Φιλούμενος - Ενάντια στην Νέα Τάξη Πραγμάτων
http://www.filoumenos.com/forum/

Επιστημονικές εξηγήσεις για το "deja-vu"!
http://www.filoumenos.com/forum/viewtopic.php?f=50&t=5641
Σελίδα 1 από 2

Συγγραφέας:  emman [ 07 Φεβ 2010, 18:53 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Επιστημονικές εξηγήσεις για το "deja-vu"!

Επιστημονικές εξηγήσεις για το "deja-vu"!Αν κάποια στιγμή είχατε την αίσθηση ότι αυτό που βλέπετε ή βιώνετε το έχετε ξαναδεί ή ξαναζήσει στο παρελθόν, δεν είστε ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι και μην το αποδώσετε σε εμπειρίες που είχατε σε μια άλλη ζωή γιατί υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την εξήγηση του φαινομένου.

Εξήντα πέντε στους εκατό ανθρώπους έχουν βιώσει την εμπειρία του deja-vu (προμνησία) την αίσθηση δηλαδή ότι έχουν έχει δει ή βιώσει ξανά στο παρελθόν μία κατάσταση. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται με μεγαλύτερη συχνότητα στις ηλικίες.. 15-25 ετών και ελαττώνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερο επιρρεπή είναι άτομα σε συνθήκες κόπωσης και στρες, ανώτερου κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου και όσοι ταξιδεύουν συχνά.

Το deja-vu μπορεί να εμφανιστεί είτε σε υγιή άτομα, είτε σε υπόβαθρο οργανικής νόσου, είτε λόγω λήψης φαρμάκων, εξηγούν οι επιστήμονες (Ελπίδα Κουιμτζή, Δήμητρα. Νέλλα, Αναστασία. Κώνστα, Πέτρος Πετρίκης, Λουκάς Αθανασιάδης , Κωνσταντίνος Φωκά) της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή τους στο 5ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ .

Οι διάφορες πιθανές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για την κατανόηση και την ερμηνεία του φαινομένου παρουσιάστηκαν στο συνέδριο. «Σύμφωνα με μία θεωρία το φαινόμενο εξηγείται ως διαταραχή μνήμης στο οποίο εμπλέκονται ο ιππόκαμπος και ο αμυγδαλοειδής πυρήνας του εγκεφάλου. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία οι καταστάσεις μοιάζουν γνωστές επειδή οι πληροφορίες εισέρχονται στον εγκέφαλο ακόμη και όταν η προσοχή του ατόμου είναι προσηλωμένη σε κάτι άλλο. Η θεωρία του ολογράμματος υποστηρίζει ότι το deja-vu συμβαίνει όταν ένα στοιχείο του περιβάλλοντος μοιάζει με μέρος μιας ανάμνησης, με αποτέλεσμα να αναπαραχθούν οι αναμνήσεις στην τρισδιάστατη μορφή τους. Η θεωρία της καθυστερημένης όρασης αποδίδει την εμφάνισή του στην καθυστέρηση έλευσης του ερεθίσματος στον εγκέφαλο από τον έναν οφθαλμό στον άλλο με αποτέλεσμα το δεύτερο ερέθισμα να θεωρείται ανάμνηση του πρώτου.

Τέλος σύμφωνα με νεότερες απόψεις το deja-vu οφείλεται σε μία καταστολή της εξελικτικά πρωιμότερης οδού μεταβίβασης των οπτικών ερεθισμάτων μέσω του στελέχους, η οποία καθυστερεί σε σχέση με τη βασική οδό που διέρχεται από το θάλαμο» αναφέρεται στην ανακοίνωση των επιστημόνων της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη χρόνια μορφή του φαινομένου. Τα άτομα που το βιώνουν έχουν υπερδραστήριο ή συνεχώς διαγερμένο το κύκλωμα του μετωπιαίου λοβού, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία των αναμνήσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αναμνήσεις εκεί που δεν υπάρχουν.trelokouneli

Συγγραφέας:  dominique [ 07 Φεβ 2010, 20:17 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Επιστημονικές εξηγήσεις για το "deja-vu"!

Προσωπικα,έχω νιωσει κάποιες στιγμές οτι τις έχω ξαναζήσει ή οτι μου φαίνονται γνωστές,αλλά απλά μπορεί να είναι παρόμοιες καταστάσεις που έχω ξαναζήσει παλιότερα αλλά δεν τις θυμάμαι και η μνήμη τις επαναφέρει οταν ξαναγίνονται.

Συγγραφέας:  KostasL [ 07 Φεβ 2010, 22:28 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Επιστημονικές εξηγήσεις για το "deja-vu"!

Δεν είναι και τόσο ενδιαφέρουσες οι θεωρίες για το "deja-vu"!


Ας μας εξηγήσουν τι γίνεται στα προφητικά όνειρα ή οράματα !

Αν μπορούν δηλαδή...

Συγγραφέας:  dominique [ 08 Φεβ 2010, 18:56 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Επιστημονικές εξηγήσεις για το "deja-vu"!

Αυτό είναι άλλο,αυτό πάει στην περίπτωση που βλέπεις όνειρο και πραγματοποιείται,εκει ναι εξήγηση δεν ξέρω αμα μπορεί κανεις να δώσει,δεν το έχω ψαξει να σε πω την αληθεια,γενικώς ειναι φαινόμενα πολύπλοκα που επιστημονικη λογικη εξηγηση ειναι λιγο αδυνατη.

Συγγραφέας:  drex [ 13 Φεβ 2010, 21:40 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Επιστημονικές εξηγήσεις για το "deja-vu"!

Η ΘΕΩΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗ ΚΑΙ ΣΕ ΤΥΦΛΟΥΣ

Συγγραφέας:  dominique [ 14 Φεβ 2010, 15:38 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Επιστημονικές εξηγήσεις για το "deja-vu"!

Maλλον είναι ενα συναίσθημα που σου δημιουργείται που εχει σχέση με όλες τις αισθήσεις και οχι μονο με μια.

Πιο φυσιολογίκή βρίσκω αυτήν την θεωρία:

Το deja vu -η σπάνια, αλλόκοτη αίσθηση ότι μια εμπειρία έχει επαναληφθεί στο παρελθόν- οφείλεται σε στιγμιαία αστοχία μιας περιοχής του εγκεφάλου που αναλαμβάνει ορισμένες από τις λειτουργίες της μνήμης, ανακοίνωσαν Αμερικανοί νευροεπιστήμονες. Η ανακάλυψη ίσως οδηγήσει σε νέες θεραπείες για διαταραχές της μνήμης.

Η περιοχή που ευθύνεται για το deja vu είναι ο ιππόκαμπος, ο οποίος δημιουργεί νοητικούς χάρτες με νέα μέρη και εμπειρίες και τους αποθηκεύει για μελλοντική χρήση, γράφουν στο περιοδικό Science ερευνητές του MIT (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης).

Όταν δύο εμπειρίες μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, οι νοητικοί χάρτες του ιππόκαμπου αρχίζουν να επικαλύπτονται και τα όρια ανάμεσα στις εμπειρίες θολώνουν.

Συγγραφέας:  drex [ 14 Φεβ 2010, 17:38 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Επιστημονικές εξηγήσεις για το "deja-vu"!

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΘΑ ΠΑΙΞΩ ΛΟΤΤΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ :132

Συγγραφέας:  King Minos [ 14 Φεβ 2010, 20:45 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Επιστημονικές εξηγήσεις για το "deja-vu"!

Το φαινομενο deja vu ειναι επηστημονικα αποδεδειγμενο και εχει ως εξης:
Οταν το ενα ματι π.χ. το αριστερο εστω και ενα κλασμα του δευτερολεπτου να δει μια εικονα πριν απο το δεξι εχει ηδη καταγραφει απο τον εγκεφαλο η πρωτη εικονα απο το αριστερο και οταν την βλεπει το δεξιο υστερα απο ενα κλασμα του δευτερολεπτου φαινεται οτι αυτην την στιγμη την εχεις ξαναζησει.
Λογικο;
Ισως.

Συγγραφέας:  drex [ 20 Φεβ 2010, 02:04 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Επιστημονικές εξηγήσεις για το "deja-vu"!

ΕΙΠΑΜΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΓΕΝΗΤΗΣ ΤΥΦΛΟΥΣ ΩΣΤΟΣΟ Η ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΥΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ .ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟ 1\9 ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΑΠΛΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩΝΤΑΣ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΦΗΤΙΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΠΤΩ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΧΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ .ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΝΝΩΩ ΤΗΝ ΤΣΟΣΟΥΑ ΚΛΗΡΩΝΩΜΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ 090

Σελίδα 1 από 2 Όλοι οι χρόνοι είναι UTC [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/