Το τάισμα των πουλιών βλάπτει τη γενετική τους ταυτότητα

1
Το τάισμα των πουλιών βλάπτει τη γενετική τους ταυτότητα

Σοφία Κατσαρέλη -http://www.cosmo.gr/SciTech/Germany/257408.html

Το τάισμα των πουλιών, μπορεί να αποτελεί πράξη με καλή πρόθεση, ωστόσο είναι δυνατόν να οδηγήσει σε γενετικές και εξελικτικές αλλαγές ενός είδους. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι ανθρώπινες συνήθειες επηρεάζουν τόσο την εξέλιξή τους, ώστε δεν αποκλείεται, εάν η διαφοροποίηση του ίδιου είδους συνεχιστεί, να καταλήξουν να είναι διαφορετικά είδη τελικά.


Με το τάισμα των πουλιών "δεν επηρεάζουμε τη μοίρα μόνο των σπάνιων και απειλούμενων ειδών, αλλά και των κοινών ειδών που μας περιτριγυρίζουν καθημερινά. Είναι κάτι που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας, αρκεί να κοιτάξουμε προσεκτικά. Δεν χρειάζεται να περάσουν εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", οι αλλαγές αυτές μπορεί μάλιστα να γίνουν ορατές και σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Η ομάδα των Γερμανών επιστημόνων, που πραγματοποίησε την έρευνα, μελέτησε για 3,5 χρόνια μαυροσκούφηδες, τα μικρά γκρι ωδικά πουλιά, που ζουν συνήθως στην Κεντρική Ευρώπη και ειδικότερα στη Νότια Γερμανία και την Αυστρία, στα οποία οι άνθρωποι προσέφεραν φαγητό.

Μέσα σε λιγότερο από 30 γενιές μαυροσκούφηδων, μετά το συστηματικό τάισμα, ο πληθυσμός των πουλιών διασπάστηκε σε δύο ομάδες, μία που την ταΐζουν οι άνθρωποι και μία που βρίσκει τροφή μόνη της.

Οι δύο ομάδες μάλιστα δε διασταυρώνονται πλέον μεταξύ τους, παρά το γεγονός ότι ζουν δίπλα δίπλα στη φύση, ενώ ακολουθούν διαφορετικά μεταναστευτικά ταξίδια. Τα πουλιά της μίας ομάδας ταξιδεύουν νοτιοδυτικά προς την Ισπανία και της άλλης βορειοδυτικά προς τη Βρετανία.

Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η ομάδα που τρέφεται από τους ανθρώπους ακολουθεί μια συντομότερη κατά δέκα μέρες διαδρομή, ενώ η δεύτερη ομάδα συνεχίζει να τρέφεται κυρίως με φρούτα του δάσους.

Λόγω αυτής της διαφοράς, τα πρώτα πουλιά έχουν ήδη γενετικές, αλλά και εξελικτικές αλλαγές, όπως πιο στρογγυλές φτερούγες, που τους επιτρέπουν να κάνουν καλύτερες μανούβρες, αλλά είναι πιο ακατάλληλες για πιο μακρινά ταξίδια.

Έχουν επίσης μακρύτερα και πιο στενά ράμφη, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να τρώνε μεγάλα φρούτα (π.χ. ελιές) τον χειμώνα, αφού τα ταΐζουν οι άνθρωποι.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον εξελικτικό βιολόγο Μάρτιν Σέφερ του πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology".


Τα αλάνια και οι φλώροι ! :cooll
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επιστήμες”