Λιακάδα εναντίον μυωπίας!

1
Λιακάδα εναντίον μυωπίας!















Σίδνεϊ




Η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους για τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα ίσως περιορίζει δραστικά την πιθανότητα εμφάνισης μυωπίας, εκτιμούν Αυστραλοί ερευνητες. Η περιορισμένη έκθεση στο ηλιακό φως φαίνεται ότι είναι βασική αιτία για την επιδημία μυωπίας στη Ασία.

Η μελέτη δεν διαψεύδει τις υποψίες ότι το διάβασμα, η τηλεόραση και οι υπολογιστές αυξάνουν τον κίνδυνο μυωπίας, αναδεικνύει όμως το ηλιακό φως ως σημαντικό παράγοντα για την ομαλή ανάπτυξη των οφθαλμών (η μυωπία εμφανίζεται όταν το μάτι χάνει το φυσιολογικό σφαιρικό του σχήμα και γίνεται ωοειδές, με αποτέλεσμα η εικόνα να μην εστιάζεται ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή).

Οι ερευνητές του Αυστραλιανού Συμβουλίου Έρευνας ήταν περίεργοι να μάθουν γιατί η μυωπία είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο σπάνια στα παιδιά της Αυστραλίας σε σχέση με τα παιδιά που ζουν στην ανατολική Ασία, όπου η ασθένεια έχει πάρει πλέον διαστάσεις επιδημίας.

Στη Σιγκαπούρη, για παράδειγμα, εννέα στους δέκα απόφοιτους λυκείου φορούν γυαλιά, ενώ στην Αυστραλία, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 20%. Η νέα συγκριτική μελέτη έδειξε ότι το 30% των παιδιών 6 και 7 ετών στη Σιγκαπούρη έχει ήδη εμφανίσει μυωπία, συγκριτικά με μόλις 1,3% για την ίδια ηλικιακή ομάδα στην Αυστραλία.

Η μυωπία είναι στατιστικά συχνότερη στα άτομα ανώτερης εκπαίδευσης, πιθανώς επειδή η εστίαση στα βιβλία από μικρή απόσταση επιβαρύνει τα μάτια. Όμως ο παράγονας αυτός δεν αρκεί για να εξηγήσει τη διαφορά ανάμεσα στην Ασία και την Αυστραλία. Η εθνικότητα επίσης αποκλείστηκε ως σημαντικός παράγοντας, καθώς η μυωπία δεν βρέθηκε να είναι συχνότερη στα παιδιά κινεζικής καταγωγής που ζουν στην Αυστραλία.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μόνη σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν ο χρόνος τον οποίο περνούν τα παιδιά σε εξωτερικούς χώρους: Το μέσο παιδί στην Αυστραλία περνά δύο ώρες την ημέρα παίζοντας στη λιακάδα, ενώ στη Σιγκαπούρη το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είναι μόλις 20 λεπτά.

Η εκπαίδευση φαίνεται να είναι σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στην μυωπία, ωστόσο η έκθεση στο ηλιακό φως βάζει φρένο σε αυτή την τάση, δήλωσε ο καθηγητής Ίαν Μόργκαν, επικεφαλής των ερευνητών.

Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει αν η μελέτη έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση σε επιστημονική έκδοση.






Newsroom ΔΟΛ
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επιστήμες”

cron