Θέμα γονιδίων το συστηματικό κάπνισμα

1
Θέμα γονιδίων το συστηματικό κάπνισμα










Η παραλλαγή ενός συγκεκριμένου γονιδίου φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στο αν ένας άνθρωπος θα γίνει συστηματικός καπνιστής, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Πρόκειται για το γονίδιο CHRNA5, το οποίο προκαλεί αισθήματα απόλαυσης και ευχαρίστησης στα άτομα που καπνίζουν για πρώτη φορά, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να γίνει ένας άνθρωπος συστηματικός καπνιστής.



Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τη δράση του συγκεκριμένου γονιδίου με τον εθισμό στη νικοτίνη καθώς και με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα. Με τη μελέτη του πανεπιστήμιου του Μίσιγκαν, ωστόσο, για πρώτη φορά επισημαίνεται ότι η δράση του γονιδίου λαμβάνει χώρα από την πρώτη κιόλας στιγμή που ένας άνθρωπος εκτίθεται στη νικοτίνη, όταν δηλαδή καπνίζει για πρώτη φορά στη ζωή του.


Στη μελέτη συμμετείχαν 435 εθελοντές, εκ των οποίων κάποιοι ήταν συστηματικοί καπνιστές ενώ κάποιοι άλλοι κάπνιζαν σε αραιά χρονικά διαστήματα. Η ερευνητική ομάδα, αφού συγκέντρωσε δεδομένα για το γενετικό υπόστρωμα των εθελοντών, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν στα συναισθήματα που ένιωσαν όταν κάπνισαν για πρώτη φορά.


Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, οι εθελοντές που κάπνιζαν συστηματικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να απαντήσουν ότι ένιωσαν απόλαυση όταν κάπνισαν για πρώτη φορά και να είναι φορείς της παραλλαγής του γονιδίου CHRNA5. «Φαίνεται ότι για τους ανθρώπους που έχουν μια συγκεκριμένη γενετική σύνθεση η αρχική αντίδραση στο κάπνισμα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον. Η ανακάλυψη της σχέσης που συνδέει το γενετικό υπόστρωμα ενός ατόμου με τα αισθήματα απόλαυσης κατά την έναρξη του καπνίσματος ενδεχομένως μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι εθίζονται στη νικοτίνη», σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Ovide Pomerleau.




Παρότι η απόφαση ενός ανθρώπου να καπνίσει για πρώτη φορά δεν καθορίζεται μόνο από τα γονίδια αλλά και από περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψη των γενετικών «μυστικών» που σχετίζονται με τον εθισμό στη νικοτίνη θα καταστήσει ευκολότερη την προσπάθεια διακοπής καπνίσματος και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά του καπνίσματος.
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Yγεία”