Ανάλυση DNA θα δείχνει σε ποιο άθλημα έχουν προδιάθεση τα παιδιά

1
Ανάλυση DNA θα δείχνει σε ποιο άθλημα έχουν προδιάθεση τα παιδιά













Μία μέθοδος ανάλυσης του DNA, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2009 και στην Ελλάδα, παρέχει τη δυνατότητα καθορισμού του τύπου του αθλήματος που θα πρέπει να επιλέξει ο υποψήφιος αθλητής με βάση τις δικές του δυνατότητες. Η ανάλυση σάλιου παιδιών ηλικίας από 6 έως 10 ετών φανερώνει αν αυτά διαθέτουν τα συγκεκριμένα γονίδια τα οποία δείχνουν τα αθλήματα στα οποία έχει προδιάθεση το παιδί, δηλαδή αν θα πρέπει να ασχοληθεί με το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, την κολύμβηση, το δρόμο αντοχής κλπ. Έτσι, γνωρίζοντας την προδιάθεση οι γονείς θα μπορούν να κατευθύνουν το παιδί στο άθλημα που του ταιριάζει γονιδιακά.
Η μέθοδος αυτή, που εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ σε 500 παιδιά, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά παγκοσμίως από τον καθηγητή γενετικής του Πανεπιστημίου του Yale Μάριο Καμπούρη στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Αθλητιάτρων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 13-14 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αθλητίατρος και διευθυντής του Αθλητιατρικού Κέντρου Εθνικών Ομάδων Στίβου Βόρειας Ελλάδας, Νίκος Μαλλιαρόπουλος, με την ταυτοποίηση του DNA εντοπίστηκαν τα 10 γονίδια αθλητικής απόδοσης τα οποία δείχνουν την προδιάθεση του ανθρώπου για συγκεκριμένα αθλήματα. «Αυτό όμως», πρόσθεσε, «δεν σημαίνει ότι όποιος έχει αυτά τα γονίδια θα γίνει αθλητής υψηλού επιπέδου. Σε αυτό παίζουν ρόλο και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Μπορούν όμως οι γονείς να κατευθύνουν τα παιδιά σε συγκεκριμένα αθλήματα που τους ταιριάζουν». Η μέθοδος θα αρχίζει να εφαρμόζεται στη χώρα μας το 2009 σε ιδιωτικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και θα κοστίζει 100 ευρώ.







Μεταμόσχευση χονδροκυττάρων για αποκατάστασης βλαβών στους χόνδρους


Επανάσταση στην αποκατάσταση των βλαβών των χόνδρων έφερε η μεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων η οποία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται την τελευταία πενταετία. Με μία αρθροσκοπική επέμβαση λαμβάνονται κύτταρα από υγιή χόνδρο, καθώς και λίγο αίμα από τον ίδιο τον ασθενή και αποστέλλονται σε κέντρα του εξωτερικού όπου γίνεται καλλιέργειά τους . Στη συνέχεια, τα καλλιεργημένα υγιή χονδροκύτταρα με μία δεύτερη επέμβαση (χειρουργική ή αρθροσκοπική) και αφού καθαριστεί ο χόνδρος από τη βλάβη, εμφυτεύονται στο σημείο αυτό. Αυτά επισήμανε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο χειρουργός-ορθοπαιδικός και συνεργάτης του Αθλητικού Κέντρου Εθνικών Ομάδων, Μανώλης Παπακώστας, τονίζοντας ότι η μέθοδος αυτή κατέρριψε την παραδοχή ότι οι βλάβες στους χόνδρους δεν αποκαθίστανται. Υπογράμμισε ακόμη ότι η τεχνική αυτή αφορά όχι μόνο τους αθλητές, αλλά και όλους όσοι έχουν προβλήματα με τους χόνδρους. Ανάλογα με την περιοχή της βλάβης ο ασθενής μπορεί να περπατήσει ακόμη και την επόμενη ημέρα μετά την επέμβαση. Όμως, για την πλήρη αποκατάσταση των αθλητών ώστε να είναι σε θέση να επιστρέψουν στο άθλημα, απαιτούνται 12 μήνες.

Την προσωπική του μαρτυρία κατέθεσε ο πρωταθλητής καταβάσεων (αλπικό σκι) Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση χονδροκυττάρων λόγω των σοβαρών βλαβών στα γόνατα και τους χόνδρους που δεν του επέτρεπαν όχι μόνο να ασχοληθεί με τον αθλητισμό αλλά ούτε και να κινηθεί. «Είχα σοβαρές βλάβες στα γόνατα και στους χόνδρους σε σημείο που δεν μπορούσα να συνεχίσω των αθλητισμό. Λόγω των υγρών που είχα στα γόνατα είχα καθημερινούς πόνους και οι κινήσεις μου ήταν προβληματικές. Έκανα μεταμόσχευση χονδροκυττάρων και μετά την αποθεραπεία είμαι σε καλή κατάσταση και σε προαθλητικό στάδιο στο επίπεδο που ήμουν προηγουμένως», είπε.









πηγη! ΕΡΤ3
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επιστημονικά "παράξενα"-Περίεργες εφευρέσεις”

cron