Προβληματίζει την Αθήνα η επίσκεψη Ομπάμα σε Αγκυρα

1
Δυσαρέσκεια προκαλεί στην Αθήνα η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί, στις αρχές του επόμενου μήνα, την Τουρκία, καθώς και η αναβάθμιση του ρόλου της γειτονικής χώρας στην περιοχή, όπως αυτή διαφάνηκε κατά την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Τουρκία στο τέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας του. Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο να απευθύνει ομιλία στον μουσουλμανικό κόσμο από την Κωνσταντινούπολη, οπότε θα επισκεφθεί και τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Στις επαφές που είχε η Χίλαρι Κλίντον με την τουρκική πολιτική ηγεσία, δόθηκε έμφαση στο μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, ιδίως ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία.
Η αμερικανική πλευρά ζήτησε, επίσης, τη βοήθεια της Τουρκίας στο «άνοιγμα» που επιχειρεί προς το Ιράν, προκειμένου να μπει τέλος στην κρίση με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Άγκυρα ανταποκρίθηκε αμέσως, αναλαμβάνοντας σχετική πρωτοβουλία.
Η Αμερικανίδα υπουργός έθεσε στους συνομιλητές της το ζήτημα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά σε ό, τι αφορά το Κυπριακό, οι κοινές αμερικανο-τουρκικές αναφορές σε «άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων» ενόχλησαν την ελληνική πλευρά.
Μοναδικό «αγκάθι» στις συνομιλίες της κας Κλίντον στην Άγκυρα ήταν το θέμα μιας ενδεχόμενης αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Ουάσιγκτον.
Ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος επέκρινε χθες την κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της εξωτερικής της πολιτικής.
Μολονότι κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι δεν συντρέχει λόγος επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο πλαίσιο των διαδοχικών συνόδων κορυφής ΝΑΤΟ και Ε.Ε.-ΗΠΑ, ελπίζουν ότι θα υπάρξει δυνατότητα μιας κατ' ιδίαν συνάντησής τους, στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.
Ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος επέκρινε χθες την κυβέρνηση για τα «οφθαλμοφανώς δυσάρεστα» αποτελέσματα της εξωτερικής της πολιτικής.
«Ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια, η Άγκυρα συσσωρεύει πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο στη Μ. Ανατολή, στον Καύκασο και, με τις πολιτικές που αναπτύσσει στα ενεργειακά θέματα, έχει αναχθεί σε περιφερειακή δύναμη, η Ελλάδα σπατάλησε το διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο που είχαν συσσωρεύσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση της ΝΔ στην εξωτερική πολιτική, είτε παρατηρεί απλώς τις εξελίξεις, είτε μοιράζει χαμόγελα δεξιά και αριστερά...», είπε.

h**p://greeknation.blogspot.com/2009/03/blog-post_09.html
Έλληνες Αμύνεσθαι Περί Πάτρης,Ελευθερία ή Θάνατος!Μετά από μια εθνοεπανάσταση χρειάζεται και μια εθνοκάθαρση...

Re: Προβληματίζει την Αθήνα η επίσκεψη Ομπάμα σε Αγκυρα

2
Ο φιλέλληνας Ομπάμα στην... Αγκυρα!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση Καραμανλή αποτελεί τόσο η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στην Τουρκία χωρίς να έλθει παράλληλα και στην Ελλάδα σε αυτή την πρώτη περιοδεία της στην περιοχή όσο και η αναγγελία ότι τον επόμενο μήνα θα επισκεφθεί την Αγκυρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πριν κλείσουν καν τρεις μήνες από την ημέρα που ανέλαβε την άσκηση της εξουσίας! Η σύγκριση είναι όντως καταλυτική. Δεν αποκαλύπτει μόνο την τεράστια διαφορά γεωπολιτικής σημασίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, η οποία είναι αναμφισβήτητη. Αναδεικνύει επίσης την ποιότητα της εξωτερικής πολιτικής που ασκούν οι δύο χώρες, επιβραβεύοντας την ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Αγκυρας την εποχή του Ερντογάν που καθιστά την Τουρκία πολύτιμο εταίρο ακόμη και για την Ουάσιγκτον, σε αντίθεση με την πειθήνια προς τις ΗΠΑ, αλλά και γι αυτό... άχρηστη για τους Αμερικανούς πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα, ιδίως στα θέματα της Μέσης Ανατολής!

Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ ακόμη και στον στρατιωτικό τομέα υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Ερντογάν να υποστηρίζει με πάθος, μαχητικότητα και συνέπεια τους Παλαιστίνιους, να αποκαλεί το Ισραήλ «κράτος-τρομοκράτη» και να φτάσει μέχρι του σημείου να θέτει θέμα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εισβολής των αιμοσταγών ισραηλινών στρατευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, πώς είναι δυνατόν το Ισραήλ να παραμένει μέλος του ΟΗΕ!

Παράλληλα, η Τουρκία διατηρεί στενότατες σχέσεις με τη Χαμάς και την ηγεσία της, μεσολαβεί μεταξύ Συρίας και Ισραήλ σε μυστικές συνομιλίες, έχει διαρκείς επαφές και ανταλλαγές επισκέψεων κορυφής με την ηγεσία του Ιράν, αδιαφορώντας παντελώς για την εχθρική πολιτική του Λευκού Οίκου εναντίον της Τεχεράνης.

Ακριβώς αυτοί είναι οι λόγοι που ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί εξαιρετικά χρήσιμη την Αγκυρα τώρα που επιχειρεί μια νέα προσέγγιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ο Ερντογάν είναι ο άνθρωπος που έχει ήδη την αξιοπιστία να μεσολαβήσει μεταξύ των Αμερικανών και της Συρίας, του Ιράν ή ακόμη και της Χαμάς σε κάποια φάση, αν η Ουάσιγκτον συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί την πρώτη πολιτική δύναμη των Παλαιστινίων, τη Χαμάς, επειδή απλώς τη βολεύει να συνομιλεί με τον πειθήνιο στις επιθυμίες της Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του Ερντογάν είναι αυτή που τον ανέδειξε σε τόσο ισχυρό παράγοντα, ώστε ο πρόεδρος των ΗΠΑ να αισθάνεται την ανάγκη να μεταβεί στην Αγκυρα για να του ζητήσει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις αμερικανικές προσπάθειες ρύθμισης του Μεσανατολικού.

Απέναντι σε αυτό, τι έχει να αντιτάξει η κυβέρνηση της ΝΔ; Τη σιωπή της Ντόρας Μπακογιάννη στη σφαγή των Παλαιστινίων, την ανυπαρξία αραβικής πολιτικής και τον εξανεμισμό του πολιτικού κεφαλαίου που είχε επί δεκαετίες συσσωρεύσει η χώρα μας στον αραβικό κόσμο με αποκορύφωμα την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, την απουσία οποιασδήποτε επίσημης επίσκεψης Ελλήνων πολιτικών ηγετών στο Ιράν εδώ και περίπου πέντε χρόνια παρά την πολιτική συμπάθεια που τρέφουν οι Ιρανοί προς τη χώρα μας...

Αυτή η διαφορετική ποιότητα εξωτερικής πολιτικής παρήγαγε και τα ανάλογα αποτελέσματα. Εντελώς άλλο πράγμα είναι να πηγαίνει κανείς άρον άρον στην Ουάσιγκτον, σε μια συνάντηση χωρίς προετοιμασμένο περιεχόμενο συνομιλιών, με μοναδικό στόχο να πετύχει μια... φωτογραφία με τη Χίλαρι Κλίντον όπως έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, και εντελώς άλλο πράγμα να σπεύδουν στην Αγκυρα η Χίλαρι και ο Ομπάμα για να συναντηθούν με τον πρόεδρο Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ερντογάν για να αναθέσουν στον τελευταίο μεσολαβητική αποστολή στο Μεσανατολικό, προφανώς κρίσιμη για την υλοποίηση της νέας αμερικανικής πολιτικής για την περιοχή, διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος να μεταβούν στην Αγκυρα.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Να μην πληρώσει το κόστος η Ελλάδα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αγκυρα συνιστά θεαματική αναβάθμιση της Τουρκίας. Το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκρινε αναγκαίο να κάνει παράλληλα ένα πέρασμα και από την Αθήνα για λόγους συμβολισμού είναι πολύ ανησυχητικό και συνιστά κραυγαλέα διπλωματική ήττα για την κυβέρνηση Καραμανλή.

Διαψεύδονται έτσι και οι ελπίδες ότι κάποιες φιλελληνικές θέσεις που είχαν λάβει ως γερουσιαστές ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν προοιωνίζονταν θετικές αλλαγές στην αμερικανική στάση απέναντι στη χώρα μας. Τώρα το ζήτημα είναι να μην πληρώσει πάλι η Ελλάδα το κόστος της αναβάθμισης των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Έλληνες Αμύνεσθαι Περί Πάτρης,Ελευθερία ή Θάνατος!Μετά από μια εθνοεπανάσταση χρειάζεται και μια εθνοκάθαρση...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνοτουρκικά”

cron