Ρομπότ δημιουργεί προφίλ στο Facebook και επικοινωνεί

1
Ρομπότ δημιουργεί προφίλ στο Facebook και επικοινωνεί






Στόχος των επιστημόνων είναι η σύσφιγξη των σχέσεων και η βελτίωση της αλληλοκατανόησης μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ









Του Τάσου Σαραντή



Η ηλεκτρονική υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Facebook μπορεί να μην είναι ικανή να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων, αλλά στο μέλλον μπορεί να το επιτύχει για το χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και των μηχανών. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο δρ Νίκος Μαυρίδης, που πρόκειται να δημιουργήσει το «προφίλ» στο Facebook ενός ρομπότ, το οποίο ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν δημιουργήσει.

Η σελίδα στο Facebook θα περιέχει επικοινωνία του ρομπότ με τους διαθέσιμους ηλεκτρονικούς ανθρώπινους φίλους του, καθώς και φωτογραφίες και βίντεο από τον χρόνο που περνά παρέα με πραγματικούς ανθρώπους.






Νοημοσύνη

Στόχος των επιστημόνων είναι να βοηθήσει στη σύσφιξη των σχέσεων και τη βελτίωση της αλληλοκατανόησης μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ, τα οποία στο μέλλον πιθανότατα θα βρίσκονται ολόγυρά μας σε μεγάλους αριθμούς.

Η ιδέα ανήκει στον Νίκο Μαυρίδη και τους συνεργάτες του στο Εργαστήριο Διαδραστικών Ρομπότ και Μέσων (IRML) του πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με το BBC, και στο όλο σχέδιο συνεργάζονται ερευνητές από τη Γερμανία και την Ελλάδα. Το ρομπότ προσωρινά ονομάζεται «Σάρα», αλλά όταν το πρόγραμμα ξεκινήσει επίσημα, θα μετονομαστεί σε «Αβικέννα» (προς τιμήν του διάσημου Αραβα σοφού) και θα φέρει το σχετικό προσωπείο.

Οι δημιουργοί του προσδοκούν να μελετήσουν αν και πώς μπορεί να εξελιχτεί μια φιλία διαρκείας ανάμεσα σε ανθρώπους και ρομπότ και θεωρούν ότι ένα ηλεκτρονικό κοινωνικό δίκτυο, όπως το Facebook, είναι κατάλληλο γι’ αυτό. Ιδιαίτερα θα εξεταστεί σε ποιο βαθμό οι άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν την παρατηρούμενη μέχρι τώρα διστακτικότητά τους να μείνουν σε επαφή με ένα ρομπότ.




Αναμνήσεις

Εχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι γρήγορα χάνουν το ενδιαφέρον τους για επαφή με ένα ρομπότ, λίγες μόλις εβδομάδες αφού δουν και μάθουν όλη την γκάμα των πιθανών συμπεριφορών του ρομπότ. Ο Ελληνας ερευνητής και οι συνεργάτες του θέλουν να δουν αν αυτή η τάση αδιαφορίας μπορεί να καταπολεμηθεί, δίνοντας στους ανθρώπους και τα ρομπότ μια σειρά από κοινές αναμνήσεις και ένα κοινό κύκλο γνωριμιών.

Το συγκεκριμένο ρομπότ «Σάρα - Αβικέννας» έχει λογισμικό που του επιτρέπει να αναγνωρίζει πρόσωπα πραγματικών ανθρώπων ή ψηφιακές εικόνες τους στο Facebook. Επίσης μπορεί να διεξάγει συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο, καθώς και να διατηρεί μια κοινωνική βάση δεδομένων με τους φίλους του και τις επαφές του. Χάρη σε αυτή τη βάση, θα μπορεί να ανανεώνει συνεχώς το προφίλ του στο Facebook.




πηγη:imerisia.gr
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επιστημονικά "παράξενα"-Περίεργες εφευρέσεις”

cron