Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα

1
Ιανουάριος 2009

Ο Ιανουάριος θα μας προσφέρει αρκετά θεαματικά αστρονομικά φαινόμενα. Την 26η Ιανουαρίου οι τυχεροί στις νότιες περιοχές του πλανήτη θα απολαύσουν μια δακτυλιοειδή ηλιακή έκλειψη. Η πανσέληνος θα είναι η μεγαλύτερη του χρόνου και η τρίτη μεγαλύτερη των τελευταίων 25 χρόνων. Στον νυχτερινό ουρανό στις αρχές του μήνα θα θαυμάσουμε τρείς πλανήτες μαζί: τον Ερμή, τον Άρη και την Αφροδίτη. Ο Κρόνος θα είναι ορατός όλη τη νύχτα σαν ένα λαμπρό κίτρινο άστρο. Η μεγαλειώδης Αφροδίτη (αστρονομικό μέγεθος -4.7) θα προσφέρει όπως πάντα υπερθέαμα λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, στο νοτιοδυτικό ορίζοντα. Κι΄ακόμη, ύστερα από 2 χρόνια αναμονής, ο Άρης θα κάνει δειλά την εμφάνισή του στον Τοξότη, λίγο πριν την ανατολή.



Δακτυλιοειδης Ηλιακη Εκλειψη



Στις 26 Ιανουαρίου λίγοι τυχεροί στην Γη θα θαυμάσουν μια δακτυλιοειδή έκλειψη του Ήλιου, που θα είναι ορατή από τις θάλασσες νότια της Αφρικής, τον Ινδικό Ωκεανό, και τα νησιά Sumatra και Borneo. Δακτυλιοειδείς ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη βρίσκεται στο απόγειο, δηλαδή στην μακρυνότερη απόσταση της τροχιάς της από τη Γη. Τότε, αν τύχει τα τρία σώματα να ευθυγραμμιστούν, ο μικρός δίσκος της δεν καλύπτει πλήρως τον Ήλιο αφήνοντας ένα μικρό φωτεινό δακτύλιο γύρω από τη σκιά της επάνω στον Ήλιο, όπως φαίνεται από ένα γήινο παρατηρητή. Στη νότια Αφρική, νοτιοανατολική Ασία και δυτική Αυστραλία, οι κάτοικοι θα αντιληφθούν μια μερική ηλιακή έκλειψη.








δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη.





Βροχεσ Μετεωροειδων



Αυτό το μήνα έχουμε αρκετές βροχές μετεωροειδών:



Οι Τεταρτίδες εμφανίζονται στον νυχτερινό ουρανό στις αρχές Ιανουαρίου, με κορύφωση στις 3-4 του μήνα, όταν η Σελήνη θα βρίσκεται στο πρώτο τέταρτο, επομένως οι πιθανότητες να απολαύσουμε ένα υπέροχο θέαμα ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες είναι πολύ μεγάλες. Οι Τεταρτίδες προέρχονται από υπολείμματα του αστεροειδή 2003 EH1. Περιμένουμε μέχρι και 40 μετεωροειδή την ώρα στην κορύφωση του φαινομένου, τα οποία θα διασχίζουν την ατμόσφαιρα με ταχύτητα της τάξης των 41 χλμ., το δευτερόλεπτο. Το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται κοντά στο λαμπρό άστρο Αρκτούρος του Βοώτη, ο οποίος ανατέλλει στον βορειοανατολικό ορίζοντα γύρω στα μεσάνυχτα.



Οι Δέλτα Καρκινίδες θα εμφανιστούν αργότερα, στις 15-16 Ιανουαρίου, με ακτινοβόλο σημείο στον αστερισμό του Καρκίνου που θα μεσουρανεί γύρω στα μεσάνυχτα. Αυτή η βροχή μετεωροειδών θα είναι λιγότερο εντυπωσιακή, με περίπου 4 μετεωροειδή την ώρα, και οι πιθανότητες να τα δούμε είναι μάλλον μικρή δεδομένου οτι εκείνες τις ημέρες η πανσέληνος θα φωτίζει τον ουρανό όλη τη νύχτα.



Μια ακόμη βροχή μετεωροειδών θα είναι ορατή στις 18 Ιανουαρίου. Προερχόμενα από την Κόμη της Βερενίκης, είναι πιθανώς τα πιό γρήγορα μετεωροειδή που γνωρίζουμε, με μέση ταχύτητα 65 χλμ. την ώρα. Αλλά δεν αναμένεται να δούμε περισσότερα από 2 την ώρα και μάλιστα υπό το φως της Σελήνης που θα βρίσκεται στο τελευταίο τέταρτο.







Ο κομήτης. C/2007 N3 (Lulin) που θα φτάσει στο περιήλιο στις 10 Ιανουαρίου (Credit: Tony Farkas, 29/12/2008).









Σεληνη



Πρώτο τέταρτο την 4η Ιανουαρίου, πανσέληνος την 10η (η μεγαλύτερη και λαμπρότερη πανσέληνος του χρόνου), τελευταίο τέταρτο την 17η και νέα Σελήνη την 26η Ιανουαρίου.





Αναλυτικο Αστρονομικο Ημερολογιο



1 Ιανουαρίου: Ο Ερμής στο νοτιοδυτικό ορίζοντα μοιάζει με αμυδρό άστρο. Ο Δίας πολύ λαμπρότερος ψηλά στον ουρανό.

2 Ιανουαρίου: Ο Ουρανός 5ο νότια της Σελήνης.

3 Ιανουαρίου: Κορύφωση της βροχής μετεωροειδών Τεταρτίδες.

4 Ιανουαρίου: Η Γη στο Περιήλιο (0.983 ΑΜ). Ο Ερμής στη μέγιστη ανατολική απομάκρυνση, 19ο από τον Ήλιο.

7 Ιανουαρίου: Η Σελήνη περνά μπροστά από το αστρικό σμήνος των Πλειάδων.

8 Ιανουαρίου: Ο κομήτης P/2003 K2 (Christensen) στο περιήλιο (0.534 ΑΜ).

10 Ιανουαρίου: Πανσέληνος. Η Σελήνη στο περίγειο. Ο κομήτης C/2007 N3 (Lulin) στο περιήλιο (1.213 ΑΜ).

12 Ιανουαρίου: Ο Βασιλίσκος, το άστρο στην «καρδιά» του Λέοντα κάτω αριστερά της Σελήνης.

14 Ιανουαρίου: Η Αφροδίτη στην μέγιστη ανατολική απομάκρυνση, 47ο από τον Ήλιο.

15 Ιανουαρίου: O Κρόνος 6 ο νότια της Σελήνης.

20 Ιανουαρίου: Ο Ερμής σε κατώτερη συζυγία, περνώντας ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη.

23 Ιανουαρίου: Η Σελήνη στο απόγειο. Ο Ουρανός (αστρονομικό μέγεθος 5.7) 1.5ο νότια της Αφροδίτης.

24 Ιανουαρίου: Ο Δίας σε σύνοδο με τον Ήλιο.

26 Ιανουαρίου: Δακτυλιοειδής Ηλιακή Έκλειψη.

27 Ιανουαρίου: Ο Ποσειδώνας 1.8ο νότια της Σελήνης.

30 Ιανουαρίου: Η Αφροδίτη 3ο και ο Ουρανός 5ο νότια της Σελήνης.



η Αστροφυσικός Ελένη Χατζηχρήστου



Ο ουρανός της εβδομάδας και από το:Κώδικας: http://www.skyandtelescope.com/


Ο νυκτερινός ουρανός καθημερινά: Κώδικας:http://www.astro.noa.gr/AlmanacIAA/iaa_today.htm
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα : Ιανουάριος 2009

3
Σημαντικά αστρονομικά γεγονότα βεβαίως υπάρχουν για το 2012,αλλα να μην περιμένει κανείς να γίνει καμιά σύνοδος πλανητών τον Δεκέμβριο.


Για την ώρα,'οποιος μπορεί ας απολαύσει τις Περσείδες!
Εικόνα
Ενα από τα πιο εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα, τη βροχή των Περσειδών θα απολαύσουν και φέτος όσοι αποφασίσουν να μείνουν ξύπνιοι τη νύχτα της Παρασκευής. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετεώρων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του φαινομένου, το οποίο ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου, θα πέφτουν περίπου 100 μετέωρα την ώρα προσφέροντας εντυπωσιακό θέαμα.

Παρά τον χαρακτηρισμό τους ως "πεφταστέρια", οι Περσείδες δεν είναι τίποτε άλλο από μικρά απομεινάρια, μέχρι και σε μορφή σκόνης, του κομήτη Σουίφτ Τατλ, τα οποία συναντά η Γη μία φορά τον χρόνο γύρω στις αρχές του Αυγούστου. Οταν μπαίνουν στην ατμόσφαιρα της Γης τα σωματίδια αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων και σχηματίζουν μια φωτεινή σφαίρα που κινείται με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 200.000 χιλιομέτρων την ώρα. Κατά τη διάρκεια της εισόδου τους στην ατμόσφαιρα, αφήνουν πίσω τους μια "ουρά" που ονομάζεται διάττοντας αστέρας, μετέωρο ή πεφταστέρι, και φαίνεται από τη Γη με γυμνό μάτι.

Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό του Περσέα, φαίνεται δηλαδή ότι έρχονται από την κατεύθυνση αυτή. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού του κομήτη περιπλανάται στο διάστημα περίπου 1.000 χρόνια από τη στιγμή που αποκολλήθηκε από την ουρά του. Υπάρχει, πάντως, και μια λωρίδα υλικού που αποσπάστηκε από τον Σουίφτ Τατλ το 1862. ταν, κατά τη διάρκεια της περιστροφής της, η Γη περνά από το σημείο που βρίσκεται η συγκεκριμένη λωρίδα ο αριθμός των μετεώρων που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος είναι πολύ μεγαλύτερος.


ΕΘΝΟΣ
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα

4
Πάντως ο Γάλλος μάγος της διαστημικής μουσικής Jean-Michel Jarre αντιλαμβανόμενος τις μουσικές σου προτιμήσεις, φρόντισε να διασκευάσει το Oxygène 13 σε μια πιο "κλασσική" και ρομαντική version για συμφωνική ορχήστρα (μιας και ο μπαμπάς του συνέθετε τέτοιου είδους συμφωνικές μουσικές για τον κινηματογράφο).

phpBB [video]


Προσωπικά εγώ προτιμώ το συγκεκριμένο κομματάκι στην αυθεντική του εκτέλεση γιατί συμβαδίζει περισσότερο με την συγκεκριμένη θεματική ενότητα.

Re: Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα

5
Προνομιακή η θέση της Ελλάδας για την παρακολούθηση του φαινομένου
Εικόνα
Μία θεαματική βροχή από πεφταστέρια αναμένεται το Σάββατο το βράδυ και θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο- και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τις Δρακοντίδες ή Ιακωβινίδες, που αναμένεται να κορυφωθούν το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου, και οι αστρονόμοι προβλέπουν για φέτος σημαντική έξαρση δραστηριότητας, ορατή και από την χώρα μας, η οποία μάλιστα θεωρείται ότι έχει προνομιακή διεθνώς γεωγραφική θέση για την παρατήρηση του φαινομένου.

Οι προβλέψεις των αστρονόμων δείχνουν ότι η έξαρση αυτή θα φτάσει στο ανώτατο σημείο της σε δύο ξεχωριστά «μέγιστα»: κατά τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος με ένταση 60-100 διαττόντων την ώρα και, λίγο αργότερα, στις 11μμ ώρα Ελλάδας, οπότε αναμένονται από 500 μέχρι 800 (ακόμα και 1.000) διάττοντες ανά ώρα, στο βαθμό που οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρηση. Κάθε «μέγιστο» θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και η έξαρση αναμένεται να έχει λήξει το αργότερο έως την 1 π.μ. τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το σημείο προέλευσης των συγκεκριμένων διαττόντων φαίνεται να είναι η κεφαλή του αστερισμού του Δράκοντα, από όπου έχουν πάρει και το όνομά τους. Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, οι Δρακοντίδες είναι πιο πιθανό να γίνουν ορατές νωρίς το βράδυ και όχι τα χαράματα. Τα συγκεκριμένα πεφταστέρια κινούνται με πολύ αργή ταχύτητα (μόλις 18 χλμ/ώρα, δηλαδή το ένα τρίτο περίπου της ταχύτητας των Περσειδών), ενώ είναι πιθανό να είναι αχνά, λόγω και του παρεμβαλλομένου σεληνόφωτος που θα είναι αυξημένο.

Συνήθως η συγκεκριμένη ετήσια «βροχή» στέλνει στην κατεύθυνση της Γης από λιγοστά έως καθόλου πεφταστέρια, αλλά μερικές φορές «ξυπνάει ο Δράκοντας» και μπορεί να υπάρξουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, διάττοντες μέσα σε μια και μόνο ώρα. Αυτό συνέβη το 1933 και το 1946, όταν υπήρξαν έως 10.000 διάττοντες την ώρα, ενώ εκατοντάδες ανά ώρα υπήρξαν κατά τα έτη 1952, 1985 και 1998. Οι Δρακοντίδες δημιουργούνται, όταν η τροχιά της Γης συναντιέται με την ουρά πυκνής σκόνης και σωματιδίων που αφήνει πίσω του ο μητρικός κομήτης 21/Ρ Τζιακομπίνι-Ζίνερ.

Λόγω της σπανιότητας του γεγονότος και της επιστημονικής σημασίας του, σχεδιάζεται η ανάπτυξη σταθμών παρατήρησης σε διάφορα σημεία της Κρήτης για την καταγραφή του φαινομένου, παράλληλα με την διεξαγωγή του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που γίνει στα Χανιά.

Η μελέτη αναμένεται να βελτιώσει τις αστρονομικές γνώσεις για την εξέλιξη του κομήτη και το υλικό του.

newsbeast
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα

7
Μέχρι και τις γιορτές εμαθες ωρε Μίνω;
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα

8
Βρέθηκαν σουπερνόβα μαθουσάλες
Εντοπίστηκαν υπερκαινοφανείς αστέρες ηλικίας δέκα δις ετών

phpBB [video]


Λονδίνο

Μια εντυπωσιακή κοσμολογική ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Εντόπισαν 150 υπερκαινοφανείς αστέρες, τα γνωστά σουπερνόβα. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός σουπερνόβα που έχουν ανακαλυφθεί σε μια έρευνα. Ανάμεσα τους είναι τα πιο μακρινά και αρχαιότερα σουπερνόβα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα τα οποία έχουν ηλικία δέκα δισεκατομμυρίων ετών.

Το «μακρύ μάτι» από τη Χαβάη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Subaru που ανήκει στην Ιαπωνία και βρίσκεται στην κορυφή του όρους Mauna Kea στη Χαβάη σε ύψος τεσσάρων χιλιάδων μέτρων. Εστρεψαν το τηλεσκόπιο σε μια περιοχή του ουρανού η οποία ονομάζεται Deep Field και έχει μέγεθος ανάλογο με εκείνο της Σελήνης όταν βρίσκεται στην φάση της πανσελήνου.

Κατάφεραν να εντοπίσουν 150 υπερκαινοφανείς αστέρες 12 εκ των οποίων βρίσκονταν στην ασύλληπτη απόσταση 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός και είχαν ανάλογη ηλικία. Με δεδομένο ότι το Σύμπαν υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας 13,7 δισ. ετών αυτά τα 12 σουπερνόβα είναι ίσως οι πρώτες αστρικές εκρήξεις του Σύμπαντος.

Τα σουπερνόβα

Οι αστρικές υπερκαινοφανείς εκρήξεις συμβαίνουν στο τέλος της ζωής γιγάντιων άστρων πολύ μεγαλύτερων από τον Ήλιο. Όταν η πυκνότητα της «καρδιάς» αυτών των άστρων γίνεται τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την πυκνότητα ενός ατομικού πυρήνα, αναγκάζει όλα τα υλικά του εσωτερικού πυρήνα του άστρου (νετρόνια, νετρίνα κ.α) να εξοστρακιστούν με δύναμη προς τα έξω.

Η εκτίναξη αυτή του εσωτερικού πυρήνα τον κάνει να συγκρουστεί βίαια με τον καταρρέοντα ακόμα εξωτερικό πυρήνα, δημιουργώντας έτσι ένα ωστικό κύμα με περισσότερη ενέργεια απ' αυτήν που εκλύει ένας ολόκληρος γαλαξίας σε περίπου δέκα χρόνια. Η τρομακτική έκρηξη που ακολουθεί είναι αυτό που οι επιστήμονες ονόμασαν "σουπερνόβα".

Το πανίσχυρο Καβούρι

Την ίδια στιγμή που γινόταν η ανακοίνωση για την ανακάλυψη των αρχαίων σουπερνόβα ερευνητές Ινστιτούτου Σωματιδιακής Φυσικής Santa Cruz στις ΗΠΑ ανακοίνωναν τη δική τους ανακάλυψη για το πιο γνωστό σουπερνόβα, το Crab Nebula, που έχει πάρει το όνομα του (crab) επειδή μοιάζει με καβούρι.

Το σουπερνοβα αυτό ανακαλύφθηκε το 1731 και η σημερινή του έκταση είναι έξι έτη φωτός. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές οι ηλεκτρομαγνητικές ακτίνες του, οι ακτίνες γ, είναι πολύ πιο ισχυρές από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Οι ειδικοί υπολόγισαν ότι η ενέργεια των ακτίνων γ του σουπερνόβα είναι 100 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ορατού φωτός.

TO BHMA
Είδα τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου\nχαλασμένα απ΄ την τρέλα,\nλιμασμένα, υστερικά γυμνά...\n\nAllen Ginsberg

Re: Ουρανός και Αστρονομικά Φαινόμενα

9
Σπάνιο υπερθέαμα
Ο Ήλιος μαίνεται, το Βόρειο Σέλας επεκτείνεται στο νότο


Ουάσινγκτον
Μια ασυνήθιστη καταιγίδα που ξέσπασε στον Ήλιο το Σάββατο έφερε το πολύχρωμο Βόρειο Σέλας πολύ πιο νότια από ό,τι συνήθως, μέχρι το γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας. Δυστυχώς, όμως, το θέαμα ήταν ορατό μόνο από τη Βόρειο Αμερική.

Το φαινόμενο απαθανατίστηκε μεταξύ άλλων από έναν ερασιτέχνη «κυνηγό καταιγίδων» στο Άρκανσο της Άιοβα, το οποίο βρίσκεται λίγο βόρεια από τον 35ο παράλληλο, που αντιστοιχεί περίπου στο γεωγραφικό πλάτος της Κρήτης.

«Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο γεγονός. Δεν το βλέπουμε τόσο νότια συχνά» σχολίασε ο Μπιλ Κουκ, ειδικός του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης «Μάρσαλ» της NASA.

«Η ένταση [του σέλαος] κορυφώθηκε όταν σκοτείνιαζε στις ΗΠΑ, γεγονός που συνδυάστηκε με καθαρούς ουρανούς» είπε ο Μπομπ Ράτλετζ του ομοσπονδιακού Κέντρου Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού στο Κολοράντο.

Όπως εξηγεί το Κέντρο, το φαινόμενο ξεκίνησε με μια Εκτίναξη Στεμματικού Υλικού (CME) που καταγράφηκε το Σάββατο. Στην ουσία ήταν μια τεράστια έκρηξη στην ηλιακή ατμόσφαιρα που προκλήθηκε από διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο του άστρου.

Το περίεργο ήταν ότι τα σωματίδια που εκτίναξε ο Ήλιος έφτασαν στη Γη οκτώ ώρες νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Το βόρειο και το νότιο σέλας εμφανίζονται όταν φορτισμένα ηλιακά σωματίδια παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης και εκτρέπονται προς τους πόλους. Εκεί, διεγείρουν άτομα οξυγόνου και αζώτου, τα οποία εκπέμπουν κόκκινο και πράσινο φως όταν επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


in.gr


phpBB [video]


phpBB [video]


phpBB [video]
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αστρονομία - Αστροφυσική-Διάστημα”