Η νανοτεχνολογία μπαίνει στην υπηρεσία και την καθημερινότητα του ανθρώπου

1
Η νανοτεχνολογία μπαίνει στην υπηρεσία και την καθημερινότητα του ανθρώπου











Αθήνα




Τις πολλά υποσχόμενες εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην καθημερινότητα του ανθρώπου και στην επιστημονική έρευνα παρουσίασαν αναλυτικά ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με τον πρόγραμμα Megaron Plus του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Η νανοτεχνολογία αφορά οτιδήποτε συμβαίνει στις διαστάσεις του νανόμετρου, δηλαδή το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου, που ισούται περίπου με το 1/80.000 μιας ανθρώπινης τρίχας ή το 1/10.000 μιας τελείας κειμένου.

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, οι εφαρμογές της νανοτεχνολογίας γίνονται σταδιακά όλο και πιο αντιληπτές σε ολοένα και περισσότερα επίπεδα των σύγχρονων κοινωνιών. Το μέλλον μας επιφυλάσσει, μεταξυ άλλων, αυτοκαθαριζόμενα τζάμια και ρούχααλλά και νανο-ρομπότ που θα στέλνονται στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς, όπως για καταστροφή καρκινικών κυττάρων.

Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης επισήμανε ότι η νανοτεχνολογία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον 21ο αιώνα και ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα σε αυτόν τον τομέα και ότι πρέπει να αναδείξουμε και στη χώρα μας την αξία της έρευνας σε ένα χώρο αόρατο από το ανθρώπινο μάτι.

Όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα, οι επιπτώσεις της νανοτεχνολογίας στην ιατρική θα είναι καταλυτικές στο προσεχές μέλλον και θα φανούν σε τομείς όπως η διάγνωση, η θεραπεία και η χειρουργική.

Σε ό,τι αφορά την διάγνωση, στο μέλλον θα χρησιμοποιούνται βιοαισθητήρες και τεχνικές μοριακής απεικόνισης με νανοσωματίδια, με δυνατότητες έγκαιρου εντοπισμού καρκινικών κυττάρων. Η στοχευμένη μεταφορά φαρμάκων στα πάσχοντα όργανα και η ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμακευτικών ουσιών θα επιτευχθεί και αυτή με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, χάρη σε ειδικά νανοσωματίδια (μπάλες από πολυμερή), που στο εσωτερικό τους θα έχουν φάρμακα και θα καθοδηγούνται με ακρίβεια στα πάσχοντα κύτταρα.

Από την άλλη πλευρά, επαναστατικές αλλαγές στη χειρουργική θα φέρει η χρήση μικρο- και νανο-εμφυτευμάτων καθώς και μικρο- ή νανο-ρομπότ. Τα νανο-ρομπότ του μέλλοντος θα μπορούν να παίρνουν δείγματα ιστών από το εσωτερικό του σώματος για βιοψία, γεγονός που θα επιτρέπει μικρότερα χειρουργικά τραύματα.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στους δυνητικούς κινδύνους από τη χρήση της νανοτεχνολογίας και επισήμαναν ζητήματα σχετικά με την απορρόφηση των νανοϋλικών από τον άνθρωπο και τη φύση και τις πιθανές επιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη για νέες προστατευτικές ρυθμίσεις και κανονισμούς σε σχέση με όλους τους εμπλεκόμενους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη κινείται προς την κατεύθυνση επιβολής ρυθμίσεων.

Την ημερίδα συντόνισαν οι ομότιμοι καθηγητές πανεπιστημίου Αλέξανδρος Σταυρόπουλος (Πανεπιστήμιο Πειραιώς) και Ηλίας Κούβελας (Ιατρική Πάτρας), ενώ χαιρέτισαν ο Ιωάννης Μάνος, μέλος του ΔΣ του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», και η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και μορφωτική ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας, Catherine Suard.

Στο συνέδριο επίσης μίλησαν ο Νικολά Λετεριέ, εκπρόσωπος του τεχνολογικού συνεργατικού σχηματισμού Minalogic στη Γκρενόμπλ, οι ερευνητές του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Νίκος Γλέζος και Χρήστος Τσάμης, ο ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Νίκος Ταγματάρχης, ο ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας Ηρακλείου Κρήτης Μανόλης Στρατάκης και ο Αλ. Λουίζος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο, με την ευκαιρία της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.





Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Η νανοτεχνολογία μπαίνει στην υπηρεσία και την καθημερινότητα του ανθρώπου

2
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να σώσει ανθρώπινες ζωές και να θεραπεύσει ακόμα και τις πιο ανίατες ασθένειες.

Ωστόσο βλέπω με δυσπιστία το όλο θέμα και δεν κρύβω την ενόχλησή μου για τυχόν παρενέργειες που θα μπορούσαν να επιφέρουν αυτά τα μηχανήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επιστήμες”