Ημερομηνία : 24 Ιαν 2020, 06:18


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 1 δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: H Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αποφάσισε ότι η νομιμ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 06 Αύγ 2009, 15:37 
Γενικοί συντονιστές
Γενικοί συντονιστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 11:32
Δημοσ.: 9069
Thanks:
Thanked:
time στο post
Οι προϋποθέσεις λειτουργίας των περιφερειακών σταθμών προκάλεσαν την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου
του Νικου Παπαχρηστου, από την "Καθημερινή" της Κυριακής

Με το λουκέτο επί θύραις βρίσκονται περίπου 40 ραδιοφωνικοί σταθμοί που ανήκουν σε Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Ο λόγος αφορά τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών που περιλαμβάνονται στον νόμο για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αυτόν που ψήφισε η Βουλή το 2007 και το ενδεχόμενο να «σιγήσει» η φωνή της Εκκλησίας στα FM προκάλεσε την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου καθώς και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Αμφότεροι φέρονται να έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να μην αντιμετωπίζει τους εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς με τα ίδια κριτήρια με τους υπόλοιπους, ενώ την ίδια ώρα ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος διαμηνύουν πως «αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης», τα εκκλησιαστικά ραδιόφωνα θα αναγκαστούν να σταματήσουν να εκπέμπουν και τότε... πιστοί θα βγουν στους δρόμους.

«Εμείς ούτε διαφημίσεις έχουμε, ούτε θέλουμε να έχουμε, ούτε κερδοσκοπικός είναι ο σταθμός μας. Ο μόνος λόγος που η Αρχιεπισκοπή Κρήτης χρειάζεται ραδιοφωνικό σταθμό είναι για να επικοινωνεί, να κατηχεί, να βρίσκεται κοντά στο ποίμνιό της», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.


Κεφάλαιο και εργαζόμενοι

Ο σχετικός Νόμος (3592/2007) προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση των υποψηφίων προς αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών να διαθέτουν ως ελάχιστο κεφάλαιο, ποσό που κυμαίνεται από 60.000 έως και 500.000 ευρώ (ανάλογα με την περιοχή και τον πληθυσμό), κατώτατο αριθμό προσωπικού (τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι) πλήρους απασχόλησης με σύμβαση εργασίας, ενώ θέτει ως ανώτατο όριο γεωγραφικής κάλυψης (εμβέλειας εκπομπής) μέχρι τρεις νομούς.

«Χωρίς έσοδα είναι προφανές ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός μας δεν μπορεί να απασχολεί επαγγελματίες αλλά ούτε να διαθέσει 150.000 ευρώ που απαιτεί ο νόμος ως εγγύηση. Ως εκ τούτου με τα κριτήρια αυτά δεν μπορεί να λειτουργήσει. Γι’ αυτό ζητήσαμε να υπάρξει μια εξαίρεση για τους σταθμούς της Εκκλησίας. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε ο σταθμός μας θα σιγήσει και βεβαίως θα υπάρξει κοινωνική αναστάτωση», εκτιμά ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Οπως υποστηρίζει ο κ. Ειρηναίος, παρά τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων τόσο στον ίδιο όσο και στον Οικουμενικό Πατριάρχη έως σήμερα δεν προωθήθηκε κάποια ρύθμιση.


«Εάν ισχύσουν αυτά τα κριτήρια είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Οι σταθμοί μας δεν στηρίζονται σε διαφημίσεις αλλά σε μικρές δωρεές πιστών, στην αρωγή των Μητροπόλεων και στην εθελοντική εργασία. Δεν είναι εμπορικοί αλλά μια άλλη φωνή στα ΜΜΕ και απευθύνονται σε ένα σημαντικό κομμάτι του λαού. Και να είστε σίγουροι πως αν κλείσουν θα υπάρξει ισχυρή αντίδραση του κόσμου» υποστηρίζει ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος.


Αγώνας για να κρατηθεί το Εκκλησιαστικό ραδιόφωνο

«Γίνεται αγώνας από τις μητροπόλεις να κρατήσουμε τους σταθμούς. Ζητιανεύουμε για να μπορεί να ακούγεται ο Λόγος του Θεού στα ακριτικά μας νησιά», τονίζει στην «Κ» ο μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος.

«Η Εκκλησία κατόρθωσε μέσα από τους ραδιοφωνικούς της σταθμούς με εθελοντική προσφορά των παραγωγών και με το ελάχιστο κόστος σε ό,τι αφορά το τεχνικό προσωπικό να προσφέρει αυτή την στιγμή εξαιρετικής ποιότητας προγράμματα που ακούγονται σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί μια λύση ώστε να συνεχίσουν την λειτουργία τους» επισημαίνει ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ο ίδιος είχε πρωτοστατήσει στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 στην λειτουργία του πρώτου εκκλησιαστικού Σταθμού από την Μητρόπολη Πειραιώς- ο δεύτερος μεγαλύτερος σήμερα μετά από τον Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Την ίδια περίοδο ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ως Μητροπολίτης στον Βόλο εγκαινίαζε το δικό του ραδιοφωνικό «βήμα». Σήμερα, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, οι περισσότεροι περιφερειακοί εκκλησιαστικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αναμεταδίδουν το πρόγραμμα των Σταθμών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Μητρόπολης Πειραιώς.

«Το εκκλησιαστικό ραδιόφωνο δεν διεκδικεί κομμάτι από την διαφημιστική πίτα, δεν διεκδικεί κέρδη. Είναι ένα ακόμα εργαλείο για το Ιεραποστολικό και ποιμαντικό μας έργο» σημειώνει ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος.

Κάτω από την «ομπρέλα» της Συνόδου

Η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται να έχει προτείνει στην κυβέρνηση να υπαχθούν όλοι οι υφιστάμενοι ραδιοφωνικοί σταθμοί των μητροπόλεών της κάτω από την «ομπρέλα» του ραδιοφωνικού σταθμού της Συνόδου, ο οποίος σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει και επισήμως εθνικής εμβέλειας.

«Ο νόμος δεν επηρεάζει άμεσα τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Συνόδου γιατί και το ανθρώπινο δυναμικό διαθέτει και το απαιτούμενο κεφάλαιο υπάρχει. Ενδιαφερόμαστε όμως να μη σιγήσουν οι περιφερειακοί εκκλησιαστικοί σταθμοί», τονίζει ο διευθυντής του ραδιοφώνου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας.

Προειδοποιήσεις για πολιτικό κόστος

«Ζητάμε μια εξαίρεση γιατί εάν σιγήσουν τα εκκλησιαστικά ραδιόφωνα, θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους χιλιάδες ακροατές τους και η όποια κυβέρνηση προκαλέσει κάτι τέτοιο θα εισπράξει το ανάλογο τίμημα», διαμηνύει μέσω της «Κ» ο διευθυντής του σταθμού της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, αρχιμανδρίτης Μακάριος Γρινιεζάκης.

_________________
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 1 δημοσίευση ] 

Παραπλήσια θέματα
Τσιπάκια εντοπισμού ενέκρινε η Αρ. Πρ. Δεδομένων!
Δ. Συζήτηση: MicroChip- rfid Το Χάραγμα της Νέας Εποχής?
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 1
Αρχή της Κτίσης και Κβαντική φυσική
Δ. Συζήτηση: Θεός και επιστήμη
Συγγραφέας: evaggelia
Απαντησεις: 0
Το google αποφάσισε να κατατάσσει βάσει προαποφασισμένων «γεγονότων»
Δ. Συζήτηση: O Μεγάλος Αδελφός - Big Brother state
Συγγραφέας: asterias
Απαντησεις: 0
Αρχή της Κτίσης και Κβαντική φυσική
Δ. Συζήτηση: Θεός και επιστήμη
Συγγραφέας: evaggelia
Απαντησεις: 0


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr