Μόσχα-Λευκωσία-Αθήνα: Ένα "γεωπολιτικό τρίγωνο" μοχλός πίεσης στη Δύση

1
Εικόνα


Η γεωπολιτική σημασία Ελλάδας και Κύπρου είναι ένα θέμα στο οποίο φαίνεται ότι στο εξωτερικό δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία, απ΄ ότι -μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον- έδινε η Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι η νέα κυβέρνηση έχει αρχίσει μέσω των πρωθυπουργικών δηλώσεων να εστιάζει και σ΄ αυτό το ζήτημα. Τα τελευταία χρόνια είχε κυριαρχήσει μια παράδοξη βεβαιότητα ότι “κανείς δεν ασχολείται μαζί μας”.

Η επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στην Μόσχα και η συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν , έδωσαν την αφορμή για ανάλυση στο αμερικανικό think tank Stratfor. Σ΄ αυτήν επισημαίνεται η “λεπτή ισορροπία” την οποία προσπαθεί να διατηρήσει η Λευκωσία, μεταξύ Ρωσίας και των ευρωπαίων εταίρων της. Όπως θα διαπιστώσετε από την ανάλυση το θέμα αφορά και στην Ελλάδα η οποία έχει δείξει ότι θέλει να “παίξει” αυτό το παιχνίδι.

Τι προσπαθεί να κερδίσει η Λευκωσία, τι θέλει η Μόσχα από την Κύπρο αλλά και από την Ελλάδα;

Διαβάστε την ανάλυση του Stratfor:


Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα στις 25, Φεβρουαρίου και συζήτησαν για την ανανέωση της διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας τους. Η συμφωνία αυτή επιτρέπει τη ρωσική πολεμικά πλοία να χρησιμοποιούν κυπριακά λιμάνια για ανεφοδιασμό και συντήρηση.Ο Αναστασιάδης είπε ότι η Κύπρος είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επέκρινε τις κυρώσεις της ΕΕ για τη Ρωσία.


Η συνάντηση αυτή τονίζει την ανάγκη η Κύπρος να ισορροπήσει μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Προβάλλει επίσης το ενδιαφέρον της Μόσχας να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους “στρατηγικά” μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και η ρωσική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η Κύπρος έχει περιορισμένη επιρροή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις,η Μόσχα υπολογίζει σε αρκετά μέλη της ΕΕ για να της δώσουν στήριξη για τον τερματισμό των κυρώσεων εναντίον της. Δεδομένου ότι οι κυρώσεις λήγουν το Μάρτιο, η Ρωσία χρειάζεται όσο περισσότερη πολιτική υποστήριξη μπορεί να βρει.


Ανάλυση

Η Κύπρος κατέχει στρατηγική θέση στην ανατολική Μεσόγειο και ήταν ανέκαθεν μια πηγή συγκρούσεων ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Η τοποθεσία του νησιού είναι ένα σημαντική για την ασφάλεια στην περιοχή . Η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα για τις δραστηριόητες της Συμμαχίας στην Μεσόγειο.

Θα μπορούσε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε μια επέμβαση του ΝΑΤΟ στην ανατολική ή τη βόρειο Αφρική. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δύο βάσεις με περίπου 8.000 στρατιώτες στο νότιο τμήμα του νησιού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν επίσης την Κύπρο ως ένα σημαντικό σύμμαχο για τη διατήρηση του ελέγχου των υδάτων της Μεσογείου.


Η Κύπρος, ωστόσο, έχει επίσης στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Το νησί είναι εδώ και καιρό πρωταρχικό υπεράκτιο τραπεζικό καταφύγιο για τη Ρωσία. Εταιρείες ρωσικής ιδιοκτησίας που εδρεύουν στην Κύπρο αποτελούν τον κύριο όγκο των υπεράκτιων οικονομικών δραστηριοτήτων του νησιού, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% του κυπριακού ΑΕΠ. Το 2011, η Ρωσία δάνεισε στην Κύπρο € 2.500.000.000 (περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση . Το 2013, η Ρωσία αναδιαρθρωσε το δάνειο αυτό με χαμηλότερα επιτόκια και παράταση της αποπληρωμής του από το 2016 στο 2021. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Αναστασιάδη », το ρωσικό κοινοβούλιο συμφώνησε να αναβάλει την αποπληρωμή του δανείου αυτού για άλλη μια φορά για ακόμη πέντε χρόνια. Η Ρωσία είναι επίσης μια σημαντική πηγή τουριστών για την Κύπρο. Η Λευκωσία ανησυχεί ότι ένα ασθενέστερο ρούβλι θα βλάψει τον τουριστικό τομέα της Κύπρου.



Τα συμφέροντα της Ρωσίας σ΄ ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια έχουν αυξηθεί μετά από την κρίση στη Συρία η οποία θα μπορούσε να απειλήσει μόνο το μεσογειακό λιμάνι της Ρωσίας ,στην Ταρτούς. Η Ρωσία ενδιαφέρεται να έχει πρόσβαση στις αεροπορικές και ναυτικές εγκαταστάσεις της Κύπρου, αλλά η Λευκωσία κατανοεί ότι η χορήγηση στη Ρωσία για πλήρη στρατιωτική χρήση μιας έστω βάσης θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα με τους δυτικούς συμμάχους. Ως αποτέλεσμα, η Κύπρος προσέφερε στη Ρωσία την χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα σε ρωσικά σενάρια εκκένωσης στη Μέση Ανατολή. Η στρατιωτική συμφωνία που υπεγράφη στις 25 Φεβρουαρίου υπογραμμίζει την ανάγκη η Κύπρος να κινηθεί προσεκτικά σε σχέση με τη Ρωσία.

Μια λεπτή ισορροπία

Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές επενδύσεις για να αναστήσει την οικονομία της, η οποία “πληγώθηκε” το 2013, όταν το νησί ζήτησε σχέδιο διάσωσης για τον τραπεζικό τομέα. Η Λευκωσία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα επειδή χρειάζεται ξένες εταιρείες για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της »και να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των υποδομών που απαιτούνται για να προωθήσει τους πόρους αυτούς στην αγορά”.





Στρατηγική Σημασία


Εκτός από τα οικονομικά , η Κύπρος χρειάζεται πολιτική στήριξη από τους εταίρους της. Το νησί έχει διαιρεθεί από το 1974 σε μια ελληνουπριακό και τουρκοκυπριακό τομέα. Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση στη Λευκωσία έχει τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, και χρειαζεται την υποστήριξη των ΗΠΑ και της της Ρωσίας για να επιτύχει την επανένωση με όρους ευνοϊκούς για τους ελληνοκυπρίους. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την Κύπρο τον Μάιο. Όμως η Λευκωσία θα ήθελε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει τις “ναυτικές επιδρομές” στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου . Η διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία είναι ένας τρόπος για την Κύπρο να πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη.

Λευκωσία και Μόσχα έχουν όμως πιο άμεσες ανησυχίες. Στα τέλη του 2014, η Μόσχα εισήγαγε μια σειρά από νόμους που έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύσουν εταιρείες πίσω στη Ρωσία με τις υποσχέσεις της φορολογικής αμνηστίας. Αυτό ήταν μέρος των προσπαθειών της Ρωσίας για την καταπολέμηση της φυγής κεφαλαίων, οι οποίες διπλασιάστηκαν μεταξύ 2013 και 2014 μετά την κρίση Ουκρανία και την υποτίμηση του ρουβλίου. Η Κύπρος θέλει από τη Ρωσία να απαλλάξει το νησί από αυτούς τους νόμους, ή τουλάχιστον να τους επιβάλει επιλεκτικά.
Ο αριθμός των υπεράκτιων ρωσικών εταιρειών που επηρεάζονται από τη νέα φορολογική νομοθεσία της Μόσχας θα εξαρτηθεί από το πόσο αυστηρές θα είναι οι αρχές εφαρμογή ς τους. Η Λευκωσία θα ήθελε η Ρωσία να είναι ευέλικτη ώστε να επιτρέπει τη συνέχιση της παρουσίας του ρωσικού χρήματος στην Κύπρο.

Το θέμα αυτό δεν ήταν επίσημα στην ατζέντα όσων συζητήθηκαν στην Μόσχα στην επίσκεψη Αναστασιάδη. Επιπλέον, μία από τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ένα μνημόνιο κατανόησης για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, επισήμως για την πρόληψη της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος. Αυτό υποδηλώνει ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη να μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες με τη Ρωσία με αντάλλαγμα η Μόσχα να ανέχεται την παρουσία του ρωσικού χρήματος στην Κύπρο.

Η απόκτηση τέτοιων πληροφοριών θα μπορούσε να δώσει στον Πούτιν ένα σημαντικό πολιτικό εργαλείο, δεδομένου ότι η κυβέρνησή του θα έχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ρωσικά χρήματα στην Κύπρο. Μια παρόμοια συμφωνία “χτυπήθηκε” το 2009, όταν η Λευκωσία μοιράζονταν πληροφορίες με το Κρεμλίνο για τους Ρώσους που χρησιμοποιούν την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό καταφύγιο.
Η Ρωσία θα ήθελε Κύπρος να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποκλιμάκωση των κυρώσεων για τη Μόσχα και να υποστηρίξει τη σταδιακή άρση τους. Η Ρωσία κατανοεί ότι η Κύπρος δεν είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός παίκτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ρωσία βλέπει την Κύπρο ως μέρος μιας ομάδας χωρών που περιλαμβάνουν την Ελλάδα, την Ουγγαρία και, σε μικρότερο βαθμό, την Αυστρία και την Ιταλία. Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν στη Βουδαπέστη, στις 17 Φεβρουαρίου, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, στη Μόσχα στις 11 Φεβρουαρίου.

Μέχρι στιγμής, η στρατηγική της Ρωσίας υπήρξε οριακά επιτυχής. Για την εφαρμογή των κυρώσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί ομοφωνία. Ενώ η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουγγαρία έχουν επανειλημμένα επικρίνει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Οι επόμενοι μήνες θα προσφέρουν στη Ρωσία την ευκαιρία να δοκιμάσει και πάλι τη στρατηγική της.

Οι κυρώσεις του 2014 αρχίζουν να λήγουν το Μάρτιο, και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται και πάλι ομοφωνία για ανανέωση. Η Μόσχα υπολογίζει στους εταίρους της να δημιουργήσουν αρκετή πίεση ώστε τα μέτρα αυτά να μην ανανεωθούν. Αυτή η πολιτική απόφαση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Η επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα υπογραμμίζει το βαθμό στον οποίο πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Η κρίση στην Ουκρανία έχει κάνει αυτή την ισορροπία ιδιαίτερα δύσκολη με τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης να πιέζουν τις μικρότερες χώρες να ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή της ΕΕ,στο θέμα της Ρωσίας. Η συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, με τον Πούτιν υπογραμμίζει επίσης την προσπάθεια αυτές οι χώρες να βρούν κάποια περιθώρια ελιγμών και για την προστασία των πολιτικών και οικονομικών δεσμών τους με τη Ρωσία.


http://www.onalert.gr/stories/mosxa-leu ... dysi/41053
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: Μόσχα-Λευκωσία-Αθήνα: Ένα "γεωπολιτικό τρίγωνο" μοχλός πίεσης στη Δύση

2
Σφοδρή ενόχληση Λονδίνου - Άγκυρας για τη επαναπροσέγγιση Κύπρου - Ρωσίας και νουθεσίες Φόρεϊν Όφις προς Αναστασιάδη!


- Έντονες οι βρετανικές ανησυχίες για την αναθέρμανση των σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας
- Ενόχληση για την κριτική που άσκησε ο ΠτΔ προς την μονοδιάστατη πολιτική της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας
- Έμμεσες νουθεσίες από Φόρεϊν Όφις: "Δεν είναι η ώρα τώρα να τείνουμε χείρα φιλίας στην Ρωσία..."
- Έξαλλος ο Έρογλου και ο τουρκικός Τύπος με τις κινήσεις Αναστασιάδη
- Η πληρωμένη απάντηση Αναστασιάδη σε νουθεσίες και διπλωματικούς καιροσκοπισμούς


Μέρος του ευρωπαϊκού Τύπου συνεχίζει να αναπαράγει τα ανυπόστατα δημοσιεύματα περί ύπαρξης ανταλλαγμάτων σε "μια συμφωνία τύπου 'πάρε - δώσε' " μεταξύ Μόχας και Λευκωσίας, για την θεσμοθέτηση του πλαισίου παραχώρησης ναυτικών και πιθανότατα αεροπορικών διευκολύνσεων σε ρωσικά πλοία και αεροπλάνα έναντι της επικύρωσης από την Ρωσική Δούμα για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του ρωσικού δανείου από το 2018 στο 2022 και με μειωμένο μάλιστα επιτόκιο.

Αν και η Λευκωσία έχει ήδη προβεί σε διαψεύσεις, επί του θέματος, ωστόσο ειδικά το Λονδίνο και η Άγκυρα είναι φανερό ότι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι την επαύριο της επίσκεψης Αναστασιάδη στην Μόσχα, μετά την εμφανέστατη επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών, σε όλους μάλιστα τους τομείς που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

Ενδεικτικά, πηγές που πρόσκεινται στο βρετανικό Foreign Office αναφέρουν σκωπτικά ότι δεν είναι ο καιρός τώρα για τέτοιου είδους ανοίγματα προς την Ρωσία του Πούτιν, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Μόσχας στην σύγκρουση που σοβεί στα ανατολικά της χώρας.

Παράλληλα, αναφορές γίνονται ότι η Βρετανία παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερη ανησυχία την αναβάθμιση των ναυτικών διευκολύνσεων που θα προσφέρει η Κύπρος στην Ρωσία, ένεκα και του γεγονότος ότι η γειτονική Συρία, στα εδάφη που εξακολουθεί να ελέγχει ο Πρόεδρος Άσαντ, είναι ρωσικό "προτεκτοράτο".

Αν και οι Βρετανοί αναγνωρίζουν ότι η Κύπρος έχει συνταχθεί σε κοινή με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους τους αναφορικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι η Βρετανία η οποία διατηρεί ειδικά συμφέροντα στην πρώην κτήση της, έχει αρχίσει και νιώθει εξαιρετικά άβολα με την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Μόσχας - Λευκωσίας.

Παράλληλα αίσθηση έχει προκαλέσει η "μπηχτή" Αναστασιάδη για τις ετεροβαρείς ευρωπαϊκές προσεγγίσεις προς Τουρκία και Ρωσία, καθώς όπως ο ΠτΔ είχε αναφέρει χθες ότι από την μια η Ευρώπη συνεχίζει να συνομιλεί για να εντάξει την Τουρκία στην Ε.Ε. ενώ ήδη κατέχει στρατιωτικά έδαφος χώρας κράτους-μέλους, ενώ την ίδια ώρα επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Ουκρανία όπου δεν έχουν αποδειχθεί οι κατηγορίες περί άμεσης εμπλοκής τακτικών ρωσικών δυνάμεων στην ένοπλη σύγκρουση Ρωσώφωνων και Κιέβου.

Ο Έρογλου εξάλλου είναι έξαλλος με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Λευκωσίας και Μόσχας και διακηρρύτει ότι η τ/κ πλευρά δεν δεσμεύεται από αυτές ούτε και τις αναγνωρίζει, ενώ μένεα πνέει και ο τουρκικός Τύπος κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, θεωρώντας ότι οι διπλωματικές του κινήσεις προς Μόσχα γίνονται με σκοπό να πετύχει μια κίνηση - ματ στο Κυπριακό εις βάρος της Άγκυρας.

Από πλευράς Κύπρου οι αντιδράσεις έλαβαν χώρα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να “σηκώνει” το γάντι και να απαντά σε όσα κακεντρεχή δημοσιεύματα και διαρροές έχουν προκύψει μετά την επαναπροσέγγιση Λευκωσίας – Μόσχας.

Όπως δήλωσε και ο κ. Αναστασιάδης σε συνάντηση που είχε στην Αγία Πετρούπολη με τον Αντικυβερνήτη της πόλης Αλεξάντερ Γκοβορούνοφ, μέσα από τη σύσφιγξη των σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας, επιδιώκεται να δημιουργηθούν συνθήκες που να επιτρέπουν σε πολλές περιοχές να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα και σε αυτό το στόχο “θα συνεργαστούμε, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ποιοι αντιδρούν ή ποιοι άλλοι μπορεί να έχουν άλλους προβληματισμούς”.

http://www.newsit.com.cy
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: Μόσχα-Λευκωσία-Αθήνα: Ένα "γεωπολιτικό τρίγωνο" μοχλός πίεσης στη Δύση

3
Euroinsight: Κοτζιάς – Καμμένος γονάτισαν την Μέρκελ!


Η ξεκάθαρη στροφή στην Ρωσία και η ρητορική Κοτζιά – Καμμένου έσπασε τον γερμανικό τσαμπουκά. Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν στην καγκελάριο ότι δεν θα ανεχτούν Ελλάδα και Κύπρο στην αγκαλιά της Ρωσίας «για το βρωμοευρώ»!
Υπερήφανη πολιτική από πολιτικούς που δεν εκβιάζονται.

Το Euroinsight επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου στο Βερολίνο, ο οποίος θεωρεί πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα μπορούσε να αποφέρει αστάθεια στα Βαλκάνια, καθώς «παραμονεύει» η Ρωσία.
«Είναι πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει Graccident», ανέφερε ο αξιωματούχος, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γνωρίζει τις σκέψεις της καγκελαρίου.
Όπως αναφέρει το Euroinsight, το Βερολίνο είναι έτοιμο να συμφωνήσει σε στόχους χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος και να δώσει στην Ελλάδα μεγαλύτερα περιθώρια κίνησης σε ότι αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και – σε μεταγενέστερο στάδιο – την ελάφρυνση του χρέους.

olympia
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]
Απάντηση

Επιστροφή στο “Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια”