Έρχεται στα πιάτα μας το «κατασκευασμένο» κρέας

1
Έρχεται στα πιάτα μας το «κατασκευασμένο» κρέας

Άγγελος Ανδρέου -http://www.cosmo.gr/SciTech/Netherlands/256841.html

Τεχνητό κρέας κατασκεύασαν ολλανδοί επιστήμονες, μετά από πολλές προσπάθειες στα εργαστήρια όλου του κόσμου, τα οποία προσπαθούν να δημιουργήσουν χωρίς την ανάγκη εκτροφής και σφαγής ζώου κομμάτια φαγώσιμου κρέατος.


Η όλη προσπάθεια στηρίζεται από την ολλανδική κυβέρνηση και από μια εταιρία που παράγει σάλτσες και έρχεται μετά από τη δημιουργία τεχνητού κρέατος ψαριού από μυικά κύτταρα ψαριού.
Προς το παρόν, κανείς δεν έχει γευθεί εργαστηριακό κρέας, αλλά οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το τεχνητό κρέας θα μπορεί να διατεθεί προς πώληση στην αγορά σε περίπου μια πενταετία από σήμερα. Διάφορες οργανώσεις φυτοφάγων και προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη, δηλώνοντας ότι δεν έχουν "καμία ηθική αντίρρηση", εφόσον το κρέας δεν προέρχεται από νεκρό ζώο και τόνισαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι το κρέας όντως δεν προέρχεται από ζώο που προηγουμένως είχε σφαγιαστεί.

Ο τελικός στόχος των ερευνητών είναι να παραχθούν μπριζόλες ή χάμπουργκερ εργαστηρίου, μια εξέλιξη που, όπως υποστηρίζουν, θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από το πολλαπλό βάρος της εκτεταμένης κτηνοτροφίας και της βιομηχανικής εκτροφής ζώων (με συνέπειες για το περιβάλλον, την ευημερία των ζώων, την υγεία των ανθρώπων κ.α.), ενώ παράλληλα ευελπιστούν ότι το εργαστηριακό κρέας θα βοηθήσει στη διατροφή των πεινασμένων του πλανήτη.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει μόνο πολύ μικρά κομμάτια σκελετικού χοιρινού μυ (από μπούτι), σε μέγεθος περίπου μισού νυχιού. Ακόμα όμως και αυτά τα μικρά κομμάτια κρέας θα μπορούσαν ήδη να τοποθετηθούν σε σάλτσες ή πίτσες, όπως ανέφεραν ο Ποστ και οι συνεργάτες του σε εργασία τους στο περιοδικό "Trends in Food Science & Technology" (Τάσεις στην Επιστήμη και Τεχνολογία των Τροφίμων).

Οι ερευνητές εξήγαγαν κύτταρα από το μυ ενός ζωντανού χοίρου, τα οποία στη συνέχεια πολλαπλασίασαν και τελικά αναδημιούργησαν στο εργαστήριο νέο μυικό χοιρινό ιστό. Η αναδημιουργία όμως μιας τεχνητής μπριζόλας θα απαιτούσε μια πολύ μεγαλύτερης κλίμακας εργαστηριακή παραγωγή, που προς το παρόν δεν είναι εφικτή. Ένα βασικό εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδηθεί, είναι να βρεθεί ένας τρόπος για φυσική "άσκηση" του τεχνητού μυ.

Οι ολλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να υπερπηδηθούν οι φόβοι και οι αντιρρήσεις των καταναλωτών για την αγορά εργαστηριακού κρέατος. Αν, για παράδειγμα, όπως είπαν, στο μέλλον τα προϊόντα του φυσικού κρέατος, με βάση μια νέα νομοθεσία, φέρουν πάνω τους την ετικέτα προειδοποίησης "Προσοχή, έχουν σκοτωθεί ζώα γι' αυτό το προϊόν", σταδιακά η νοοτροπία του κοινού θα άλλαζε υπέρ του εργαστηριακού κρέατος. Παραδέχτηκαν πάντως ότι θα χρειαστεί πολύς ακόμα χρόνος μέχρι να παραχθεί ένα προϊόν εργαστηριακού κρέατος που να είναι ανταγωνιστικό με το σημερινό φυσικό κρέας.


Αυτά είναι καλά νέα ! Το Πάσχα, σε λίγα χρόνια, θα σουβλίζονται βιομηχανικά σκευάσματα, αντί αμνών ! :happy2

Επίσης, θα υπάρξει μια μεγάλη ποικιλία με νέα είδη κρεάτων ! Το νεοχοιρινό σουβλάκι, προσεχώς, και οι νεοχοιρινές μπριζόλες θα ρίχνουν τη χοληστερίνη !!!
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 

Re: Έρχεται στα πιάτα μας το «κατασκευασμένο» κρέας

2
Έρχεται στα πιάτα μας το «κατασκευασμένο» κρέ
Ο τελικός στόχος των ερευνητών είναι να παραχθούν μπριζόλες ή χάμπουργκερ εργαστηρίου


Αυτά τα τρώμε εδώ και πολλά χρόνια!!!!!

Ψάξτε λίγο τι κρέας τρώνε όλοι στα mcdonalds και άλλα παρόμια καταστήματα και θα δείτε... :cooll
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Έρχεται στα πιάτα μας το «κατασκευασμένο» κρέας

3
Έρχονται τα συνθετικά μπριζολάκια;

Την τελευταία δεκαετία έχει ανάψει η συζήτηση για την παρασκευή κρέατος στο εργαστήριο. Αρκετά επιστημονικά περιοδικά και ΜΜΕ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη επιμένουν: το τεχνητό κρέας είναι το μέλλον μας.



Ο ρωσικής καταγωγής Βλαντιμίρ Μιρόνοφ, καθηγητής της Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, δήλωσε πρόσφατα ότι μπορεί αμέσως να ‘παράγει’ συνθετικό κρέας, αλλά του λείπουν τα κεφάλαια.
Εάν η φιλοζωική αμερικανική οργάνωση PETA (=Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων) υλοποιούσε την διακήρυξή της και του πρόσφερε ένα εκατομμύριο δολάρια για την παραγωγή τεχνητού κρέατος θα τροφοδοτούσε ήδη φέτος την αγορά με συνθετικά μπριζολάκια... Υποστηρίζει μάλιστα ότι το συνθετικό κρέας θα είναι πιο φθηνό (το ήμισυ του κόστους από το κανονικό κρέας) και πιο εύγευστο «είμαστε ντιζάινερ», λέει. Τα ίδια διατείνονται και Ολλανδοί βιοχημικοί.
Ο κ. Μιρόνοφ θεωρείται
αυθεντία στην συνθετική παραγωγή ιστών και οργάνων και δηλώνει σαφέστατα πως «δεν θέλει να σώσει την Αφρική από την πείνα», αλλά: να αναπτύξει στο βιοχημικό του εργαστήριο «άφθονο κρέας για τους πλούσιους που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους ή να διατηρήσουν τα ιδανικά τους κιλά», «πρόκειται για μία αγορά δισεκατομμυρίων. Πρέπει να κερδίσουμε όλες τις Πάρις Χίλτον του κόσμου, τότε θα έχουμε νικήσει». Ισχυρίζεται μάλιστα πως όλοι όσοι είναι εναντίον αυτής της ιδέας είναι «απλώς ηλίθιοι».
Όντως πρόκειται για μία μεγάλη αγορά, αλλά οι επενδυτές έχουν κακομάθει. Θέλουν ‘εδώ και τώρα’ πολλά, πάρα πολλά κέρδη, γι’ αυτό δεν επενδύουν ακόμη στον κ. Μιρόνοφ. Όμως οι ειδικοί του μάρκετινγκ άρχισαν να προετοιμάζουν την αγορά και να αναπτύσσουν σχέδια για τη διαφήμιση συνθετικού κρέατος.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του 20ου αιώνα έγινε η πρώτη καλλιέργεια μυϊκού ιστού. Ο Γάλλος γιατρός Αλέξις Κάρελ βραβεύθηκε το 1912 με το Νομπέλ Ιατρικής γι’ αυτό το επίτευγμα.
Οι φιλόζωοι λένε ναι στο συνθετικό κρέας;
Τι σημαίνει όμως συνθετικό κρέας στην πράξη; Θα γεμίσει η αγορά με φθηνά, τεχνητά μπριζολάκια εκπληκτικής γεύσης; Ποιές θα είναι οι πραγματικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον; Θα χαθούν κάποια στιγμή τα ζώα;
Όχι, απαντούν οι φανατικοί χορτοφάγοι και ζωόφιλοι απανταχού της γης, θα ζουν πιο ευτυχισμένα, ενώ το τεχνητό κρέας δεν θα εξαλείψει μόνον την εκτροφή ζώων, αλλά και τους ρύπους στην ατμόσφαιρα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σοβαρή περιβαλλοντική διάσταση, εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας και την αύξηση κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα και την Ινδία.
Επιπλέον οι θιασώτες του συνθετικού κρέατος επιμένουν πως ο άνθρωπος έχει χάσει προ πολλού την σχέση του με το φαγητό του και τη φύση. Μήπως δεν υπάρχουν ήδη στην αγορά διαγονιδιακά λαχανικά, γενετικά μεταλλαγμένες πατάτες και δημητριακά;
Πόσα από αυτά υπάρχουν όμως πραγματικά στην αγορά στην Ευρώπη και τη Γερμανία; Ακόμη δεν επιτρέπονται όλα αυτά τα προϊόντα. Επίσης γνωρίζουν άνθιση οι οικολογικές αγορές, ενισχύονται οι βιολογικές καλλιέργειες και ο έλεγχος της ποιότητας των τροφίμων. Γιατί λοιπόν αυτές οι γενικεύσεις και η ισοπέδωση;

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, διάσημος από το βιβλίο του «Τρώγοντας Ζώα», υποστηρίζει ότι το τεχνητό κρέας «μπορεί να είναι διαστροφή, αλλά το χειρότερο είναι η μαζική εκτροφή μιας γαλοπούλας. Επειδή την έχουν παχύνει τόσο αφύσικα που δεν μπορεί να επιβιώσει στη φύση.»
Ποιός μας υποχρεώνει όμως να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο διαστροφές;
Μήπως τελικά η βαθύτερη αιτία του κακού είναι η αδυναμία του ανθρώπου για αλλαγές; Ναι, θέλουμε αλλαγές, αλλά χωρίς να αλλάξουμε εμείς τίποτε στη συμπεριφορά μας, στο περιβάλλον μας, στη διατροφή μας, στο ντύσιμό μας, ούτε ασφαλώς στον χαρακτήρα μας.
Το βόλεμα μάς σπρώχνει λοιπόν σε μια εύκολη, σίγουρη, αλλά αφύσικη και μη προβλέψιμη εξέλιξη που λέει: εάν έχω περιττά κιλά, δεν κάνω δίαιτα, αλλά εγχείρηση. Εάν δεν έχω χρόνο για μαγείρεμα, δεν φροντίζω να αλλάξω τον προγραμματισμό μου, αλλά παίρνω κάτι έτοιμο. Εάν είμαι φιλόζωος, δεν αποφεύγω το κρέας, αλλά τρώω συνθετικό. Τα θέλουμε όλα ανώδυνα και βολικά.


SüddeutscheZeitungMagazin / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
dw-world.de/dw/.html


Aπο Ακτίνες
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: Έρχεται στα πιάτα μας το «κατασκευασμένο» κρέας

4
Πρέπει να κερδίσουμε όλες τις Πάρις Χίλτον του κόσμου, τότε θα έχουμε νικήσει». Ισχυρίζεται μάλιστα πως όλοι όσοι είναι εναντίον αυτής της ιδέας είναι «απλώς ηλίθιοι».

Eσυ τι είσαι,δεν μας είπες? :sear
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Yγεία”

cron