Προβληματίζονται οι Τούρκοι για την λαθρομετανάστευση

1
Προβληματίζονται οι Τούρκοι για την λαθρομετανάστευση







Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των προσφύγων που καταφεύγουν στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 3%, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Όπως επισημαίνουν τούρκοι ειδικοί, για το γεγονός αυτό ευθύνεται ο πόλεμος στο Ιράκ. Οι πρόσφυγες είναι κυρίως Ιρακινοί, Ιρανοί, αλλά και Αφρικανοί πολίτες. Ορισμένες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι ο αριθμός των ατόμων που εισέρχεται παράνομα στην Τουρκία και δεν έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο, κυμαίνεται μεταξύ 300.000-400.000, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι ξεπερνά το 1.000.000. Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, ο αριθμός των συλληφθέντων για παράνομη είσοδο στη χώρα, υπερβαίνει τις 100.000, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 24 της Έκθεσης Προόδου της ΕΕ για την Τουρκία, κυμαίνεται στις 50.000.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία, Μετίν Κοραμπατίρ, δήλωσε ότι οι πρόσφυγες που εισέρχονται στην χώρα, μέχρι την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που τους αφορούν, δεν έχουν δικαίωμα να εργάζονται και δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι εξ αυτών, αναγκάζονται να μεταβούν σε άλλες χώρες (βλέπε Ελλάδα). Ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε μάλιστα ότι η Τουρκία οφείλει να προβεί σε διαπραγματεύσεις με τις χώρες απ' όπου προέρχονται οι πρόσφυγες, ενώ θα πρέπει να εκπονηθούν κοινά σχέδια από την Τουρκία και τις εμπλεκόμενες χώρες.
Σημειωτέον ότι το 2005, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους Πρόσφυγες, για την προώθηση του οποίου δεν έχει ληφθεί, μέχρι σήμερα κανένα μέτρο. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι στην Τουρκία δεν υφίσταται αποκλειστικά αρμόδιος φορέας για την παραχώρηση πολιτικού ασύλου.
Mε τα θέματα αυτά ασχολούνται συνήθως η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας Αλλοδαπών και το Τμήμα Μεταναστών και Προσφύγων.

Όμως, η Αγκυρα έχει καταθέσει, κατόπιν πιέσεων, σχέδιο στην ΕΕ για την κατασκευή χώρων υποδοχής προσφύγων σε έξι παραμεθόριους νομούς της χώρας, κόστους 100 εκατομμυρίων ευρώ.



πηγη:idas.gr
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια”