Λεπτή η γραμμή ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος

1
Λεπτή η γραμμή ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος










Ουάσιγκτον: Η αγάπη και το μίσος είναι διαμετρικά αντίθετα συναισθήματα, ωστόσο μοιράζονται ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Το «κύκλωμα του μίσους» περιλαμβάνει και περιοχές που ενεργοποιούνται από τη ρομαντική αγάπη, έδειξαν τομογραφίες εθελοντών που κοίταζαν φωτογραφίες μισητών ανθρώπων.

«Η σύνδεση αυτή ίσως εξηγεί γιατί η αγάπη και το μίσος είναι άρρηκτα δεμένα στην καθημερινή ζωή» γράφουν στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS One οι νευροβιολόγοι του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου.

Στη μελέτη του Σεμίρ Ζέκι και των συνεργατών του, 17 εθελοντές τοποθετήθηκαν σε ένα είδος μαγνητικού τομογράφου που παρακολουθεί ζωντανά την εγκεφαλική δραστηριότητα (fMRI) και κλήθηκαν να κοιτάξουν φωτογραφίες τριών ουδέτερων προσώπων, καθώς και το πορτραίτο ενός ατόμου το οποίο είχαν δηλώσει ότι μισούν. Με εξαίρεση τη φωτογραφία ενός διάσημου πολιτικού, τα μισητά πρόσωπα ήταν σε όλες τις περιπτώσεις πρώην εραστές ή επαγγελματικοί ανταγωνιστές.

Η θέα των μισητών προσώπων προκαλούσε ένα συγκεκριμένο μοτίβο δραστηριότητας, διαφορετικό από αυτό που έχει καταγραφεί για άλλα αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος και η απειλή, δήλωσε στο Reuters ο Δρ Ζέκι.

Οι περιοχές όπου καταγράφηκε ενεργοποίηση ονομάστηκε «κύκλωμα του μίσους» και περιλαμβάνουν τμήματα του φλοιού και υποφλοιού. Δύο τέτοιες περιοχές, ο νησιδιακός φλοιός και ο φακοειδής πυρήνας, είναι γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι ενεργοποιούνται στη θέα αγαπημένων προσώπων και φαίνεται να σχετίζονται και με τις επιθετικές ενέργειες και τις αγχώδεις καταστάσεις.

Το κύκλωμα του μίσους περιλαμβάνει πάντως και περιοχές που δεν σχετίζονται με την αγάπη. Μια τέτοια περιοχή μάς επιτρέπει να προβλέπουμε τις αντιδράσεις των άλλων, μια λειτουργία χρήσιμη όταν κανείς έρθει αντιμέτωπος με κάποιον που μισεί.

Επίσης, ένα μεγάλο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις ανώτερες λειτουργίες της κρίσης και της λογικής φαίνεται να ενεργοποιείται στο μίσος, ενώ στην αγάπη απενεργοποιείται.

Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό; Φαίνεται ότι οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον ορθολογισμό όταν ερωτεύονται, ενώ όταν μισούν παραμένουν λογικοί, για να μπορούν να πλήξουν το αντικείμενο του μίσους με ψυχρές, υπολογισμένες κινήσεις.





Πηγή: news.in.gr
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επιστήμες”