Φιλούμενος - Ενάντια στην Νέα Τάξη Πραγμάτων
http://www.filoumenos.com/forum/

Άσκηση για τσουνάμι στο Αιγαίο και το λιβυκό πέλαγος
http://www.filoumenos.com/forum/viewtopic.php?f=67&t=10549
Σελίδα 1 από 1

Συγγραφέας:  evaggelia [ 10 Απρ 2011, 21:29 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Άσκηση για τσουνάμι στο Αιγαίο και το λιβυκό πέλαγος

Στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής άσκησης, ερευνητές θα αναπαραστήσουν το χτύπημα του Εγκέλαδου και το σαρωτικό τσουνάμι, που προκάλεσε κύματα ύψους 12 μέτρων. Στόχος να μετρήσουν τις συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή από ένα ανάλογο χτύπημα.
Το σενάριο περιλαμβάνει ισχυρό σεισμό 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με γιγαντιαίο τσουνάμι άνω των 12 μέτρων νοτιοδυτικά της Κρήτης, στο Λιβυκό Πέλαγος. Φυσικά φαινόμενα θα επηρεάσουν, εκτός από την Ελλάδα, περισσότερες από 10 χώρες, όπως Ιταλία, Αλβανία, Σερβία, Κροατία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος, Συρία, Ισραήλ, Τουρκία κ.ά.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η ενημέρωση αλλά και η ύπαρξη ενός «κρας τεστ» των δυνάμεων επέμβασης - διάσωσης, καθώς και των αρμόδιων υπηρεσιών των κρατών που ενδεχομένως στο μέλλον αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις ενός πραγματικά μεγάλου σεισμού με τσουνάμι. Η προετοιμασία της πανευρωπαϊκής άσκησης βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συλλογή - καταγραφή στοιχείων και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Οπως γράφουν οι kykladew.news sτην προετοιμασία της άσκησης στην Κρήτη, που θα είναι «πιλότος» και για τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ, συμμετέχουν με επιστημονικές εφαρμογές ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ερευνας του Πολυτεχνείου του νησιού.

Η άσκηση φέρει την ονομασία «Ποσειδών», συντονίζεται εκ μέρους της χώρας μας από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και υποστηρίζεται από το συγχρηματοδοτούμενο έργο της ΕΕ «Earthjuake Fullowe by Tsunami in the Meriterranieans Sea».

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης - εκπαίδευσης υπηρεσιών, εθελοντών κ.ά. σε θέματα πολιτικής προστασίας οι επιστήμονες θα «αναβιώσουν» σε οθόνη τον ισχυρό σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που έγιναν το 365 μ.Χ. νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σελίδα 1 από 1 Όλοι οι χρόνοι είναι UTC [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/