Tα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα στην αναγεννητική ιατρική

1
Tα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα στην αναγεννητική ιατρική

Μίνα Ράλλη -http://www.cosmo.gr/Health/257685.html


Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα (MSC) αποδεικνύονται σύμφωνα με τους επιστήμονες ρεαλιστική εναλλακτική λύση στην κυτταροθεραπεία και την αναγεννητική ιατρική. Πρόκειται για έναν τύπο πολυδύναμων ενήλικων βλαστικών κυττάρων, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στον ίδιο τον ιστό του ομφάλιου λώρου (συγκεκριμένα στη γέλη του Wharton, ουσία του ομφάλιου λώρου και στους πλακουντιακούς ιστούς).



Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της γέλης του Wharton είναι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατά τη διαδικασία συλλογής. Άλλες πηγές μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων, λιγότερο όμως πλούσιες, είναι ο μυελός των οστών και ο λιπώδης ιστός.
«Έχει αποδειχθεί η δυνατότητα των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων να διαφοροποιούνται σε πληθώρα διαφορετικών ιστών, όπως οστικό, χόνδρους, λιπώδη, ηπατικό, νευρικό, παγκρεατικό και μυϊκό, ενώ τα συγκεκριμένα κύτταρα θεωρείται επίσης ότι έχουν αναγεννητικές δυνατότητες για συγκεκριμένες εκφυλιστικές παθήσεις», δηλώνει ο Colin McGuckin, καθηγητής Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Newcastle, προέδρος του μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού για την έρευνα χρήσης των βλαστικών κυττάρων, Novus Sanguis και επιστημονικός Διευθυντής της Cryo-Save.

«Η αποθήκευση αυτών των κυττάρων θεωρείται πλέον εφικτή από τον ομφάλιο λώρο μέσω των νέων καινοτομιών στην τεχνολογία ψύξης. Η χρησιμότητα των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων επιβεβαιώνεται από τα θετικά κλινικά αποτελέσματα ερευνητικών κέντρων με τη χορήγηση αυτόλογων MSC (ο ίδιος ασθενής ως δότης) σε ασθενείς που υποφέρουν από παθήσεις όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, οστική νέκρωση, κατάγματα οστών, ρήξη μηνίσκου, διαβήτη τύπου 1, οξεία νέκρωση του εγκεφάλου, αποφρακτική αρτηριοπάθεια και χρόνια τοξική ηπατοπάθεια».

Η αποθήκευση όμως, φυσικού ιστού, και όχι μεμονωμένων διαχωρισμένων κυττάρων, απαιτεί νέες καινοτόμες διαδικασίες επεξεργασίας, ψύξης και απόψυξης, ενώ πρέπει να εκτελείται σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη χρήση κυττάρων και ιστών.

Η διαδικασία επιτρέπει την ψύξη ιστού του λώρου για μετέπειτα χρήση, ενισχύοντας έτσι τη διαθεσιμότητα των κυττάρων για θεραπείες που ενδέχεται να αναπτυχθούν στο μέλλον.

Η ομάδα του Colin McGuckin συνεργαζόμενη από το 2007 με κορυφαίους επιστήμονες, και με την συμβολή της Cryo-Save, της μεγαλύτερης τράπεζας βλαστικών κυττάρων της Ευρώπης, κατάφερε να αναπτύξει ένα πρωτόκολλο, το οποίο επιτρέπει την ψύξη και τη μετέπειτα απόψυξη του ιστού, χωρίς να διαταράσσεται η δυνατότητα συλλογής βλαστικών κυττάρων υψηλής ποιότητας και έδειξε ότι τα βλαστοκύτταρα θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν σε διαφόρων ειδών ιστούς. Να χρησιμοποιηθούν δηλαδή στην Αναγεννητική Ιατρική.

Αναγεννητική Ιατρική είναι ο όρος με τον οποίο περιγράφεται πλέον αυτό που θεωρείται ως «το τελευταίο οχυρό» της έρευνας :

Η αναγέννηση του φθαρμένου ιστού με τρόπο που θα εγγυάται την αποκατάσταση της λειτουργίας όχι μόνο ενός, αλλά πληθώρας εξειδικευμένων ιστών, όπως: ήπαρ, πάγκρεας, μυοκάρδιο, προστάτης, οστά, χόνδρος, ενδοθήλια, καρδιακές βαλβίδες, κύστη, ακουστικό σύστημα, οπτικό σύστημα, επινεφρίδια, δέρμα και άλλα, μέσω της μεταμόσχευσης κυττάρων, με σκοπό την παροχή νέων θεραπευτικών αγωγών για παθολογίες ή βλάβες, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τις συμβατικές ιατρικές και φαρμακολογικές θεραπείες.

Η χρησιμότητα του ομφάλιου λώρου

Η διαπίστωση ότι η γέλη Wharton περιέχει «αναγεννητικά» μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα ανοίγει νέους και πολλά υποσχόμενους θεραπευτικούς ορίζοντες. Ο ομφάλιος λώρος, που συνήθως απορρίπτεται μετά τη γέννα, μπορεί πλέον να φανεί χρήσιμος για τη μετέπειτα ζωή του ατόμου, εφόσον μπορεί να αποθηκευτεί.

«Το σχέδιό μας», επισημαίνει ο κ. McGuckin «προβλέπει τη συλλογή κατά τη γέννα τόσο του ομφάλιου λώρου όσο και των αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων που αυτός περιέχει και τη διατήρησή τους στα εργαστήριά μας, ώστε να καταστεί εφικτή τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη μιας νέας προσέγγισης για την αποτροπή των εκφυλιστικών νόσων και για νέες θεραπευτικές εφαρμογές.

Δεδομένου ότι τα βλαστικά κύτταρα από το ομφαλικό αίμα αποτελούν ήδη μια οικεία και αποδεδειγμένη θεραπευτική πρακτική σε διάφορες νόσους, τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα είναι μια ρεαλιστική επιπλέον εφαρμογή στην κυτταροθεραπεία και την αναγεννητική ιατρική».
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 
Απάντηση

Επιστροφή στο “Yγεία”

cron