"Πειραματικό πρόσθετο χέρι υπακούει σε σκέψεις"

1
"Πειραματικό πρόσθετο χέρι υπακούει σε σκέψεις"






Εικόνα





Ιταλοί ερευνητές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι συνέδεσαν με επιτυχία ένα ρομποτικό βραχίονα στο νευρικό σύστημα ακρωτηριασμένου ασθενή για διάστημα ενός μήνα - ο εθελοντής σταδιακά έμαθε να ελέγχει το πρόσθετο μέλος με τη σκέψη για να εκτελεί περίπλοκες κινήσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Ρώμη, προβλήθηκε βίντεο που έδειχνε τον 26χρονο Πιερπάολο Πετρουτσιέλο να αυτοσυγκεντρώνεται και να δίνει νοητικές εντολές στο βραχίονα που είχε τοποθετηθεί δίπλα του.

«Είναι πιο εύκολο όταν σκέφτομαι πως είναι το δικό μου χέρι και ο δικός μου βραχίονας» ανέφερε ο Πετρουτσιέλο.

Ανάλογα πειράματα με τεχνολογίες νοητικού ελέγχου είχαν δοκιμαστεί και στο παρελθόν, είναι όμως η πρώτη φορά που τα ηλεκτρόδια παραμένουν εμφυτευμένα στον ασθενή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και η πρώτη φορά που επιτυγχάνονται τόσο περίπλοκες κινήσεις, επισήμαναν ερευνητές.

Οι γιατροί της ομάδας εμφύτευσαν ηλεκτρόδια στα νεύρα του βραχίονα του Πετρουτσιέλο μετά τον ακρωτηριασμό του, από τον αγκώνα και κάτω, σε τροχαίο ατύχημα. Τα ηλεκτρόδια λαμβάνουν τα σήματα που κανονικά θα μεταδίδονταν στους μύες του χεριού και τα στέλνουν σε έναν υπολογιστή που αναλαμβάνει να τα μεταφράσει σε κινήσεις.

Στη διάρκεια του ενός μήνα που διήρκεσε το πείραμα, ο 26χρονος έμαθε να κινεί ανεξάρτητα τα δάχτυλα του εμβιομηχανικού χεριού, να τα σφίγγει σε γροθιά και να σηκώνει αντικείμενα.

«Μερικές από τις χειρονομίες δεν μπορούν να αποκαλυφθούν, καθώς ήταν μάλλον χυδαίες» αστειεύτηκε ο Πάολο Μαρία Ροσίνι, επικεφαλής των ερευνητών στο πανεπιστήμιο Campus Bio-Medico.

To ερευνητικό πρόγραμμα διήρκεσε συνολικά πέντε χρόνια, με χρηματοδότηση 2 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχει ήδη δώσει επιστημονικές δημοσιεύσεις σε κορυφαίες επιθεωρήσεις και περιοδικά, ανάμεσά τους το "Science Translational Medicine" και το "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Επόμενος στόχος είναι η εμφύτευση ηλεκτροδίων για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και η σύνδεση των πρόσθετων εμβιομηχανικών μελών απευθείας πάνω στο σώμα των ασθενών.

Η επόμενη δοκιμή θα ξεκινήσει το νωρίτερο σε δύο με τρία χρόνια.



apolitistosteki.blogspot.com
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επιστημονικά "παράξενα"-Περίεργες εφευρέσεις”