Ανοίγει Καινούρια Μονοπάτια η Αστρογεωργία

1
Ανοίγει Καινούρια Μονοπάτια η Αστρογεωργία












Στην ατέρμονη διαδικασία εξερεύνησης του διαστήματος, απαραίτητος σύμμαχος είναι τα αποθέματα τροφής, που έως τώρα έχουν αδυνατήσει να επαρκέσουν για ταξίδια μηνών ή χρόνων στο διάστημα. Οι αστροναύτες, βέβαια, έχουν καταβάλει προσπάθειες καλλιέργειας φυτών στο διάστημα από τα πρώιμα χρόνια της εξερεύνησής του. Όταν οι αστροναύτες του Apollo εξερεύνησαν τη Σελήνη, οι επιστήμονες επιχείρησαν να καλλιεργήσουν καρπούς στο σεληνιακό έδαφος. Ήταν, όμως, η εγκατάσταση του Ρωσικού διαστημικού σταθμού Mir, που τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2001, και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που είναι ενεργός επί του παρόντος, τα γεγονότα που αποτέλεσαν εναύσματα για τη δημιουργία νέων διαστάσεων στη γεωργία. Η οποία και επαναβαφτίστηκε από τη NASA Αστρογεωργία.







Πέρα από όλες τις υπόλοιπες τεχνικές προκλήσεις του Mir, ο διαστημικός σταθμός έφερε σε πέρας την πρώτη συγκομιδή σταριού που καλλιεργήθηκε ποτέ στο διάστημα, χάρη σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θερμοκήπιο Βουλγαρικής κατασκευής.Έτσι, γεννήθηκε μια νέα εποχή για την παραγωγή τροφής εντός του διαστήματος και οι επιστήμονες άρχισαν να αντιλαμβάνονται το πόσο η διαστημική τεχνολογία μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις πάνω στα γήινα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η έλλειψη βαρύτητας, απαραίτητη για να μπορέσουν τα φυτά να δημιουργήσουν γερές ρίζες, η ηλιακή ακτινοβολία, τα ουσιώδη θρεπτικά συστατικά, τα έντομα, το ελεγχόμενο κλίμα και το πόσιμο νερό αποτελούν προκλήσεις για την αστρογεωργία.


Καταρχήν, οι άνθρωποι και τα φυτά είναι ιδανικοί σύντροφοι και στη γη και στο διάστημα. Οι άνθρωποι εισπνέουν αέρα και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και τα φυτά καταναλώνουν το διοξείδιο του άνθρακα για να παράξουν οξυγόνο. Οι άνθρωποι μετά καταναλώνουν εδώδιμα φυτά ή μέρη τους, προκειμένου να επιβιώσουν, πράγμα που με τη σειρά του παράγει προϊόντα που αποβάλλονται και διασπώνται για να προμηθεύσουν τα φυτά με θρεπτικά στοιχεία.


Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη μοναδική συσχέτιση μεταξύ των ανθρώπων και των φυτών, το μόνο που απομένει να σκεφτούμε είναι ο εφοδιασμός με ενέργεια, πόσιμο νερό και η επίδραση της βαρύτητας, ούτως ώστε να μπουν όλα σε εφαρμογή.

Με απλά λόγια, αν ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα, θα διατηρηθεί η παραγωγή τροφής στο διάστημα, επομένως θα μπορέσει να διατηρηθεί η ανθρώπινη ζωή οπουδήποτε μέσα στο σύμπαν. Ύστερα, η αστρογεωργία θα συνδράμει στην ίδια τη ζωή πάνω στη γη, βοηθώντας μας με πιο εποικοδομητικούς τρόπους παραγωγής τροφής και με τα απαιτούμενα οικοσυστήματα που θα προωθήσουν τη δημόσια υγεία.





Πηγή: blue-planet.gr
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επιστήμες”