Λογισμικό υπολογίζει πόσων ετών είσθε

1
Λογισμικό υπολογίζει πόσων ετών είσθε











Οι άνθρωποι που θέλουν να κρατούν μυστική την ηλικία τους, καλά θα κάνουν να μην πλησιάσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι "τρέχουν" ένα καινοτομικό λογισμικό που αναπτύχθηκε στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις (Urbana-Champaign), από ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Τόμας Χουάνγκ. Το λογισμικό υπολογίζει την ηλικία όποιου κάθεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή κοιτώντας την, εξετάζοντας το πρόσωπό του με τη χρήση ειδικών αλγορίθμων.
Μεταξύ άλλων, το λογισμικό αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ελέγχους ασφαλείας, για να εμποδίζει την είσοδο ατόμων κάτω από ένα όριο ηλικίας σε χώρους όπως τα μπαρ ή να τους απαγορεύει την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων από αυτόματα μηχανήματα (π.χ. τσιγάρων). Ακόμα και να αποτρέπει την είσοδο των παιδιών σε ορισμένες ιστοσελίδες του Ίντερνετ, αφού μια οθόνη προσαρμοσμένη στον υπολογιστή, θα μπορεί να αναγνωρίζει την ηλικία του χρήστη και να του βάζει "στοπ" στην περαιτέρω περιήγησή του στο διαδίκτυο.







Μια άλλη πιθανή χρήση είναι η αξιοποίησή του από τα τμήματα μάρκετινγκ, μέσα από τη συλλογή δημογραφικών και άλλων δεδομένων για το ποιος καταναλωτής αγόρασε ποιο πρόϊόν, οπότε αργότερα μπορεί να προωθηθούν και οι στοχευμένες διαφημίσεις σε επιμέρους ομάδες υποψήφιων αγοραστών (αν και κάτι τέτοιο, επειδή προϋποθέτει τη χρήση ειδικών καμερών μέσα στα καταστήματα, προσκρούει πιθανώς στο ζήτημα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων). Οι δημιουργοί του λογισμικού πάντως θεωρούν ότι το πρόγραμμά τους δεν ταυτοποιεί άτομα, απλώς υπολογίζει τις ηλικίες τους, άρα δεν τίθεται θέμα παραβίασης του ιδιωτικού απορρήτου.


Η εκτίμηση της ηλικίας κάποιου/ας είναι δύσκολο έργο, ακόμα και για έναν κομπιούτερ, καθώς μπορεί να παραπλανηθεί από διάφορους παράγοντες (κατάσταση υγείας του ατόμου, ψυχική διάθεση, πολιτισμικές και γεωγραφικές διαφορές κ.α.). Το λογισμικό αναγνωρίζει πρόσωπα ηλικίας ενός έως 93 ετών, με ακρίβεια που προς το παρόν κυμαίνεται από 50% έως 80%, αλλά τα ποσοστά του αναμένεται να βελτιωθούν, δήλωσε ο Χουάνγκ, με περαιτέρω εκπαίδευση του λογισμικού σε μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων (προσώπων).





Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επιστήμες”