Επισκευάζουν το Χάμπλ

1
Επισκευάζουν το Χάμπλ







Έφθασε η ώρα επιτέλους για την τελευταία επισκευή ενός πολύτιμου αστρονομικού και γενικότερα επιστημονικού "εργαλείου", του τροχιακού τηλεσκοπίου "Χαμπλ", το οποίο τόσο πολύ έχει συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόησή μας για το "βαθύ" σύμπαν και την καταγωγή του, όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί από το 1990.

Η NASA, μετά από διαδοχικές αναβολές λόγω τεχνικών προβλημάτων, εκτόξευσε τελικά, χθες το βράδι (9 μμ. ώρα Ελλάδος), το διαστημικό λεωφορείο "Ατλαντίς", σε μια υψηλού ρίσκου αποστολή, διάρκειας 11 ημερών. Ο στόχος είναι όχι μόνο να δώσει παράταση ζωής για τουλάχιστον μια πενταετία στο Χαμπλ (οπότε και θα αντικατασταθεί το 2014 από το διαστημικό τηλεσκόπιο "Τζέημς Γουέμπ"), αλλά και να αναβαθμίσει τις παρατηρησιακές δυνατότητες του τηλεσκοπίου, μεταξύ άλλων με μια νέα κάμερα και ένα νέο υπερ-ευαίσθητο φασματογράφο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το Rόιτερ και το BBC. Μετά από αυτή την αποστολή, θα αποσυρθεί πλέον ο στόλος των διαστημικών λεωφορείων των ΗΠΑ.

Η επισκευή του Χαμπλ, μήκους 16 μέτρων, διαμέτρου 4,2 μέτρων και συνολικού βάρους 11 τόνων, θα απαιτήσει πέντε διαστημικούς περιπάτους, ο καθένας διάρκειας τουλάχιστον επτά ωρών. Το επταμελές πλήρωμα του "Ατλαντίς" θα επιχειρήσει να αντικαταστήσει τα έξι γυροσκόπια και τις μπαταρίες του τηλεσκοπίου, καθώς επίσης να αναβαθμίσει τα οπτικά όργανά του και τη θερμική μόνωσή του. Θα είναι, σύμφωνα με τη NASA, η δυσκολότερη τεχνικά αποστολή που έχουν αναλάβει ποτέ οι αστροναύτες των διαστημικών λεωφορείων.

Η αποστολή στο Χαμπλ, μεταξύ άλλων, κινδυνεύει να κτυπηθεί από διαστημικά σκουπίδια ή μικρούς μετεωρίτες, καθώς το τηλεσκόπιο βρίσκεται σε τροχιά σχεδόν διπλάσιου ύψους (600 χλμ.) σε σχέση με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το "Χαμπλ" (συνεργασία της NASA και της ευρωπαϊκής ESA) έχει χαρακτηρισθεί, μεταξύ άλλων, "χρονομηχανή που έφερε επανάσταση στην αστρονομία". Το τηλεσκόπιο έχει μεταδώσει πάνω από 750.000 εικόνες από το διάστημα, πολλές από αυτές ιδιαίτερα εντυπωσιακές, π.χ. από εκρήξεις σούπερ νόβα, δέκα φορές πιο καθαρές από κάθε άλλο επίγειο τηλεσκόπιο

Έχει επίσης στείλει πίσω στη Γη πολλά άλλα επιστημονικά δεδομένα από τις εσχατιές του σύμπαντος, που ταυτόχρονα αποτελούν ουσιαστικά κι ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, προς τις απαρχές της δημιουργίας. Τα νέα όργανα, που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα τοποθετηθούν στο Χαμπλ, θα επιτρέψουν στους αστρονόμους να πάνε ακόμα πιο μακριά στο χώρο και πίσω στο χρόνο, μόλις 500 - 600 εκατ. χρόνια μετά το Μπινγκ Μπανγκ.

Πηγή: www.athina984.gr
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αστρονομία - Αστροφυσική-Διάστημα”

cron