Οι "ανθρώπινοι τύποι" του Ιπποκράτη

1
Σε μια εποχή όπου έζησαν οι μεγαλύτεροι φιλόσοφοι του κόσμου αναπτύχθηκε ένα σύστημα αναγνώρισης των ανθρώπινων προσωπικοτήτων το οποίο βοηθούσε στην γνωριμία με τον εαυτό μας και τους άλλους. Το να γνωρίζει κανείς τον εαυτό του ήταν και είναι τόσο σημαντικό που στην αρχαία Ελλάδα στους Δελφούς υπήρχε χαραγμένο ως "γνώθι σ αυτόν".
Εμπεδοκλής

Εκείνη την εποχή ο Εμπεδοκλής γράφει στα "περί Φύσεως" του ότι ο κόσμος χωρίζεται σε 4 στοιχεία : τη φωτιά, τον αέρα, το ύδωρ και τη γη

SIMPL. Phys. 159, 13 πλείονα δέ άλλα ειπών επάγει εκάστου τών ειρημένων τόν χαρακτήρα, τό μέν πύρ ήλιον (V. 3) καλών, τόν δέ αέρα αυγήν (V. 4) καί ουρανόν (22, 2), τό δέ ύδωρ όμβρον (5) καί θάλασσαν (22, 2). http://www.delphys.gr/EmpedoklisFysews.html

Το σύστημα δανείζεται ο Ιπποκράτης για να εξηγήσει ότι το ανθρώπινα σώμα έχει διάφορους χυμούς που επικρατούν διαφορετικά ανά εποχή και ανά άνθρωπο :
Ιπποκράτης

Βάση της θεωρίας οι τέσσερις χυμοί του σώματος είναι οι εξής :

1. το αίμα
2. η μαύρη χολή
3. η λευκή χολή
4. και το φλέγμα.

Το σύστημα αυτό του Ιπποκράτους αναπτύσσει αργότερα ο Γαληνός. Ο Ιπποκράτης υποστήριζε επίσης ότι οι χυμοί στο σώμα κυμαίνονται ανάλογα με τις εποχές.

1. τον χειμώνα το φλέγμα αυξάνεται λόγω του κρύου
2. την άνοιξη το φλέγμα ακόμα υπερισχύει, αλλά το αίμα αρχίζει να δυναμώνει επειδή οι μέρες γίνονται όλο και πιο ζεστές
3. το καλοκαίρι το αίμα υπερισχύει, ενώ η χολή όλο και δυναμώνει
4. το φθινόπωρο υπερισχύει η χολή

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF% ... E%AF%CE%B1

Ας δούμε όμως ποιο αναλυτικά την θεωρία των χυμών του Ιπποκράτη σε σχέση με τους τύπους προσωπικότητας :



1. Ο αιματώδης που είναι αισιόδοξος, εξωστρεφής και πολυλογάς.

2. Ο μελαγχολικός που είναι θλιμμένος, προσεχτικός και αγχώδης.

3. Ο χολερικός που είναι θυμώδης, επιθετικός και δραστήριος

4. Ο φλεγματικός που είναι ήρεμος, ήπιος και αργός.

Α. Ο Αιματώδης είναι ο τύπος που μπορεί σε θλιβερές καταστάσεις να εκφράσει συμπόνια στους άλλους και να γίνει παρηγορητικός. Είναι πολύ ζωντανός, δείχνει τα συναισθήματα του εύκολα στους άλλους και βιώνει τις απώλειες των άλλων βαθιά. Δεν βαριέται ποτέ την ζωή, είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδης, υπερβολικά χαρούμενος και θέλει να ζήσει κάθε πιθανή ευχαρίστηση στην ζωή. Είναι υπερβολικά ευαίσθητος σε ότι τον περιβάλλει, νοητικά και συναισθηματικά.

Είναι ο σπόρος που φυτρώνει την άνοιξη και έχει μπροστά του όλο τον καιρό για να αναπτυχθεί. Έχει πολύ όρεξη για την ζωή. Πάντα του αρέσουν καινούρια πράγματα και η αισθηματική του ζωή είναι αρκετά ανεπτυγμένη, πολλές φορές πιο καλά από τον νου του ή την θέληση του. Δεν θα δώσει πολύ χρόνο στην σκέψη ή στην ανασκόπηση. Είναι το άτομο το οποίο ζει την στιγμή.

Ο αιματώδης τύπος μπορεί να ξεκινήσει κάτι και να μην το τελειώσει ποτέ. Δεν έχει πρόβλημα να πάρει αποφάσεις ή να δώσει λύσεις. Ξεχνάει εύκολα όμως τα σχέδια του επειδή εμπλέκεται σε κάτι καινούριο. Δεν σκέφτεται τους στόχους του επειδή είναι πολύ απορροφημένος στην ζωή και στο τώρα.

Δεν του αρέσουν οι άνθρωποι που η ζωή τους είναι τόσο σχεδιασμένη και όχι αυθόρμητη. Θέλει να εξερευνεί το άγνωστο και δεν μπορεί να έχει δίπλα του άτομα που να μην μπορούν να είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμοι για νέες περιπέτειες. Έχει πάρα πολλούς φίλους που τους αποκαλεί «ο καλύτερος μου φίλος» και τους εμπιστεύεται τα μυστικά σε όλους. Βέβαια αν κάποιος φίλος του απομακρυνθεί από κοντά του, σπάνια τον σκέφτεται και όταν χάνει ένα φίλο βρίσκει κατευθείαν έναν άλλο.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του χαρακτήρα του είναι ότι ενοχλείται όταν ο άλλος είναι αγενής μαζί του αλλά γρήγορα το ξεχνάει και δεν επηρεάζει την σχέση του με αυτό το άτομο στο μέλλον.


Β. Ο Μελαγχολικός
είναι ο αντίθετος τύπος από τον αιματώδη. Όλα τα στοιχεία παρουσιάζουν την πολικότητα. Ο τύπος αυτός είναι θλιμμένος και βαθιά συναισθηματικός. Αισθάνεται μια σύγκρουση στον κόσμο γύρω του και έτσι υποχωρεί σε έναν κόσμο που έχει φτιάξει μόνος του. Διαφέρει από τον αιματώδη που όπως σας ανάφερα πιο πάνω είναι η χαρά της ζωής. Ο νους του μελαγχολικού δεν σταματά να σκέφτεται και πολλές φορές η συναισθηματική εμπλοκή του μπορεί να επηρεάσει την σκέψη του. Είναι πάντα ανήσυχος και σκέφτεται «τι θα γίνει αν;» (εδώ η απάντηση ενός αιματώδη θα ήταν «κάτσε να έρθει το αν... και βλέπουμε).

Σε αντίθεση με τον αιματώδη ο μελαγχολικός είναι τελειομανής, πολύ ευσυνείδητος και ενώ στους άλλους μπορεί να αρέσει η δουλειά του, αυτός κριτικάρει τον εαυτό του και βρίσκει λάθη.

Σε λυπητερά γεγονότα μπορεί να εκφραστεί με τον γραπτό λόγο παρά με τον προφορικό για να περιγράψει την λύπη που νιώθει στην καρδιά του. Όταν δεν είναι απασχολημένος με κάτι, ο νους του μένει δραστήριος έχοντας στο μυαλό του συνέχεια «τι θα γίνει εάν...» και ανησυχώντας για το μέλλον.

Εδώ ο μελαγχολικός σε αντίθεση με τον αιματώδη έχει πάντα λίγους φίλους και καλούς που είναι όλος ο κόσμος για αυτόν. Δεν κάνει εύκολα φίλους και είναι εξαιρετικά πιστός. Κρατάει τις φιλίες του πολλά χρόνια και αν χάσει κάποιον φίλο η θέση που υπήρχε στην καρδιά του μένει κενή.

Δεν του αρέσουν οι ρηχοί άνθρωποι και σε αντίθεση με τον αιματώδη που είναι στην απέναντι όχθη από αυτόν προτιμάει την σοβαρή συζήτηση παρά οποιοδήποτε κουτσομπολιό.

Βέβαια μην φανταστείτε ότι κάποιος μπορεί να είναι μόνον αιματώδης ή μόνο μελαγχολικός. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε πολλά στοιχεία μέσα μας και τον πιο πιθανό είναι να έχουμε στοιχεία που στον άξονα της ζωής βρίσκονται στην απέναντι όχθη.


Γ. Ο Χολερικός
είναι ο τύπος του ανθρώπου ο οποίος είναι πάρα πολύ φιλόδοξος και καθόλου συναισθηματικός. Έχει ένα μόνιμο κίνητρο, να αλλάξει τις καταστάσεις που ζει σε τέτοιο βαθμό που καταλήγει να μάχεται με το περιβάλλον του. Είναι αρκετά ανυπόμονος και σκέφτεται ότι οι άλλοι είναι τεμπέληδες επειδή δεν λειτουργούν όπως αυτός.

Η θέληση του είναι ισχυρή και έχει μεγάλη ικανότητα να παίρνει αποφάσεις. Μπορεί να είναι στρατηγός αλλά είναι αυτός ο οποίος θα πρέπει να πάρει τις συμβουλές από κάποιον άλλον.

Είναι ο τύπος του ανθρώπου που δεν θέλει οι άλλοι να παίρνουν αποφάσεις γι' αυτόν, αλλά απ' αυτόν. Μπορεί πολύ γρήγορα να αντιληφθεί μια κατάσταση και να κινηθεί άμεσα, γνωρίζοντας τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Η σκέψη του είναι καθαρή αλλά μπορεί κάλλιστα να επηρεαστεί από κάτι που πρέπει να γίνει.

Ο Χολερικός τύπος δεν είναι αυτός που θα πει πολλά, όταν θα καταλάβει ότι ένας φίλος του υποφέρει και ούτε θα νιώσει την θλίψη του άλλου βαθιά. Θα κάνει ό, τι μπορεί για να δείξει την συμπάθεια του όχι μέσα από λόγια αλλά από πράξεις. Η ομιλία του πρέπει να έχει κάποιο νόημα γι' αυτό προτιμάει να δρα για ένα πρόβλημα παρά να μιλάει γι' αυτό.

Οι στόχοι του είναι ξεκάθαροι και ξέρει ενστικτωδώς τον καλύτερο τρόπο να τον πετύχει. Έχει πολύ μεγάλη ικανότητα να εκτιμά τα ταλέντα των άλλων και ιδιαίτερα, όταν του είναι χρήσιμα και προς το συμφέρον του.

Πολλές φορές δε δίνει προσέχει μια προσβολή επειδή είναι αρκετά απασχολημένος αλλά όταν την συνειδητοποιήσει μπαίνει στον πειρασμό να επιστρέψει την προσβολή με τον ίδιο τρόπο.

Έχει ένα πολύ δυνατό ταπεραμέντο, είναι ευερέθιστος και θερμόαιμος αλλά αν χάσει τον έλεγχο μπορεί να γίνει βίαιος. Ενώ είναι τολμηρός, δυνατός, δημιουργικός και αποφασιστικός μπορεί πολύ εύκολα να περάσει στο άλλο άκρο και να γίνει ξεροκέφαλος, εγωκεντρικός και αναίσθητος.


Δ. Ο Φλεγματικός
είναι ο τύπος του ανθρώπου που είναι αργός, σταθερός, ήρεμος και δεν θέλει πολλές φασαρίες. Η ζωή του θέλει να είναι σταθερή χωρίς προβλήματα. Το φρούριο του είναι το σπίτι του. Δεν ενθουσιάζεται εύκολα.

Ο νους του και η θέληση είναι πολύ καλά ανεπτυγμένα αλλά συχνά η δύναμη της θέλησης του είναι αρνητική και πολλές φορές δεν θέλει να δημιουργήσει κάτι καινούριο.

Στον συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου ο νους δεν επηρεάζεται από τα συναισθήματα ή την θέληση. Μπορεί να σκεφτεί καθαρά και να σχεδιάσει μπροστά αλλά δεν εμπλέκεται συναισθηματικά και ούτε αισθάνεται ότι πρέπει να δράσει κατευθείαν.

Είναι αρκετά ευαίσθητος, όταν ακούει άσχημα νέα και, όταν βρίσκεται μπροστά σε ένα άσχημο γεγονός ενός φίλου του, δεν ξέρει πώς να φερθεί ή τι ακριβώς να κάνει για να βοηθήσει. Μπορεί να ντραπεί που δεν εκφράζει θλίψη αλλά την ίδια στιγμή θα σκεφτεί ότι πάλι καλά η δικιά του οικογένεια είναι μια χαρά.

Δεν έχει πρόβλημα να παίρνει αποφάσεις αλλά χρειάζεται χρόνο. Ο φλεγματικός τύπος είναι αρκετά ψύχραιμος και μπορεί να είναι ήρεμος ακόμα και σε επείγοντα περιστατικά. Βρίσκει την πιο ασφαλή λογική, σκέφτεται λίγο και μετά δρα. Αποφεύγει τις ανησυχίες και προτιμάει την απλότητα.

Είναι χοντρόπετσος και δεν τον ενοχλούν οι προσβολές, παρόλο που τις παρατηρεί. Δεν επιτρέπει στον εαυτό του να προσβληθεί από την αγένεια των άλλων. Δεν δέχεται πολλά αστεία και δεν θα το δείξει εκείνη την ώρα. Σπάνια χάνει την ηρεμία του λόγω της γλυκύτητας και του μεγάλου αυτό-έλεγχου που διαθέτει.

Ενώ είναι ευχάριστος, παθητικός, ειρηνικός, χαρούμενος και διπλωμάτης μπορεί να περάσει στην άλλη πλευρά και να γίνει τεμπέλης, μαλθακός, εγωιστής, δειλός και αδιάφορος.

Πηγή: http://www.astrology.gr/GIA-PROHORIMENO ... z3MzZ0dJHR

Το σύστημα χρησιμοποιείται στις μέρες ώστε να γίνει καλύτερη κατανόηση των προσωπικοτήτων κυρίως σε χώρους εργαζομένων.
Σύστημα ΠΚΣΕ (DISC)

Περιγραφή
Το άτομο του τύπου Κ, έχει την τάση να:


• Θέλει άμεσα αποτελέσματα
• Κινεί δραστηριότητες
• Αποδέχεται προκλήσεις
• Αποφασίζει γρήγορα
• Αμφισβητεί το κατεστημένο
• Αναλαμβάνει εξουσία
• Τιθασεύει (ελέγχει) την αντιξοότητα
• Δίνει λύσεις στα προβλήματα
Επιθυμεί το περιβάλλον εκείνο που προσφέρει:

• Δύναμη και εξουσία
• Γόητρο και πρόκληση
• Ευκαιρίες για την επίτευξη ατομικών στόχων
• Ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων
• Άμεσες απαντήσεις
• Ευκαιρίες εξέλιξης
• Ελευθερία από έλεγχο και επιτήρηση
• Πολλές καινούριες και ποίκιλες δραστηριότητες
Ενθουσιασμός και επιρροή στους άλλους - «Αιματώδης»
Έμφαση δίδεται στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος φέρνοντας τους άλλους σε συνεργασία με σκοπό την επίτευξη αποτελεσμάτων

Περιγραφή
Το άτομο του τύπου Ε ,έχει την τάση να:


• Έρχεται σε επαφή με τον κόσμο
• Δημιουργεί ευνοϊκές εντυπώσεις
• Μιλάει με ευκολία και σαφήνεια
• Δημιουργεί ένα περιβάλλον που περιέχει κίνητρα
• Εμπνέει ενθουσιασμό στο περιβάλλον
• Ψυχαγωγεί το περιβάλλον
• Προσφέρει βοήθεια στους άλλους
• Συμμετέχει σε μια ομάδα
Επιθυμεί το περιβάλλον εκείνο που προσφέρει:

• Κοινωνική αναγνώριση και δημοτικότητα
• Δημόσια αναγνώριση των ικανοτήτων
• Ελευθερία έκφρασης
• Ομαδικές δραστηριότητες εκτός εργασίας
• Δημοκρατικές σχέσεις
• Ελευθερία από έλεγχο και λεπτομέρειες
• Ευκαιρίες να εκφράζει προφορικά τις ιδέες του
• Ευκαιρίες να αναπτύξει καθοδηγητικές και συμβουλευτικές δεξιότητες
• Ευνοϊκές συνθήκες εργασίας
Σταθερότητα –«Φιλήσυχος φλεγματικός»
Έμφαση δίδεται στη συνεργασία με τους άλλους με σκοπό την εκτέλεση του έργου

Περιγραφή
Το άτομο του τύπου Σ, έχει την τάση να:

• Επιδίδεται σε ένα παραδεκτό τρόπο εργασίας
• Παραμένει ή κατοικεί σε ένα μέρος (ή θέση)
• Δείχνει υπομονή
• Αναπτύσσει εξειδικευμένες δεξιότητες
• Συγκεντρώνεται στο υπό εκτέλεση έργο
• Είναι πιστός
• Ακούει προσεκτικά
• Καθησυχάζει τα νευρικά άτομα
Επιθυμεί το περιβάλλον εκείνο που προσφέρει:

• Εξασφάλιση της κατάστασης
• Σταθερό STATUS QUO εκτός αν υπάρχουν λόγοι για αλλαγή
• Ελάχιστη εμπλοκή της δουλειάς στη προσωπική ζωή
• Αναγνώριση για τα επιτεύγματα στην εργασία
• Περιορισμένο πεδίο δράσης κάθε φορά
• Ειλικρινή αναγνώριση και εκτίμηση
• Ταύτιση με την ομάδα
• Παραδοσιακές διαδικασίες
Προσεκτικότητα – «Μελαγχολικός»
Έμφαση δίνεται στη δυνατότητα να εργάζεται κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες με σκοπό τη βελτίωση προϊόντος ή της υπηρεσίας που προσφέρεται


Περιγραφή
Το άτομο του τύπου Π ,έχει την τάση να:


• Δίνει προσοχή στις οδηγίες και στα πρότυπα επίδοσης
• Συγκεντρώνει την προσοχή σε λεπτομέρειες- κλειδιά
• Εργάζεται κάτω από γνώριμες συνθήκες
• Είναι διπλωματικός με τους άλλους
• Ελέγχει την ακρίβεια των δεδομένων
• Σκέπτεται κριτικά
• Έχει κριτική στάση σε θέματα αποδοχής
• Συμμορφώνεται με το υπάρχον σύστημα εξουσίας
Επιθυμεί το περιβάλλον εκείνο που προσφέρει:

• Εχέγγυα εξασφάλισης
• Σταθερές διαδικασίες λειτουργίας
• Προστατευόμενο περιβάλλον
• Επαναβεβαίωση
• Όχι αιφνίδιες και απότομες αλλαγές
• Δυνατότητα να γίνει μέλος μιας ομάδας εργασίας
• Δυνατότητα προσωπικής ανταπόκρισης στην ομαδική προσπάθεια
• Status quo εκτός εάν υπάρχει εξασφάλιση του ελέγχου ποιότητας
• Την ύπαρξη ατόμων τα οποία προσέχουν τα αποτελέσματα

http://e-trainers.wikidot.com/disc

Εσείς τι τύπος προσωπικότητας είστε με βάσει το σύστημα του Ιπποκράτη ;
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν
Απάντηση

Επιστροφή στο “Οι επιστήμες στην αρχαία Ελλάδα”

cron