Η πτώση των Αρχαίων Ελλήνων

1
Αν ο Ελληνικός Πολιτισμός ήταν τόσο σπουδαίος τότε πως οι ελληνικές πόλεις οδηγήθηκαν στη πτώση μετά την εισχώρηση των Ρωμαίων στον Ελληνικό χώρο;
Εικόνα

Σε αυτό το θέμα μελετάμε τις αιτίες που οδήγησαν στην πτώση του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού... και την εγκαθίδρυση της Νέας Ρώμης. Από την ιστορία μαθαίνουμε ότι η το πρώτο βασίλειο που έπεσε ήταν το Μακεδονικό όταν η Ρώμη ξεκινάει πόλεμο το 200-197 π.Χ. και για μερικές δεκαετίες υπάρχη έντονη διαμάχη. Ο Φίλιππος Ε’ ήταν ο πιο διάσημος από τους Αντιγονίδες και είχε ως πρότυπο του το Φίλιππο Β’.Ο Φίλιππος Ε’ διεξήγαγε εκστρατείες εναντίον των θρακικών φύλων κατά τα έτη 184, 183 και 181 π.Χ. Το 179 π.Χ., ενώ βρισκόταν σε εκστρατεία στη Θράκη κατευθυνόμενος από την Αμφίπολη προς το βορρά πέθανε... Έπειτα τον διαδέχτηκε στο θρόνο του ο Περσέας, ο τελευταίος βασιλιάς του μακεδονικού βασιλείου (179-168).

Το 189 π.Χ. στη Μαγνησία ο Αντίοχος του Βασιλείου των Σελευκιδών παρέταξε 72 και οι Ρωμαίοι 30 χιλιάδες στρατού όμως παρόλα αυτά νίκησαν οι Ρωμαίοι λόγω των "εύστοχων συμβουλών" του Ευμένη. Μετά από συνθήκη ειρήνης ξεσπάει διαμάχη ανάμεσα σε Ιουδαίους και Έλληνες .......στην Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχείς εξεγέρσεις έως ότι ο Αντίοχος χάνει σε εκστρατεία του το 164 π.Χ. στην Ιουδαία.Μετά το θάνατό του το 164/3 π.Χ ξεκίνησε η παρακμή του βασιλείου των Σελευκιδών. Το βασίλειο μετά από διαδοχικές κατακτήσεις περνάει στον Πομπήιο ο οποίος μετέτρεψε το βασίλειό του σε ρωμαϊκή επαρχία, με το όνομα Syria, θέτοντας τέλος στην ύπαρξη του βασιλείου των Σελευκιδών.....

Το 163 π.Χ. για πρώτη φορά το βασίλειο των Πτολεμαίων διανεμήθηκε. Ο Πτολεμαίος ο ΙΣΤ’ έλαβε το Αιγαίο και την Κύπρο και ο Πτολεμαίος Φίσκων την Κυρηναϊκή. Ένα άλλο σύμπτωμα της ασθενούς κατάστασης του βασιλείου ήταν η κληροδότησή του στους Ρωμαίους κατά τη διαθήκη του Πτολεμαίου Φίσκωνος το 155 π.Χ. Σε επιγραφή που έχει βρεθεί στο ναό του Απόλλωνα στην Κυρήνη αναφέρεται ότι σε περίπτωση θανάτου του η Κυρηναϊκή περιέρχεται στην ιδιοκτησία του ρωμαϊκού δήμου. Η σύγκλητος δεν εφάρμοσε τη διαθήκη. Το 96 π.Χ. ο Πτολεμαίος Απίων στην Κυρηναϊκή άφησε το βασίλειο στο ρωμαϊκό δήμο και η Σύγκλητος το 74 π.Χ. αποφάσισε να στείλει ένα Ρωμαίο διοικητή και να οργανώσει ως επαρχία την περιοχή. Ο Πτολεμαίος I' με διαθήκη του άφηνε την Αίγυπτο στο ρωμαϊκό δήμο.....

Ο Άτταλος ο Γ' επίσης δίδει το βασίλειο της Περγάμου με διαθήκη στους Ρωμαίους το 133 π.Χ......

Η Αχαϊκή συμπολιτεία. Στη Νότια Ελλάδα η μεταβολή συνέβη το 146 π.Χ. Εκείνο που προκάλεσε τη ρωμαϊκή παρέμβαση ήταν οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ αχαϊκής συμπολιτείας και Σπάρτης. Η ένταση προέκυπτε απ’ το ότι ενώ η η αχαϊκή συμπολιτεία έτεινε να εντάξει στις δομές της την Σπάρτη, η Σπάρτη έκλινε προς την ανεξαρτησία, κάτι που συχνά προκαλούσε προβλήματα, για την επίλυση των οποίων απευθυνόταν στη Ρώμη. Την άνοιξη του 146 π.Χ. η αχαϊκή συμπολιτεία κήρυξε πόλεμο εναντίον της Σπάρτης, που ήταν σύμμαχος της Ρώμης, και γι’ αυτό η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε ότι στρεφόταν εναντίον της Ρώμης...... Μετά την ήττα του στρατού της αχαϊκής συμπολιτείας σε μάχη που έγινε στη Λευκόπετρα της Κορίνθου, ο ρωμαϊκός στρατός με αρχηγό το Μόμμιο κατέστρεψε και λεηλάτησε την Κόρινθο.

Στις 13 Ιανουαρίου του 17π.Χ. η ελληνική εξουσία έχει πλέον εκλείψει ολοκληρωτικά και εγκαινιάζεται μία Νέα Μορφή Διακυβέρνησης του ρωμαϊκού κράτους και η ρωμαϊκή κυριαρχία λαμβάνει νέα μορφή. Πρόκειται για το principatus, στα ελληνικά ηγεμονία ή αυτοκρατορικό καθεστώς του Αυγούστου. Το 27 π.Χ. δίδεται στον Οκταβιανό ο τίτλος Αύγουστος (=ανορθωτής). Το νέο πολίτευμα είναι ένας συνδυασμός αρμοδιοτήτων παλαιών θεσμών σε ένα μόνο πρόσωπο.

Όλα βέβαια τα παραπάνω μας οδηγούν σε ορισμένα ερωτήματα ...: Πως μπόρεσαν οι παν-Ελληνες να σέρνονται ως δούλοι στη Ρώμη; Αυτός ο τόσο σπουδαίος πολιτισμός που νίκησε τους Πέρσες ... πως μπόρεσε να διέπραξε τόσα τραγικά λάθη ; Γιατί τα βασίλεια δεν συνεργάστηκαν για να αποκρούσουν την Ρωμαϊκή απειλή; Άλλα βασίλεια πέρασαν με διαθήκες τα εδάφη τους στη Ρώμη... και άλλα μετά από πολύχρονους πολέμους.... έχασαν σε σημαντικές μάχες. Και ταυτόχρονα υπήρχε και έντονη διαμάχη με τους Ιουδαίους της Νότιας Ανατολής....Γιατί τόσα πολλά μέτωπα... και γιατί τόση πολύ μεγάλη διχόνοια ;

_________________

Η σύνθεση του θέματος έγινε εδώ : http://laptonarchives.blogspot.gr/2013/ ... _3666.html
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Η πτώση των Αρχαίων Ελλήνων

2
Η διχόνοια δυστυχώς ειναι κάτι που μας χαρακτηρίζει σαν φυλή,αλλά γενικώς μετά τον θάνατο του Μ.Αλεξάνδρου παρατηρείται πτώση ,οχι τόσο ως πολιτισμός,αλλα ως εξουσία,ίσως επειδή δεν υπήρχε μια άρχουσα ηγεμονία,αλλά πολλές.

Re: Η πτώση των Αρχαίων Ελλήνων

3
grecko έγραψε:Η διχόνοια δυστυχώς ειναι κάτι που μας χαρακτηρίζει σαν φυλή,αλλά γενικώς μετά τον θάνατο του Μ.Αλεξάνδρου παρατηρείται πτώση ,οχι τόσο ως πολιτισμός,αλλα ως εξουσία,ίσως επειδή δεν υπήρχε μια άρχουσα ηγεμονία,αλλά πολλές.
Δε νομίζω ότι μας χαρακτηρίζει σαν φυλή. Αν μας χαρακτήριζε σαν φυλή θα είχε υπάρξει ποτέ το μεγάλο Βυζάντιο ; Αλλά κι εκεί βλέπεις , πολεμήθηκε σφόδρα ο τόπος με άλλα μέσα.

Μετά την Κατοχή δεν υπήρχε διχόνοια ανάμεσα σε πόλεις κράτη, αλλά υπήρχε εμφύλιος εθνικός. Ήταν θέμα φυλής και τότε ;

Όπως και τώρα συμβαίνει το ίδιο. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, η διχόνοια είναι βασικό πρόβλημα διάσπασης των Ελλήνων, και πρέπει να λυθεί.

Αν δε λυθεί δε προχωράμε αλλά οπισθοδρομούμε.
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Η πτώση των Αρχαίων Ελλήνων

4
Δε νομίζω ότι μας χαρακτηρίζει σαν φυλή. Αν μας χαρακτήριζε σαν φυλή θα είχε υπάρξει ποτέ το μεγάλο Βυζάντιο ; Αλλά κι εκεί βλέπεις , πολεμήθηκε σφόδρα ο τόπος με άλλα μέσα.
Nα ναι καλά οι διάφοροι "Ρωμαίοι".

Εμείς στην ουσία ήμασταν υπό Ρωμαική κατοχή :cooll

Και ναι ήμαστε γενικώς λίγο κολοράτσα......και το έχουμε στο DNA μας.

Μετά την Κατοχή δεν υπήρχε διχόνοια ανάμεσα σε πόλεις κράτη, αλλά υπήρχε εμφύλιος εθνικός. Ήταν θέμα φυλής και τότε ;
Και ποια η διαφορά? πάλι διχόνοια δεν είναι :blue
Εδώ ακόμα και στον αθλητισμό έχουμε διαφορές νότος με βορρά και πόλη με πόλη.

Όπως και τώρα συμβαίνει το ίδιο. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, η διχόνοια είναι βασικό πρόβλημα διάσπασης των Ελλήνων, και πρέπει να λυθεί.

Είπαμε το έχει η φυλή μας,η ράτσα μας ή όπως αλλιώς θέλεις πές το.
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Η πτώση των Αρχαίων Ελλήνων

5
Δηλαδή το 481 π.Χ. στο DNA μας είχαμε την συμμαχία (" Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ") αλλά το 2 αιώνα μ.Χ. είχαμε μεταλλαχθεί σε άλλου είδους Έλληνες που δεν είχαν στο DNA τους την ένωση αλλά τη διάσπαση....;


Ελληνική Συμμαχία πηγή http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE% ... E%BF%CE%B9

Το 481 π.Χ, ο Ξέρξης έστειλε πρεσβευτές σε όλες τις ελληνικές πόλεις-κράτη, με εξαίρεση την Αθήνα και τη Σπάρτη, ζητώντας γη και ύδωρ.[105] Η Σπάρτη και Αθήνα έλαβαν την υποστήριξη μερικών ελληνικών πόλεων, και το ίδιο έτος, στην Κόρινθο, συγκλήθηκε συνέδριο,[106] όπου και δημιουργήθηκε η ελληνική συμμαχία. Το κάθε μέλος της συμμαχίας είχε την δυνατότητα να στέλνει αγγελιαφόρους στις υπόλοιπες πόλεις-μέλη, ζητώντας στρατό για αμυντικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τους σύγχρονους ιστορικούς, αυτό αποτελεί αξιοσημείωτο, καθώς οι εμφύλιες συρράξεις μεταξύ των Ελλήνων, εκείνη την περίοδο, συνεχίζονταν.

Αναρωτιέμαι , περνάει μόνο στο δικό μου μυαλό ότι από τον 2 αιώνα π.Χ. ήμασταν θύματα του Divide et impera ;;; :slap
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Η πτώση των Αρχαίων Ελλήνων

6
Το......"κλίμα" πριν το θάνατο του Μ.Αλεξάνδρου :

- Οι Μακεδόνες-Έλληνες στην πλειοψηφία τους δεν επιθυμούσαν,σε αντίθεση με το βασιλιά τους,τη σύμμειξη ή τη συγχώνευσή τους με τους κατακτημένους λαούς της Ανατολής.

- Φιλώτας
Ο Φιλώτας ήταν γιος του Παρμενίωνα, αδερφός του Νικάνωρα και του Έκτωρα. Υπηρέτησε ως ένας από τους πιο σημαντικούς αξιωματικούς του Μέγα Αλέξανδρου στην εκστρατεία του στην Ασία.Αρχικά τον βρίσκουμε σαν διοικητή του ιππικού της άνω Μακεδονίας στην εκστρατεία εναντίον των Τριβαλλών και των Ιλλυριών. Στη συνέχεια, κατά την διάρκεια της εκστρατείας στην Ασία, πήρε μέρος στην μάχη του Γρανικού επικεφαλής αυτήν την φορά των Εταίρων. Ο Αλέξανδρος τον εμπιστεύτηκε λίγο αργότερα στην Μυκάλη και στην Μύνδο ενώ το 332 π.Χ συνόδεψε τον Αλέξανδρο στην Αίγυπτο. Ανάμεσα στους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν στην Δαμασκό, ήταν και μια γυναίκα από την Μακεδονία, η Αντιγόνη. Ο Φιλώτας την έκανε ερωμένη του και συνήθιζε να της εκμυστηρεύεται τα παράπονα του για τον Αλέξανδρο. Κάποια από αυτά διέρρευσαν και έφτασαν στα αυτιά του Κρατερού, ο οποίος προσπάθησε να τα εκμεταλλευτεί για δικό του πολιτικό όφελος εναντίον του Φιλώτα.

Στη διάρκεια της νικηφόρας μάχης στα Γαυγάμηλα ο Φιλώτας είχε ενεργό μέρος ως διοικητής των Εταίρων. Το 330 π.Χ. σκοτώνεται ο αδερφός του, Νικάνωρ. Λίγο αργότερα το όνομα του Φιλώτα εμπλέκεται στην συνωμοσία του Δίμνου. Τα νέα μαθεύτηκαν από τον Αλέξανδρο και ο Φιλώτας συνελήφθη. Μετά από βασανιστήρια, ομολόγησε πως συνωμότησε εναντίον του βασιλιά και την επόμενη μέρα λιθοβολήθηκε από τους Μακεδόνες κατά το Μακεδονικό έθιμο. Το ίδιο πικρό τέλος είχε λίγο αργότερα και ο πατέρας του Παρμενίων, ο οποίος δολοφονήθηκε μετά από προτροπή του Αλέξανδρου.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE% ... E%B1%CF%82


- Παρμενίων
Ο Παρμενίων (περίπου 400 π.Χ. - 330 π.Χ.) ήταν στρατηγός της Μακεδονίας, ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Φιλίππου Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Συμμετείχε σε πολλές μάχες συμβάλλοντας στην εξάπλωση του Μακεδονικού Κράτους, και στην εκστρατεία του Αλέξανδρου για την κατάκτηση της Περσίας.
Το φθινόπωρο του 330 π.Χ., ενώ ο Αλέξανδρος βρισκόταν στη Δραγγιανή, στα ανατολικά του Ιράν, ο μεγαλύτερος και τελευταίος επιζών γιος του Παρμενίωνα, Φιλώτας -που ήταν μάλιστα και διοικητής του ιππικού των εταίρων- συνωμότησε με άλλους αξιωματικούς με σκοπό να δολοφονήσει τον Αλέξανδρο. Η συνωμοσία αποκαλύφθηκε και οι περισσότεροι συνωμότες καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ο Φιλώτας, μετά από βασανιστήρια ομολόγησε την ενοχή του. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι παλαιότερα αυτός και ο Παρμενίωνας είχαν σκεφθεί να δολοφονήσουν τον Αλέξανδρο, αλλά δεν το είχαν κάνει φοβούμενοι τον αντίκτυπο που θα είχε στο στρατό στην μέση της εκστρατείας. Αυτή τη φορά όμως, ο Φιλώτας είχε δράσει χωρίς να το γνωρίζει ο πατέρας του. Μετά από αυτή την ομολογία ο Αλέξανδρος πήρε την απόφασή του. Έδωσε εντολή να εκτελεστεί ο Φιλώτας, και έστειλε έναν αξιωματικό στα Εκβάτανα με διαταγή να δολοφονηθεί ο Παρμενίων προτού φτάσουν εκεί τα νέα της εκτέλεσης του γιου του και χωρίς να προκληθεί η παραμικρή αναταραχή στο εκεί στράτευμα, όπως και έγινε.

Η δολοφονία του Παρμενίωνα κατ'εντολή του Αλέξανδρου, παρ´όλο που εξασφάλισε την υπακοή του στρατού στα μετόπισθεν, θεωρήθηκε άδικη από πολλούς Μακεδόνες. Ο Παρμενίων είχε προσφέρει πάρα πολλά στον Φίλιππο και στον Αλέξανδρο και τίποτα από αυτά δεν είχε σταθεί ικανό να του δώσει τουλάχιστον μια ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Λίγο καιρό αργότερα, ο Κλείτος ο Μέλας, ο άνθρωπος που είχε σώσει τη ζωή του Αλέξανδρου στο Γρανικό ποταμό, δολοφονήθηκε από αυτόν, όταν στην μέση μιας οινοποσίας τον εξόργισε παραπονούμενος για πολλές ενέργειες του, όπως την υιοθέτηση του περσικού εθίμου της προσκύνησης του Βασιλιά από τους υπηκόους του και τον παραγκωνισμό ή την εκτέλεση επιφανών αξιωματικών, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον Παρμενίωνα.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE% ... F%89%CE%BD


- Κλείτος ο Μέλας
Ο Κλείτος ο Μέλας (περ. 375 - 328 π.Χ.) ήταν αξιωματικός του Μακεδονικού στρατού του Μεγάλου Αλέξανδρου. Ήταν γιος του Δροπίδα και αδελφός της Λανίκης.

Ο Κλείτος έσωσε την ζωή του Αλέξανδρου στην Μάχη του Γρανικού το 334 π.Χ., όταν ο Αλέξανδρος δέχτηκε την προσωπική επίθεση του Ροισάκη και του Σπιθριδάτη[1][2]. Την στιγμή που ο Σπιθριδάτης πήγε να σκοτώσει τον Αλέξανδρο, ο Κλείτος του έκοψε το μπράτσο με το σπαθί του.Ο Κλείτος δολοφονήθηκε από τον Αλέξανδρο σε καυγά όντας μεθυσμένοι και οι δύο κατά την διάρκεια ενός συμποσίου μαζί με άλλους αξιωματικούς του στην Σαμαρκάνδη.

Ο Κλείτος ενοχλημένος από την διακωμώδηση των στρατηγών που είχαν πριν λίγο καιρό εκτελεστεί (Φιλώτας και Παρμενίων) και την αυξημένη επιρροή των Περσών και άλλων που κολάκευαν τον Αλέξανδρο για τα κατορθώματά του παρομοιάζοντάς τον με ημίθεο, διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι τα κατορθώματα του Αλέξανδρου οφείλονταν κυρίως στους στρατιώτες του. Ο Αλέξανδρος καυχήθηκε ότι τα επιτεύγματά του ήταν ανώτερα ακόμη και από αυτά του πατέρα του, του Φίλιππου. Ο Κλείτος τότε αμφισβήτησε τον Αλέξανδρο ως νόμιμο διάδοχο και βασιλιά των Μακεδόνων, λέγοντας ότι ο Αλέξανδρος όφειλε την δόξα του μόνο στον πατέρα του τον Φίλιππο. Ο Αλέξανδρος πρόσταξε την φρουρά του να επέμβει, αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Ακολούθησε μια χειραψία του Αλέξανδρου, αλλά δεν είχε το σπαθί του πάνω του. Για να καταπραΰνουν τα πνεύματα, οι παρευρισκόμενοι φίλοι του πήραν τον Κλείτο και βγήκαν από την σκηνή. Ο Κλείτος όμως επέστρεψε για να συνεχίσει τον καυγά. Τότε ο Αλέξανδρος άρπαξε ένα δόρυ από έναν υπασπιστή του και τον σκότωσε, για να το μετανιώσει αμέσως μόλις κατάλαβε τι έκανε.[3][4]
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE% ... E%B1%CF%82


Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.....
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Η πτώση των Αρχαίων Ελλήνων

7
Δηλαδή το 481 π.Χ. στο DNA μας είχαμε την συμμαχία (" Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ") αλλά το 2 αιώνα μ.Χ. είχαμε μεταλλαχθεί σε άλλου είδους Έλληνες που δεν είχαν στο DNA τους την ένωση αλλά τη διάσπαση....;

Συμμαχίες είχαμε ανέκαθεν..... αλλά μόνο για διάφορα συμφέροντα(βλ.Τροία)..... ή όταν έφτανε το αυγό στον πισινό.

Η διχόνοια διχόνοια όμως!!!
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Η πτώση των Αρχαίων Ελλήνων

8
emman έγραψε:
Δηλαδή το 481 π.Χ. στο DNA μας είχαμε την συμμαχία (" Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ") αλλά το 2 αιώνα μ.Χ. είχαμε μεταλλαχθεί σε άλλου είδους Έλληνες που δεν είχαν στο DNA τους την ένωση αλλά τη διάσπαση....;

Συμμαχίες είχαμε ανέκαθεν..... αλλά μόνο για διάφορα συμφέροντα(βλ.Τροία)..... ή όταν έφτανε το αυγό στον πισινό.

Η διχόνοια διχόνοια όμως!!!
Η "διχόνοια" των Ελλήνων (ότι και καλά είναι στο DNA) μου φαίνεται πως είναι προπαγάνδα. Δεν διαφέρουμε σε τίποτα σε σχέση με άλλους και τρανή απόδειξη αυτού είναι ότι οι ίδιοι Έλληνες έχουν άριστες συνεργασίες στο εξωτερικό (όπου είναι τέτοιο το σύστημα), ενώ εντός της Ελλάδας τρώει ο ένας τον άλλο (επειδή πάλι τέτοιο είναι το σύστημα).

Ισχύς εν τη ενώσει εναντίον διαίρει και βασίλευε (και νικάει το δεύτερο). Αυτό δηλαδή που μας "έριξε" τον 2 αιώνα π.Χ. είναι το ίδιο που μας ρίχνει και σήμερα.... αυτή είναι η προσωπική γνώμη μου τουλάχιστον.
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχαία Ελλάδα”

cron