Το ευρώ χρειάζεται νέα θεμέλια...

1
Το ευρώ χρειάζεται νέα θεμέλια...

«Η βοήθεια προς την Ελλάδα προκαλεί έριδες στον κυβερνητικό συνασπισμό», «Νέα βάση για το ευρώ»
είναι μερικοί από τους χθεσινούς τίτλους των γερμανικών εφημερίδων.
«Νέα βάση για το ευρώ», είναι ο τίτλος του σχολίου της Frankfurter Rundschau και αναφέρεται στις προτάσεις του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου για την Οικονομία και την ΟΝΕ Όλι Ρεν:
«Χρόνια τώρα οι Γερμανοί πίστευαν ότι μπορεί το γερμανικό μάρκο να άλλαξε το όνομά του και να έγινε ευρώ, αλλά στην ουσία δεν άλλαξε τίποτε.
Είναι όμως παράδοξο που διαπιστώνουν για πρώτη φορά τώρα μέσω της ελληνικής κρίσης ότι αυτή η άποψη είναι μια απλή ψευδαίσθηση.
Ο επίτροπος Όλι Ρεν με την πρότασή του για Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης θέτει νέα όρια και αποσαφηνίζει ότι μπαίνουμε σε μια καινούργια εποχή. Οι Βρυξέλλες πρέπει πια να παρεμβαίνουν στη διαμόρφωση της εθνικής οικονομικής πολιτικής κάθε κράτους – μέλους με μεγαλύτερη αυστηρότητα.
Είναι πια μονόδρομος ο στενός συντονισμός της οικονομικής πολιτικής της ΟΝΕ. Διότι μόνον ο συντονισμός των ελλειμμάτων, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας, δεν επαρκεί. Τα προβλήματα της ΟΝΕ είναι τόσο μεγάλα που δεν επαρκούν πια απλές λύσεις. Το ευρώ χρειάζεται νέα θεμέλια.»
«Ευρώ για την Αθήνα», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου σχολίου στη χθεσινή έκδοση της εβδομαδιαίας Die Zeit: «Στην περίπτωση της Ελλάδας η αλληλεγγύη δεν είναι η "τρυφερότητα των λαών", όπως έλεγε ο Τσε Γκεβάρα, αλλά πολιτική συμφερόντων. Μερικά δισεκατομμύρια πιστώσεων που θα εξοφληθούν με επιτόκια είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερα από ένα κύμα πτωχεύσεων στον ευρωπαϊκό νότο.»
«Η βοήθεια προς τους ‘φαλιριμένους’ Έλληνες, όπως έγραφε η Bild, δεν είναι δημοφιλής. Όμως για το κλίμα δυσφορίας που επικρατεί στο γερμανικό λαό δεν είναι άμοιρη ευθυνών η καγκελάριος Μέρκελ, διότι με τις επανειλημμένες αμφιταλαντεύσεις και παλινωδίες της έχασε την αξιοπιστία της. Όταν επιτρέπεις να σε ζητωκραυγάζουν "σιδηρά κυρία" και μετά παρ’ όλα αυτά λές "ναι" στην οικονομική βοήθεια, δεν κερδίζεις πόντους ούτε στους ψηφοφόρους, αλλά ούτε στις χρηματοπιστωτικές αγορές.»
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι όμως αναγκαία μια σαφέστατη τακτική, οι Γερμανοί δεν αγαπούν τα πολιτικά τερτίπια. Είναι σωστό που η κυβέρνηση θα στηρίξει τους Έλληνες, πρέπει όμως και να φαίνεται ότι υποστηρίζει μια τέτοια τακτική.»
«Θόρυβος και άγνοια», είναι ο τίτλος του σχολίου της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου: «Η αγανάκτηση για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα προκαλεί οργή, γιατί από αυτή τη βοήθεια θα ωφελεί και η Γερμανία», γράφει η εφημερίδα και εξηγεί ότι η τακτική της σιωπής που ακολούθησε η κυβέρνηση Μέρκελ γύρω από την πολιτική της έναντι της Ελλάδας προκαλεί επιπρόσθετα προβλήματα: «Γιατί δεν διευκρινίζει επιτέλους η γερμανική κυβέρνηση ότι η οικονομική βοήθεια δεν είναι ανιδιοτελής; Οι γερμανικές πιστώσεις προς την Ελλάδα θα βοηθήσουν και τη γερμανική οικονομία. Η Ελλάδα είναι για τους Γερμανούς επιχειρηματίες μια σημαντική αγορά. Οι Έλληνες αγοράζουν με την ίδια ευχαρίστηση γερμανικά προϊόντα, με την οποία οι Γερμανοί επισκέπτονται το καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά. Χωρίς λεφτά, δεν γίνονται μπίζνες. Αυτή είναι η απλή αλήθεια. Επίσης δεν πρέπει να λησμονούμε και τα συμφέροντα των γερμανικών τραπεζών κυρίως των περιφερειακών κρατικών τραπεζών που έχουν επενδύσει γύρω στα 30 δις σε ελληνικά ομόλογα. Εάν ξαφνικά αυτά τα ομόλογα χάσουν την αξία τους, τότε οι περιφερειακές κρατικές τράπεζες, που μόλις πριν από ένα χρόνο σώθηκαν από την κατάρρευση με τα χρήματα των φορολογούμενων, θα βρεθούν ξανά στο χείλος του γκρεμού.»
«Είναι επικίνδυνο που οι πολιτικοί δεν αντιστέκονται στις δημαγωγικές κορώνες. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες παρατηρούν σαστισμένες τη Γερμανία, που οι πολίτες της ζουν τόσο καλά, που οι επιχειρήσεις της κάνουν τόσες εξαγωγές και παρ’ όλα αυτά κάνουν τόση φασαρία για τα λεφτά. Απορούν που η καγκελάριος προσπαθεί να καθησυχάσει τις αγορές, αλλά δεν κάνει τίποτε για να ηρεμήσει τους υπηκόους της. Είναι πια καιρός η κ. Μέρκελ να διασκεδάσει τους αστήρικτους φόβους των φορολογούμενων.»
Πηγή: Ντόιτσε Βέλε


-http://kostasxan.blogspot.com/2010/04/blog-post_16.html
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 
Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγκόσμια - Ελληνική Οικονομία”