Δεν είστε η μόνη Μακεδονία, δεν έχετε copyright στο όνομα

1
ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΠΡΟΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: Δεν είστε η μόνη Μακεδονία, δεν έχετε copyright στο όνομα


Η Ελλάδα έχει την προεδρία της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) κατά το τρέχον εξάμηνο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος παρευρέθη στην κοινοβουλευτική συνέλευση του οργανισμού, του οποίου υπήρξε μέλος επί αρκετά χρόνια.

Στην ομιλία του τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στον τομέα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υποστηρίζει την κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, εκφράζοντας ικανοποίηση γιατί χθες ήταν η πρώτη ημέρα που εφαρμόστηκε η συνθήκη της Λισαβόνας.

Ο Σκοπιανός βουλευτής κ. Νικολότσκι έθεσε στον Θ. Πάγκαλο το ερώτημα «ποια στάση θα τηρήσει η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ως προς τον νέο οδικό χάρτη, την περιφέρειά μας και τις διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου, στο οποίο θα υποβληθούν θετικές ευρωπαϊκές συστάσεις της Ε.Ε. Ξέρουμε ότι το θέμα του ονόματος είναι προβληματικό γιατί ενδέχεται να υπάρξει βέτο. Δηλαδή τι θα κάνετε; Θα θέσετε και άλλο βέτο και θα αναβάλετε ακόμα μία φορά τις διαδικασίες; Το βέτο δεν μπορεί να αναχαιτίζει διαδικασίες οι οποίες υποστηρίζονται από την κοινή γνώμη. Ισως θα έπρεπε να δούμε ένα άλλο ενδεχόμενο».

Ο κ. Πάγκαλος επισήμανε τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι από τους πρώτους επενδυτές στην ΠΓΔΜ. Σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει αντίρρηση για την είσοδό της στη ΔΕΕ, επισημαίνοντας «θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε τις συναλλαγές μας, να άρουμε τους φραγμούς στα σύνορα. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχετε το όνομα μιας επαρχίας, ενός διαμερίσματος της χώρας και δεν είστε μόνο εσείς σε αυτή την περιοχή, υπάρχει και ευρύτερη περιοχή. Αν αντιγράφετε αυτό το όνομα και το μονοπωλείτε ως copyright, τότε δημιουργείτε αντιδράσεις και παρανοήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα σας επιμένει να διατηρεί μία ονομασία που αναφέρεται σε μια επαρχία και στη γενικότερη περιοχή της Μακεδονίας. Θα πρέπει να προσθέσετε κάτι. Αν προσθέσετε έναν επιθετικό χαρακτηρισμό, κάποιο διευκρινιστικό στοιχείο, δεν θα υπάρχει πρόβλημα για μας. Εμείς θα το αποδεχτούμε». Παρατήρησε όμως «τι καταλαβαίνουν οι Ελληνες με την ονομασία; Οτι θέλετε να τη μονοπωλήσετε. Θέλετε να είστε μία και μόνο Μακεδονία, η οποία έχει οράματα αλυτρωτισμού, να ανακτήσει την υπόλοιπη Μακεδονία και να μονοπωλήσει ένα ιστορικό παρελθόν. Αν θέλετε να μονοπωλήσετε σύνορα, περιοχές και ιστορία, τότε υπάρχει πρόβλημα και δεν θέλουμε αυτά τα προβλήματα να τα μεταφέρουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπότε σας αντιστρέφω την ερώτηση και σας ρωτώ, εσείς τι θα κάνετε»;

Πάγκαλος: «Δεν έχουμε αντίρρηση να βρεθεί η ΠΓΔΜ στην Ε.Ε».
Επέμεινε στις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.

Τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Ως εκπρόσωπος τής ελληνικής κυβέρνησης (η Ελλάδα ασκεί την προεδρία στην ΔΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο), απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν οι παρευρισκόμενοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής της ΠΓΔΜ Αλεξάνταρ Νικολόφσκι που έθεσε το ερώτημα εάν η Ελλάδα σκοπεύει να θέσει βέτο το Δεκέμβριο στην ΕΕ, όταν θα τεθεί το θέμα ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε αρχικά στις «πλούσιες και εντατικές σχέσεις» ανάμεσα στις δύο χώρες. «Δεν μπορώ να μιλήσω από τη δική σας πλευρά των συνόρων», είπε, «αλλά από τη δική μας πλευρά, είμαστε από τους πρώτους επενδυτές στη χώρα σας, ενώ το εμπορικό μας ισοζύγιο αυξάνεται». Σημείωσε ακόμα ότι «η Ελλάδα δεν έχει αντίρρηση να βρεθεί κάποια στιγμή η ΠΓΔΜ στην ΕΕ», καθώς έτσι «θα πολλαπλασιασθούν οι συναλλαγές και θα αρθούν οι φραγμοί στα σύνορα».

Ωστόσο υπογράμμισε ότι υφίσταται ένα πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με το θέμα της ονομασίας. «Έχετε το όνομα μιας επαρχίας ενός τμήματος της χώρας μας» είπε. «Δεν είσαστε μόνοι σε αυτή την περιοχή, σίγουρα υπάρχετε εκεί, αλλά υπάρχει και η ευρύτερη Μακεδονία. Και οι Βούλγαροι έχουν γύρω από την πόλη του Πιρίν επαρχία που ονομάζεται Μακεδονία. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι η χώρα σας, που έτσι και αλλιώς είναι μια νέα χώρα, επιμένει να διατηρεί μια ονομασία που αναφέρεται στην ονομασία μιας επαρχίας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας».

Απαντώντας στον κ. Νικολόφσκι ο κ. Πάγκαλος τόνισε ακόμα: «Η χώρα σας επομένως θα πρέπει να προσθέσει κάτι, που να χαρακτηρίζει τη δική σας χώρα ξεχωριστά και όχι την ευρύτερη επαρχία της Μακεδονίας. Εάν προσθέσετε έναν επιθετικό προσδιορισμό κάποιο διευκρινιστικό στοιχείο δεν θα υπάρχει πια πρόβλημα για εμάς».

Στη συνέχεια εξήγησε τι καταλαβαίνουν οι Έλληνες από την στιγμή που υπάρχουν δυσκολίες από την πλευρά της ΠΓΔΜ να αποδεχθεί τον γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία.

«Οι Έλληνες θα καταλάβουν ότι θέλετε να μονοπωλήσετε την ονομασία Μακεδονία, ότι θέλετε να είστε η μία και μόνη Μακεδονία, η οποία έχει οράματα αλυτρωτισμού να ανακτήσει την υπόλοιπη Μακεδονία και να απορροφήσει και να μονοπωλήσει ένα ιστορικό παρελθόν. Η ιστορία δεν είναι πολιτική έννοια, αλλά είναι πολύ σημαντική. Όταν πήγα στα Σκόπια την τελευταία φορά, με μεγάλο ενδιαφέρον παρατήρησα ότι μένω στο ξενοδοχείο Μέγας Αλέξανδρος, ‘Alexander Belic’ και δίπλα υπήρχε ένα άλλο μεγάλο ξενοδοχείο που λεγόταν Βεργίνα. Πολύ ωραία είναι όλα αυτά, αλλά έχετε πάρει το όνομα ενός Έλληνα βασιλιά για το ξενοδοχείο σας, και το όνομα ενός αρχαιολογικού χώρου, της Βεργίνας, και τα έχετε οικειοποιηθεί».

Και ο κ. Πάγκαλος κατέληξε: «Εάν υπήρχε ένα απλό, ένα αγνό όνειρο συμμετοχής σε ένα κοινό παρελθόν, που άλλωστε μπορούμε να πούμε ότι ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, δεν θα λέγαμε όχι. Αλλά εάν θέλετε να μονοπωλήσετε σύνορα, περιοχές και ιστορία, υπάρχει πρόβλημα και δεν θέλουμε να θέτουμε αυτά τα προβλήματα συνεχώς στην ΕΕ».

Αργά το απόγευμα, ο κ. Πάγκαλος ως εκπρόσωπος της ελληνικής προεδρίας στην ΔΕΕ, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αψίδα του Θριάμβου. Με την οργάνωση ειδικής τελετής «αφής φλόγας», η ΔΕΕ θέλησε να τιμήσει τη μνήμη των Ευρωπαίων, απλών πολιτών και στρατιωτικών, που έχασαν το περασμένο έτος τη ζωή τους κατά την διάρκεια διαφόρων επιχειρήσεων.

Μήνυμα ΝΑΤΟ προς ΠΓΔΜ

Η ΠΓΔΜ δεν είναι ευπρόσδεκτη στους κόλπους του ΝΑΤΟ όσο δεν επιλύεται το θέμα της ονομασίας της. Αυτό θα είναι - κατά πληροφορίες - το μήνυμα του τελικού ανακοινωθέντος των εργασιών του συμβουλίου των ΥΠΕΞ της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Παρότι δεν υπάρχει θέμα ΠΓΔΜ στην επίσημη ατζέντα των εργασιών αυτού του συμβουλίου πηγές δεν αποκλείουν να το εγείρει κάποιος ΥΠΕΞ,υπονοώντας τον επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου .


Αthina984.gr,EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ http://infognomonpolitics.blogspot.com/ ... right.html
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνοσκοπιανά”