Ημερομηνία : 19 Οκτ 2019, 01:49


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 2 δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Σκηνικό έντασης με ΝΟΤΑΜ στήνει η Άγκυρα στο Αιγαίο πριν τις εκλογές των ΗΠΑ!
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 30 Αύγ 2012, 02:47 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 23 Νοέμ 2010, 05:47
Δημοσ.: 4887
Thanks:
Thanked:
time στο post
Σκηνικό έντασης με ΝΟΤΑΜ στήνει η Άγκυρα στο Αιγαίο πριν τις εκλογές των ΗΠΑ!

Σκηνικό έντασης στήνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, καθώς μετά από πολύ καιρό επανέρχονται με ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος αυτοάμυνας της Ελλάδας επί των νησιών του Α. Αιγαίου και ισχυρίζονται - σε ένα παιχνίδι υψηλού κινδύνου - ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα δυτικά του 25ου Μεσημβρινού να αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις σε ασκήσεις που εμπλέκουν τα νησιά του Α. Αιγαίου στο σενάριό τους.

Με σχετική ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν σε απάντηση ελληνικής αντίστοιχης ΝΟΤΑΜ, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες εμπλέκοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις τα νησιά Ικαρία, Χίο, Λήμνο, Λέσβο, Ψαρά, Σάμο και Σαμοθράκη, τα οποία είναι αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες βάσει της συνθήκης παραχώρησης των νησιών του Α. Αιγαίου του 1914 ("THE 1914 SIX POWERS DECISION") και της Συνθήκης της Λοζάνης που ακολούθησε την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η φρασεολογία που χρησιμοποιείται στις τουρκικές ΝΟΤΑΜ δίνει στην Ελλάδα τον χαρακτήρα "παράνομου κράτους" και συνακόλουθα τεκμηριώνει, κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, δικαίωμα επέμβασης για επαναφορά στην πρότερη νόμιμη κατάσταση.

Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που συνέβη στην Κύπρο το 1974, όταν χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας της Ζυρίχης για να τεκμηριωθεί - κατά την τουρκική άποψη - η απόβαση στο νησί.

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 20 Αυγούστου εκδόθηκε από την ΥΠΑ σειρά ΝΟΤΑΜ για μείζονες αεροναυτικές ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, με πραγματικά πυρά (ή και χωρίς πυρά) στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, επί των παραπάνω νησιών ή στις θαλάσσιες περιοχές που περικλείουν τα νησιά για το διάστημα 17/09-31/10.

Η τουρκική απάντηση ηρθε τρεις ημέρες αργότερα με την έκδοση δύο ΝΟΤΑΜ, όπου στην μία χαρακτηρίζονται "παράνομες" οι ελληνικές ασκήσεις και στην δεύτερη γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας που έχει η "ελληνική αρμοδιότητα επί του FIR".

Ας δούμε τις δύο τουρκικές ΝΟΤΑΜ:

Περί "παρανόμων δραστηριοτήτων":

A2929/12 (Issued for LTBB LGGG) - THIS NOTAM ISSUED TO CLARIFY THE A1275/12 NOTAM ISSUED BY GREEK
CAA. THE A1275/12 NOTAM ISSUED BY GREEK CAA CONSTITUES A BREACH OF
GREECE'S TREATY OBLIGATIONS PERTAINING TO THE DEMILITARIZED STATUS
OF EASTERN AEGEAN ISLANDSUNDER THE 1914 SIX POWERS DECISION THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY (WITH ITS ANNEX, THE CONVENTION RELATING TO THE
REGIME OF THE STRAITS). NICARIA, CHIOS, LEMNOS, AGIOS
EVSTRATIOS, MITYLENE, PSARA, SAMOS AND SAMOTHRACE, MENTIONED IN THE
NOTAM AT REFERENCE HAS A DEMILITARIZED STATUS,THUS
NICARIA, CHIOS, LEMNOS, AGIOS EVSTRATIOS, MITYLENE, PSARA, SAMOS AND
SAMOTHRACE MUST NOT BE INCLUDED IN ANY SCENARIO/CONCEPT OF ANY
TRAINING OR EXERCISE. SFC - FL999, 17 SEP 05:00 2012 UNTIL 31 OCT 10:00 2012.
CREATED: 23 AUG 11:45 2012

Περί ορίων FIR:

A2928/12 (Issued for LTBB LGGG) - AS REGARDS TO THE GREEK NOTAM A1275/12 WHICH GIVES REFENCE TO THE
FIR LIMIT BY GIVING GEOGRAPHICAL COORDINATES,

WE WOULD LIKE TO REFER ONCE AGAIN TO THE TURKISH AIP ENR 2.1-1 WHICH
STATES THAT THE PORTION OF ISTANBUL FIR LIMIT BETWEEN THE POINTS
360456N-295958E AND THE POINT COINCIDING WITH THE BEGINNING POINT OF
THE TURKISH-GREEK LAND BORDER DOES NOT REFLECT OR IMPLY IN ANY WAY
ANY EXPRESSION OF OPINION WHATSOEVER REGARDING THE DELIMITATION OF
ANY KIND OF BOUNDARY AMONG THE PARTIES CONCERNED OR A BILATERALLY
AGREED PRACTICE. THE SAID LINE IS PURELY THEORETICAL AND SOLELY
SERVES ATS PURPOSES. THEREFORE ANY INFORMATION,INCLUDING COPS
PRESENTED IN REFERENCE TO THIS PART OF THE FIR IS FICTITIOUS AND
THEIR SOLE PURPOSE IS LIMITED TO ATS REQUIREMENTS. SFC - FL999, 17 SEP 05:00
2012 UNTIL 31 OCT 10:00 2012. CREATED: 23 AUG 11:25 2012.

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προχωρά στην έκδοση ΝΟΤΑΜ με ανάλογο περιεχόμενο, αν και η ΝΟΤΑΜ περί του FIR δεν είναι κάτι που συνηθίζει. Το βέβαιο είναι ότι για 40 ημέρες περίπου θα ζήσουμε σκηνικά υψηλής έντασης στο Αιγαίο, από την στιγμή που η Άγκυρα θα θελήσει να κάνει επίδειξη της θέσης ισχύος που θεωρεί ότι έχει έναντι της Αθήνας στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία "ψάχνεται" για επεισόδιο. Σημειώνουμε την προβολή από τον τουρκικό Τύπο ... ανύπαρκτων αερομαχιών και δήθεν "παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά" όπως είχαμε γράψει σε προγενέστερο σημείωμα.

Μπορεί η γενικότερη αναταραχή στην περιοχή (συμπίπτει η περίοδος των ελληνικών ασκήσεων απόλυτα με την πιθανολογούμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν πριν τις αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείονται και ταυτόχρονες εξελίξεις στην Συρία) να ευνοεί την Άγκυρα να προχωρήσει σε "ολική διευθέτηση" των ανοικτών μετώπων και ταυτόχρονα επίλυση κρίσιμων ζητημάτων (ΑΟΖ, ενεργειακό κλπ) με "μία κι έξω" κίνηση. Ειδικά η περίοδος των αμερικανικών εκλογών θεωρείται έτσι ή αλλιώς "ιδανική" από την Άγκυρα για μια τέτοια κίνηση.

Οι επόμενοι μήνες μέχρι το τέλος του έτους θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι σε όλα τα επίπεδα ασφάλειας για την Ελλάδα από την στιγμή που ειδικά τώρα τίθενται θέματα "νομιμότητας" της ελληνικής κυριαρχίας στα εδάφη του Α. Αιγαίου από τον αναθεωρητικό γείτονα...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Σκηνικό έντασης με ΝΟΤΑΜ στήνει η Άγκυρα στο Αιγαίο πριν τις εκλογές των ΗΠΑ!
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 30 Αύγ 2012, 02:53 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 23 Νοέμ 2010, 05:47
Δημοσ.: 4887
Thanks:
Thanked:
time στο post
Σκηνοθετούν επεισόδιο στο Αιγαίο οι Τούρκοι; - Κλίμα έντασης με φανταστικές "αερομαχίες"


Εξαιρετικά ύποπτη συμπεριφορά αρχίζει να επιδεικνύει το τουρκικό ΓΕΕΘΑ δημοσιοποιώντας φανταστικές αερομαχίες και παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου από τα ελληνικά μαχητικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τις τελευταίες 5 ημέρες το τουρκικό ΓΕΕΘΑ στην ιστοσελίδα του εξέδωσε ανακοινώσεις οι οποίες αναφέρουν για εγκλωβισμό των τουρκικών μαχητικών από τα αεροσκάφη της ΠΑ.

Μάλιστα σε κάθε περιστατικό έχει καταγραφεί η βάση από την οποία εξόρμησαν τα ελληνικά μαχητικά, ο τύπος των ελληνικών μαχητικών και η διάρκεια του εγκλωβισμού των τουρκικών αεροσκαφών από τα αναχαιτιστικά της ΠΑ. Πιο αναλυτικά όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού ΓΕΕΘΑ χτές 28 Αυγούστου ελληνικά μαχητικά F-16 τα οποία απογειώθηκαν από την Λήμνο εγκλώβισαν δύο φορές για 2 και 9 λεπτά αντίστοιχα τουρκικά F-16 τα οποία πετούσαν όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι στο διεθνή εναέριο χώρο δυτικά της Λέσβου και της Χίου.

Την 24η Αυγούστου σύμφωνα με τους Τούρκους ελληνικά μαχητικά F-16 από την Λήμνο εγκλώβισαν ένα αεροσκάφος F-4E 2020 Τermionator για ένα λεπτό δυτικά της Χίου. Στις 16 Αυγούστου ελληνικά μαχητικά F-16 είχαν εγκλωβίσει δύο φορές στο ραντάρ τους για 14 λεπτά τα τουρκικά μαχητικά δυτικά νοτιοδυτικά της Λέσβου.

Όπως είχε αναφέρει το defencenet.gr πριν από τέσσερις ημέρες στις 25 Αυγούστου 2012 (http://www.defencenet.gr/defence/index. ... Itemid=139) η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα έντασης στο Αιγαίο με συνεχόμενα δημοσιεύματα στις τουρκικές εφημερίδες. Π.χ. η Star έγραψε για "αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι τα οπ[οία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι είναι ελληνικά και φυσικά με τις σχετικές ανακοινώσεις του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για τις δήθεν ελληνικές παρενοχλήσεις στα τουρκικά μαχητικά.

Αυτό όμως που αποκρύπτουν επιμελώς οι Τούρκοι είναι ότι ο εγκλωβισμός των αεροσκαφών τους από τα ελληνικά ραντάρ των μαχητικών της ΠΑ αποτελεί μέρος της πάγιας διαδικασίας που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που άγνωστα μαχητικά εισέρχονται στο FIR Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα μόλις τα ελληνικά F-16/Block 50/52 απογειωθούν για να αναγνωρίσουν τα άγνωστα ίχνη το ραντάρ του αεροσκάφους ρυθμίζεται στην λειτουργία SAM (Situation Awareness Mode) η οποία περιλαμβάνει
τον εντοπισμό και εγκλωβισμό του πλησιέστερου και πιο επικίνδυνου στόχου ενώ το ραντάρ APG-68 συνεχίζει να ερευνά την περιοχή. Αυτή αποτελεί μία πάγια διαδικασία για την ΠΑ και πρόκειται για κάτι που το γνωρίζουν οι Τούρκοι αφού διαθέτουν τα ίδια ακριβώς αεροσκάφη.

Επομένως μόνο ερωτηματικά μπορούν να προκαλέσουν οι ανακοινώσεις του τουρκικού ΓΕΕΘΑ για υποτιθέμενες αερομαχίες και εγκλωβισμούς από τα ραντάρ των ελληνικών μαχητικών.

Σε γενικές γραμμές αυτό που θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε από τις τουρκικές ανακοινώσεις είναι ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα φιλοπολεμικό κλίμα κατηγορώντας την Ελλάδα για επιθετικές πράξεις προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Η τακτική αυτή θυμίζει έντονα την γερμανική προβοκάτσια που έδωσε την αφορμή στον Χίτλερ να εισβάλει στην Πολωνία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 2 δημοσιεύσεις ] 

Παραπλήσια θέματα
Εθνική εκστρατεία στο Αιγαίο από 4 Κρήτες
Δ. Συζήτηση: Γενικά περί Ελλάδας
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 1
Το πρώτο βήμα για την συνδιαχείριση: Η Ελλάδα αποδέχτηκε μη κατάθεση σχεδίων πτήσης από την Τουρκία στο Αιγαίο
Δ. Συζήτηση: Ελληνοτουρκικά
Συγγραφέας: asterias
Απαντησεις: 0
Ενισχύσεις στέλνει η Άγκυρα στα σύνορα με Συρία
Δ. Συζήτηση: Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 0
Οι Ρώσοι χτύπησαν με πύραυλο τον μετεωρίτη πριν πέσει στη Γη – Σοκ και δέος σε όλο τον κόσμο
Δ. Συζήτηση: Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο
Συγγραφέας: eyrinos
Απαντησεις: 7
Προκλήσεις στο Αιγαίο με στόχο τη Θράκη!
Δ. Συζήτηση: Ελληνοτουρκικά
Συγγραφέας: KostasL
Απαντησεις: 3


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr