!!! Η Τουρκία του Ομπάμα

1
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ιλαροτραγωδία. Μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν τα όσα προηγήθηκαν και επακολούθησαν της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο - όχι φυσικά στο Φανάρι, αλλά σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης. Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε λυσσαλέα να υποβαθμίσει τη συνάντηση αυτή: την εξαφάνιση από το πρόγραμμα του Ομπάμα, δεν εξέδωσε δελτίο τύπου που να την αναφέρει, απαγόρευσε να παραστεί τηλεοπτική κάμερα και επέτρεψε -μετά από σφοδρότατες διαμαρτυρίες Ελληνοαμερικανών- να δημοσιευθεί φωτογραφία αφού ο Ομπάμα είχε φύγει όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από το... Ιράκ! Μεγαλύτερη δημοσιότητα είχαν τα... παράνομα ερωτικά ραντεβού του Τζον Κένεντι με τη Μέριλιν Μονρόε!
Εξευτελιστική ήταν αυτή η διαδικασία για τον Βαρθολομαίο. Οι Τούρκοι έκαναν πλάκα μαζί του, χαρακτηρίζοντας τη συνάντησή του με τον Ομπάμα... «μυστική»! Δεν έχουν κι άδικο, εδώ που τα λέμε. «Μας λυπεί το γεγονός, ένας θρησκευτικός ηγέτης που ζει και εργάζεται καθ όλη τη διάρκεια της ιστορίας ειρηνικά μαζί με άλλα δόγματα, αν έχει κάποιο πρόβλημα να το εκφράζει σε μυστική συνάντηση με τον ηγέτη ξένης χώρας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Πολύ σοβαρότερα όμως είναι άλλα ζητήματα που ανέδειξε η επίσκεψη Ομπάμα στην Ευρώπη και στην Τουρκία τα οποία θα έχουν αναπότρεπτες έμμεσες επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να προετοιμαστεί για τις συνέπειές τους. Οι αλλαγές είναι ριζικές. Σε καμία περίπτωση η Αθήνα δεν πρέπει να συνεχίσει να εγκλωβίζει τις απαιτήσεις της προς την Αγκυρα σε αιτήματα της κατηγορίας «επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης». Καθίστανται επιτακτικές ουσιαστικές αλλαγές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία.

«Παράπλευρη απώλεια» της θεαματικής αναβάθμισης της Αγκυρας στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης Ομπάμα κινδυνεύει να αποδειχθεί η Ελλάδα, αν δεν αλλάξει η πολιτική της χώρας μας έναντι της Τουρκίας. Οταν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έφτασε κιόλας στο σημείο να συνδέει τη σχολή της Χάλκης με απαιτήσεις της Αγκυρας για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης που αντιβαίνουν ευθέως στη συνθήκη της Λοζάνης, πρέπει να ανησυχούμε πολύ, πάρα πολύ.

«Οχι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ» είναι το σύνθημα που κυριαρχεί τώρα, πιο ανοικτά παρά ποτέ, στις ηγετικές πολιτικές ελίτ της Γερμανίας, της Γαλλίας και των στενά συμμαχικών τους ευρωπαϊκών χωρών, με αφορμή την προσπάθεια της Αγκυρας να αποτρέψει την εκλογή ως γ.γ. του ΝΑΤΟ του Δανού Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, εκλεκτού του Βερολίνου. «Βάλτε την Τουρκία στην ΕΕ!» απαίτησε σε όλους τους τόνους ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ευρώπη. Τι θα κάνει τώρα στο θέμα αυτό η Ελλάδα; Η μέχρι τώρα γραμμή της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, «τασσόμαστε υπέρ της τουρκικής ένταξης», φέρνει αντικειμενικά την Ελλάδα στο πλευρό των ΗΠΑ και της Τουρκίας εναντίον της Γερμανίας και της Γαλλίας! Θα συνεχίσει η Αθήνα αυτή τη γραμμή; Πρέπει οπωσδήποτε να την αλλάξει γιατί εκτός από «αυτοκτονική» είναι και γελοία! Ε, όχι και να πέσουμε στον βωμό της υπεράσπισης της... Τουρκίας!

Ακόμη και οι Αγγλοι, οι δήμιοι της Κύπρου, έχουν αλλάξει στάση απέναντι στην Αγκυρα. Λένε και γράφουν πράγματα αδιανόητα μέχρι πρότινος γι αυτούς. «Μια διευθέτηση της διαμάχης για την Κύπρο που έχει παρατραβήξει αποτελεί οπωσδήποτε ουσιώδη προϋπόθεση για την τουρκική ένταξη στην ΕΕ», γράφει σε κύριο άρθρο του το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ» στο χθεσινό του τεύχος. Θα τολμήσουν να πουν αυτό το αυτονόητο πράγμα η Αθήνα και η Λευκωσία και θα απαιτήσουν να γίνει θέση της ΕΕ ή θα συνεχίσουν τη «σιωπή των αμνών»;

Αλλαξε η κατάσταση στην Ευρώπη σχετικά με την Τουρκία. Οι Αμερικανοί τη θεωρούν εξαιρετικά πολύτιμη γέφυρα για την αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με τον μουσουλμανικό κόσμο. Οι Ευρωπαίοι τη θεωρούν πλέον φορέα της θεωρίας της «σύγκρουσης των πολιτισμών» και ενισχύονται οι φόβοι τους ότι ενδεχόμενη ένταξή της στην ΕΕ θα σηματοδοτήσει το τέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής ολοκλήρωσης. Η ευρωπαϊκή και η αμερικανική αντίληψη για την Τουρκία καθίστανται πλέον ασύμβατες. Με τους Αμερικανούς ή με τους Ευρωπαίους θα πάει η Ελλάδα στο κρισιμότατο αυτό θέμα για τη χώρα μας; Καλείται να αποφασίσει και να διαλέξει.
Έλληνες Αμύνεσθαι Περί Πάτρης,Ελευθερία ή Θάνατος!Μετά από μια εθνοεπανάσταση χρειάζεται και μια εθνοκάθαρση...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδησεις απο την Ελλάδα”

cron