Προγνωση Σεισμων

1
Ενας σεισμός εκδηλώνεται στον αντίστοιχο εστιακό χώρο όταν οι τάσεις που έχουν συσσωρευθεί ξεπεράσουν το όριο θραύσεως του πετρώματος.
Γενικά ο όρος "πρόγνωση σεισμών" σημαίνει ότι ο χώρος, ο χρόνος αλλά και το μέγεθος θα υπολογισθούν με κάποια μέθοδο σε κάμποσο χρόνο πρίν από την εκδήλωσή του. Ανεξάρτητα από την μέθοδο που θα χρησιμοποηθεί, η "πρόγνωση σεισμών" χαρακτηρίζεται, ανάλογα με το χρονικό παράθυρο της πρόγνωσης, σαν "μακροπρόθεσμη", "μεσοπρόθεσμη", και "βραχείας" διάρκειας. Στην πρώτη περίπτωση το χρονικό παράθυρο της πρόγνωσης είναι μερικών δεκαετιών. Σε αυτή την περίπτωση εντάσσονται ορισμένες περιοχές του Ελληνικού χώρου όπου ο χρόνος επανάληψης μεγάλων σεισμών είναι της τάξεως των 20 - 30 ετών. Η περίπτωση της μεσοπροθέσμου πρόγνωσης αναφέρεται σε χρονικό παράθυρο μερικών ετών, ενώ η βραχυπρόθεσμη πρόγνωση αναφέρεται σε οτι δήποτε μικρότερο χρονικό παράθυρο, πιθανόν και μέχρι μερικές ώρες.

Η γενικη θέση της επιστημονικής κοινότητας απέναντι στο θέμα της πρόγνωσης των σεισμών είναι ότι - “η γή είναι ένα πολύπλοκο μη γραμμικό σύστημα - η λιθόσφερα μπορεί να ενεργοποιηθεί σεισμικά με πολύ μικρές αποκλίσεις των όλλων ενεργοποιημένων συνθηκών - λείπει ένα γενικώς αποδεκτό φυσικό μοντέλο που να δικαιολογεί την πολύπλοκη και μη γραμμική σεισμικότητα - η τυχαιότητα στην ενεργοποίηση μεγάλων διαρρήξεων (σεισμών) καλύπτει την δυνατότητα χρήσεως μικρών χρονικών παραθύρων- η εκδήλωση των σεισμών είναι στην πράξη στοχαστικό (τυχαίο) γεγονός και συνεπώς προσπάθειες για αναλυτική πρόγνωση φαίνονται απραγματοποιητες -τα ρήγματα αλλά και τα συστήματα ρηγμάτων είναι ανομοιογενή - η σεισμικότητα σχεδόν σε όλες τις κλίμακες είναι σχεδόν απούσα σε όλα τα ρήγματα πρίν από την εκδήλωση κάποιου μεγάλου σεισμού σε αυτό το ρήγμα - οι σεισμοί αντιδρούν στις μετεβολές των τάσεων από προηγούμενους σεισμούς αλλά η αντίδραση αυτή είναι πολύπλοκη - οι μεγάλοι σεισμοί συμβαίνουν με με πολύ μικρή συχνότητα ώστε να προβλεφθούν στατιστικά με ικανό βαθμό στατιστικών προϋποθέσεων - δεν υπάρχει ακόμη ικανοποιητική θεωρία σχετικά με την αρχική γέννεση ενός σεισμού - υπάρχει μόνο μία υποτυπώδης κατανόηση της φυσικής της διάρρηξης των πετρωμάτων κατά την διάρκεια ενός σεισμού - πρόγνωση σεισμών σημαίνει κατανόηση του φυσικού υποβάθρου του φαινομένου " (Nature’s debate on earthquake prediction, 1999) – αξιόπιστα προγνωστικά φαινόμενα είναι όχι μόνο δύσκολο να προσδιορισθούν αλλά και ανύπαρκτα με μέσα στα συγκεκριμμένα πλαίσια της φυσικής - (Leary, 1997). Μία λεπτομερής βιβλιογραφική αναδρομή στο θέμα της πρόγνωσης των σεισμών έχει παρουσιασθεί από τον Geller (1997) ο οποίος καταλήγει ότι “φαίνεται ότι η εκδήλωση συγκεκριμμένων (μεγάλων) σεισμών είναι αδύνατο να προβλεφθεί".

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας, μέχρι σήμερα, στο θέμα αυτό, έχει επικεντρωθεί στην "χρονική πρόβλεψη" με την χρήση στατιστικών μεθόδων και μελετών του χρόνου επανάληψης μεγάλων σεισμών ενός σεισμογόνου χώρου. Με εξαίρεση ορισμένα περιορισμένα θετικά αποτελέσματα που αναφέρονται στην μακροπρόθεσμη πρόγνωση, η σχετική έρευνα δεν έχει προχωρήσει πολύ. Ο κύριος λόγος της δυσκολίας της έρευνας δικαιολογείται από το φυσικό μοντέλο του "ελατηρίου" (σχ. 1) που έχει προταθεί από τους Shimazaki και Nakata, (1980)


Εικόνα



Fig. 1. Το μοντέλο τάσεως "ελατηρίου"(από Shimazaki και Nakata, 1980)

Σε πραγματικές συνθήκες μηχανικού φορτίου τάσεων και αντιστοίχου διάρρηξης ενός πετρώματος στον εστιακό χώρο ενός σεισμού, όλα τα προηγούμενα μηχανικά μοντέλα μπορούν να συνυπάρχουν και να εναλλάσονται σε μικρές χρονικές περιόδους έτσι ώστε η ολοκληρωμένη (μακροσκοπική) μηχανική συμπεριφορά του εστιακού χώρου να είναι πολύ πολύπλοκη ώστε να μελετηθεί ακόμη και με στατιστικές μεθόδους. Ως εκ τούτου ο χαοτικός χαρακτήρας της γέννεσης ενός σεισμού έχει γίνει αποδεκτός από την πλειοψηφία των σεισμολόγων κυρίως, και κατά συνέπεια στην προσπάθεια της έρευνας για την χρονική πρόγνωση των σεισμών έχουν εισαχθεί και εφαρμοσθει στατιστικές κυρίως μέθοδοι.
Για να γίνει μία πρόβλεψη ενός σεισμού απαιτείται και οι τρείς παράμετροι (χώρος, χρόνος, μέγεθος) να υπολογισθούν πρίν από την εκδήλωσή του μέσα σε ορισμένα και αποδεκτά όρια σφάλματος.
Για τον σκοπό αυτό έχουν εφαρμοσθεί πολλές και διαφορετικές ερευνητικές προσπάθειες. Εν τούτοις πρέπει να τονισθεί ότι η πλειονότητα στην βιβλιογραφία της πρόγνωσης των σεισμών αναφέρεται μόνο στην μία παράμετρο, αυτή του χρόνου εκδήλωσης του σεισμού. Ο υπολογισμός του επικέντρου ενός επικειμένου σεισμού έχει μελετηθεί σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις, ενώ σε πάρα πολύ λίγες έχει μελετηθεί το μέγεθος του επικειμένου σεισμού.

Μελέτες χρόνου γέννεσης (χρονική πρόγνωση) ενός μεγάλου σεισμού έχουν γίνει κυρίως με στατιστικές μεθόδους, προϋποθέτοντας ένα ελάχιστο όριο μεγέθους σεισμών και μία συγκεκριμμένη σεισμογόνο περιοχή, σε μία προσπάθεια να υπολογισθεί ο χρόνος επανάληψης σεισμών τέτοιου μεγέθους για τον χώρο αυτό.

Για τους λόγους που αναφέρθηκαν προηγουμένως (μοντέλο "ελατηρίου") οι μέθοδοι αυτές απεδείχθη ότι δεν μπορούν να δώσουν αξιόπιστα αποτελέσματα.
Μελέτες επικεντρικής περιοχής έγιναν κυρίως με στατιστικές μεθόδους που εφαρμόστηκαν σε συγκεκριμμένες τεκτονικές δομές ευρύτερων σεισμογόνων χώρων. Στενές ζώνες διάρρηξης που στο παρελθόν είχαν εκδηλώσει σεισμική δραστηριότητα, μελετήθηκαν στατιστικά σε μία προσπάθεια να εντοπισθεί το τμήμα της διάρρηξης αυτής στο οποίο ενας μελλοντικός σεισμός μπορούσε να συμβεί. Τα αποτελέσματα της μεθοδολογίας αυτής δεν ήταν και τόσο ικανοποιητικά. Στατιστικοί αλγόριθμοι όπως ο CN (Keilis-Borok et al., 1990a) και ο M8 (Keilis-Borok et al., 1990b) μελετούν συγχρόνως τον πιθανό χρόνο γέννεσης σε συνδυασμό με την χωρική κατανομή της αυξημένης πιθανότητας TIPs (Time of Increased Probability) ενός μεγάλου επικείμενου σεισμού.

Αλλοι ερευνητές ακολούθησαν τελείως διαφορετική προσέγγιση στο θέμα αυτό. Σε παλαιότερες εργασίες των Thanassoulas (1982), Varotsos and Alexopoulos (1984a,b) και πιό πρόσφατες των Meyer και Teisseyre (1988) Thanassoulas και Tselentis (1993), έχει δειχθεί ότι πριν από μεγάλους σεισμούς, πολύ συχνά, προηγούνται ηλεκτρικά σήματα διαφόρων τύπων. Κατά συνέπεια, αντιστρέφοντας το αντίστοιχο ηλεκτρικό πεδίο που έχει την προέλευσή του στον ευρύτερο εστιακό χώρο, είναι δυνατόν να υπολογισθεί όχι μόνο η επικεντρική περιοχή (Thanassoulas 1991, 2001; Ifantis et al. 1993), με μία αποδεκτή ακρίβια αλλά και να περιορίσει το χρονικό παράθυρο μέχρι του ορίου μερικών μόνο ημερών. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά σήματα παράγονται από τους διαφόρους μηχανισμούς (Thanassoulas 1982, 1991) στον εστιακό χώρο, που ενεργοποιούνται κατά την τελευταία φάση (Mjachkin et al. 1975) της προετοιμασίας ενός μεγάλου σεισμού, και κατά συνέπεια περιορίζουν το χρονικό παράθυρο εκδήλωσης ενός σεισμού αντίστοιχα.
Οι μελέτες μεγέθους ενός επικειμένου μεγάλου σεισμού έχουν τον μικρότερο αριθμό στην σεισμολογική βιβλιογραφία. Η στατιστική μελέτη της σεισμικής προϊστορίας καθώς και η μελέτη των διαστάσεων των μελετομένων τεκτονικών δομών ενός σεισμογόνου χώρου, δίνουν μερικές πρωταρχικές ενδείξεις για το πιθανό μέγεθος ενός επικειμένου μεγάλου σεισμού.

Τελικά από την σεισμολογική κοινότητα λείπει παντελώς ένα φυσικό μοντέλο το οποίο θα μπορεί να δικαιολογήσει τον υπολογισμό των σεισμικών παραμέτρων πρόγνωσης ενός μεγάλου μελλοντικού σεισμού.

Το βασικό σημείο αυτής της μελέτης είναι ότι οι διαφορετικές παράμετροι πρόγνωσης ενός σεισμού πολύ πιθανά, απαιτούν την εφαρμογή διαφορετικών φυσικών μοντέλων για τον υπολογισμό τους. Επιπλέον τα φυσικά αυτά μοντέλα θα πρέπει να συμφωνούν μεταξύ τους.

Μέχρι σήμερα τα ακόλουθα φυσικά μοντέλα έχουν προταθεί και εφαρμοσθεί για τον υπολογισμό των διαφόρων προγνωστικών παραμέτρων:
Το φυσικό μοντέλο της ταλαντούμενης λιθοσφαιρικής πλάκας βάσει του οποίου γίνεται η χρονική πρόγνωση ενός μεγάλου σεισμού παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον Thanassoulas et al. (2001). Ο χρόνος εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού υπολογίζεται, σε συνδυασμό με την ύπαρξη των ηλεκτρικών σημάτων, με πολύ καλή ακρίβεια (+/- 1 ημέρα, +/- 1 ώρα) μερικές ημέρες πρίν από την εκδήλωση του σεισμού. Αυτό επιτυγχάνεται με την μελέτη των μεγίστων - ελαχίστων της φόρτισης τάσεων της λιθόσφαιρας που δημιουργούνται από την συνδυασμένη κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών και την εξηναγκασμένη ταλάντωση της λόγω των επιδράσεων των κυμάτων "tidal". Η εργασία αυτή συμπληρώνει τα αποτελέσματα παλαιοτέρων μελετών (Knopoff 1964, Ryabl et al. 1968, Shlien 1972, Molher 1980, Heaton 1982, Sounau et al. 1982, Shirley 1988) στην σεισμολογική έρευνα η οποία έδειξε ότι τα κύματα "tidal" έχουν μία επίδραση διέγερσης στη σεισμικότητα μιάς περιοχής και κατά συνέπεια εισαγάγουν το αντίστοιχο φυσικό μοντέλο. Ο πρόσφατα προταθείς μηχανισμός LURR (Load – Unload Response Ratio, Xiang-chu et al. 1994, 1995, 1996) φαίνεται ότι έχει στενή σχέση με την λιθοσφαιρική ταλάντωση λόγω των κυμάτων "tidal" (Pararas-Karayannis, 2001) και ως εκ τούτου μπορεί να εφαρμοσθεί στις διάφορες φυσικές παραμέτρους που παρουσιάζουν τον ίδιο ταλαντούμενο χαρακτήρα.

Σαν αποτέλεσμα της επέκτασης της ταλαντούμενης λιθόσφαιρας προκύπτει το μοντέλο στο οποίο βασίζεται ο υπολογισμός του επικέντρου ενός επικειμένου σεισμού. Κατά τα μέγιστα/ελάχιστα του πλάτους της ταλάντωσης της λιθόσφαιρας, όταν η φόρτισης τάσεων της είναι κοντά στο μέγιστο, πρωτού εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός, ενεργοποιούνται πιεζοηλεκτρικά φαινόμενα (Thanassoulas et al. 1986, 1993). Τα δημιουργούμενα ηλεκτρικά πεδία μπορούν να καταγραφούν σε μεγάλες αποστάσεις, να αντιστραφούν και μετά από τριγωνισμό, χρησιμοποιόντας τουλάχιστον τρείς σταθμούς καταγραφής, να υπολογισθεί το επίκεντρο με πολύ καλή ακρίβεια (Thanassoulas, 1991).

Το μοντέλο ενεργειακής ροής της λιθόσφαιρας. Αυτό που λείπει ακόμη είναι ένα φυσικό μοντέλο στο οποίο θα βασίζεται ο υπολογισμός της παραμέτρου του "μεγέθους" για την πρόγνωση ενός μεγάλου σεισμού. Το προτεινόμενο μοντέλο θα αναφέρεται στο εξής ως "λιθοσφαιρικό μοντέλο ροής ενέργειας". Στο μοντέλο αυτό στηρίζεται ο υπολογισμός του μεγέθους ενός επικειμένου σεισμού και συμπληρώνει τα δύο προηγούμενα μοντέλα, ολοκληρώνοντας έτσι την τριλογία του “που” (Thanassoulas 1991, η πρώτη εργασία), “πότε” (Thanassoulas et. al. 2001, η δεύτερη εργασία) και του “τι μέγεθος” (Thanassoulas et al. 2001, η τρίτη εργασία) για την πρόγνωση ενός μεγάλου σεισμού.

Το ερώτημα που τίθεται μετά από όλα αυτά είναι : Οι μεγάλοι σεισμοί είναι όλοι προβλέψιμοι? Η απάντηση δεν είναι απόλυτη. Γενικά για να απαντηθεί θετικά η προηγούμενη ερώτηση πρέπει ο επικείμενος σεισμός να έχει την δυνατότητα να δημιουργεί πρόδρομα φαινόμενα διακρίσιμα επάνω από τον θόρυβο του υποβάθρου, της μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί για προγνωστικούς σκοπούς. Αυτό προϋποθέτει αποθήκευση μεγάλης ενέργειας στον εστιακό χώρο. Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει τα πρόδρομα φαινόμενα να μπορούν μέσω της εφαρμοζομένης μεθοδολογίας να δώσουν απάντηση στα ερωτήματα του "που", "πότε" και με "τι μέγεθος" σχετικά με τον επικείμενο σεισμό. Μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιασθεί ούτε μία μεθοδολογία που να απαντά συγχρόνως και στα τρία ερωτήματα. Ακόμη οι σεισμοί που εκδηλώνονται σε διάφορα βάθη, λόγω των διαφορετικών ιδιοτήτων των πετρωμάτων στα διάφορα βάθη, συμπεριφέρονται διαφορετικά ως προς την δημιουργία προδρόμων φαινομένων. Οι σεισμοί που εκδηλώνονται μέσα στην λιθόσφαιρα και μέχρι ένα βάθος έως και 40 χιλιομέτρων περίπου, εκδηλώνουν διαφορετικές ηλεκτρικές ιδιότητες όσον αφορά τα προδρομα φαινόμενα από αυτούς που συμβαίνουν βαθύτερα.
Στην μεθοδολογία που θα παρουσιασθεί λαμβάνονται υπόψιν κυρίως οι σεισμοί που εκδηλώνονται σε αυτή την περιοχή της λιθόσφαιρας (τα πρώτα 40 Km) όπου οι ηλεκτρικές ιδιότητες είναι συγκεκριμμένες, διευκολύνουν την δημιουργία ηλεκτρικών προδρόμων φαινομένων καθώς και την εφαρμογή της μεθοδολογίας που θα παρουσιασθεί. Επιπλέον για την απάντηση κάθε ερωτήματος προγνωστικής παραμέτρου, απαιτείται ένα διαφορετικό φυσικό μοντέλο. Ετσι, στις σελίδες που θα ακολουθήσουν τα διαφορετικά αυτά φυσικά μοντέλα θα παρουσιασθούν καθώς και ο τρόπος που δίδουν απαντήσεις για την κάθε προγνωστική παράμετρο.

Με δύο λέξεις, θα δείξουμε ότι οι μεγάλοι σεισμοί (οι πιό πολλοί απο αυτούς) είναι δυνατόν να προβλεφθούν με μεγάλη ακρίβεια, για όλες τις παραμέτρους τους, με την χρήση αναλυτικών μεθόδων (σε αντίθεση με τις στατιστικές), ολίγης φυσικής και παρά τις αντιρήσεις των επιστημόνων του αντικειμένου που επιμένουν χρόνια τώρα περί του αντιθέτου.
ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.\nΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ.

Re: Προγνωση Σεισμων

2
Ας ελπισουμε στο μέλλον να υπάρχει ξεκάθαρα η δυνατότητα πρόβλεψης για να μπορουν να σωθούν ζωες... :good
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Προγνωση Σεισμων

3
dominique έγραψε:Ας ελπισουμε στο μέλλον να υπάρχει ξεκάθαρα η δυνατότητα πρόβλεψης για να μπορουν να σωθούν ζωες... :good


Οι περισσότεροι μεγάλοι σεισμοί είναι πλέον δημιούργημα του υπερ-οπλoυ HAARP και δεν βλέπω να υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης!!!!!
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Προγνωση Σεισμων

4
emman έγραψε:
dominique έγραψε:Ας ελπισουμε στο μέλλον να υπάρχει ξεκάθαρα η δυνατότητα πρόβλεψης για να μπορουν να σωθούν ζωες... :good


Οι περισσότεροι μεγάλοι σεισμοί είναι πλέον δημιούργημα του υπερ-οπλoυ HAARP και δεν βλέπω να υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης!!!!!

Ε,τοτε για τους φυσιολογικους σεισμους,ειναι μερικες περιοχες που και μεγαλος να μην ειναι ο σεισμος προκαλουν μεγαλες καταστροφες.
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Προγνωση Σεισμων

5
emman έγραψε:
dominique έγραψε:Ας ελπισουμε στο μέλλον να υπάρχει ξεκάθαρα η δυνατότητα πρόβλεψης για να μπορουν να σωθούν ζωες... :good


Οι περισσότεροι μεγάλοι σεισμοί είναι πλέον δημιούργημα του υπερ-οπλoυ HAARP και δεν βλέπω να υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης!!!!!
Έχεις στατιστικά για να συγκρίνεις την εποχή προ και μετά HAARP ? :blue
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 

Re: Προγνωση Σεισμων

6
Έχεις στατιστικά για να συγκρίνεις την εποχή προ και μετά HAARP ? :blue


Το HAARP έίναι δημιούργημα άνω των 40 ετών.

Λίγο δύσκολο να βρείς στατιστικά που να είναι αξιόπιστα προ αυτού και για 40 χρόνια,ώστε να μπορέσεις να βγάλεις ακριβείς συμπεράσματα.
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Ελπίδες για την πρόβλεψη σεισμών

7
Έχει γραφτεί από http://thrakinews.blogspot.com/


ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ Δ.Π.Θ. ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως χώρο όπου κατά καιρούς εξελίσσονται σκάνδαλα, ίντριγκες και διαγκωνισμοί, όμως όπως αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά, αποτελεί και χώρο έρευνας και καινοτόμων δράσεων στον χώρο της επιστήμης. Το νεότερο επίτευγμα για το οποίο μπορεί να αισθάνεται περήφανη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Δημοκριτείου είναι μία επαναστατική μέθοδος πρόβλεψης των σεισμών, η οποία βέβαια βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επιστημονικής έρευνας. Της ερευνητικής ομάδας προΐσταται ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, πατέρας Γεώργιος Αναγνωστόπουλος.

π. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ»

Σύμφωνα με δηλώσεις του στην «Θ», ο πατέρας Αναγνωστόπουλος, επιβεβαίωσε τα όσα δήλωσε στο Τύπο και πιο συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Τα Νέα», μετά το τέλος του 9ου Συνεδρίου της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2009, χωρίς όμως να θέλει να επεκταθεί περισσότερο, δεδομένου ότι «η έρευνα βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει και υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να υπάρξει κάτι νεότερο ν’ ανακοινώσουμε».



Η «ΒΡΟΧΗ» ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ

Σύμφωνα πάντως με τις δηλώσεις του πατέρα Αναγνωστόπουλου, μετά το τέλος του προαναφερθέντος συνεδρίου, η ερευνητική ομάδα στην οποία προΐσταται μελέτησε 14 σεισμούς με μέγεθος μεγαλύτερο από 6,7 ρίχτερ που σημειώθηκαν από τα μέσα του 2004 μέχρι και το τέλος του 2008 στην ευρύτερη περιοχή της Ιαπωνίας. Με η βοήθεια ενός δορυφόρου κατάλληλα εξοπλισμένου, του DΕΜΕΤΕR, διαπίστωσαν ότι μερικές ημέρες ή αρκετές ώρες πριν από την εκδήλωση του φαινομένου κάτι παράξενο συνέβαινε στο Διάστημα, όχι μακριά από εμάς.
Μεγάλες ποσότητες ηλεκτρονίων άρχιζαν να εφορμούν προς τη Γη και μάλιστα προς τις περιοχές εκείνες που σημειωνόταν ο σεισμός. Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι στη συνέχεια η «βροχή» αυτή των ηλεκτρονίων σταματούσε, περίπου 2-3 ώρες πριν από την εκδήλωση του σεισμού, δίνοντας έτσι ένα δεύτερο προειδοποιητικό σήμα.


Το περίεργο αυτό φαινόμενο παρατηρήθηκε καθαρά τουλάχιστον στις 9 από τις 14 περιπτώσεις σεισμών που μελετήθηκαν και οι Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι αποτελούν τη μοναδική ερευνητική ομάδα παγκοσμίως που μελετά σε βάθος αυτόν τον συσχετισμό, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μελλοντική χρησιμότητα της μεθόδου που έχουν αναπτύξει. Η ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων της πολύχρονης αυτής έρευνας έγινε στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου.
Η περιοχή απ’ όπου ξεκινά η «βροχή» των ηλεκτρονίων για να φθάσει στη Γη, πριν από την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού, βρίσκεται σε απόσταση 30.000 έως 40.000 χιλιομέτρων μακριά από τον πλανήτη μας. Δηλαδή πολύ πιο κοντά από τη θέση όπου βρίσκεται το φεγγάρι (400.000 χιλιόμετρα). Σε αυτήν την περιοχή, που ονομάζεται «ζώνη Βαν Άλεν», βρίσκεται παγιδευμένος μεγάλος πληθυσμός από φορτισμένα σωματίδια. Ο πατέρας Γ. Αναγνωστόπουλος λέει στα «ΝΕΑ» ότι από την περιοχή αυτή ξεκινά ένα μεγάλο κύμα ροής από ηλεκτρόνια προς τον πλανήτη μας λίγες εβδομάδες ή μερικές ημέρες πριν από την εκδήλωση του σεισμού και σταματάει απότομα λίγες ώρες προτού ο σεισμός εκδηλωθεί»



Καθώς λοιπόν τα ηλεκτρόνια ταξιδεύουν προς τη Γη, το «μάτι» των Ελλήνων επιστημόνων τα «συλλαμβάνει». Ο ειδικός δορυφόρος που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Ερευνών της Γαλλίας (CΝΕS) βρίσκεται σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων από τη Γη και είναι αυτός ακριβώς που δίνει στους ειδικούς από πρώτο χέρι τις απαραίτητες πληροφορίες για τους διαστημικούς ταξιδιώτες που εφορμούν στην περιοχή του πλανήτη μας η οποία πρόκειται να συγκλονιστεί από μια μεγάλη δόνηση. Με άλλα λόγια, ο δορυφόρος έχει επωμιστεί το έργο της ανίχνευσης και της αποκωδικοποίησης των ηλεκτρομαγνητικών σημάτων στο Διάστημα, σε κοντινή απόσταση από εμάς, τα οποία σχετίζονται με φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις.
Τα δεδομένα που συγκεντρώνει ο δορυφόρος για την ποσότητα, την ταχύτητα και τη διεύθυνση που ακολουθούν τα σμήνη των ηλεκτρονίων, καθώς κινούνται ταυτόχρονα γύρω από τη Γη αλλά και με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο και αντίστροφα, οι ειδικοί τα επεξεργάζονται στο Εργαστήριο Ηλεκτρομαγνητισμού του Δ.Π.Θ.


Η μέθοδος που έχουν αναπτύξει οι Έλληνες ειδικοί με τη βοήθεια της δορυφορικής παρατήρησης βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.
Μερικές ημέρες ή αρκετές ώρες πριν από την εκδήλωση του φαινομένου, κάτι παράξενο συνέβαινε στο Διάστημα, όχι μακριά από εμάς
Τα πρόδρομα φαινόμενα
- Αμερικανοί ειδικοί προσπαθούν με δορυφόρους να καταγράψουν ατμοσφαιρικές διαταραχές όπως μεταβολές στη θερμοκρασία, την υγρασία, την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και σε άλλους παράγοντες που παρατηρούνται πριν ή μετά τους σεισμούς. Η μέθοδος δεν έχει τελειοποιηθεί.
- ΒΑΝ. Επιχειρεί εδώ και δεκαετίες να αξιολογήσει προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα μετρώντας την ενέργεια που απελευθερώνεται από τον φλοιό της Γης στην επιφάνειά της. Η αξιοπιστία της έχει αμφισβητηθεί εντονότατα.


- Συμπεριφορά ζώων.

Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα φίδια μπορούν να αισθανθούν τον σεισμό σε απόσταση 120 χλμ. πέντε ημέρες πριν από τη δόνηση. Δεν το έχουν αποδείξει.

- Πρόδρομα φαινόμενα.


Συμβαίνουν στον φλοιό της Γης πριν από την εκδήλωση μεγάλου σεισμού. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί τέτοια φαινόμενα όπως η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας. Ωστόσο, δεν εμφανίζονται πάντα και δεν αποτελούν αξιόπιστο δείκτη.
- Στην Ιταλία. Ο ερευνητής Τζιανπάολο Τζουλιάνι που μετράει τις ποσότητες ενός ραδιενεργού αερίου, του ραδονίου, οι οποίες απελευθερώνονται στην επιφάνεια από το υπέδαφος πριν από τον σεισμό υποστήριξε πως προέβλεψε τον καταστροφικό σεισμό στη Λ’ Άκουιλα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: Προγνωση Σεισμων

8
Αμα η θεωρία στέκει και αποδεχτεί δεν μπορεί κάποιος να βομβαρδίσει μια περιοχή με ηλεκτρόνια και έτσι να προκαλεσει σεισμό?
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Προγνωση Σεισμων

9
Εγω απο οτι ειχα ακουσει την ομαδα βαν ειναι οτι πριν γινει σεισμος υπαρχει καποια ηλεκτρομαγνητικη δραστηριοτητα. :hmmm
ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.\nΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επιστήμες”