Spreads: Όλη η αλήθεια για την περίοδο της Ελληνικής Οικονομικής Κρίσης

1
Στήριξε την Ελλάδα – Έπεσαν τα spread

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010, 20:06

Μιχάλης Παπανίδης



Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας έχει ταχθεί και παραμένει ο κεντρικός τραπεζίτης της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, που για δεύτερη φορά έκανε το «θαύμα» του, σώζοντας, ουσιαστικά, την ελληνική οικονομία από τα χειρότερα, τουλάχιστον προς το παρόν.

«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλωντ Τρισέ. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής συμφωνίας για το μηχανισμό στήριξης και τόνισε ότι η Ευρώπη έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ελλάδα. Επίσης, ανακοίνωσε επισήμως τις αλλαγές των κανόνων δανεισμού, που λειτουργούν ευνοϊκά για τη χώρα.

Και όλα αυτά, την ώρα που τα «φρένα της ελληνικής οικονομίας» έμοιαζαν σπασμένα, με το κόστος του κρατικού δανεισμού να αγγίζει νέα ύψη ρεκόρ (έως και 455 μονάδες βάσης πάνω από τα γερμανικά επιτόκια), το Χρηματιστήριο να βυθίζεται για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση (οι ενδοσυνεδριακές απώλειες ξεπέρασαν κάποια στιγμή το 5%), τις κερδοσκοπικές πιέσεις και επιθέσεις να πλήττουν και τις ελληνικές τράπεζες, ενώ οι πέραν του Ατλαντικού αξιολογητές προετοίμαζαν το έδαφος για νέα υποτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας.

Χαρακτηριστικό είναι το «πικρό ανέκδοτο», που κυκλοφόρησε περίπου το μεσημέρι:

«Τι κοινό έχουν τα spread και ο γενικός δείκτης του ΧΑ;

Οδεύουν και τα δύο προς τις… 1.000 μονάδες».

Οι συζητήσεις περί χρεοκοπίας της χώρας δίνουν και παίρνουν με τον καθένα να κάνει λογαριασμούς και εκτιμήσεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν και ημερομηνίες ανακοίνωσης της στάσης πληρωμών του ελληνικού κράτους, ενώ η ελληνική ύπαιθρος κρυφογελάει, καθώς φαντάζεται τους αστικούς πληθυσμούς σε ένδυα και απόγνωση.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου καλύτερη η αποτύπωση της ψυχολογίας στη χώρα. Κατά 9 μονάδες επιδεινώθηκε ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Το 66% των καταναλωτών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση των οικονομικών, ενώ ένα 17% σταθερότητα.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά κυμαίνεται, πλέον, και η πρόθεση αποταμίευσης για το προσεχές δωδεκάμηνο, η οποία έφτασε για πρώτη φορά τις -60 μονάδες, με οκτώ στους δέκα καταναλωτές να θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να αποταμιεύσουν το επόμενο έτος.

Στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, ο αντίστοιχος δείκτης βρίσκεται στις -5 μονάδες.

Την ίδια κατεύθυνση ακολουθεί και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος σημείωσε περαιτέρω πτώση τον Μάρτιο, για πέμπτο διαδοχικό μήνα, και διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση, στις -58 μονάδες, μειωμένος κατά 7 μονάδες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Σε πολιτικό επίπεδο, η «μάχη για το βαθύ λαρύγγι» συνεχίζεται, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει το… παπαγαλάκι, που βύθισε ακόμη περισσότερο τη χώρα στην ανασφάλεια και τη χαοτική ψυχολογία. Μάλιστα, όσο ο πανικός αυξάνεται τόσο η αντιπολίτευση προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη. Τα συνδικάτα ακολουθούν την οδό της «μουδιασμένης και αμήχανης σύγκρουσης» και γενικώς μετά το Πάσχα τα πράγματα δεν συμβαδίζουν με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την επικείμενη και… αδιαπραγμάτευτη έλευση του καλοκαιριού.

Παρέμβαση Καρατζαφέρη κατά Αρσένη – Κατσέλη

«Υπουργός ή σύζυγος υπουργού» κρύβεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, πίσω από την ανώνυμη «δήλωση» σε γερμανική ιστοσελίδα, η οποία ανέβασε τα spreads.




Διαψεύδει ο Γεράσιμος Αρσένης

Κατηγορηματική ήταν η διάψευση του πρώην βουλευτή και υπουργού Οικονομίας στη φημολογία περί εμπλοκής του στις διαρροές για την ελληνική οικονομία.

«Πρόκειται για γελοιότητες και κακόβουλες αθλιότητες. Οι ανυπόστατες αυτές διαρροές, εκτός από τις εμφανείς σκοπιμότητές τους, αποδεικνύουν και την πλήρη άγνοια της διεθνούς οικονομικής πρακτικής που έχουν οι εμπνευστές τους», σημείωσε ο κ. Αρσένης, προσθέτοντας: «Δεν θα μπω στη διαδικασία και λογική αυτών των φημών. Δεν μου το επιτρέπει ούτε η μέχρι σήμερα πολιτική μου διαδρομή ούτε ο σεβασμός μου στην κοινή γνώμη και τον τόπο μας, που, αυτή την περίοδο, περνάει δύσκολες στιγμές. Ντρέπομαι ειλικρινά για την κατάντια αυτών που επιλέγουν τέτοιες συκοφαντικές μεθοδεύσεις».

Το κλίμα επιβάρυναν και τα έξωθεν «παπαγαλάκια»

Την ίδια ώρα, σημερινό δημοσίευμα των Financial Times μιλά ευθέως για μαζική μεταφορά τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό, καθώς εμφανίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να «αιμορραγεί» από πολύτιμα κεφάλαια, αν όχι να καταρρέει...

Στο δημοσίευμα φιλοξενείται ανώνυμη δήλωση τραπεζίτη, που εκφράζει «την ανησυχία των εύπορων Ελλήνων σχετικά με τη διατήρηση καταθέσεων στην Ελλάδα, δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας».

Τραπεζικοί κύκλοι, αν και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το δημοσίευμα, αναφέρουν ότι αυτό βασίζεται σε αναξιόπιστα στοιχεία.

Πάντως, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» προς τα στελέχη τους, αναμένοντας κύμα αναλήψεων και από μικροκαταθέτες.

Spreads: Όλη η αλήθεια για την περίοδο της Ελληνικής Οικονομικής Κρίσης

2
Γιατί οι κερδοσκόποι επιμένουν στα spreads;

Ευτυχώς που έχουμε το Γιωργάκη που με την απέραντη καπατσωσύνη του ξεφτίλησε τους παλιοκερδοσκόπους. Φαντάσου και να έχανε δηλαδή (γαμώ τον τιτανικό μου μέσα). Είδες τι κάνει το "πιστόλι" στο τραπέζι; Πανικοβλήθηκαν οι μπαγάσηδες. Πάμε...

Γιατί οι κερδοσκόποι και οι θεσμικοί επενδυτές των αγορών επιμένουν στην κινητοποίηση του «μηχανισμού στήριξης»; Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο κύριος λόγος είναι ότι η λειτουργία του «μηχανισμού στήριξης» θα εξασφαλίσει την κερδοσκοπία με τίτλους χρέους σε υψηλά επιτόκια, χωρίς να κινδυνεύουν οι κερδοσκόποι από μια ξαφνική πτώχευση και στάση πληρωμών. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Οι αγορές γνωρίζουν πολύ καλά ότι από την στιγμή που χρησιμοποιηθεί ο «μηχανισμός στήριξης» για την Ελλάδα, θα είναι πολύ δύσκολο να μην χρησιμοποιηθεί και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση, όπως π.χ. την Πορτογαλία και την Ισπανία. Έτσι δημιουργείται μια ιδανική ευκαιρία για κερδοσκοπία με ομόλογα και γενικά τίτλους χρέους των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης με σχετικά υψηλά επιτόκια και με την εγγύηση ότι οι χώρες αυτές δεν θα πτωχεύσουν χάρις στον «μηχανισμό στήριξης», που το κόστος του θα επωμιστούν κυρίως οι πιο πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία.

Το ιδανικό λοιπόν για τις αγορές και τους κερδοσκόπους αυτή τη στιγμή είναι μια ευρωζώνη με περιφερειακές οικονομίες στο χείλος της χρεωκοπίας με τον «μηχανισμό στήριξης» να εγγυάται ότι δεν θα πτωχεύσουν. Έτσι θα μπορούν με την ησυχία τους να τις λεηλατούν μέσα από το υψηλό κόστος δανεισμού, τα ποικίλα παράγωγα χρέους, τις συμφωνίες πάνω και κάτω από το τραπέζι, με το χρέος διαρκώς να αυξάνεται χωρίς να κινδυνεύουν οι δανειστές από μια ξαφνική και απροσδόκητη πτώχευση και στάση πληρωμών. Αυτή είναι η λογική του «μηχανισμού στήριξης» που ζητούν οι αγορές.

Εκτός αυτού η δέσμευση από τον «μηχανισμό στήριξης» σημαντικών ποσών για διμερή δάνεια προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση, θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τη δημοσιονομική υπόσταση του ευρώ ακόμη και για χώρες σαν την Γαλλία και τη Γερμανία. Πράγμα που θα το κάνει ακόμη πιο ευάλωτο σε επιθέσεις νομισματικής κερδοσκοπίας, στις οποίες ειδικεύονται επενδυτές σαν τον Τζορτζ Σόρος. «Τα προβλήματα του ευρώ κάθε άλλο παρά έχουν ξεπεραστεί,» αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες της η BNP Paribas του Λονδίνου στις 13/4, δυο μέρες μετά τα επίσημα πανηγύρια για την υπόσχεση των 45 δις ευρώ. «Το πιο πιθανό συνεχίζει να παραμένει ότι θα υπάρξει διάσωση και οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης θα χρειαστεί να περάσουν μέσα από μια επώδυνη διαδικασία δημοσιονομικής και μισθολογικής προσαρμογής.»

Και η Ελλάδα που στέκεται ανάμεσα σε όλα αυτά; Η χώρα λειτουργεί σαν το «καναρίνι» των επενδυτών στην ευρωζώνη. Επιβιώνει μήνα το μήνα, από δανεισμό σε δανεισμό, έρμαιο των αγορών και των κερδοσκόπων. Λένε ότι γλύτωσε κι αυτή τη φορά την επίσημη πτώχευση. Και τι μ’ αυτό; Μέσα στα πλαίσια της ΟΝΕ και του ευρώ, η Ελλάδα έχει καταδικασθεί σε μια διαδικασία πτώχευσης-μη πτώχευσης, σε έναν αργό επιθανάτιο ρόγχο προς όφελος των τοκογλύφων δανειστών. Μέσα από αυτή την διαδικασία το λαϊκό εισόδημα, η εργασία, οι πόροι της οικονομίας ακόμη και η ακεραιότητα της χώρας έχουν ήδη τεθεί στη διάθεση των διεθνών αγορών και των εκπροσώπων τους. Αιχμάλωτη του χρέους η χώρα έχει καταδικασθεί να πριμοδοτεί την κερδοσκοπία των αγορών μέσα από την συντήρηση ενός μονοπωλιακά υψηλού κόστους δανεισμού. Η χώρα με το υστέρημα του εργαζόμενου, του ελευθεροεπαγγελματία και της μικρομεσαίας επιχείρησης πληρώνει την διεθνή τοκογλυφία χωρίς να μπορεί να ανασάνει.

-http://kostasxan.blogspot.com/2010/04/spreads_9245.html


Ο Γιωργάκης κινείται σαν πράκτορας των κερδοσκόπων και σα μιζαδόρος...Ότι έκανε μέχρι σήμερα, όλες του οι πράξεις και όλα του τα λόγια, αυτό δείχνουν...
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 

Re: Spreads: Όλη η αλήθεια για την περίοδο της Ελληνικής Οικονομικής Κρίσης

3
Κερδοσκοπία, spreads και swaps για μη ειδικούς

Γράφει ο Περικλής Γκόγκας, λέκτορας Οικονομικής Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών στο τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης
Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ξεκινά από την ύπαρξη συνεχόμενων ελλειμμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό όλα αυτά τα χρόνια, που δημιούργησαν ένα υψηλό χρέος, που ξεπερνά πλέον τα 271 δισ., όταν το ΑΕΠ μας, δηλαδή το σύνολο των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται σε ένα έτος στη χώρα μας, είναι περίπου 240 δισ. και οι ανάγκες για νέο δανεισμό περίπου 30 δισ. ανά έτος. Έτσι το συνολικό χρέος αντιπροσωπεύει το 113% του ΑΕΠ και οι δανειακές ανάγκες το 12,5%, όταν τα δύο αυτά μεγέθη, σύμφωνα με τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπρεπε να είναι κάτω από 60% και 3% αντίστοιχα. Βέβαια, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. δεν πληρούν έναν ή και τους δύο αυτούς όρους.
Ομόλογα και κίνδυνος
Οι κυβερνήσεις, σε αντίθεση με τα προσωπικά μας οικονομικά, δανείζονται όταν έχουν ελλείμματα μέσω έκδοσης ομολόγων. Υπάρχουν διάφορες μορφές ομολόγων, αλλά η λειτουργία τους σε ό,τι μας αφορά εδώ είναι η ίδια: Τα ομόλογα αποτελούν μια ομολογία χρέους του εκδότη προς τον αγοραστή. Έτσι τα ομόλογα στη φυσική μορφή τους (χαρτί) αναγράφουν τον εκδότη του χρέους, π.χ. “Ελληνικό Δημόσιο”, το ποσό του δανεισμού ή αλλιώς την “ονομαστική αξία” και την ημερομηνία λήξης του, έστω μετά από έναν χρόνο. Ο αγοραστής του ομολόγου θα το επιστρέψει στον εκδότη κατά την ημερομηνία της λήξης, για να πάρει πίσω την ονομαστική αξία που αναγράφεται σε αυτό. Για παράδειγμα, αν το ελληνικό δημόσιο θέλει να δανειστεί 1.000.000 για έναν χρόνο, τότε θα εκδώσει 1.000 ομόλογα ονομαστικής αξίας 1.000 το καθένα. Φυσικά, αν ο αγοραστής πάρει σε ένα έτος από σήμερα 1.000 από το δημόσιο, θα πρέπει να αγοράσει σήμερα το ομόλογο σε τιμή μικρότερη των 1.000, ώστε η διαφορά να αποτελεί τους τόκους που θα αποκομίσει. Αγοράζοντας το ομόλογο σήμερα με 960 και εισπράττοντας σε ένα χρόνο 1.000 έχει απόδοση 40 στα 960 που επένδυσε, άρα το επιτόκιο είναι ίσο με 40/960 = 0,0417% ή 4,17%. Βασική αρχή σε όλες τις χρηματαγορές και ειδικότερα στη δανειακή είναι ότι το επιτόκιο δανεισμού είναι ευθέως ανάλογο του κινδύνου μη αποπληρωμής τού δανείου. Στα προσωπικά μας οικονομικά, όσο το ύψος του χρέους μας αυξάνεται σε σχέση με το εισόδημά μας, τόσο θα αυξάνεται και η πιθανότητα να έχουμε δυσκολία ή αδυναμία στην αποπληρωμή του, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την τράπεζα, και αυτό μετασχηματίζεται στην αύξηση του επιτοκίου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα ομόλογα. Όσο ο κίνδυνος μη αποπληρωμής για την Ελλάδα, δηλαδή ο κίνδυνος πτώχευσης, αυξάνεται, είτε πραγματικά είτε επειδή -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- έτσι πιστεύουν οι επενδυτές, τόσο τα ομόλογα των 1.000 θα πωλούνται στους επενδυτές σε όλο και χαμηλότερες τιμές, έτσι ώστε να αποφέρουν μεγαλύτερο τόκο, ο οποίος αντικατοπτρίζει τον αυξημένο κίνδυνο, π.χ. 940 στο παραπάνω παράδειγμα, που μεταφράζεται σε επιτόκιο 6,38%.
Το επιτόκιο δανεισμού και το spread
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα είναι τα πολύ υψηλά επιτόκια που πρέπει να πληρώσει, προκειμένου να δανειστεί. Αυτά τα επιτόκια είναι πολύ μεγαλύτερα αυτών που πληρώνει, για παράδειγμα, η γερμανική κυβέρνηση, η οποία δανείζεται (ναι, και η Γερμανία, όπως και σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό) με επιτόκιο 3,5%. Η διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας και της Γερμανίας αποτελεί το πολύ γνωστό πλέον spread (στα ελληνικά, περιθώριο). Σήμερα το spread είναι μεγαλύτερο του 3% και έφτασε και το 3,5%, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στο επίπεδο του 1%. Η διαφορά είναι τεράστια για τα οικονομικά της χώρας μας. Αν το συνολικό χρέος είναι 271 δισ., τότε η διαφορά των δύο ποσοστιαίων μονάδων αντιπροσωπεύει μια επιβάρυνση στους συνολικούς τόκους που πρέπει να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο περίπου 5,5 δισ. τον χρόνο! Αν λοιπόν το επιτόκιο δανεισμού μας έπεφτε στο 4,5% (spread 1%), τότε θα εξοικονομούσαμε 5,5 δισ. τον χρόνο, που θα μπορούσαν να δαπανηθούν στην παιδεία, στην υγεία κ.ά. είτε φυσικά στην αποπληρωμή μέρους του συνολικού χρέους μας. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και ο στόχος των ενεργειών που γίνονται μέσω της Ε.Ε. εστιάζουν στην εξασφάλιση δανεισμού με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό της αγοράς.
Πώς προέκυψε το πρόβλημα
Τι συνέβη μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου και αυξήθηκε κατακόρυφα το spread; Γιατί ξαφνικά οι αγορές πίστεψαν ότι ο κίνδυνος της ελληνικής οικονομίας αυξήθηκε τόσο πολύ; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Τους το ανακοινώσαμε εμείς! Η νέα κυβέρνηση, αμέσως μετά τον σχηματισμό της, ανακοίνωσε ότι η προηγούμενη έδινε σκόπιμα λανθασμένα στοιχεία στις αγορές και στην Ε.Ε., καθώς το πραγματικό έλλειμμα δεν ήταν 6,7% αλλά 12,5%, σχεδόν διπλάσιο από την προηγούμενη εκτίμηση που είχαν οι αγορές. Ήδη το 6,7% αποτελούσε σημαντική απόκλιση από τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επιτάσσουν μέγιστο έλλειμμα 3% ως ποσοστό του ΑΕΠ, και τώρα το σχεδόν διπλάσιο και η παραδοχή της παροχής φαλκιδευμένων δημοσιονομικών στοιχείων εκτίναξαν την αβεβαιότητα και την ανησυχία των επενδυτών για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα στα ύψη, φυσικά συμπαρασύροντας μαζί και το επιτόκιο δανεισμού και το spread. Παρόμοιο αποτέλεσμα είχαμε πριν από πέντε χρόνια περίπου, όταν η τότε νέα κυβέρνηση έκανε κάτι αντίστοιχο μέσω της δημοσιονομικής απογραφής, ανακοινώνοντας ότι τα στοιχεία για το χρέος που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν υποεκτιμημένα. Η ιστορία προφανώς επαναλαμβάνεται, και το οικονομικό κόστος αυτών των “αποκαλύψεων” δεν το πληρώνει βέβαια καμιά κυβέρνηση αλλά οι έλληνες φορολογούμενοι.
Πώς ακριβώς λειτουργούν και ποιοι είναι οι κερδοσκόποι
Ο όρος που ακούμε καθημερινά πλέον σε αυτή τη δημοσιονομική κρίση είναι “κερδοσκόποι”. Για να καταλάβουμε ποιοι είναι και πώς δρουν οι “κερδοσκόποι”, θα πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε τη δομή αυτής της αγοράς των κρατικών ομολόγων. Στην αγορά αυτή οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι διάφορες διεθνείς και εγχώριες επενδυτικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, αντισταθμιστές κινδύνου, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι οποίοι μπορεί να είναι πολλοί αριθμητικά, αλλά κάποιοι από αυτούς έχουν ηγετική θέση στην αγορά ομολόγων λόγω μεγέθους, τεχνογνωσίας αλλά και εσωτερικής πληροφόρησης. Τα τελευταία χαρακτηριστικά είναι αυτά που οι οικονομολόγοι ονομάζουν “στρεβλώσεις της αγοράς”, που είναι γενικά ανεπιθύμητες, γιατί μειώνουν την κοινωνική ευημερία. Αντί λοιπόν να μιλάμε για μια πλήρως ανταγωνιστική αγορά, που αποτελεί το ιδεατό κάθε οικονομολόγου, ουσιαστικά έχουμε ένα σύστημα οργάνωσης της αγοράς που αποκαλείται “ολιγοπώλιο” και χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία στην αγορά λίγων επιχειρήσεων, οι οποίες με τις αποφάσεις τους μπορούν να επηρεάσουν όλη την αγορά. Η αγορά ομολόγων τού ελληνικού δημοσίου έχει το χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων, ύψους 271 δισ., το έχουν στην κατοχή τους λίγες μόνο τράπεζες από τη Γερμανία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, κάθε φορά που τα επιτόκια δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης αυξάνονται, η Deutschebank, η Goldman Sachs και η JP Morgan κερδίζουν τα επιπλέον 5,5 δισ. από την αύξηση του spread μέσα σε λίγους μήνες, όπως είδαμε παραπάνω. Η “κερδοσκοπία” ξεκινά από τη δυνατότητα που έχουν οι μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, λόγω της ολιγοπωλιακής οργάνωσης της αγοράς, να επηρεάζουν καθοριστικά τις τιμές. Αν π.χ. οι Deutschebank και Goldman Sachs, μετά την αγορά των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στην τιμή των 960, τα διακρατούσαν μέχρι τη λήξη τους ένα χρόνο μετά, θα είχαν απόδοση 4,17% όπως είδαμε. Εναλλακτικά, μπορούν να προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι την ηγετική θέση τους στην αγορά. Αφήνουν έντεχνα να διαρρεύσουν στην αγορά φήμες ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ χειρότερη από ό,τι γνωρίζαμε έως σήμερα, και ταυτόχρονα πωλούν στις διεθνείς χρηματαγορές ελληνικά ομόλογα σε τιμή κάτω των 960, στην οποία τα αγόρασαν, έστω 955. Οι επενδυτές τείνουν να ακολουθούν τους κολοσσούς αυτούς, καθώς αυτοί έχουν την εμπειρία, αλλά και εκατοντάδες ή χιλιάδες από τους καλύτερους οικονομικούς αναλυτές να εργάζονται γιʼ αυτούς. Ως συνέπεια, σημειώνονται μαζικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων σε όλες τις χρηματαγορές, αυξάνοντας την προσφορά και μειώνοντας τη ζήτησή τους, με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής τους κάτω από τα 955, και όσο οι φήμες για τον κίνδυνο χρεοκοπίας συνεχίζονται, η τιμή θα πέφτει ακόμη περισσότερο στα 950, 940, 930, που δίνουν αποδόσεις 5,26%, 6,38% και 7,53% αντίστοιχα. Στο σημείο αυτό οι κερδοσκόποι δεν έχουν στα χέρια τους πλέον τα ελληνικά ομόλογα, αλλά θα εκμεταλλευτούν την πολύ χαμηλή τιμή τους και θα τα επαναγοράσουν στην τιμή τώρα των 930, εξασφαλίζοντας αντί του αρχικού 4,17% μια σημαντικά μεγαλύτερη απόδοση ίση με 7,53%. Γνωρίζουν τον πραγματικό κίνδυνο των ελληνικών ομολόγων καθώς και ότι είναι υποτιμημένα όταν πωλούνται στα 930.
Credit Default Swaps (CDS) ή αλλιώς ασφαλιστήριο ομολόγων
Μια άλλη έννοια που μπήκε στην καθημερινότητα του Έλληνα είναι και τα Credit Default Swaps (CDS). Τα CDS είναι ένα χρηματοοικονομικό προϊόν που δημιουργήθηκε από την Goldman Sachs πρόσφατα. Λειτουργούν ως αντιστάθμιση του κινδύνου από τον δανεισμό: Αν έχω αγοράσει ένα ομόλογο του ελληνικού δημοσίου και φοβάμαι πως δεν θα εισπράξω ποτέ τα 1.000 της ονομαστικής αξίας του αν η ελληνική κυβέρνηση πτωχεύσει, τότε αγοράζοντας ένα CDS από κάποιον πωλητή CDS δεσμεύομαι να αποδίδω σε αυτόν μέρος ή το σύνολο των αποδόσεων του ελληνικού ομολόγου μέχρι τη λήξη του CDS. Μπορεί έτσι να χάνω σημαντικό μέρος των αποδόσεων του ομολόγου, όμως σε περίπτωση χρεοκοπίας της ελληνικής κυβέρνησης ο πωλητής του CDS είναι υποχρεωμένος να μου πληρώσει την ονομαστική αξία του ομολόγου. Το CDS αποτελεί ένα είδος ασφάλισης κατά της πιθανότητας χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, κάτι σαν την ασφάλεια πυρός που πληρώνουμε για το σπίτι μας. Οι κερδοσκόποι όμως εκμεταλλεύονται και τα CDS, για να αποκομίσουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη. Κατέχουν, όπως είπαμε, μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, αλλά όχι το σύνολό του, ώστε να κερδοσκοπήσουν με τον τρόπο που είδαμε παραπάνω. Έτσι ρίχνουν στην κερδοσκοπική μάχη και τα CDS: Όσο διαδίδουν φήμες ότι η πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας είναι μεγάλη, τόσο περισσότερα CDS θα πωλούν σε διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να προστατευτούν. Με τον τρόπο αυτό τα κερδοσκοπικά έσοδα πολλαπλασιάζονται. Αυτό που κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο το παιχνίδι με τα CDS είναι η πρακτική της αγοράς “γυμνών” (naked) CDS, δηλαδή η δυνατότητα να αγοράσουμε ένα ασφάλιστρο κατά του κινδύνου πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας χωρίς να έχουμε αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Αυτό σημαίνει μια αγορά χωρίς όρια στα κέρδη για τους πωλητές των CDS. Αν η χρήση των CDS είναι το ανάλογο της ασφάλειας πυρός για το σπίτι μας, τότε τα naked CDS αποτελούν το ανάλογο του να κάνω ασφάλεια πυρός για το σπίτι του γείτονά μου! Πού είναι το κακό; Στο ότι σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ο ηθικός κίνδυνος (moral hazard), όπως λέγεται στα οικονομικά, ή το κίνητρο, όπως λέμε στην καθομιλουμένη, να βάλω φωτιά στο σπίτι του γείτονά μου, για να εισπράξω την ασφάλεια! Η νομοθεσία όμως στην ασφαλιστική αγορά, η οποία είναι αυστηρά ελεγχόμενη και ρυθμιζόμενη από τις αρχές, μου απαγορεύει την αγορά ασφάλειας για το σπίτι τρίτου, κάτι που δεν απαγορεύεται για τα naked CDS, που είναι μια αγορά πολύ νέα και σχεδόν μη ελεγχόμενη από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.
Οι δικές μας ευθύνες
Οι κερδοσκόποι, όπως είναι αναμενόμενο, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Μόνοι τους βέβαια, χωρίς τη δική μας βοήθεια, δεν μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν τέτοιες καταστάσεις στην αγορά. Οι ευκαιρίες δίνονται από τις κυβερνήσεις μας, που με θάρρος ανακοινώνουν στις διεθνείς αγορές και στην Ε.Ε. ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανακοίνωναν εσκεμμένα λανθασμένα στοιχεία γα τα δημοσιονομικά μας. Οι αγορές όμως δεν ενδιαφέρονται ποιος έδινε τα λάθος στοιχεία, αλλά για το γεγονός ότι η Ελλάδα αποδεικνύεται αναξιόπιστη, με αποτέλεσμα η αποτίμηση του κινδύνου των ελληνικών ομολόγων να ήταν μικρότερη από ό,τι θα έπρεπε. Αυτό πληρώνουμε σήμερα όλοι μας με τη μορφή των υψηλών επιτοκίων, υποθηκεύοντας το μέλλον μας. Αν τα ελληνικά δημοσιονομικά είχαν μπει σε τάξη εδώ και δεκαετίες, με στόχο το μεσομακροπρόθεσμο όφελος για την ελληνική οικονομία και όχι το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κέρδος, δεν θα υπήρχε το κίνητρο και η ουσία για μια κυβέρνηση να αναδείξει τις ανακρίβειες των δημοσιονομικών δεδομένων της προηγούμενης. Η όποια προσπάθεια των κερδοσκόπων για τη διάδοση φημών επικείμενης πτώχευσης της Ελλάδας θα αντιμετωπιζόταν με δυσπιστία και θα έπεφτε στο κενό. Τα χρηματοοικονομικά, καθώς βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες και στις εκτιμήσεις των επενδυτών, αποτελούν φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα: Στα χρηματοοικονομικά, όπου υπάρχει καπνός δεν υπάρχει απαραίτητα και φωτιά.
Πηγή : http://www.makthes.gr/
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 

Spreads: Όλη η αλήθεια για την περίοδο της Ελληνικής Οικονομικής Κρίσης

5
Κραχ στην αγορά!: 712 μονάδες το spread - 6% πτώση στο ΧΑ - "Σκουπίδια" τα ελληνικά ομόλογα!

Μας καταπόντισαν οι δηλώσεις των εταίρων της Μέρκελ περί επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους
Κρίσιμη συνεδρίαση αύριο στο Βερολίνο
Τις τελικές αποφάσεις για όλα θα παίρνουν οι ελεγκτές
S&P: "Σκουπίδια" τα ελληνικά ομόλογα

Ακόμα ένα πλήγμα για την ελληνική οικονομία, ήρθε αυτή την φορά από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poors. 'Οπως ανακοίνωσε υποβαθμίζει τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία ΒΒ-plus που χαρακτηρίζεται "σκουπίδια"!

Η S&P όμως υποβάθμισε και τα πορτογαλικά ομόλογα με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ αρνητικός αντίκτυπος στο ευρώ.
Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι στο 1,3267.
Η κρίση όπως φαίνεται έχει αρχίσει και εξαπλώνεται πια χειροπιαστά και εκτός Ελλάδος.
Μαύρη Τρίτη σήμερα στο Χρηματιστήριο το οποίο έπιασε ιστορικά χαμηλά με ξεπούλημα στις τράπεζες και τον γενικό δείκτη να χάνει κάποια στιγμή ακόμα και 7,2%!

Αιτία ήταν η δήλωση του Γιούργκεν Κόπελιν, ειδικού για θέματα προϋπολογισμού των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του κόμματος του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος ανέφερε πως η Ελλάδα συνεχίζει να κινδυνεύει να μη λάβει οικονομική βοήθεια, αν δεν καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της.
«Ίσως κάποιος να πρέπει να πει όχι, εάν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις και η χώρα απλά έλθει να πάρει χρήματα με πιο ευνοϊκούς όρους από την ευρωζώνη από ό,τι τις τράπεζες», δήλωσε.

Ερωτηθείς αν ένα "όχι" από τη Γερμανία θα σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει πλέον καθόλου χρήματα, είπε:
«Αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί, μέχρι το σημείο όπου η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη για κάποιο διάστημα. Δεν διαλύεται (η νομισματική ένωση). Το ελληνικό νόμισμα θα μπορούσε να υποτιμηθεί. Αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει και με τις εξαγωγές».

Οι ελεύθεροι δημοκράτες αποτελούν μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ και επιμένουν στην αδιάλλακτη στάση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, εν όψει και των κρίσιμων πολιτικά περιφερειακών εκλογών της 9ης Μαΐου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.


Κατά 46,07% η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει

Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση των χωρών με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για χρεωκοπία.
Τις περισσότερες πιθανότητες χρεωκοπίας συγκεντρώνει πλέον η Ελλάδα παγκοσμίως σύμφωνα με τον κατάλογο από την CMA Datavision που παρακολουθεί την κίνηση των ελληνικών πενταετών CDS, ξεπερνώντας ακόμα και την Βενεζουέλα.
Τα ελληνικά CDS σημείωσαν σήμερα νέο ιστορικό ρεκόρ φθάνοντας στις 797 μονάδες βάσης επίπεδο που απεικονίζει πως υπάρχει ένα ποσοστό 46,07 για την Ελλάδα να χρεωκοπήσει.

Πρώτη μέχρι τώρα ήταν η Βενεζουέλα η οποία πλέον είναι δεύτερη με ποσοστό κινδύνου πτώχευσης στο 43,65% και ακολουθεί η Αργεντινή με ποσοστό 43,15%.
Πολύ χαμηλά στον κατάλογο είναι οι χώρες όπως το Ιράκ το οποίο έχει κίνδυνο πτώχευσης κατά 25,79% και τελευταία χώρα στον κατάλογο είναι Λετονία με 20,95%


Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις χώρες αυτές η Αργεντινή είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη από τις παγκόσμιες αγορές καθώς το 2001 είχε χρεωκοπήσει και είχε αναστείλει τις πληρωμές για το χρέος της περίπου 95 δισεκατομμυρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρέος της Ελλάδας βρίσκεται κοντά στα 300 δισεκατομμύρια.


Κραχ στο χρηματιστήριο

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με μεγάλη πτώση 6% στις 1.696 μονάδες.
Ειδικά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης οι ρευστοποιήσεις έγιναν μαζικές. Η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 337,12 εκατομμύρια ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 6,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 6,48% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 7,28%.
Ολοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν πτωτικά και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών -11,41% και των Τραπεζών -9,23%.
Μόνο 13 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 193 πτωτικά και 26 παρέμειναν σταθερές.
To spread των δεκαετών ομολόγων άγγιξε σήμερα τις 712 μονάδες βάσης.

Ακόμη και τα spreads στα βραχυπρόθεσμα δάνεια διετίας και τριετίας εκτινάχθηκαν στα ύψη που δείχνει ότι η αξιοπιστία της χώρας βρίσκεται στο ναδίρ αφού δεν μας δανείζουν ούτε για σύντομες περιόδους.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ενδέχεται να γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 10 Μαϊου, ενώ είναι γενική πεποίθηση πλέον οτι ανεξάρτητα από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τις τελικές δηλώσεις θα τις πάρουν οι ελεγκτές!

Επιμένουν για αναδιάρθρωση του χρέους
Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ αλλά και οι αυστριακοί εγείρουν ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.


Αυτό μάλιστα, οι γερμανοί θα το τονίσουν και στις συνομιλίες που θα έχουν με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αύριο Τετάρτη, όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του CDU για θέματα προϋπολογισμού, Νόρμπερτ Μπάρτλε.
Ο κ. Μπάρτλε φέρεται να είπε στο Reuters ότι θα φέρει το θέμα των λεγόμενων «haircuts», της αναγκαστικής απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων, στην συνάντηση των κοινοβουλευτικών ομάδων της γερμανικής βουλής με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στο Βερολίνο, την Τετάρτη.


Τα σενάρια για την αναδιάρθρωση

Τρία είναι τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ.

Το βασικό σενάριο αφορά την αναδιάρθρωση με «κούρεμα» (haircut). Πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται όταν μια χώρα αδυνατεί να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της στους πιστωτές της. Σε αυτή την περίπτωση, κατόπιν συνεννόησης με τους ομολογιούχους που κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους το ελληνικό δημόσιο χρέος των 273,4 δισ. ευρώ, το Δημόσιο προβαίνει σε απομείωση της αξίας των ομολόγων.
Έτσι, για παράδειγμα, ορίζεται ότι για κάθε 100 ευρώ οφειλής θα αποπληρωθούν τα 60. Πρακτικά, η επιλογή αυτή ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας αφού ομολογεί αδυναμία κάλυψης του συνόλου των υποχρεώσεών της.
Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης είναι καταστροφικές για τις τράπεζες της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.
Οι ελληνικές τράπεζες κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους περί τα 40 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων. Δεδομένο θεωρείται, άλλωστε, πως στην περίπτωση όπου η Ελλάδα έκανε τέτοια αναδιάρθρωση, θα άνοιγε την πόρτα εξόδου της από την Ευρωζώνη

Στο δεύτερο σενάριο, αναλυτές και οικονομολόγοι κυρίως στις ΗΠΑ εισηγούνται παράταση της λήξης των υφιστάμενων ομολόγων κατά πέντε χρόνια με το ίδιο επιτόκιο. Με αυτό τον τρόπο, το Δημόσιο που θα πρέπει να πληρώσει του χρόνο μόνο για λήξεις ομολόγων 27,26 δισ. ευρώ, θα μεταθέσει την εξόφληση της υποχρέωσής του το 2016, κερδίζοντας περιθώριο πέντε ετών για να δώσει προτεραιότητα στη μείωση του ελλείμματος που αναπαράγει και διογκώνει το πρόβλημα.
Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι επιπτώσεις για τις τράπεζες είναι σοβαρές αφού θα στερηθούν τη ρευστότητα κατά τη λήξη των ομολογιών που κατέχουν. Βέβαια δεν χάνουν τα κεφάλαιά τους, τα οποία εξοφλούνται στο σύνολό τους στη λήξη των ομολόγων.


Στο τρίτο σενάριο της προεξόφλησης βραχυχρόνιου χρέους από την Ελλάδα, βασική προϋπόθεση είναι ο μηχανισμός ΕΕ- ΔΝΤ να δώσει στη χώρα φέτος περισσότερα από τα περίπου 30 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να καλύψει το σύνολο των δανειακών αναγκών της. «Για παράδειγμα, αν τα κεφάλαια είναι τελικά 45 δισ. ευρώ, τα 15 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξόφληση χρέους που λήγει του χρόνου και είναι σήμερα σε χαμηλές τιμές», εξηγεί στέλεχος της αγοράς ομολόγων. Το 2011, η ονομαστική αξία των ομολόγων που λήγουν είναι 27,67 δισ. ευρώ.
Η τρέχουσα αξία τους όμως, μετά την κάθετη πτώση των τιμών των ομολόγων, είναι σήμερα 25,67 δισ. ευρώ. Αν το Δημόσιο είχε τα χρήματα να αγοράσει από τους ομολογιούχους τους τίτλους που λήγουν του χρόνου, θα «κέρδιζε» άμεση μείωση του χρέους αφού θα έσβηνε από το δημόσιο χρέος για παράδειγμα 100 ευρώ και θα πλήρωνε για τη διαγραφή τους 80 ευρώ. Οι τράπεζες και πάλι θα είχαν ζημίες, αλλά η διαδικασία δεν θα ήταν υποχρεωτική.

Το τελευταίο αυτό σενάριο δεν αποκλείεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.



Η σειρά της Πορτογαλίας;

Σταδιακή εξάπλωση της κρίσης των κρατικών χρεών στην Πορτογαλία βλέπει το πρακτορείο ειδήσεων Μπλούμπεργκ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το ασφάλιστρο κινδύνου επί των πορτογαλικών ομολόγων υπερδιπλασιάστηκε τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον περσινό μέσο όρο.
Τη Δευτέρα, τα πορτογαλικά spreads έφτασαν στις 218 μονάδες βάσης που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1997.
Ο κίνδυνος για την Πορτογαλία είναι οι επενδυτές στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους να ρευστοποιήσουν τις τοποθετήσεις τους και η χώρα να βρεθεί στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα.


Πέφτει το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,76% και διαμορφώνεται στα 1,3291 δολάρια.
Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 124,7892 γιεν, στο 0,8672 με τη Στερλίνα και στο 1,4356 με το Ελβετικό Φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,20% έναντι του γιέν και διαμορφώνεται στα 93,815 γιέν. Το δολάριο διαπραγματεύεται στο 0,6523 με τη Στερλίνα και στο 1,0798 με το Ελβετικό φράγκο.

-http://www.newsit.gr/

-http://kostasxan.blogspot.com/2010/04/712-spread-6.html
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 
Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγκόσμια - Ελληνική Οικονομία”