«Στους πολίτες το κόστος για τα σκουπίδια»

1
Της Ν. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Νέο γύρο αντιπαραθέσων με επίκεντρο τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική πυροδοτεί η άμεση δημοπράτηση των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας σε Γραμματικό, Κερατέα, Ανω Λιόσια και Φυλή, τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
«Τα 100 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων θα περάσουν στα δημοτικά τέλη» αναφέρουν πληροφορίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Οι καταληκτικές ημερομηνίες για τα τρία πρώτα έχουν καθοριστεί στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ για τη Φυλή στις 5 Φεβρουαρίου.
Τα εργοστάσια θα επεξεργάζονται 1 εκατ. 350 χιλιάδες τόνους ανά έτος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και το ΕΜΑΚ Φυλής σε πλήρη λειτουργία μπορεί να επεξεργάζεται 400 χιλιάδες τόνους ετησίως. Σήμερα το κόστος επεξεργασίας είναι 45 ευρώ ανά τόνο «ενώ θα ξεπεράσει τα 100 ευρώ χωρίς ΦΠΑ αν λειτουργήσουν τα εργοστάσια. Αυτό το κόστος θα μετακυλιστεί στα δημοτικά τέλη», αναφέρουν πληροφορίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Η ομοσπονδία καλεί σε πανστρατιά ώστε να μπει «φρένο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των μεγάλων επιχειρηματικών-εργολαβικών συμφερόντων να επιβαρύνουν το περιβάλλον και τις τσέπες των πολιτών», ενώ αποφάσισε την πραγματοποίηση στάσεων εργασίας την Τρίτη 22 και στις 29 Ιανουαρίου για το προσωπικό του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιακός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), φορέα αρμόδιου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η κομποστοποίηση
«Η απόφαση της δημοπράτησης των τεσσάρων εργοστασίων δεν λαμβάνει ούτε κατ' ελάχιστον υπόψη της τον περιφερειακό σχεδιασμό της Αττικής όσον αφορά την υποχρέωση για κομποστοποίηση, τις μεθόδους επεξεργασίας, την υποχρέωση αναθεώρησής του ανά 5ετία ώστε να συνυπολογίσει τη σημαντική μείωση των απορριμμάτων που έχει επιφέρει η κρίση», καταγγέλλει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος.
Στην Αττική ισχύει ο περιφερειακός σχεδιασμός του 2001, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2006 και από τότε δεν έχει αναθεωρηθεί, παρ' ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχει συμβεί ήδη από το 2011.
Επιπροσθέτως, θεωρείται ξεπερασμένος, διότι τα δεδομένα άλλαξαν άρδην, η τεχνολογία εξελίχθηκε και, το κυριότερο, έχει αλλάξει ο νόμος για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο νέος νόμος
Ο νόμος 4042/2012 ενσωματώνει την τελευταία ευρωπαϊκή οδηγία για τη διαχείριση των απρριμμάτων και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχεδιασμό).
Στην κορυφή της πυραμίδας διαχείρισης ο νέος νόμος προτάσσει την πρόληψη δημιουργίας απορριμμάτων και ακολουθούν κατά σειρά η επαναχρησιμοποίηση-αξιοποίησή τους, η ανακύκλωση στην πηγή με διαφορετικούς κάδους για κάθε υλικό, η ενεργειακή αξιοποίηση και, τελικώς, η διάθεση σε ΧΥΤΥ. «Ο νέος αυτός νόμος θα έπρεπε να επιβάλει αναθεώρηση του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ, ενέργεια στην οποία δεν προχώρησε ποτέ το Περιφερειακό Συμβούλιο», σημειώνουν πηγές του ΥΠΕΚΑ.
Τι λέει η Περιφέρεια
Πληροφορίες από παράγοντες της Περιφέρειας υποστηρίζουν ότι «ο ΠΕΣΔΑ προβλέπει αυτά τα έργα. Θα ήταν αδύνατο να χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ αν δεν προβλέπονταν». Σε σχέση με την επικαιροποίηση, σημειώνουν ότι «μετά την πενταετία η αναθεώρηση είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική. Το ΥΠΕΚΑ εξήγγειλε την εκπόνηση νέου εθνικού σχεδίου διαχείρισης, κάτι που γίνεται προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με το νέο νόμο. Αν προβλέπει κάτι που να επιβάλλει επικαιροποίηση του υφιστάμενου, θα προχωρήσουμε. Μέχρι στιγμής το ΥΠΕΚΑ μας δίνει το πράσινο φως.
»Παράλληλα, προχωρούμε τις προβλεπόμενες από το νέο νόμο δράσεις, όπως η πρόληψη. Εχουμε ήδη ετοιμάσει πρόταση και είμαστε έτοιμοι να στείλουμε το πλαίσιο στο ΥΠΕΚΑ. Πάντως το σχετικό εγχειρίδιο της Ε.Ε. εξεδόθη μόλις τον Οκτώβρη 2012».
Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ακόμη «ότι απ' το 2014 για κάθε τόνο ανεπεξέργαστων σκουπιδιών που θα θάβουμε θα επιβάλλεται τέλος 35 ευρώ, ποσό που θα αναπροσαρμόζεται ετησίως κατά 5 ευρώ. Τα πρόστιμα θα είναι κολοσσιαία».
Τέλος, αναφέρουν ότι «το μέγεθος των εργοστασίων είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν οι ποσότητες που θα προκύψουν την επόμενη 25ετία. Τα σκουπίδια δεν έχουν μειωθεί. Δημοπρατούμε για 1 εκατ. 350 χιλιάδες τόνους, την ώρα που η παραγωγή στην Αττική κυμαίνεται στα 2 εκατ.».
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=336442

Re: «Στους πολίτες το κόστος για τα σκουπίδια»

2
Με στάσεις εργασίας απαντά η ΠΟΕ-ΟΤΑ στους διαγωνισμούς για τα εργοστάσια απορριμμάτων
Σε στάσεις εργασίας για το προσωπικό του φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής ΕΔΣΝΑ την Τρίτη 22 Ιανουαρίου και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, καθώς και σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του Συνδέσμου (Άντερσεν και Μωραΐτη, Αθήνα), προχωρά η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αντιδρώντας στους διαγωνισμούς για την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στις καταληκτικές ημερομηνίες των διαγωνισμών για τα εργοστάσια σε Γραμματικό και Άνω Λιόσια, ενώ για τα άλλα δύο, σε Κερατέα και Φυλή, οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι στις 24 Ιανουαρίου και στις 5 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους συλλόγους-μέλη της στις περιοχές αυτές, αλλά και τους αιρετούς, να δώσουν το παρών στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας "ώστε όλοι μαζί να βάλουμε φρένο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των μεγάλων επιχειρηματικών-εργολαβικών συμφερόντων να επιβαρύνουν το περιβάλλον και τις τσέπες των πολιτών. Επιλογές που το μόνο που υπηρετούν είναι τα συμφέροντά τους και όχι τους πολίτες της Αττικής". Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα συνολικά στους πολιτικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς ώστε με "τη συστράτευση όλων μας να αποτρέψουμε την προσπάθεια της τρικομματικής συγκυβέρνησης και μερίδας αιρετών για ξεπούλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων".

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.ac ... eID=743803

Re: «Στους πολίτες το κόστος για τα σκουπίδια»

3
Απορρίμματα Αττικής: Διαγωνισμοί υπό ΠΟΕ-ΟΤΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαγωνισμοί για την κατασκευή των 4 εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ που υλοποιεί ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), με στόχο την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου σε ορίζοντα 25ετίας και τη διαχείριση 2 εκατ. τόνων σκουπιδιών το χρόνο. Η εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ ήδη προχώρησε στην συγκρότηση των Επιτροπών Διεξαγωγής της Α’ φάσης των διαγωνισμών για τα εργοστάσια του Γραμματικού και της Κερατέας που θα γίνουν στις 22 και 24 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 12:00 στα κεντρικά γραφεία του ΕΔΝΣΑ. Για τους δύο πιο πάνω διαγωνισμούς έχουν λάβει τεύχη δημοπράτησης 26 και 28 ενδιαφερόμενες εταιρείες αντίστοιχα.


Να σημειωθεί πως την ώρα που θα γίνεται ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο/ανάδοχους των έργων, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει εξαγγείλει στάσεις εργασίας και συγκέντρωσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΣΔΝΑ, προκειμένου να προσπαθήσει τους διαγωνισμούς. Τα βασικά στοιχεία των έργων Στις προκηρύξεις των διαγωνισμών περιλαμβάνεται η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, δύο στη Δυτική (Φυλή & Άνω Λιόσια) και δύο στην Ανατολική Αττική (Γραμματικό & Κερατέα) που θα επεξεργάζονται ενδεικτικά κατά μέγιστο 1.350.000 τόνους σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων ανά έτος. Η Μονάδα της Φυλής θα είναι κατά μέγιστο δυναμικότητας 700.000 τόνων, των Άνω Λιοσίων 400.000 τόνων, της Κερατέας και του Γραμματικού από 127.500 τόνους αντίστοιχα. Στις προκηρύξεις συμπεριελήφθη και η δυνατότητα κατασκευής τριών Μονάδων Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων από μία σε κάθε Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων. Η συνολική συμβατική χρονική διάρκεια της Σύμπραξης έχει ενδεικτικά εκτιμηθεί από την Αναθέτουσα Αρχή σε είκοσι επτά (27) έτη από τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Σύμπραξης. Η ακριβής συνολική συμβατική χρονική διάρκεια της Σύμβασης θα καθορισθεί ειδικότερα στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και θα προσδιορισθεί ρητά στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.


Η Αναθέτουσα Αρχή θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής, με την καταβολή ποσού που θα ανέρχεται ποσοστιαία ενδεικτικά από 40% έως και 60% της κατασκευαστικής αξίας του Έργου, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), και το οποίο θα προέρχεται από κοινοτική ή/και εθνική χρηματοδότηση. Η καταβολή της συνεισφοράς της Αναθέτουσας Αρχής θα γίνει τμηματικά, ανάλογα με την πρόοδο του Έργου, όπως θα προσδιορισθεί ειδικότερα στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών και στο Σχέδιο Σύμβασης Σύμπραξης. Σημειώνεται ότι το ύψος της χρηματοδοτικής συμβολής της Αναθέτουσας Αρχής θα προσδιορισθεί στο πλαίσιο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στο διαγωνισμό θα γίνουν δεκτές όλες οι δόκιμες τεχνολογίες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία. Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων. Όπως σημειώνει ο ΕΣΔΝΑ σε ανακοίνωσή του, «μέσω των διαδικασιών αυτών η Αττική έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων της, εφάμιλλες των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και να απαλλαγεί οριστικά από το παρωχημένο μοντέλο της υγειονομικής ταφής του συνόλου σχεδόν των παραγόμενων απορριμμάτων.


«Εδώ και δεκαετίες, 2.000.000 τόνοι σκουπιδιών συλλέγονται 365 μέρες τον χρόνο, από κάθε γειτονιά της Αττικής και των νησιών, με ευθύνη των 66 Δήμων και στο σύνολό τους καταλήγουν στην Δυτική Αττική, στον ΧΥΤΑ της Φυλής, όπου θάβονται υγειονομικά, χωρίς προηγούμενη επεξεργασία, σε ένα ποσοστό της τάξης του 90%. Με την κατασκευή των 4 εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων η Αττική γυρίζει οριστικά σελίδα, η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων αποκεντρώνεται και εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας. Υπενθυμίζεται ότι ηΕ.Ε. μας απειλεί από 1-1-2014 με πρόστιμο 35 € ανά τόνο απορρίμματος που θάβεται ενώ μπορεί να έχει υποστεί πρώτα κάποιας μορφής επεξεργασία. Οι νέες υποδομές θα κατασκευαστούν χωρίς επιβάρυνση της εθνικής οικονομίας, αφού τα έργα θα χρηματοδοτηθούν έως του ποσού των 200 εκ. € από το ΠΕΠ Αττικής και τα υπόλοιπα απαιτούμενα χρήματα θα καταβληθούν από τους ιδιώτες που θα αναλάβουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάθεσης των έργων, την κατασκευή και λειτουργία τους».


Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr

Πηγή: www.paraskhnio.gr

Re: «Στους πολίτες το κόστος για τα σκουπίδια»

4
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ "ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΦΟΡΟ" ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ - ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΜΕΣΩ ΔΕΗ



Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο επιβολής «κεφαλικού φόρου» για τα μη επεξεργασμένα οικιακά απορρίμματα που μέσω των Δήμων οδηγούνται στους ΧΥΤΑ. Επικαλείται γι’ αυτό κοινοτικές οδηγίες και ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το «σατανικό» σχέδιο της από το 2014. Το γεγονός ότι την περίοδο 2015-2016 υπάρχει τεράστιο κενό χρηματοδότησης μάλλον παίζει ρόλο.

Τα όσα σκέφτονται στην κυβέρνηση για να φέρουν χρήματα στα ταμεία αγγίζουν πλέον τα όρια του παρανοϊκού, αν δεν τα έχουν ξεπεράσει κι’ όλας. Ενώ από τα στοιχεία καταγράφεται σημαντική μείωση των οικιακών απορριμμάτων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αυτό σημαίνει δηλαδή ότι ο Έλληνας δεν αγοράζει, δεν καταναλώνει γιατί δεν έχει χρήματα, αυτοί θέλουν να βάλουν και φόρο για τα σκουπίδια.

Πώς θα το κάνουν αυτό; Μέσω των Δήμων που καταρρέουν ελλείψει κρατικής χρηματοδότησης (αφού τους επέβαλαν ένα σωρό νέες αρμοδιότητες και τους αφήνουν χωρίς προσωπικό με χιλιάδες απολύσεις). Θα ζητήσουν, σε πρώτη φάση το διπλασιασμό των δημοτικών τελών που πληρώνουν οι πολίτες για την υγειονομική ταφή των μη επεξεργαζόμενων οικιακών απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα κοστολογείται 35 ευρώ ο τόνος των απορριμμάτων και κάθε χρόνο θα επιβάλλεται επιπλέον κόστος 5 ευρώ έως ότου φθάσει τα 60 ευρώ ο τόνος.

Όλη αυτή την επιβάρυνση θα την επωμισθεί ο ελληνικός λαός, ακόμη και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και εν είδει κεφαλικού φόρου. Θα επρόκειτο για έναν ακόμη εκβιασμό. Ή πληρώνετε αυξημένα δημοτικά τέλη ή σαν κόβουμε το ρεύμα

Η αύξηση των τελών υγειονομικής ταφής μη επεξεργασμένων οικιακών απορριμμάτων, προβλέπεται στον Ν. 4042/12, όπου ορίζεται, ότι από το 2014, οι φορείς πρέπει να καταβάλουν φόρο υγειονομικής ταφής για την διάθεση ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων, σε ΧΥΤΑ.

Αυτά που πληρώνουμε σήμερα 10-48 ευρώ τον τόνο δεν είναι αρκετά. Η τρόικα θέλει περισσότερα. Αποδεικνύεται λοιπόν πώς το μνημόνιο κρύβει πολλούς φόρους και πολλά μέτρα ακόμη σε κάθε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα εσόδων και χρηματοδοτικό κενό.

Θέλετε να μάθετε και πόσοι είναι οι τόνοι των απορριμμάτων. Αυτή τη στιγμή παράγονται στην Αττική ετησίως 2 εκατομμύρια τόνοι αστικών απορριμμάτων. Από αυτούς γίνεται επεξεργασία σε 400.000 τόνους. Υπάρχει λοιπόν ένα απόθεμα της τάξεως του 1,6 εκατ. τόνων για να επιβληθεί στους Δήμους και να μετακυλισθεί στους πολίτες.

Ξαφνικά, ανακάλυψαν φαίνεται πώς γίναμε Αγγλία, Γερμανία ή Αυστρία και πρέπει να φορολογούμαστε περισσότερο για τα σκουπίδια. Ποιοι; Οι Έλληνες που ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε.

Η ουσία είναι πώς κάποιοι «εθνικοί εργολάβοι», σε συνεργασία με εταιρείες του εξωτερικού, θέλουν να κάνουν «μπίζνες» στην Ελλάδα με τα σκουπίδια. Γι’ αυτό ο κ. Σγουρός και πολλοί από την κυβέρνηση προωθούν την κατασκευή εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Γι’ αυτό απαξιώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίες ακόμη και οι αναφορές του Γερμανού εντεταλμένου στην Ελλάδα κ. Φούχτελ, που και αυτός κόπτεται για τα απορρίμματα.

Όλα στου κασίδη το κεφάλι για να θησαυρίζουν τα εγχώρια και τα ξένα συμφέροντα. Έτσι εννοεί το success story ο κ. Σαμαράς. Δίδοντας έργα στους επιχειρηματίες για να κερδοσκοπούν σε βάρος του λαού.

defencenet
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]
Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγκόσμια - Ελληνική Οικονομία”