ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

1
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ - ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ
Εικόνα
ΘΕΟΡΑΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: "ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΒΑΣΙΜΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ" ΣΤΑ 11 ΒΗΜΑΤΑ ΘΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

Απίστευτο θράσσος που πηγάζει από την ανυπαρξία Κράτους - Κυβέρνησης - Θεσμών, επέδειξε ο ΥΠΕΞ των μογγόλων Αχμέτ Νταβούτογλου και μάλιστα ελάχιστα πριν την επισκεψή του στην Ελλάδα.

Ο μογγόλος είπε ότι το Καστελόριζο ανήκει στην Μεσόγειο αμφισβητώντας ευθέως την Ελληνική κυριαρχία στο νησί... ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΨΟΦΙΜΙΑ, ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΟΔΟΚΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΣΤΑ 11 ΒΗΜΑΤΑ, δεν έχει ακόμη αντιδράσει τουλάχιστον απαγορεύοντας του την είσοδο στην χώρα. Ο Νταβούτογλου σε δηλώσεις του σε Ελληνικό μέσο και συγκεκριμένα στην Καθημερινή της Κυριακής που κυκλοφορεί σήμερα είπε επί λέξη:

«Το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σ΄ ότι αφορά το νησί του Καστελόριζου, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης. Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο»

Τι παραπάνω χρειάζεται για να αντιδράσει κανείς; Ο Νταβούτογλου έρχεται για να πυροδοτήσει την Θράκη, γιατί αυτός είναι ο σκοπός της επίσκεψης του κι ας περάσει για λίγο και από την Αθήνα και πριν ξεκινήσει αμφισβητεί ανοιχτά Ελληνική Επικράτεια και για τους προσκυνημένους και τους νενέκους δεν τρέχει τίποτα για να μην χαλάσει το... καλό κλίμα.

σχολιο Τι λέει το μόγγολος ξεχνάει ότι είναι οι φονιάδες των λαών. Ξεχνάει ο αλογοβοσκός ότι τα χώματα αυτά και το αιγαίο είναι Ελληνικά και τα πήραν λεηλατώντας όλα τα μέρη και μετά έκατσαν επάνω στα πτώματα που άφησαν η κάνει ότι έχει ξεχάσει ότι ζούσε σε τσαντίρι και έτρωγε λύκους για να πάρει δύναμη και έπινε γάλα φοράδας .
Αλλά δεν φταίει αυτός βρήκε πολίτικους με σαπιοκοιλές μαριονέτες και μπόλικα γαϊδούρια και κάνει ότι θέλει.
Εικόνα
Νήφε και μέμνησα απιστήν\n(Να παραμένεις νηφάλιος\nκαι να θυμάσαι να δυσπιστείς)…\nκαι ιδίως απέναντι σε όσους σε θέλουν\nεφησυχασμνο\nΕπίμαχος φιλόσοφος από την Κω

Re: ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

2
Το Καστελόριζο εκτός διαπραγμάτευσης
Ο Αχμέτ Nταβούτογλου στην «Κ»
Αποκαλυπτικός ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για το Αιγαίο
Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη - Διερεύνηση για επίτευξη συνολικής λύσης στο Αιγαίο
Τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας

Συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά

Η προσήλωση της Τουρκίας στη βελτίωση των σχέσεών της με την Ελλάδα παραμένει αταλάντευτη, διαβεβαιώνει ο υπουργός Eξωτερικών της γειτονικής μας χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη συνολικής λύσης στο Αιγαίο, αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη. Εξαιρεί όμως από ένα ενδεχόμενο πακέτο για το Αιγαίο το Καστελόριζο, το οποίο, όπως υποστηρίζει, δεν είναι μέρος του Αιγαίου, αλλά της Μεσογείου. Επιπλέον, υπερασπίζεται το δικαίωμα των τουρκικών πολεμικών πλοίων να πραγματοποιούν «αβλαβείς διελεύσεις» στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε απόσταση αναπνοής από τη στεριά, διαμηνύοντας ότι και τα ελληνικά πολεμικά πλοία είναι ευπρόσδεκτα να κάνουν το ίδιο.

– Η Tουρκία ασκεί εσχάτως πιο σκληρή κριτική στη Γερμανία και τη Γαλλία. Πιστεύετε ότι η Ε.Ε. έχει πλέον αποφασίσει να απορρίψει την Τουρκία και, αν ναι, πώς θα επηρεάσει αυτό την εξωτερική σας πολιτική;

– Οι ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με σκοπό να γίνουμε μέλος της Ε.Ε. και στη βάση της αρχής των ομόφωνων αποφάσεων από όλα τα κράτη της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας και της Γαλλίας. Οι δεσμεύσεις που έχουν γίνει από τα κράτη της Ε.Ε. είναι νομικά ισχυρές. Επομένως, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού στη μέση του αγώνα. Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, στα οποία συναίνεσε η Γερμανία και η Γαλλία αποτελούν νομικές και ηθικές υποχρεώσεις. Η άποψη ότι η Ε.Ε. αποφάσισε να απορρίψει την Τουρκία είναι ανακριβής. Αντιθέτως, η Ε.Ε συνεχώς επιβεβαιώνει την υποστήριξή της για τη συνέχιση της διαδικασίας διεύρυνσης γενικότερα και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ειδικότερα. Τα μέλη της Ενωσης γνωρίζουν πολύ καλά την ισχυρή αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της ένταξης στην Ε.Ε. Με την εξαίρεση πολύ λίγων κρατών, τα υπόλοιπα μέλη της Ενωσης υποστηρίζουν την πορεία της Τουρκίας προς την ένταξη. Εντούτοις, παρά τις προσπάθειές μας για περαιτέρω πρόοδο, ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων δεν ανταποκρίνεται στις πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες σχέσεις μας με την Ε.Ε., λόγω των πολιτικών εμποδίων που προβάλλουν ορισμένα μέλη. Αυτά τα πολιτικά εμπόδια δεν λειτουργούν προς όφελος των συγκεκριμένων κρατών.

Οι συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας πρέπει λοιπόν να προχωρήσουν με τρόπο εποικοδομητικό και οραματικό. Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο του σήμερα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την ενίσχυση της Ευρώπης. Είμαι πεπεισμένος ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να βοηθήσει την Ευρώπη να αναλάβει τον ρόλο που θέλει και το βάρος που επιθυμεί στη διεθνή σκηνή και να συνδράμει στην επίτευξη των εσωτερικών και εξωτερικών στόχων της Ε.Ε. Οι σκοποί της εξωτερικής μας πολιτικής βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τους σκοπούς της Ευρώπης.

– Εχουν αυξηθεί τελευταία οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Εδειξαν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μεγάλοι επιχειρηματίες της Τουρκίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού σας στην Αθήνα;

– Βλέποντας τα στατιστικά στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του διαλόγου και της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκαν στον τομέα των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Για παράδειγμα, ο όγκος των διμερών εμπορικών μας συναλλαγών το 2000 ήταν μόλις 870 εκατομμύρια δολάρια. Σε μία μόλις δεκαετία τριπλασιάστηκε και έφτασε τα τρία δισεκατομμύρια, σχεδόν, το 2010. Παρομοίως, οι συνολικές απευθείας επενδύσεις της Ελλάδας στην Τουρκία, έφταναν μόλις τα 56 εκατομμύρια δολάρια το 2001. Την τελευταία δεκαετία πολλαπλασιάστηκαν επί 106 φορές, φτάνοντας τα 6,5 δισεκατομμύρια το 2010. Τα στοιχεία αυτά και μόνο δείχνουν πόσο θετικά εκλαμβάνουν οι επιχειρηματικές μας κοινότητες το νέο κλίμα που έχει διαμορφωθεί και πόσο σίγουρες νιώθουν ότι αυτό το κλίμα δεν θα αναστραφεί.

Το Ελληνο-Τουρκικό Εμπορικό Φόρουμ που έλαβε χώρα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αθήνα, τον Μάιο του 2010, κατέδειξε τον ενθουσιασμό των Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών και την επιθυμία τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε διαφόρους τομείς. Υστερα από εκείνη την επίσκεψη, επιχειρηματικά φόρα διοργανώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, την Ανδριανούπολη, τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή. Εξάλλου, η 12η Συνάντηση της Ελληνοτουρκικής Ομάδας Εργασίας για την Επιχειρηματική και Οικονομική Συνεργασία φιλοξενήθηκε στην Αγκυρα το περασμένο φθινόπωρο. Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας, σε κάθε κλάδο. Θα θέλαμε να δούμε περισσότερες τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αφού το επίπεδό τους απέχει ακόμη πολύ από το να χαρακτηριστεί ικανοποιητικό. Οι διμερείς οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν μόνο αμοιβαία. Αν δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα από τις ελληνικές αρχές, σίγουρα θα αυξηθούν και οι τουρκικές επενδύσεις.

– Βρίσκονται η Ελλάδα και η Τουρκία κοντά σε μια συνολική συμφωνία για τις διαφορές τους στο Αιγαίο;

– Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διερευνήσει κάθε πιθανή οδό για την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης σε όλα τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο, το οποίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Η διευθέτηση είναι απαραίτητη για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών μας σχέσεων. Ωστόσο, μια διευθέτηση θα είναι λειτουργική μόνο αν είναι αμοιβαία αποδεκτή και έχει ως βάση έναν κοινό παρονομαστή, δηλαδή τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και νόμιμων συμφερόντων των δύο κρατών. Γι’ αυτό και οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών διεξάγονται με πολύ προσεκτικό τρόπο. Δεν είναι μυστικό ότι οι επαφές αυτές είχαν χάσει τη δυναμική τους για χρόνια. Εντούτοις, χάρη στους δύο πρωθυπουργούς μας, τους έχουμε δώσει νέα πνοή από τον περασμένο Μάιο, με σκοπό την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων.

Είμαι επομένως αισιόδοξος ότι οι αναγεννημένες διερευνητικές επαφές προοδεύουν με κατεύθυνση τον κοινό μας στόχο και θα μας οδηγήσουν κάποια στιγμή σε συμφωνία για την επίλυση με ειρηνικά μέσα όλων των υφιστάμενων ζητημάτων στο Αιγαίο. Θα πρέπει εδώ να προσθέσω ότι δεν αποκλείω τα όποια μέσα για τη διευθέτηση των προβλημάτων να βασίζονται στην οικειοθελή αποδοχή τους από τα δύο κράτη.

Το όραμά μας στον κόσμο

– Ορισμένοι εμπειρογνώμονες που διάβασαν το βιβλίο σας για το δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, πιστεύουν ότι είναι προϊόν της δικής σας αντίληψης περί προβολής ισχύος. Οντως έτσι έχουν τα πράγματα;

— Το «στρατηγικό βάθος» είναι αναλυτικό σύγγραμμα, που περιγράφει και επαναξιολογεί τη στρατηγική θέση της Τουρκίας απέναντι σ’ ένα δυναμικό διεθνές πλαίσιο. Σκοπός του βιβλίου είναι να διαγράψει μια εναλλακτική και πιο ρεαλιστική, θα έλεγα, προοπτική για την Τουρκία, με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου στρατηγικής ανάλυσης, σε μια εποχή κατά την οποία και η Τουρκία και το διεθνές σύστημα διέρχονται περίοδο έντονων μεταβολών. Στόχος είναι να προσελκύσει την προσοχή στον συσχετισμό και την αλληλεπίδραση ανάμεσα στη θεωρητική διάσταση και τα πεδία των πρακτικών εφαρμογών του στρατηγικού χώρου όπου βρίσκεται η Τουρκία.

Επιπλέον το «στρατηγικό βάθος» είναι μια προσπάθεια να δούμε την ιστορία και τη γεωγραφία μας με καινούριο μάτι, με την πρόθεση να αντιληφθούμε τις πραγματικές της δυνατότητες και να υποδείξουμε ποια θα μπορούσε να είναι στο παρελθόν και ποια μπορεί να είναι ακόμη η φυσική της πορεία. Πρόκειται για μια προσπάθεια να παρουσιαστεί το στρατηγικό όραμα και ο ρόλος που πρέπει να επιδιώξει η Τουρκία, κηρύσσοντας μια νέα προσέγγιση που ονομάζεται «στρατηγικό βάθος», με γνώμονα την ενσωμάτωση περιοχών γειτονικών με την Τουρκία, εφόσον όλοι οι λαοί που ζουν στην ευρεία αυτή περιοχή έχουν κοινά πεπρωμένα, βασισμένα στη μακρά κοινή τους ιστορία.

Ετσι, το βιβλίο μου είναι μια έκκληση για τη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής αντίληψης. Ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Τουρκία για την επίτευξη του στόχου αυτού προβλέπεται σημαντικός και συνίσταται στη βελτίωση της ασφάλειας για όλους, στην ενδυνάμωση του πολιτικού διαλόγου, στην αύξηση της οικονομικής αλληλεξάρτησης, καθώς και στην πολιτισμική αρμονία και τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτό ακριβώς κάνουμε εμείς τα τελευταία οκτώ χρόνια με ερείσματα την ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας μας, τον κοινωνικό δυναμισμό μας, τη βελτίωση και την καθιέρωση ενός συνόλου αξιών.

Αν έρθει ένα ελληνικό πολεμικό

– Πολλά έχουν γραφτεί στον Τύπο για ενδεχόμενα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συμμερίζεστε αυτές τις εκτιμήσεις; Εχετε ως στόχο τις κοινές ελληνοτουρκικές έρευνες και την από κοινού εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων;

– Η Ελλάδα και η Τουρκία συνεργάζονται ήδη πολύ στενά στον τομέα της ενέργειας. Θα θέλαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω και να εμβαθύνουμε αυτήν την ενεργειακή συνεργασία. Η κατασκευή του ελληνοτουρκικού μέρους του διασυνδετηρίου αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) πρόσθεσε νέα διάσταση στη συνεργασία μας. Και η ολοκλήρωση του κομματιού Ελλάδας - Ιταλίας μέχρι το 2015, όπως έχει προγραμματιστεί, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Οσο για την κοινή εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο, θα ήμασταν διατεθειμένοι να συζητήσουμε το θέμα με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο χώρες συμφωνούν στους πολιτικούς και νομικούς όρους αυτής της συνεργασίας.

– Αντιτίθεται πράγματι η Τουρκία στη συμπερίληψη του Καστελόριζου σ’ ένα ενδεχόμενο συνολικό πακέτο συμφωνίας και γιατί;

– Οι διερευνητικές επαφές έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο. Επομένως, είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σε ό, τι αφορά το νησί του Καστελόριζου, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης. Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ασχετα, όμως, με τη γεωγραφική συνάφεια ή άλλα θέματα, εμείς θέλουμε να λύσουμε όλες τις διαφορές μας με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

– Τα τελευταία χρόνια, τουρκικά πολεμικά πλοία συχνά πλέουν πολύ κοντά στην ελληνική ενδοχώρα. Ποιος είναι ο σκοπός αυτών των κινήσεων; Θα συνεχιστούν, παρότι αυξάνουν την ένταση στο κλίμα που επικρατεί και τον θυμό της ελληνικής κοινής γνώμης;

– Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο από τουρκικής πλευράς. Είναι απογοητευτικό για εμάς ότι τα μίντια και ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να προσδώσουν διαφορετικό νόημα σε αυτές τις διελεύσεις. Μου είναι δύσκολο να τους καταλάβω. Δίνουν την εντύπωση ότι η Ελλάδα σταδιακά υιοθετεί τη θέση της πλήρους αποκοπής της Τουρκίας από το Αιγαίο. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική πρόθεση της Ελλάδας. Πολεμικά και εμπορικά πλοία της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, έχουν την ελευθερία να κινούνται στο Αιγαίο. Αυτή η ελευθερία ισχύει τόσο για την ανοιχτή θάλασσα, όσο και για τα χωρικά ύδατα. Σε ό, τι αφορά τα χωρικά ύδατα, η αρχή της «αβλαβούς διέλευσης» στο διεθνές δίκαιο είναι σαφής και δεν αφήνει χώρο για εθνικές ερμηνείες. Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι αυτές οι διελεύσεις δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Κατ’ αναλογία, αν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιήσει αβλαβή διέλευση από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, ακόμη και αν περάσει πολύ κοντά από την τουρκική ενδοχώρα, δεν θα αντιδράσουμε καθόλου. Τουναντίον, θα το καλωσορίσουμε σε κάποιο από τα λιμάνια μας και θα προσφέρουμε και μία κούπα καφέ στο πλήρωμά του.

Δεν αποτελούμε απειλή...

– Το ίδιο ερώτημα με τα πολεμικά πλοία αφορά και τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά.

– Το κεντρικό νόημα αυτού που μόλις ανέφερα για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο ισχύει και για την ελευθερία των πτήσεων. Κατά την ίδια λογική, τα στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας και οιασδήποτε άλλης χώρας θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα της ελευθερίας των πτήσεων στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από ανοιχτές θάλασσες, συμφώνως και προς το διεθνές δίκαιο. Ομως, εάν ο διεθνής εναέριος χώρος, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο ή και αλλού, αντιμετωπίζεται ως εθνικός εναέριος χώρος ή εδαφική κυριαρχία, αυτό είναι εντελώς εσφαλμένο από κάθε έννοια και θα δημιουργήσει προβλήματα, όπως αυτά που έχουμε στο Αιγαίο. Πρέπει να υπερβούμε αυτήν την εσφαλμένη αντίληψη της ελληνικής κοινής γνώμης και η οποία αποτελεί τροχοπέδη για τη διευθέτηση των ζητημάτων του εναέριου χώρου. Υπό την έννοια αυτή, η απάντηση στο ερώτημά σας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα σημαντικότερα ζητήματα εναερίου χώρου στο Αιγαίο, όπως η πρακτική της διαφοροποίησης των ορίων των εθνικών εναέριων χώρων, η αντίληψη περί της ευθύνης επίβλεψης του FIR και ώς ένα βαθμό ο καθορισμός των θαλασσίων συνόρων στο Αιγαίο. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν θα βρούμε μια συνολική λύση για όλα τα θέματα του Αιγαίου, αυτά τα επιμέρους ζητήματα δεν θα έχουν πλέον νόημα, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών πτήσεων των δύο χωρών στο Αιγαίο.

– Μολονότι οι δύο χώρες έχουν έλθει πιο κοντά, δεν απολαμβάνουν το μέρισμα της ειρήνης στο Αιγαίο. Οι ελληνικές αρχές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση των δραστηριοτήτων της Τουρκίας. Πιστεύετε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στο μέρισμα της ειρήνης;

– Πιστεύω ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία πρέπει να απολαύσουν τα οφέλη του μερίσματος ειρήνης στις μεταξύ τους σχέσεις και δεν βλέπω λόγο γιατί να μην το καταφέρουμε. Κάτι τέτοιο απαιτεί πρώτα απ’ όλα αλλαγή στην εσφαλμένη εντύπωση ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα και φυσικά τη διευθέτηση όλων των διμερών διαφορών στο Αιγαίο. Οσο εκκρεμεί η διευθέτηση, όμως, νομίζω ότι θα μας ωφελήσει πολύ να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών, μέσω εποικοδομητικών και συγκεκριμένων ιδεών. Αυτό δεν θα συνέβαλε μόνο στην αποτροπή ενδεχόμενων εστιών έντασης, αλλά θα δημιουργούσε και μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα για την επίλυση όλων των θεμάτων στο Αιγαίο. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε μαζί με την Ελλάδα πάνω σε τέτοιες ιδέες και συγκεκριμένα σε ό, τι αφορά τον τρόπο πραγματοποίησης στρατιωτικών δραστηριοτήτων και την ασφάλεια των πτήσεων στο Αιγαίο, χωρίς να θίγονται οι πολιτικές και νομικές μας θέσεις.

– Εσχάτως έχει δημιουργηθεί ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Αγκυρας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Θα επηρεάσει αυτό τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού;

– Στις πορείες διαμαρτυρίας της 28ης Ιανουαρίου στη Βόρεια Κύπρο, ορισμένες περιθωριακές ομάδες εκμεταλλεύθηκαν την ειρηνική ατμόσφαιρα και ύψωσαν ορισμένα προκλητικά πανό που προκάλεσαν αγανάκτηση τόσο στη Βόρεια Κύπρο, όσο και στην Τουρκία. Η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων ενοχλήθηκε σφόδρα από αυτές τις πράξεις και αντέδρασε. Επομένως, η πρόσφατη διαδήλωση δεν δείχνει με κανέναν τρόπο ότι υπάρχει ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ.


Καθημερινή
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

3
Ο “θησαυρός” του Καστελόριζου,που θέλει να “αρπάξει” η Άγκυρα.



Της ΜΑΡΙΑΣ ΨΑΡΑ

Ενας ενεργειακός θησαυρός, άγνωστος μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό, βρίσκεται «κρυμμένος» στην υποθαλάσσια οροσειρά του Αναξίμανδρου νότια του Καστελόριζου.

Πρόκειται για τους υδρίτες, οι οποίοι αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική πηγή ενέργειας στο μέλλον του πλανήτη. Το μεγαλύτερο κοίτασμα της Μεσογείου βρίσκεται στο σημείο αυτό, προκαλώντας όπως είναι φυσικό- το παγκόσμιο ενδιαφέρον των ειδικών επιστημόνων.

Τη σημασία του συγκεκριμένου κοιτάσματος ανέδειξε το πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα κατά το διάστημα 2002-2005, με σκοπό την έρευνα και τη μελέτη των υδριτών και της βιόσφαιράς του.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο “Εxploration and Εvaluation ofthe Εastern Μediterranean Sea GasΗydratesand the associated deep biosphere” Εastern Μediterranean: Αnaximander Μountains(Αnaximander), που σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται ως «Αναζήτηση και εκτίμηση των υδριτών της ανατολικής Μεσογείου και της βαθιάς βιόσφαιράς του: οροσειρά Αναξίμανδρου».

Το κύριο αντικείμενο του προγράμματος ήταν η διερεύνηση και δειγματοληψία υδριτών από την υποθαλάσσια οροσειρά του Αναξίμανδρου, η δειγματοληψία τους με εξειδικευμένους δειγματολήπτες που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η διατήρηση δειγμάτων υδριτών σε συνθήκες μεγάλου βάθους (υψηλή πίεση και χαμηλή θερμοκρασία) και οι εξειδικευμένες εργαστηριακές τεχνικές σύνθεσης υδριτών αλλά και βακτηριδιακής δόμησης-αποδόμησής τους.

Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο ερευνητής δρ Κωνσταντίνος Περισοράτης του ΙΓΜΕ, ενώ συμμετείχαν κι άλλοι καταξιωμένοι επιστήμονες του ΙΓΜΕ, του ΕΛΚΕΘΕ, των Πολυτεχνείων Κρήτης, Βερολίνου και Κλάουσταλ Γερμανίας, των Πανεπιστημίων Αθηνών, Αμστερνταμ και Ουτρέχτης της Ολλανδίας και του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών της Βαρκελώνης Ισπανίας.

Στο πλαίσιο του
προγράμματος, το 2003 και το 2004 πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα δύο επιστημονικές αποστολές με το Ωκεανογραφικό Πλοίο «Αιγαίο». «Η έρευνα στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, κυρίως λόγω των στοιχείων που συνέλεξαν και των αποτελεσμάτων που προκύπτουν δίνοντας συνεχώς απαντήσεις στις έρευνες που σχετίζονται με τους υδρίτες», εξηγεί ο συντονιστής Κ. Περισοράτης.

Η περιοχή ερευνών βρίσκεται εκτός χωρικών υδάτων της Τουρκίας αλλά εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της και σύμφωνα με την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας ζητήθηκε σχετική άδεια από την Τουρκία μέσω του ΥΠΕΞ, απ’ όπου δόθηκε.

«Σήμερα και για τις επόμενες δεκαετίες η εκμετάλλευση των υδριτών είναι τεχνικά πολύ δύσκολη λόγω του βάθους που βρίσκονται και λόγω της γρήγορης αποσύνθεσής τους. Στις ΗΠΑ προγραμματίζεται δοκιμαστική εκμετάλλευση μετά από 20-25 έτη περίπου», εξηγεί στον «Φιλελεύθερο» ο συντονιστής δρ Περισοράτης.
«Τα επιστημονικά ταξίδια στη ΝΑ Μεσόγειο ξεκίνησαν μόλις το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛΚΕΘΕ, έριξε άγκυρα στα λεγόμενα υποθαλάσσια υψώματα του Αναξίμανδρου όπου υπάρχουν τα λασποηφαίστεια Αmsterdam, Αthina, Κazan, Κula, Τhessaloniki -τα ονόματα τους δόθηκαν, όπως συνηθίζεται, από τους επιστήμονες των διάφορων ερευνητικών αποστολών που πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν», μας λέει η δρ Χρυσάνθη Ιωακείμ, μικροπαλαιοντολόγος -στρωματογράφος της Διεύθυνσης Γεωλογίας και Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων του ΙΓΜΕ που συμμετείχε στο πρόγραμμα.

«Ένας γερανός από το κατάστρωμα απελευθέρωσε τους ειδικούς πυρηνοσυλλέκτες (βαρύτητας, αυτόκλειστο που κατασκευάστηκαν ειδικά για τις ανάγκες του προγράμματος κ.ά.) που με μεγάλη ταχύτητα διέσχισαν τα 2250 μέτρα που τους χώριζαν από την επιφάνεια της θάλασσας.

Καρφώθηκαν σχεδόν 2-3 μέτρα μέσα στον πυθμένα και συνέλεξαν ιζήματα με κρυστάλλους υδριτών, και υλικό πελαγικών σχηματισμών που συνέβαλαν να γίνουν πολυάριθμες έρευνες».

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν δύο ερευνητικές αποστολές απο το Ωκεανογραφικό ΑΙΓΑΙΟ (2003 και 2004) στην περιοχή του Αναξίμανδρου.

«Ερευνήθηκε μια περιοχή έκτασης 3000 Κm² με πολυδεσμικό σύστημα διασκόπισης του πυθμένα με χαμηλή ταχύτητα πλεύσης του ερευνητικού σκάφους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ιδιαίτερα λεπτομερειακή αποτύπωση της μορφολογίας του πυθμένα των υποστρωμάτων του πυθμένα σε βαθμό με ακρίβεια πολύ μεγαλύτερη από αυτή πού μέχρι τώρα είχε επιτευχθεί από άλλες διεθνείς ερευνητικές αποστολές.

Επίσης διερευνήθηκε η δομή και εξέλιξη των υλυοδόμων της ευρύτερης περιοχής», εξηγεί ο Βασίλης Λυκούσης, γεωλόγος-ωκεανογράφος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας που συμμετείχε στην έρευνα εκπροσωπώντας το ΕΛΚΕΘΕ.

«Με βάση την πολύ πυκνή και εκτεταμένη δειγματοληψία του βυθού εντοπίστηκαν υδρίτες σε νέες θέσεις με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε την έκταση ανάπτυξης των υδριτών στον πυθμένα αλλά και την πυκνότητά τους εντός των επιφανειακών υποστρωμάτων του πυθμένα με τελικό αποτέλεσμα την κατανομή και υπολογισμό του όγκου του μεθανίου.

Ανακαλύφθηκαν νέοι υλυοδόμοι (mud Volcano ή λασποηφαίστεια) που τους δόθηκαν από τους Έλληνες ερευνητές τα ονόματα ΑΘΗΝΑ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ με μεγάλη (εκτός των άλλων) πολιτική σημασία», τονίζει.

«Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα αυτά δίνουν μια νέα έκταση και βαρύτητα στις έως τώρα γνώσεις μας για την περιοχή της Ανατ. Μεσογείου. Καταρχήν ανατρέπονται οι επιφυλάξεις για την ύπαρξη επιφανειακών υδριτών -μόλις 0,5m κάτω από την επιφάνεια του βυθού- καθώς και για την έκτασή τους.

Είχε διατυπωθεί η άποψη ότι πιθανόν η παρουσία των υδριτών σε τόσο μικρό βάθος να οφείλεται σε τοπικά φαινόμενα έκχυσης προερχόμενα από μεγαλύτερα βάθη.

Η δειγματοληψία πυρήνων υδριτών σε ελάχιστο βάθος κάτω απο τον πυθμένα ανατρέπουν την άποψη αυτή αλλά και ενισχύουν την πεποίθηση ότι η παρουσία των υδριτών στην Ανατ. Μεσόγειο είναι πολύ πιο εκτεταμένη απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί», τονίζει ο δρ Λυκούσης.

Με βάση τις γεωλογικές-γεωχημικές έρευνες των υδριτών που φιλοξενούνται στην περιοχή του Αναξίμανδρου αυτοί βρίσκονται σε βάθος 40-100 cm κάτω από την επιφάνεια του βυθού, εκτιμάται ότι σε έκταση ιζημάτων 22,5 km³ περιέχονται 0,25 km³ υδριτών, είναι κυρίως θερμογενούς προέλευσης, η περιεκτικότητά τους είναι μεθάνιο 96,5% και αιθάνιο 3% κά. και δεν είναι εκμεταλλεύσιμοι με τις υπάρχουσες τεχνικές δυνατότητες.

Ωστόσο, η τεχνολογία καλπάζει…. Η ενασχόληση του επιστημονικού κόσμου όλο και περισσότερο με τους ενυδατωμένους υδρογονάνθρακες καταδεικνύει τη σπουδαιότητά τους και τον σημαντικό ρόλο που κατέχουν σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα σημαντικούς, τόσο για την ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας όσο και τις εξελίξεις σε φυσικά φαινόμενα που ήδη απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, αλλά στο μέλλον είναι βέβαιο ότι θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η. Lamb, Climate Ρast, Ρresentand Future, London Μethuen, 1972. Τ. Ηoughton etal. (dir) Climate change: the scientific basis, intergovernmentalΡanelon Climate Change, Cambridge Univ. Ρress, 2002. W.C. Wang science, 194, 685, 1976 R. Ρetitetal., Νature, 399, 429, 1999. Εpica CommunityΜembers, Νature, 429, 623, 2004 Μilkov2004. Globalestimatesofhydratesbound gasin marine sediments: how much isreallyout there? Εarth Sci. Rev. 66, 183-197.

Τι είναι οι υδρίτες

ΟΙ ΥΔΡΙΤΕΣ(GasΗydrates) είναι χημικές ενώσεις που ανήκουν στους κλειθρίτες (clathrates) αποτελούνται από έξι έως οκτώ μόρια νερού υπό μορφή πάγου και εγκλείουν ένα μόριο μεθανίου σε στερεά μορφή. Αυτοί βρίσκονται κυρίως στα ηπειρωτικά περιθώρια, εκεί όπου το νερό είναι σχετικά ψυχρό, η πίεση αρκετά υψηλή και η οργανική ύλη αρκετή για να ικανοποιήσει τα βακτήρια που παράγουν μεθάνιο.

Οι υδρίτες κυρίως μπορούν να είναι πολύ ασταθείς ενώ η θερμοκρασία να αυξηθεί και η πίεση να ελαττωθεί. Αυτό μπορεί να γίνει κατά την μεταβολή κλιματικών συνθηκών τις τεκτονικές κινήσεις ή τις υποθαλάσσιες κατολισθήσεις. Κυρίως ο ρόλος τους μέσα στις κλιματικές αλλαγές άρχισε να μελετάται τα 25 τελευταία χρόνια.

Με βάση τις μελέτες του Κennett(2004), κυρίως στο Τεταρτογενές (1,66 εκατ. χρόνια μέχρι 10.000 χρόνια) για το πέρασμα από το Παλαιόκαινο στο Ηώκαινο περίπου 55 εκατ. χρόνια, καθώς και σε άλλες περιόδους όπως το όριο Περμίου-Τριαδικού περίπου 245 εκατ. χρόνια, Νέο-Παλαιοζωικού περίπου 600 εκατ. χρόνια και Ιουρασικού περίπου 200-150 εκατ. χρόνια.

Σχηματίζονται υποθαλάσσια σε βάθος που κυμαίνεται από 1.320 έως 2.500 μ., κυρίως κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα όπου επικρατούν συνθήκες υψηλής πίεσης και χαμηλής θερμοκρασίας. Όταν αλλάξουν αυτές οι συνθήκες αποσυντίθεται, ο πάγος υγροποιείται και το περιεχόμενο μεθάνιο αποδομείται ως αέριο και αποκτά όγκο 164 φορές μεγαλύτερο.

Η μελέτη βοήθησε να κατανοηθούν οι γεωλογικοί, γεωχημικοί παράμετροι των υδριτών και στη μελέτη των οργανισμών που συνυπάρχουν. Οι συλλέκτες είναι λεπτοί μεταλλικοί κύλινδροι και καθώς διεισδύουν στη λάσπη του πυθμένα, απορροφούν μέσα τους μια μεγάλη ποσότητα ιζημάτων που βρίσκονται εκεί τα τελευταία 35.000 χρόνια.

Κατά τη μελέτη τους, συλλέχθηκαν και μελετήθηκαν τα κομμάτια των πετρωμάτων που μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια των ροών λάσπης των ηφαιστείων, που υπήρχαν πριν από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τα αποτελέσματα αυτά μας έδωσαν σημαντικές πληροφορίες, τόσο για την προϋπάρχουσα γεωλογική δομή, όσο και την παλαιογεωγραφική της εξέλιξη κατά τα τελευταία 120 εκατ. χρόνια περίπου.

Οικονομική δύναμη θα καταστεί όποιος τους αξιοποιήσει


Η εκμετάλλευση των ενυδατωμένων υδρογονανθράκων θα επιτρέψει σε αυτόν που θα το επιτύχει ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια, επιτρέποντάς του ταυτόχρονα να διαδραματίσει σημαντικό και κυρίαρχο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν απλώς σενάρια, αλλά έχουν καταστεί σαφή στις μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη έναν μεταξύ τους αγώνα δρόμου προκειμένου να επιτύχουν όσο το δυνατόν συντομότερα την ασφαλή και συμφέρουσα εκμετάλλευσή τους.

Οι βασικές μέθοδοι που έχουν προταθεί για την εξόρυξη/παραγωγή μεθανίου είναι τρείς: η θερμική διέγερση, η εφαρμογή υποπίεσης και ο ψεκασμός με διαλύτες υδριτών.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι λόγω των ιδιομορφιών τους και του μεγάλου βάθους των κοιτασμάτων τους παρουσιάζονται σοβαρές δυσκολίες σε όλες τις μεθόδους. Στη θερμική διέγερση, θερμική ενέργεια απελευθερώνεται εντός των υδριτών με σκοπό την αύξηση της θερμοκρασίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκληθεί διάλυση των υδριτών και απελευθέρωση μεθανίου.

Με την εφαρμογή υποπίεσης μειώνεται η σχετική πίεση των υδριτών με τα ίδια αποτελέσματα. Ο ψεκασμός με διαλύτες υδριτών όπως η μεθανόλη, μετατοπίζει τη σχέση θερμοκρασίας και πίεσης όπου είναι σταθεροί οι υδρίτες, τόσο ώστε οι υδρίτες να αποσταθεροποιούνται και να εξαερώνονται στην ίδια θερμοκρασία και πίεση του περιβάλλοντός τους.

Από αυτές τις μεθόδους, πιθανόν ο συνδυασμός των δύο πρώτων είναι πιο πρακτικός, ιδιαίτερα όταν αέριο μεθάνιο υπάρχει κάτω από τον ορίζοντα των υδριτών.

Επίσης κυκλοφορία επιφανειακού νερού μέσω κατακόρυφων και οριζόντιων γεωτρήσεων εντός των υδριτών πιθανόν να αποτελεί την πιο αξιόπιστη μεθοδολογία για την άντληση του αερίου μεθανίου από τους υδρίτες. Η άντληση μεθανίου από υδρίτες με ψεκασμό μεθανόλης έχει επιτευχθεί στη Δ. Σιβηρία αλλά απεδείχθη ιδιαίτερα δαπανηρή.

Η άντληση μεθανίου από υδρίτες τουλάχιστον με τις παρούσες τεχνολογικές συνθήκες ευνοείται σε περιοχές όπου υπάρχει ήδη η κατάλληλη υποδομή (Αλάσκα, Κόλπος του Μεξικού) και τα κοιτάσματα βρίσκονται σε μικρά βάθη κάτω από τον πυθμένα. Σε κάθε περίπτωση άντλησης όμως, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται όπως

(α) επαρκής διαπερατότητα και το πορώδες των ιζημάτων του μητρικού κοιτάσματος,

(β) σταθερή πηγή τροφοδοσίας μεθανίου και

(γ) αδιαπέρατη/αεροστεγής οροφή για την παγίδευση του αερίου. Το μεθάνιο που μεταναστεύει από βαθύτερες πηγές και εγκλωβίζεται κάτω από τη βάση του ορίζοντα των υδριτών μπορεί να θεωρηθεί και αυτό εκμεταλλεύσιμο.

http://anekshghtakaiapokryfa.blogspot.com/
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνοτουρκικά”

cron