«Καλύτερα πλούσιος και υγιής, παρά φτωχός και ασθενής»

1
«Καλύτερα πλούσιος και υγιής, παρά φτωχός και ασθενής»

Τα ηθικοπλαστικά αποφθέγματα “το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία” και τα συναφή, την ανωτερότητα του πνεύματος έναντι της ύλης και τα λοιπά ηθικοπλαστικά του περασμένου αιώνα, ξεχάστε τα.

Όπως γράφει το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό “Proceedings of the National Academy of Sciences” η συναισθηματική ευημερία των ανθρώπων αυξάνεται παράλληλα με το εισόδημα τους μέχρι τα 58.000 ευρώ ετησίως (δηλαδή όσοι παντελονιάζουν 4833 ευρώ μηνιαίως ή 160 ευρώ μεροδούλι-μεροφάι).

Όσοι βγάζουν λιγότερα απ’ αυτό, “έχουν τόσα πολλά στο κεφάλι τους που είναι δύσκολο να είναι ευτυχισμένοι, αφού τα καθημερινά προβλήματα παρεμβάλλονται στη χαρά τους“, εξηγεί.

Αν από τα 4833 έχεις μόνο τα 33 και ψάχνεις τα 4800, κάνεις κεφάλι “μολύβι” ασυζητητί.

Ωραίος τίτλος για Υπουργείο Γιώργο μου: “Υγείας και Ευεξίας“. Και συζυγικής απιστίας θα προσέθετα για να λάβει ένα διαφορετικό κύρος

Ο ι ψυχολόγοι Ντίτον και Κάνεμαν ανέτρεξαν σε διάφορες έρευνες του οργανισμού Γκάλοπ (Gallup) για τους δείκτες ευημερίας που είχαν γίνει στο διάστημα 2008-2009 σε ένα δείγμα 1.000 Αμερικανών και περιείχαν 450 ερωτήσεις σχετικές με την καθημερινή ευεξία και την συνολική αίσθηση ευτυχίας από τη ζωή τους.

Η ευτυχία αυξάνονταν όσο μεγάλωνε το εισόδημα, αλλά το φαινόμενο σταματούσε στα 58.000 ευρώ . Από την άλλη πλευρά, η συνολική αίσθηση επιτυχίας και ευεξίας συνέχιζε να αυξάνεται και πέραν αυτού του σημείου.

Σε απλά ελληνικά στα 58 χιλιάρικα “το οριακό κόστος ισούται με το οριακό έσοδο”, εκεί δηλαδή μεγιστοποιείται το όφελος. Αν το θέλετε επιστημονικά, μόλις καβατζάρεις το τάλιρο τον μήνα, βρες και καμιά γκόμενα/γκόμενο για την…ευεξία και δεν κυνηγάς με τόση μανία τα επιπλέον.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ, Κάνεμαν και ο Ντίτον ανέλαβαν την έρευνα για να μάθουν περισσότερα πράγματα σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική πολιτική. Ωστόσο, κάποιοι εξακολουθούν ν’ αμφισβητούν την αξία που έχει η οικονομική ανάπτυξη για τα άτομα μιας κοινωνίας και όπως λέει ο Ντίτον, ο ίδιος και ο συνεργάτης του απέχουν πολύ από το να δώσουν μια οριστική απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα.

Δεν τίθεται θέμα οικονομικής ανάπτυξης αλλά διανομής του πλούτου. Από την άλλη, από πίττα που δεν τρως τι σε νοιάζει κι αν καεί. Πίττα κότα τον Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη.

Όμως, όπως προσθέτει ο ίδιος: “Δουλεύοντας γι’ αυτή τη μελέτη αποκόμισα μεγάλη συναισθηματική ευεξία. Ως οικονομολόγος τείνω να πιστεύω ότι τα χρήματα μας κάνουν καλό και χαίρομαι που βρήκα κάποιες αποδείξεις γι’ αυτό“.

“Όπως και σε άλλες μελέτες για την ευεξία, βρήκαμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν αρκετά ευχαριστημένοι και ευτυχισμένοι από τη ζωή τους“, ήταν το γενικό συμπέρασμα των ερευνητών.

Ενώ, συγκρίνοντας την ικανοποίηση που παίρνουν από τη ζωή οι Αμερικανοί σε σχέση με πολίτες άλλων χωρών, οι ίδιοι βρήκαν ότι οι ΗΠΑ έρχονταν ένατες μετά τις σκανδιναβικές χώρες, τον Καναδά, την Ολλανδία, την Ελβετία και τη Νέα Ζηλανδία.

Κι εδώ στους πρώτους οι Νεοζηλανδοί; Θα γίνω μικρός Μαορί μου φαίνεται. Υπάρχει και μια μικρή αλλά σπουδαία ελληνική κοινότητα στη Νέα Ζηλανδία.

Μικρός Οδυσσέας

-http://www.antinews.gr/?p=61206
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επιστήμες”