Το τρέξιμο όπλο κατά των επιπτώσεων της γήρανσης

1
Το τρέξιμο όπλο κατά των επιπτώσεων της γήρανσης













Σε όπλο κατά των επιπτώσεων της γήρανσης αναδεικνύεται το τρέξιμο, καθώς σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων οι άνθρωποι που ακολουθούν σε τακτική βάση αυτή τη μορφή σωματικής άσκησης διατρέχουν μειωμένο έως και στο μισό κίνδυνο να πεθάνουν από παθήσεις όπως ο καρκίνος.


Ερευνητική ομάδα από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση για περισσότερα από 20 χρόνια 500 ηλικιωμένους ανθρώπους που συνήθιζαν να ασκούνται με τρέξιμο καθώς και ισάριθμους συνομηλίκους τους που δεν ακολουθούσαν αυτή τη μορφή άσκησης. Στην αρχή της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες ήταν στην ηλικία των 50 ετών.


Όταν ξεκίνησε η μελέτη, η ομάδα των εθελοντών που γυμναζόταν έτρεχε κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες την εβδομάδα. Μετά από 21 χρόνια, ο χρόνος εκγύμνασης μειώθηκε περίπου στα 76 λεπτά, ωστόσο τα οφέλη που είχε για την υγεία τους η τακτική σωματική άσκηση ήταν ακόμη ορατά.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το τρέξιμο φάνηκε να επιβραδύνει όχι μόνο τη συχνότητα των θανάτων που σχετίζονται με καρδιακά προβλήματα ή παθήσεις των αρτηριών αλλά και των πρόωρων θανάτων από καρκίνο, νευρολογικές παθήσεις, λοιμώξεις και άλλες αιτίες.


Ειδικότερα, δεκαεννιά χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, το 34% των συμμετεχόντων που δεν γυμναζόταν απεβίωσε ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους έτρεχαν ήταν 15%. Παρότι με το πέρασμα των ετών και οι δυο ομάδες αντιμετώπιζαν προβλήματα αναπηρίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αναπηρία εκδηλωνόταν 16 χρόνια αργότερα για τους ανθρώπους που συνήθιζαν να ασκούνται με τρέξιμο.


Μάλιστα, οι διαφορές στην κατάσταση της υγείας των εθελοντών διευρύνονταν ακόμη και όταν οι συμμετέχοντες βρίσκονταν στην ένατη δεκαετία της ζωής τους. Τέλος, δεν αποδείχτηκε ότι όσοι έτρεχαν είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από οστεοαρθρίτιδα ή να χρειαστούν ολική αντικατάσταση του γονάτου, κάτι που αποτελούσε έναν από τους φόβους της ερευνητικής ομάδα.


«Το μήνυμα που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι αν πρέπει να επιλέξουμε ένα πράγμα για να κάνουμε τους ανθρώπους περισσότερο υγιείς όσο περνούν τα χρόνια αυτό θα μπορούσε να είναι η αερόβια άσκηση. Τα οφέλη που έχει η άσκηση στην υγεία των ανθρώπων είναι περισσότερο σπουδαία από όσο πιστεύαμε», σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής James Fries.


Όπως αναφέρουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «Αρχεία Εσωτερικής Ιατρικής» (Archives of Internal Medicine), όπου και δημοσιεύεται η μελέτη, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ενισχύουν τη σημασία που έχει για τους ηλικιωμένους ανθρώπους η τακτική σωματική άσκηση.
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Yγεία”