Ξανά στο τραπέζι το όνομα της ΠΓΔΜ

1
Ιδιαίτερη βαρύτητα για πρόοδο στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ προσδίδει η ελληνική κυβέρνηση στον νέο κύκλο επαφών που θα γίνουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, 20-22 Σεπτεμβρίου, καθώς θα υπάρξει νέα συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ν. Γκρούεφσκι, αλλά και...συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών με τον Μάθιου Νίμιτς.
Γ. Παπανδρέου και Μ. Νίμιτς θα ξαναβρεθούν στη Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα νέα δέσμη ιδεών, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα οι δίαυλοι επικοινωνίας με τα δύο μέρη παρέμειναν ανοιχτοί.

Στόχος των προσπαθειών της ελληνικής διπλωματίας στη Νέα Υόρκη είναι να πείσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να προβούν σε κάποια δημόσια ανακοίνωση ότι πρόκειται να υιοθετήσουν την κοινή ονομασία για την ΠΓΔΜ στην οποία θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις. Ενα τέτοιο (μη δεσμευτικό) ψήφισμα του σώματος, το οποίο ενδεχομένως θα κάνει ρητή αναφορά σε αποκήρυξη από την πλευρά των Σκοπίων αλυτρωτικών βλέψεων, θα διευκόλυνε την όλη διαδικασία και θα επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Συστηματικές πιέσεις

Και αυτό γιατί ο ξένος (και κυρίως ο αμερικανικός) παράγοντας ασκεί συστηματικές πιέσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο της Συμμαχίας στις 19-20 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα, ημερομηνία αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα, περίοδο στην οποία η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να προσθέσει περισσότερα προβλήματα.

Στο θέμα της ονομασίας στο τραπέζι φαίνεται ότι παραμένει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», όπως παραμένει, όμως, και η διαφορά στο εύρος χρήσης της.

Η ΠΓΔΜ βρίσκει στήριγμα στην επιλογή της διπλής ονομασίας και από αμερικανούς αξιωματούχους, όπως ο πρεσβευτής στα Σκόπια, ο οποίος δήλωσε προ ημερών ότι η χώρα του δεν πιστεύει πως στη διαδικασία αυτή πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη συνταγματική ονομασία ή στο σύνταγμα της χώρας. Απλώς «οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν σε μια διεθνή αναφορά που θα αντικαταστήσει το FYROM», είπε χαρακτηριστικά ο Φ. Ρίκερ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, οι εξηγήσεις που έδωσε η αμερικανική πλευρά για τις συγκεκριμένες δηλώσεις ήταν ικανοποιητικές, χωρίς να προσδιοριστεί το περιεχόμενό τους.

Υπηκοότητα-γλώσσα

Στα σημεία τριβής περιλαμβάνονται τα θέματα της υπηκοότητας και της γλώσσας, για τα οποία τα Σκόπια εμμένουν στο «μακεδονική», ενώ η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει ότι το θέμα αυτό δεν περιλαμβάνεται στην εντολή του κ. Νίμιτς. Στο ζήτημα των διαβατηρίων ισχύει η πρόβλεψη της προηγούμενης πρότασης για την αναγραφή της ονομασίας σε αγγλικά και γαλλικά ή/και με κυριλλικούς χαρακτήρες.

Ο Α. Μιλόσοσκι, πάντως, λίγες μέρες πριν από τις νέες επαφές, φρόντισε να πυροδοτήσει και πάλι το κλίμα, λέγοντας ότι η χώρα του χρησιμοποιεί «τη δύναμη των επιχειρημάτων και όχι το επιχείρημα της δύναμης» (όπως η Ελλάδα), ενώ κατηγόρησε την Αθήνα ότι συντηρεί διάφορα ψυχροπολεμικά ταμπού σχετικά με την ύπαρξη της χώρας του, την ταυτότητά της και την ονομασία της.

Ενόψει της κατάθεσης νέας πρότασης από τον Μάθιου Νίμιτς η εφημερίδα «Ντνέβνικ» έγραψε ότι ενδιαφέρον να συμμετάσχει με κάποιο τρόπο στις διαπραγματεύσεις έχει εκδηλώσει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς ο Ζ. Μπαρόζο έχει συναντήσει τους δύο πρωθυπουργούς στις Βρυξέλλες. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανό εκ μέρους της Ενωσης να εμπλακεί είτε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Βαν Ρομπάι, είτε η ύπατη εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Κάθριν Αστον.



T.Tσακίρογλου
Πηγή Ελευθεροτυπία


http://greece-salonika.blogspot.com
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνοσκοπιανά”