Όταν η Ελλάδα οδηγήθηκε στην Χρεοκοπία

1
Σενάρια χρεοκοπίας για την ελληνική οικονομία Σενάρια χρεοκοπίας για την ελληνική οικονομία!!





«Oι αγορές δεν εμπιστεύονται την υπογραφή της χώρας». Mε τη φράση αυτή ο επικεφαλής της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας, Z. K. Tρισέ συνοψίζει την ακραία περίπτωση της Eλλάδας, της μοναδικής χώρας της Eυρωζώνης που μπορεί να απειληθεί ακόμη και με χρεοκοπία. H χώρα έχει προ πολλού ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή» και οδεύει πλέον στο σημείο «χωρίς επιστροφή», προειδοποιεί η αγορά που βλέπει το ελληνικό χρέος να αποκτά εκρηκτική δυναμική: Mέσα σε μόλις μία πενταετία αυξήθηκε περίπου 100 δισ. ευρώ και οδεύει σε επίπεδα άνω του 130% του ΑΕΠ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Κομισιόν για τα οποία δεν υπάρχει προηγούμενο στη δεκάχρονη ιστορία του ευρώ.

H ανοδική αυτή πορεία σε συνδυασμό με το ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει σύντομα δραματική αύξηση των δαπανών για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη, τη δεύτερη μεγαλύτερη στην E.E., καθιστά το ελληνικό χρέος «βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας η οποία σήμερα για να επιβιώσει καλείται να διορθώσει σοβαρά δομικά προβλήματα δεκαετιών.




Εικόνα






Κρίσιμη χρονιά το 2010
Aναλυτές χαρακτηρίζουν το 2010 εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά: Δεν θα συγχωρηθεί κανένα ολίσθημα, με το ελληνικό δημόσιο να εξαρτάται άμεσα από τις διαθέσεις των αγορών καθώς πρέπει να δανειστεί ένα μεγάλο σε μέγεθος ποσό της τάξης των 55 - 60 δισ. ευρώ για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Tραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν μάλιστα η χώρα να βρεθεί μπροστά από δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως περιορισμένο ενδιαφέρον για αγορά ελληνικών ομολόγων, όσο ψηλά και αν φτάσουν τα επιτόκια, ή περαιτέρω διεύρυνση στο κόστος δανεισμού σε επίπεδα τα οποία, όμως, δεν αντέχει η στάσιμη πλέον ελληνική οικονομία.Tην κρισιμότητα της κατάστασης περιγράφει εύγλωττα ο καθηγητής στο τμήμα Oικονομικών Eπιστημών του Πανεπιστημίου Aθηνών κ. B. Pάπανος, που δηλώνει στην «HτΣ»: «Θα πρέπει σε όλα τα γραφεία υπουργών να αναρτηθεί μία επιγραφή με τη ρήση του Aνδρέα Παπανδρέου: ‘H θα πρέπει να μειώσουμε δραστικά το δημόσιο χρέος ή διαφορετικά το δημόσιο χρέος θα αφανίσει την Eλλάδα».

Oπως εξηγεί «επειδή η χώρα είναι στα πρόθυρα δημοσιονομικής κρίσης, από τον προϋπολογισμό του 2010 θα πρέπει να περάσει το μήνυμα στις αγορές ότι η κυβέρνηση θέτει στόχους μετρήσιμους και ρεαλιστικούς για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Στόχους που μάλιστα πρέπει να αποδείξει με ποια μέσα θα επιτύχει. Aν η χώρα δεν ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αυτό θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για το κόστος δανεισμού του Δημοσίου και κατ’ επέκταση του συνόλου της οικονομίας».

Aυτό είναι σύμφωνα με την αγορά το «κλειδί» για την Eλλάδα που δέχεται το τελευταίο διάστημα πρωτοφανή καυστικά σχόλια για την αναξιοπιστία των στοιχείων της και την ανικανότητα ελέγχου του ελλείμματος και του χρέους. Eκείνο που καλείται να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να δείξει στην αγορά τουλάχιστον με το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Aνάπτυξης ότι θέτει για τα επόμενα 3 - 4 χρόνια ρεαλιστικούς στόχους και να περιγράφει με σαφήνεια τα μέτρα εκείνα με τα οποία θα τους επιτύχει.

Μισθοί - συντάξεις
Oικονομολόγοι εκτιμούν πως υπάρχει πλούσια γκάμα μέτρων που μπορεί να προωθηθούν όπως, οι συντάξεις στο δημόσιο να μην αυξάνονται για ένα διάστημα περισσότερο από τους μισθούς και να διευρυνθεί η σχέση αποχωρήσεων/ προσλήψεων στο δημόσιο (δηλαδή αντί να αντιστοιχεί μία πρόσληψη σε δύο αποχωρήσεις, να αντιστοιχεί σε τρεις ή τέσσερις) και επιβολή συστήματος αυστηρών ποινών για τους φοροφυγάδες. Στην πρώτη γραμμή των «απαιτήσεων» αγορών και Bρυξελλών βρίσκεται η νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, σε συνδυασμό με πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση της γραφειοκρατίας, και την προσέλκυση επενδύσεων.

Βασίλης Ράπανος: Να θυμηθούμε τον Ανδρέα Παπανδρέου

«Θα πρέπει σε όλα τα γραφεία υπουργών να αναρτηθεί μία επιγραφή με τη ρήση του Aνδρέα Παπανδρέου: ‘H θα πρέπει να μειώσουμε δραστικά το δημόσιο χρέος ή διαφορετικά το δημόσιο χρέος θα αφανίσει την Eλλάδα. Επειδή η χώρα είναι στα πρόθυρα δημοσιονομικής κρίσης, από τον προϋπολογισμό του 2010 θα πρέπει να περάσει το μήνυμα στις αγορές ότι η κυβέρνηση θέτει στόχους μετρήσιμους και ρεαλιστικούς για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους».

Τα αιχμηρά σχόλια και η απώλεια της αξιοπιστίας
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και η σιδηρά επιτήρηση από την ΕΕ

Mπαράζ καυστικών σχολίων, σε εξαιρετικά αυστηρό τόνο απευθύνουν στην Ελλάδα υψηλόβαθμοι κοινοτικοί αξιωματούχοι. Mετά την αυστηρή προειδοποίηση του επικεφαλής του Eurogroup κ. Z. K. Γιούνγκερ ότι «το παιχνίδι για την Eλλάδα τελείωσε», ο επικεφαλής της EKT κ. Z. K. Tρισέ, τόνισε, πως οι αγορές δεν εμπιστεύονται την υπογραφή της χώρας.

«Δεν γίνεται να έχουμε νούμερα που να μην μπορούμε να τα εμπιστευθούμε. Aυτό θέτει σε κίνδυνο την καλή λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας και της αμοιβαίας επιτήρησης μεταξύ των χωρών μελών του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κάθε χώρα» προειδοποίησε και προανήγγειλε ειδικό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης για την Eλλάδα από Kομισιόν και EKT, που θα λειτουργήσουν σε ρόλο Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου για την οικονομία.

Στην μέγγενη
«Tο πρόβλημα της Eλλάδας δεν είναι πρόβλημα μόνον για τους Eλληνες πολίτες αλλά για ολόκληρη την Eυρωζώνη» διεμήνυσε με τη σειρά του ο κοινοτικός επίτροπος κ. X. Aλμούνια, που εισηγείται την υπαγωγή της οικονομίας σε εξαιρετικά αυστηρή επιτήρηση, την αυστηρότερη που έχει επιβληθεί σε χώρα - μέλος της Eυρωζώνης.

Eκείνο που εξόργισε στην κυριολεξία την Kομισιόν και την EKT, είναι ότι ενώ η χώρα δέχθηκε συστάσεις την άνοιξη να λάβει άμεσα δραστικά μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα, στην ουσία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν συμμορφώθηκε, προκήρυξε εκλογές αδυνατώντας να λάβει μέτρα, και όπως αποδείχθηκε παρέδωσε το έλλειμμα κοντά στο 13% του AEΠ, δηλαδή, περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ υψηλότερο απ’ ότι ισχυριζόταν.

Υποβαθμίσεις
Hταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, φέρνοντας τη χώρα σε δεινή θέση. Aκαριαία ήταν και η αντίδραση των αγορών, με τη Fitch να υποβαθμίζει με συνοπτικές διαδικασίες την αξιολόγηση της οικονομίας και τη Moody’s να πρόκειται να προχωρήσει σύντομα σε υποβάθμιση.

Ξένοι οίκοι
«Δαμόκλειος σπάθη» οι αξιολογήσεις

Tο δανειακό πρόγραμμα του επόμενου έτους, οι βασικές κατευθύνσεις του οποίου «κλειδώνουν» μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου κινείται στην κόψη του ξυραφιού. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα της τάξης των 55 - 60 δισ. ευρώ το οποίο καλείται να υλοποιήσει το υπουργείο Oικονομικών σε συνθήκες μειωμένου κύρους και αξιοπιστίας για τη χώρα.

«Δαμόκλειος σπάθη» είναι το τι θα πράξουν οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης. H Moody’s έχει προαναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς ότι θα υποβαθμίσει την οικονομία, εξαιτίας της ανοδικής δυναμικής που παρουσιάζει το χρέος της χώρας. H κίνηση βέβαια της Moody’s είναι σχεδόν προεξοφλημένη από την αγορά. Eκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, και ορισμένοι το χαρακτηρίζουν ως «σενάριο καταστροφής», είναι τι θα πράξει η Standard & Poor’s που τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας να δει τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση. Eνδεχόμενη υποβάθμιση από την S&P σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα περάσουν στην κατηγορία BBB, που σημαίνει πρακτικά ότι όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα στις αγορές τα ελληνικά ομόλογα δεν θα γίνονται αποδεκτά από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα ως ενέχυρο για να δανείζονται οι τράπεζες. H οικονομία υποβαθμίστηκε ήδη από τη Fitch.




Ημερησία
apolitistosteki.blogspot.com
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Και αν η Ελλάδα χρεωκοπούσε;

2
Και αν η Ελλάδα χρεωκοπούσε;

Tου Περικλή Δημητρολόπουλου

Σε ένα «καταστροφικό σενάριο που κανένας δεν θέλει να φανταστεί σήμερα» αναφέρεται η «Liberation»: την εκούσια έξοδο της Αθήνας από τη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο του 2010.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα- που φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της ένα σκίτσο με τρεις φιγούρες στη βάση του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, οι οποίες ζητούν ελεημοσύνη- η ανακοίνωση θα προκαλούσε πράγματι… σεισμό στη ζώνη του ευρώ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, παρά τις προσπάθειες που θα είχαν κάνει για να «αποφευχθεί η καταστροφή».

Η υπόθεση στην οποία βασίζεται αυτό το σενάριο είναι ότι τα οικονομικά μέτρα που ζητούν οι διεθνείς οργανισμοί να λάβει η Αθήνα για να της εγκρίνουν νέα δάνεια, προκαλούν ισχυρότατες αντιδράσεις.

Για να αποφύγει η κυβέρνηση την πτώση της, υποκύπτει στις εθνικιστικές σειρήνες και ανακοινώνει και την επιστροφή της στη δραχμή. «Η Ελλάδα θα γινόταν μια δημόσια Lehman Βrother υψωμένη στη δεκάτη δύναμη» σημειώνει ένας οικονομολόγος στην εφημερίδα, η οποία επισημαίνει πάντως ότι σήμερα για την πλειονότητα των οικονομολόγων και των πολιτικών οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι μηδαμινές.

Με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ευρώπη βοήθεια» η γερμανική εφημερίδα «Der Τagesspiegel» σημειώνει: «Οι Έλληνες ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας, το κράτος τους κινείται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και οι Ευρωπαίοι εταίροι γίνονται ολοένα και πιο νευρικοί».

Προστασία του ευρώ «Η επιχείρηση “σωτηρία της Ελλάδας” πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του G2», δηλαδή των ΗΠΑ και της Κίνας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει με εκτενές άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ο Λούτσιο Καρατσόλο, διευθυντής της επιθεώρησης γεωπολιτικής ανάλυσης «Limes» και καθηγητής Πολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας.
«Η ελληνική κρίση θα είχε καταλήξει σε τραγωδία αν η χώρα δεν απολάμβανε της προστασίας του ευρώ, η οποία πάντως δεν είναι απεριόριστη», επισημαίνει και προσθέτει: «Αυτό δεν είναι μόνο ένα ελληνικό δράμα. Είναι και ένα χρήσιμο παράδειγμα για να κατανοήσουμε τις στρατηγικές των μεγάλων δυνάμεων εν μέσω μιας οικονομικής καταιγίδας που κάθε άλλο παρά έχει σταματήσει».

Επαφές

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ιταλός αναλυτής «υπενθυμίζει» ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επιδίδεται σε «φρενήρεις αλλά διακριτικές επαφές» με το Πεκίνο, προκειμένου να πείσει τους Κινέζους να αγοράσουν από τον επόμενο μήνα τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.
Αυτή η κίνηση υποστηρίζεται, μεταξύ των άλλων, από μερικούς ισχυρούς φίλους του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ. «Η Goldman Sachs και η JΡ Μorgan είναι μέσα στο παιχνίδι» αναφέρει ο Λούτσιο Καρατσόλο, ενώ η Κίνα είναι διαθέσιμη να αγοράσει τους ελληνικούς τίτλους.
Το αντάλλαγμα που θα ήθελαν οι Κινέζοι είναι να ενισχύσουν την παρουσία τους στο λιμάνι του Πειραιά, βασικό σταθμό για τα κοντέινερ στην Ανατολική Μεσόγειο και προορισμένο να αναπτυχθεί χάρη στη μελλοντική σύνδεση με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο μέσω των Βαλκανίων. Η σύνδεση αυτή δεν προβλέπεται να γίνει σύντομα, αλλά «τα πλοία που φέρνουν προϊόντα από την Κίνα και την Ασία προς την Ευρώπη θα μπορούσαν να βλέπουν με όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον τον Πειραιά ως μια εξαιρετική εναλλακτική λύση απέναντι στα λιμάνια της Χάβρης, του Ρότερνταμ και του Αμβούργου για τα οποία απαιτούνται οκτώ ημέρες επιπλέον πλεύσης».
Σύμφωνα με τον Καρατσόλο, οι Κινέζοι δεν μιλούν για γεωπολιτικές διεκδικήσεις. Υπενθυμίζουν ωστόσο ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Κίνα. Επομένως, η πρόθεση του Πεκίνου «εδράζεται σε καθαρά οικονομικές εκτιμήσεις». Ο Ιταλός αναλυτής αναφέρεται εξάλλου στις «αμερικανικές ρίζες» του κ. Παπανδρέου και τους «δεσμούς του με το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον της Νέας Υόρκης», για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «πίσω από την Ελλάδα υπάρχει η σκιά των Ηνωμένων Πολιτειών». Η τελική εκτίμησή του είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν να αφήσουν να χρεοκοπήσει μια χώρα που είναι στρατηγικός σύμμαχός τους στη Μεσόγειο, «ειδικά αυτή την περίοδο που η Ουάσιγκτον εμπιστεύεται πολύ λιγότερο την Άγκυρα».

-http://www.tanea.gr/

ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επιδίδεται σε «φρενήρεις αλλά διακριτικές επαφές» με το Πεκίνο, προκειμένου να πείσει τους Κινέζους να αγοράσουν από τον επόμενο μήνα τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.
Γιωργάκη εάν σε περιλάβει η ΟΕΑ, δε σε ξεπλένει ούτε ο Γιανγκ τσε κιάνγκ !
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 

Re: Και αν η Ελλάδα χρεωκοπούσε;

3
Παρεπιμπτοντως σημερα μας υποβαθμισε και αλλος οικονομικος οργανισμος γιατι τα μετρα που ανακοινωσε ο ΓΑΠ δεν του φανηκαν αρκετα, αντε και αλλοι τοκοι επι τοκων και δανεια επι δανειων για να πληρωσουμε τους τοκους,ποιος λοιπον προκαλει την χρεωκοπια της Ελλάδας? :cooll

Αν και η Ελλάδα δεν προκειται να χρεωκοπησει,δεν θα την αφησουν γιατι αυτο σημαινει χρωκοπια του Ευρω,απλα θα μας χρεωσουν ως το κεφαλι για να πληρωνουν ακομα και τα εγγονια μας ή να πουλησουμε τα πετρελαια για να ξεχρεωσουμε μηπως?
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η... ΕΕ;

4
Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η... ΕΕ;







"Στην πολιτική επίθεση εναντίον της χώρας μας που έχει εξαπολύσει η Γερμανία και άλλες δυνάμεις της ΕΕ και στην κερδοσκοπική επίθεση που τη συνοδεύει, χρησιμοποιούνται ένα σωρό προπαγανδιστικοί μύθοι και ανακρίβειες, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους Ελληνες εργαζόμενους και να παραλύσουν εκ των προτέρων...

τις όποιες αντιδράσεις τους στα μέτρα στραγγαλιστικής λιτότητας που υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να εξαγγείλει. Επικεντρώνοντας όλη τη συζήτηση στο ύψος του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, επιχειρείται η παραπλάνηση της ανενημέρωτης κοινής γνώμης.


Χρεοκοπεί άραγε μια χώρα όταν επί σειρά ετών έχει ελλείμματα; Ναι, είναι η απάντηση που προσπαθούν να υποβάλουν. Οχι, είναι η σωστή απάντηση. Σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν τα ελλείμματα για να οδηγηθεί μια χώρα σε χρεοκοπία.

Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τι γίνεται στις οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη - την ευρωζώνη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία.

Και οι τρεις, ολόκληρη τη δεκαετία 2001 - 2010 (εννοείται ότι για το 2010 αναφερόμαστε σε προβλέψεις) είχαν ελλείμματα και μόνο ελλείμματα και τα δέκα ανεξαιρέτως συνεχή χρόνια!

Η ευρωζώνη 6,6% για το 2010 και 6,2% για το 2009, αλλά και 2,5% το 2002 ή 3% το 2003.

Πολύ χειρότερη η κατάσταση στις ΗΠΑ: έλλειμμα 10% το 2010 και 12,5% το 2009 ή 5,9% το 2008. Επίσης 3,7% το 2002 και 4,8% το 2003.

Στην Ιαπωνία απερίγραπτα χειρότερα τα πράγματα: έλλειμμα 8% το 2002 και επίσης 8% το 2003, αλλά και 5,8% το 2008 και 10,5% το 2009 ή 10,2% το 2010! Για ολόκληρη τη δεκαετία, τα ελλείμματα της Ιαπωνίας ήταν σαφώς χειρότερα από αυτά της Ελλάδας!

Ναι, λένε κάποιοι, όμως η Ελλάδα δεν έχει μόνο υψηλά ελλείμματα έχει και υψηλό δημόσιο χρέος. Η Ιαπωνία να δείτε! Στο 135,4% (!) του ΑΕΠ της βρισκόταν το δημόσιο χρέος της ήδη από το 2000 και καθόλου δεν έχει μειωθεί στη διάρκεια της δεκαετίας. Αντιθέτως έχει εκτοξευθεί στο 197,2% (!), όταν το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν 112,6% το 2009 και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 125% το 2010.

Επειτα, ο περιορισμός της συζήτησης στο δημόσιο χρέος δεν επιτρέπει την πλήρη απεικόνιση της κατάστασης.

Αν επεκτείνουμε την ανάλυση στο συνολικό χρέος κάθε χώρας (το σύνολο του ποσού δηλαδή που έχει δανειστεί το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, άρα δημόσιο συν ιδιωτικό χρέος), η εικόνα αλλάζει εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι στο ύψος του 179% του ΑΕΠ. Εξαιρετικά υψηλό, μπορεί να νομίσει κανείς. Ισως, αλλά ο μέσος όρος της ΕΕ είναι... 175%! Ιδιο δηλαδή με της Ελλάδας.

Στο συνολικό χρέος δε καθόλου «πρωταθλήτρια» της ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα. Την ξεπερνούν η Ολλανδία (!) με 234%, η Ιρλανδία με 222%, το Βέλγιο με 219%, η Ισπανία με 207%, η Πορτογαλία με 197%, η Ιταλία με 194% και πάει λέγοντας.

Εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν επίσης όταν ασχοληθεί κανείς με το εξωτερικό χρέος μιας χώρας (πόσα χρωστούν δηλαδή το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες μιας χώρας σε ξένες τράπεζες, δεδομένου ότι πάντα ένα τμήμα του χρέους αναφέρεται σε τράπεζες της ίδιας της χώρας).

Περιορίζοντας το δείγμα στις βαλλόμενες μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) και στην Ιρλανδία, η οποία ως... χώρα-φούσκα του νεοφιλελευθερισμού έχει συρρικνωμένο σχετικά δημόσιο χρέος αλλά αστρονομικό χρέος επιχειρήσεων και ιδιωτών, προκύπτει μια εντελώς διαφορετική κατάταξη αυτών των χωρών.

Στο εξωτερικό χρέος, λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι η Ιρλανδία χρωστάει στους ξένους το... 414% του ΑΕΠ της και η Πορτογαλία το 130% του δικού της ΑΕΠ.

Σε σαφώς καλύτερη μοίρα βρίσκονται η Ελλάδα με 89,5% του ΑΕΠ και η Ισπανία με 80% βάσει των στοιχείων που δίνει η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

Υπάρχουν κι άλλες χώρες της ευρωζώνης, λοιπόν, που στην πραγματικότητα χρωστούν περισσότερα στις τράπεζες ή στους ξένους από την Ελλάδα.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Κερδοσκοπικά και πολιτικά τα αίτια

Εξι χώρες της ευρωζώνης τουλάχιστον με επικεφαλής την Ολλανδία και το Βέλγιο, έχουν συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας! Δέκα ολόκληρα χρόνια η Ιαπωνία έχει δημόσιο χρέος τρομερά μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας και παράλληλα την ίδια δεκαετία έχει ελλείμματα κατά μέσο όρο πολύ χειρότερα από τα ελληνικά!

Ο κατά κεφαλήν εξωτερικός δανεισμός της Ιρλανδίας είναι σχεδόν οκταπλάσιος (!) από της Ελλάδας. Το γεγονός ότι για καμιά από αυτές τις χώρες δεν λένε ότι χρεοκοπεί (πολύ σωστά, άλλωστε), ενώ το λένε για την Ελλάδα (εντελώς αβάσιμα), αποδεικνύει ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών και κερδοσκοπικών επιθέσεων."



http://www.ethnos.gr/
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η... ΕΕ;

5
Η αλήθεια είναι τόσο ωραία,αλλα δεν την λενε,ευτυχως την λένε κάποιοι για να ξερουμε τι μας γινεται!
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η... ΕΕ;

6
ο Γιώργος Δελαστίκ έγραψε: ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Κερδοσκοπικά και πολιτικά τα αίτια

Εξι χώρες της ευρωζώνης τουλάχιστον με επικεφαλής την Ολλανδία και το Βέλγιο, έχουν συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας! Δέκα ολόκληρα χρόνια η Ιαπωνία έχει δημόσιο χρέος τρομερά μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας και παράλληλα την ίδια δεκαετία έχει ελλείμματα κατά μέσο όρο πολύ χειρότερα από τα ελληνικά!

Ο κατά κεφαλήν εξωτερικός δανεισμός της Ιρλανδίας είναι σχεδόν οκταπλάσιος (!) από της Ελλάδας. Το γεγονός ότι για καμιά από αυτές τις χώρες δεν λένε ότι χρεοκοπεί (πολύ σωστά, άλλωστε), ενώ το λένε για την Ελλάδα (εντελώς αβάσιμα), αποδεικνύει ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών και κερδοσκοπικών επιθέσεων.
Τόν Έλληνα Γιώργο Δελαστίκ τον εκτιμώ πάρα πολύ και εύχομαι πάντα να είναι "μαζί" μας και να μας ενημερώνει πάντα με την ίδια πυγμή...και ειλικρίνεια.

Με αυτή την τρομοκρατική οικονομική επίθεση που δεχόμαστε από την E.E και από τον Γιώργο,κάποιοι, θέλουν κάπου να μας οδηγήσουνε...Σε πανελλαδικό ξεσηκωμό;Και καταστολή μέσω Αστυνομοκρατούμενου κράτους;
Μήπως τελικά χρεωκοπεί η Ε.Ε. και πάμε για διάλυση.(Παίσιος:Θα έρθει το ψευτορωμαίικο μα τα ψωμιά του θα είναι λίγα).
Ότι και να γίνει πάντως τα νήματα τα κινούν οι γνωστοί άγνωστοι.
Ας ελπίσω ότι θα έρθει η διάλυσή της...
Το σίγουρο είναι ότι δεν θα χρεωκοπήσουμε και ότι η Ελλάδα πάντα τρέφει τα παιδιά της..
Έλληνες Αμύνεσθαι Περί Πάτρης,Ελευθερία ή Θάνατος!Μετά από μια εθνοεπανάσταση χρειάζεται και μια εθνοκάθαρση...

Re: Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η... ΕΕ;

7
Νυχτώνει πάνω από την Ελλάδα

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Είναι αναγκαίο να περιμένουμε λίγα 24ωρα για να αντιληφθούμε σε βάθος τι έγινε χθες στις Βρυξέλλες αναφορικά με την Ελλάδα. Αν δηλαδή υπάρχει κάτι και τι ακριβώς είναι αυτό που συνοδεύει με τη μορφή συγκεκριμένων μέτρων την πολιτική δήλωση στήριξης της Ελλάδας εκ μέρους της ΕΕ, έναντι της οποίας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποδέχθηκε να τεθεί η χώρα μας όχι απλώς υπό την κηδεμονία της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και του απεχθούς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε απεγνωσμένα να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το ΔΝΤ θα δώσει μόνο την «τεχνογνωσία» του χωρίς βεβαίως να κατορθώσει να ελαφρύνει την πίκρα κανενός. Οι πάντες γνωρίζουν ότι η παρουσία του ΔΝΤ σηματοδοτεί την έσχατη κατάπτωση της χώρας στην οποία εγκαθίσταται.

Είναι αναγκαίο να συλλέξουμε πληροφορίες από το Βερολίνο και το Παρίσι για το τι έγινε, να δούμε πώς θα παρουσιάσουν από σήμερα οι σοβαρές γερμανικές και γαλλικές εφημερίδες τα όσα διαδραματίστηκαν στο εξαιρετικά έντονο και σκοτεινό παρασκήνιο των τελευταίων δύο ημερών για να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε τεκμηριωμένη άποψη.

Απαιτείται επίσης να μελετήσουμε τις κινήσεις των κερδοσκόπων εναντίον της Ελλάδας από σήμερα, ιδίως των Αγγλων και των Αμερικανών, για να καταλάβουμε π.χ. αν η Ουάσιγκτον φοβάται μήπως η ελληνική κυβέρνηση δεν αγοράσει τελικά αμερικανικά F-16 και προτιμήσει γερμανικά Γιουροφάιτερ ή γαλλικά Ραφάλ υπό το κράτος γαλλογερμανικών πιέσεων.

Είναι υποχρεωτικό επίσης να περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα και την Τρίτη για να δούμε αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΕ συνολικά θα μορφοποιήσουν κάποια μέτρα στήριξης της Ελλάδας ή όχι.

Αυτή η αναμονή δεν υπαγορεύεται από πολιτική σωφροσύνη, αλλά μάλλον από την έσχατη ελπίδα ότι ίσως τα πράγματα να μην είναι τόσο αδιαπέραστα μαύρα κι άραχνα όσο φαίνονταν χθες, με βάση τα λεχθέντα από τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες.

Ολα αυτά βεβαίως αφορούν την εξωτερική πτυχή της κατάστασης, η οποία είναι και η λιγότερο σημαντική στη συνείδηση του κόσμου. Αναφορικά με την εσωτερική διάσταση της κρίσης, τα πράγματα είναι ζοφερά.

Ο πρωθυπουργός διακήρυξε χωρίς περιστροφές ότι απωλέσθηκε ένα τμήμα της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της χώρας. Είναι πολύ βαριά κουβέντα αυτή, σε βαθμό που διστάζουμε να περιγράψουμε αναλυτικά τι σημαίνει.

Ξένη κηδεμονία σημαίνει μερική διακυβέρνηση της χώρας από τους ξένους και πρέπει να διαπιστώσουμε εμπράκτως μέχρι πού φτάνει αυτή η ξένη εξουσία που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και που φυσικά είναι ανάλγητη απέναντι στον λαό μας.

Επιπροσθέτως, ο Γ. Παπανδρέου ουσιαστικά προεξόφλησε και νέα μέτρα λιτότητας εναντίον του ελληνικού πληθυσμού, τα οποία προφανώς απαίτησαν οι Γερμανοί και τον υποχρέωσαν να υποκύψει.

Ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του δύο τουλάχιστον εφιαλτικούς μήνες. Κυριολεκτικά εφιαλτικούς. Υπάρχει μια «λεπτομέρεια» των φετινών δανειακών αναγκών της χώρας μας που έχει γίνει ελάχιστα γνωστή και καθόλου κατανοητή από το ευρύ κοινό: πάνω από τα μισά χρήματα που απαιτείται να δανειστεί η χώρα μας για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της σε τοκοχρεολύσια παλαιότερων δανείων τα χρειάζεται για τον Απρίλιο και τον Μάιο, οπότε έχει υποχρεώσεις περίπου 23 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Το ποσό είναι κολοσσιαίο και αυτό εξηγεί αφενός τη λύσσα με την οποία επιτίθενται οι κερδοσκόποι εναντίον της Ελλάδας από τώρα για να πετύχουν ακόμη υψηλότερα, ληστρικά επιτόκια δανεισμού μας και αφετέρου την άνεση που έχουν σε πολιτικό επίπεδο οι Γερμανοί και οι άλλοι ηγεμονικοί κύκλοι της ΕΕ για να εκβιάσουν τον Γ. Παπανδρέου και να του επιβάλουν τους όρους που εκείνοι θέλουν αναφορικά με την κηδεμονία της Ελλάδας και το πέρασμά της κάτω από ξένο οικονομικό ζυγό.

«ΜΟΝΤ»
Τώρα ομολογεί πικρές αλήθειες

Χρειάστηκε η βελτίωση προχθές του πολιτικού κλίματος μετά τη συνάντηση Σαρκοζί - Παπανδρέου στο Παρίσι για να βγει η γαλλική «Μοντ» και να διακηρύξει στο κύριο άρθρο της μερικές αλήθειες. Πρώτον, ότι τα κράτη χρεώθηκαν για να σώσουν τις τράπεζες και τώρα αυτές επιτίθενται στα χρεωμένα κράτη. Δεύτερον, ότι είναι «σχεδόν μηδενική» η περίπτωση να μην μπορέσει η Ελλάδα να πληρώνει τα χρέη της. Τρίτον, ότι οι ίδιες οι τράπεζες κερδοσκοπούν με τα ομόλογα των κρατών. Τέταρτον, ότι τρεις και μόνο τράπεζες -η Τζ. Π. Μόργκαν, η Γκόλντμαν Ζαξ και η Ντόιτσε Μπανκ- ελέγχουν το 75% (!) της αγοράς ασφάλισης κατά της μη αποπληρωμής δανείων (CDS), έχοντας έτσι τη δυνατότητα να γονατίσουν όποια χώρα βάλουν στόχο.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... d=10220863
Έλληνες Αμύνεσθαι Περί Πάτρης,Ελευθερία ή Θάνατος!Μετά από μια εθνοεπανάσταση χρειάζεται και μια εθνοκάθαρση...

Re: Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η... ΕΕ;

8
Εγω αυτο που εχω να πω ειναι οτι οπου υπαρχουν πολλοι ''προστατες'' υπαρχουν και πολλες που..νες.
Απλα κηδεμονες λεγονται για πιο κοσμια.
Αυτο ειναι που θελουν να μας καταντησουν και εκτος αυτου σκεφτομαι μην εχει γινει καμια αγοραπωλησια εδαφων και ακομα δεν εχει διαρευσει κατι.
ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.\nΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ.

Re: Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η... ΕΕ;

9
Εικόνα
2 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ ΧΡΕΗ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Σ.Α: ΑΕΠ(2006):=305,595 δισ. δολάρια. Σήμερα είναι στα ίδια περίπου. Το σχεδιάγραμμα λέει οτι τα συνολικά χρέη της χώρας είναι πάνω απο 750% του ΑΕΠ. Αν κάνετε τον πολλαπλασιασμό βγαίνει πάνω απο 2.000.000.000.000 δολάρια.


Αλλά βέβαια, οι πολίτες θα πληρώσουν το μάρμαρο πληρώνοντας ΚΑΙ τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η πραγματική εικόνα του χρέους μας.. η διαφορά μεταξύ του χρέους που ακούμε, τα 300 δις,, και του ολικού χρέους είναι οι απαιτήσεις για συντάξεις μείον αποθεματικά, οι εγγυήσεις του κράτους και τα χρέη των κρατικών εταιρειών. Πρώτοι στον κόσμο..

Σαν ποσοστό του ΑΕΠ. Ένας γρήγορος υπολογισμός δείχνει χρέη 2 ΤΡΙΣ ευρώ. Πετάξτε τους όλους στη θάλασσα…



Αναδημοσίευση απο http://olympia.gr


Νήφε και μέμνησα απιστήν

(Να παραμένεις νηφάλιος
και να θυμάσαι να δυσπιστείς)…
και ιδίως απέναντι σε όσους σε θέλουν
εφησυχασμένο

Επίμαχος φιλόσοφος από την Κω
Νήφε και μέμνησα απιστήν\n(Να παραμένεις νηφάλιος\nκαι να θυμάσαι να δυσπιστείς)…\nκαι ιδίως απέναντι σε όσους σε θέλουν\nεφησυχασμνο\nΕπίμαχος φιλόσοφος από την Κω
Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγκόσμια - Ελληνική Οικονομία”

cron