Πρόβα γενικευμένου ηλεκτρονικού πολέμου στην Ελλάδα.Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διαγράφει λογαριασμους

1
ο καθεστώς Ερντογάν εισβάλει στην Ελλάδα με ηλεκτρονικό τρόπο, επιβάλει μέτρα λογοκρισίας και σβήνει λογαριασμούς στο twitter. Το γεγονός αυτό έχει θέσει σε κινητοποίηση τις ελληνικές αρχές ασφαλείας και όπως αναφέρουν πληροφορίες έχει ενημερωθεί και κινητοποιηθεί και η ΕΥΠ.
Όπως αποκαλύπτει το e-amyna, στις 23 Απριλίου 2018, το Νομικό Τμήμα του Twitter κοινοποίησε στην ηλεκτρονική διεύθυνση απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, με την οποία ζητείται παρέμβαση σε περιεχόμενο δημοσιευμένο στο λογαριασμό της ιστοσελίδας στο twitter o οποίος αποτελεί τον ενημερωτικό βραχίονα της ιστοσελίδας που λειτουργεί κυρίως στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται πρωτίστως σε κοινό του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, στις 21 Μαρτίου 2018 υποβλήθηκε στο δικαστήριο αίτημα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και αυθημερόν εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 2018/2443 απόφαση του 4ου Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου της Άγκυρας, στην οποία διατυπώνεται ο ανυπόστατος ισχυρισμός περί «δυσφήμησης» του τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της παράνομης εισβολής στην Συρία και «υποστήριξης της προπαγάνδας της Διαμελιστικής Τρομοκρατικής Οργάνωσης» (στο κείμενο: ΒΤÖ: Βölücü Terör Örgütü) από τον λογαριασμό της e-Amyna στο Twitter καθώς και από έτερο λογαριασμό στο Facebook.
Επισημαίνεται ότι το αίτημα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου υποβλήθηκε κατ’ εφαρμογή της τουρκικής νομοθεσίας περί εγκλημάτων που τελούνται μέσω δημοσιεύσεων στο Διαδίκτυο, για την οποία η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου (Επιτροπή Βενετίας) έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, εξ αιτίας της μη πρόβλεψης επαρκών εγγυήσεων, αιτιολογίας και ενδίκων μέσων κατά των δικαστικών αποφάσεων που επιτρέπουν τη λήψη προληπτικών μέτρων κατά διαδικτυακών δημοσιεύσεων, τα οποία επιπλέον θεωρούνται ότι παραβιάζουν την διεθνώς ισχύουσα αρχή της αναλογικότητας.
Η «ανεξάρτητη» τουρκική Δικαιοσύνη δέχτηκε το αίτημα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και εξέδωσε τη ζητούμενη εντολή προς το Twitter. Προφανώς, κατά τους Τούρκους δικαστές, η δημοσιογραφική καταγραφή των τουρκικών απωλειών κατά την διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης όπως αυτή με την σουρεαλιστική επωνυμία «Κλάδος Ελαίας» με χρήση φωτογραφικού υλικού από τουρκικούς λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ελεύθερα προσβάσιμων από όλους, συνιστά «υποστήριξη τρομοκρατικής προπαγάνδας» που πρέπει να λογοκριθεί.
τα 466 από τα συνολικά 513 αιτήματα που υποβλήθηκαν στο Twitter μεταξύ Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2017 για αφαίρεση περιεχομένου και κατάργηση λογαριασμών χρηστών προήλθαν από την Τουρκία ενώ
υπό την ηγεσία του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan, o οποίος είχε χαρακτηρίσει το Twitter ως τη «μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνία», υποβλήθηκαν 3.828 αιτήματα με δικαστικές αποφάσεις για αφαίρεση περιεχομένου από τις συνολικά 6.138.
Πρόκειται όμως, εξ όσων γνωρίζουμε, για την πρώτη απόπειρα φίμωσης Ελληνικού δημοσιογραφικού μέσου από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο με δικαστική εντολή, στόχος της οποίας, πέραν της αφαίρεσης περιεχομένου και του αποκλεισμού πρόσβασης, ενδέχεται να είναι και η απόκτηση πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα των διαχειριστών όπως η διεύθυνση IP.

http://kastamonitis.blogspot.gr
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνοτουρκικά”

cron