Στις 5 Δεκεμβρίου η απόφαση της Χάγης για τα Σκόπια

1
Στις 5 Δεκεμβρίου αναμένεται να γνωστοποιηθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) αναφορικά με την προσφυγή των Σκοπίων κατά της χώρας μας. Την είδηση αυτή δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα των Σκοπίων “Ουτρίνσκι Βέσνικ” (Utrinski Vesnik), επικαλούμενη πληροφορίες από διπλωματικές πηγές.
Τα Σκόπια κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του ΔΔΧ, στις 13 Νοεμβρίου 2008, κατά της Ελλάδας, επικαλούμενη παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ (1995), λόγω των ελληνικών αντιρρήσεων στην πρόσκληση για προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του οργανισμού, τον Απρίλιο του 2008, στο Βουκουρέστι.
Το ΔΔΧ απαρτίζεται από 15 τακτικά μέλη, τα οποία έχουν εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και προέρχονται από διάφορες γεωγραφικές ομάδες και δύο δικαστές ad hoc, οι οποίοι έχουν οριστεί από την Ελλάδα και τα Σκόπια.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... d=63550038
Πηγήhttp://amina-politiki.blogspot.com/2011/11/stis-5-dekemvriou-i-apofasi-tis-chagis.html
<<ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΔΕΝ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΟΥΔΕΝ ΑΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΝΥΞ ΛΑΜΠΕΙ ΩΣ Η ΗΜΕΡΑ ΕΙΣ ΣΕ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΤΟ ΦΩΣ>>

Re: Στις 5 Δεκεμβρίου η απόφαση της Χάγης για τα Σκόπια

2
Χάγη: Δικαίωσε τα Σκόπια για την προσφυγή κατά της Ελλάδος


Δεκτή έκανε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με ψήφους 15 υπέρ και 1 κατά, την προσφυγή της...

Χάγη: Δικαίωσε τα Σκόπια για την προσφυγή κατά της Ελλάδος

ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για την υπόθεση της εφαρμογής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, λόγω του βέτο που προέβαλε η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008 επί κυβέρνησης Καραμανλή, στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.



«Η Ελλάδα δεν δικαιολογείται να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με επιχείρημα ότι μετά την είσοδό τους στον Οργανισμό, τα Σκόπια θα χρησιμοποιούν το συνταγματικό τους όνομα», σύμφωνα με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας.


«Η ΠΓΔΜ έχεικάθε δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς μέσω ψηφοφορίας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Δικαστηρίου.



Παράλληλα, ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Χισάσι Οβάντα, χαρακτήρισε συλλογική απόφαση, που ελήφθη ομοφώνως και όχι μονομερή απόφαση της Ελλάδας, τη μη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008.



Η Ελλάδα κατάφερε να αποδείξει μόνο ότι τα Σκόπια παραβιάζουν την παράγραφο 2 του άρθρου 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, δηλαδή χρησιμοποιούν καταχρηστικά τον Ήλιο της Βεργίνας, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΔΔΧ.



Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκόργκι Ιβάνοφ είχε δηλώσει πριν την απόφαση ότι «εάν η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης είναι θετική για τη χώρα, τότε αναμένουμε αυτό να αντικατοπτριστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το 2012».




Η ηγεσία των Σκοπίων κρατούσε όλες αυτές τις ημέρες χαμηλούς τόνους, αλλά όλοι στη γειτονική χώρα ήταν πεπεισμένοι ότι η απόφαση θα είναι καταδικαστική για την Ελλάδα.



Πάντως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν πρόκειται να υπάρξουν κυρώσεις για την Ελλάδα, όπως η αφαίρεση του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο) όταν το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα επανέλθει.



Η αντίδραση της Αθήνας



Σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, η Αθήνα επεσήμανε ότι η κεντρική επιδίωξη των Σκοπίων, που ήταν μέσω της προσφυγής «να παρακάμψει τη διαδικασία επίλυσης του ονόματος υπό την εποπτεία του ΟΗΕ» δεν ικανοποιήθηκε.


Αντίθετα, το Δικαστήριο της Χάγης υπενθυμίζει ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία καλεί τα δύο μέρη «να αναλάβουν το καθήκον να διαπραγματευτούν με καλή πίστη και υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, στη συνέχεια ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την επίτευξη μιας συμφωνίας στη διαφορά που έχει περιγραφεί σε αυτές τις αποφάσεις».



«Η σημερινή Απόφαση δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της διαφοράς γύρω από το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω διαφορά πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο που ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το Δικαστήριο καλεί τα δύο μέρη να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η σύσταση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι καλεί έμμεσα την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να επιδείξει πνεύμα συμβιβασμού, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να απολήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.



Το υπουργείο Εξωτερικών αναγνωρίζει ότι το Δικαστήριο «διαπίστωσε ότι η χώρα μας προέβαλε αντίρρηση στην ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008» που αφορούσε στο πρώτο αίτημα της προσφυγής της ΠΓΔΜ.



Η Αθήνα εκτιμά ωστόσο ότι «το Δικαστήριο απέρριψε στο σύνολο του το δεύτερο αίτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, συμπεραίνοντας ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να διατάξει την Ελλάδα να μην επαναλάβει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον».



«Η Απόφαση δεν αφορά και δεν θα μπορούσε να αφορά τη διαδικασία λήψης απόφασης στο ΝΑΤΟ, ούτε τα ουσιαστικά κριτήρια και απαιτήσεις που θέτει η Συμμαχία για την εισδοχή νέων μελών σε αυτή. Ειδικότερα, σχετικά με το ΝΑΤΟ, υπενθυμίζουμε ότι οι αποφάσεις του, συγκεκριμένα δε αυτές που ελήφθησαν στις Συνόδους Κορυφής του Βουκουρεστίου (2008), του Στρασβούργου (2009) και της Λισσαβόνας (2010), είναι ομόφωνες και αντανακλούν την κοινή πεποίθηση των μελών του ότι το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα πρέπει να επιλυθεί πριν από την πρόσκληση της για ένταξη στη Συμμαχία».



«Η Ελλάδα, θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με καλή πίστη για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης σχετικά με το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σεβόμενη το πνεύμα και γράμμα των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης. Ελπίζουμε ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις αυτές με καλή πίστη, καθώς το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών» καταλήγει η ανακοίνωση.




Αντιδράσεις στα Σκόπια



Μετά τη θετική για τα Σκόπια απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με την προσφυγή της χώρας κατά της Ελλάδας, η ηγεσία της ΠΓΔΜ πρόκειται να συνεδριάσει, ώστε να καθορίσει τα επόμενα βήματά της.



Στη συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί στο προεδρικό μέγαρο της γειτονικής χώρας θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο πρωθυπουργόςΝίκολα Γκρούεφσκι και ο πρόεδρος της ΒουλήςΤράικο Βελιάνοφσκι.


Τα ΜΜΕ των Σκοπίων, στις πρώτες τους αναφορές για τη σημερινή απόφαση του ΔΔΧ, προβάλλουν κυρίως το πρώτο σκέλος της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11, παράγραφος 1, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από το 1995.


Στην παράγραφο 1 του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας αναφέρεται ότι «το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος (σ.σ.: Ελλάδα) συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην αίτηση εισδοχής ή στη συμμετοχή του Δευτέρου Συμβαλλομένου Μέρους (σ.σ.: ΠΓΔΜ) ως μέλους σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς, στους οποίους το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος είναι μέλος.



Το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος, εντούτοις, διατηρεί το δικαίωμα να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή από τις, προαναφερθείσες εάν, και στο μέτρο που, το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος πρόκειται να αναφέρεται σε τέτοιους οργανισμούς ή θεσμούς διαφορετικά από ό, τι στην παράγραφο 2 της αποφάσεως 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ δηλ. ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας)».



Στις ίδιες αναφορές των ΜΜΕ των Σκοπίων, σε δεύτερο πλάνο προβάλλεται το δεύτερο σκέλος της απόφασης του ΔΔΧ, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα, στο μέλλον, δεν υποχρεούται να μην εγείρει αντιρρήσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.


http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id= ... ries_id=69
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνοσκοπιανά”