όλο το νέο μνημόνιο με τα σκληρά μέτρα που έρχονται

7
Ο συγκεκριμένος βουλευτής δεν λέει κουβέντα για την ταμπακέρα (τα "κρυφά" μέτρα), γεγονός που γεννά υποψίες για ένα πολύ βρώμικο και άκρως επικίνδυνο παιχνίδι στις πλάτες των πολιτών!

Άν περάσει το φιρμάνι της τρόικας για υποχρεωτικό τσιπάρισμα με κυάνιο πριν το τέλος του '12, είναι σίγουρο πως θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Εν τούτοις θα πρέπει οι πολίτες να μάθουν από πρώτο χέρι το άσχημο παιχνίδι της μοίρας που τους επιφυλάσσει η τρόικα στη περίπτωση που δεν περάσει το κόλπο με τα γενόσημα φαρμάκια και να περάσουν στην αντεπίθεση πετώντας αυτούς τους φονιάδες έξω με τις κλωτσιές.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγκόσμια - Ελληνική Οικονομία”

cron