Ένταση στο Καστελόριζο λόγω τουρκικών ερευνών

1
Ένταση στο Καστελόριζο λόγω τουρκικών ερευνών











Έντονη κινητικότητα σημειώθηκε στο Καστελόριζο, μετά την εμφάνιση νορβηγικού ερευνητικού σκάφους - μισθωμένου από την Άγκυρα – την Παρασκευή (14/11) στα διεθνή ύδατα, 80 μίλια νότια του νησιού, συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα «Γκεντίζ». Μετά από τα διαβήματα της ελληνικής πλευράς, το «Malene Ostervold» διέκοψε την έρευνα το μεσημέρι του Σαββάτου (15/11).




Στην περιοχή έσπευσε από τη Ρόδο η ελληνική κανονιοφόρος «Πολεμιστής», που ενημέρωσε το ΓΕΕΘΑ ότι το νορβηγικό σκάφος σταματά τις πετρελαϊκές έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε ο Γ. Κουμουτσάκος, από τις 14 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος εισήλθε στην περιοχή της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα, νοτίως και ανατολικά του Καστελορίζου, προκειμένου να πραγματοποιήσει - εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων - γεωφυσικές έρευνες τουρκικών συμφερόντων, συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα «Gediz».

Και πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μεγάλο τμήμα της περιοχής αυτής, περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προβεί από την Παρασκευή σε διαβήματα προς το νορβηγό πρέσβη και τον τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα, καθώς και στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, σε επίπεδο Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών».

Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επικοινώνησε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Γιόνας Στέρε, ενώ «κατόπιν σχετικών οδηγιών της κυρίας Μπακογιάννη, ο πρέσβης της Ελλάδος στο Όσλο επικοινώνησε με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους προκειμένου να της γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις».

Το ιστορικό

Το θέμα αποκάλυψαν τα ΝΕΑ μέσω της διαδικτυακής τους έκδοσης. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το νορβηγικό σκάφος – τουρκικών συμφερόντων - ξεκίνησε από το πρωί της Παρασκευής έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Περίπου στις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας έσπευσε στην περιοχή από τη Ρόδο η ελληνική κανονιοφόρος «Πολεμιστής», μόλις υπήρξε η πληροφορία περί των τουρκικών ερευνών.

Ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου εξέπεμψε σήμα προς τον κυβερνήτη του νορβηγικού σκάφους Malene Ostervold (τουρκικών συμφερόντων) και τον προειδοποίησε ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι απαγορεύεται να κάνει έρευνες επ΄ αυτής. Ο καπετάνιος του νορβηγικού σκάφους απάντησε στον «Πολεμιστή» ότι έλαβε το σήμα και ότι το κατανόησε.

Ταυτόχρονα στην Αθήνα είχε σημάνει συναγερμός στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας. Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε αμέσως το Νορβηγό πρέσβη, του επέστησε την προσοχή για την παράνομη δραστηριότητα του νορβηγικού σκάφους και του ζήτησε να συμμορφωθεί με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Το νορβηγικό σκάφος αποχώρησε από την περιοχή και βγήκε εκτός υφαλοκρηπίδας μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα, πάντα συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα. Ωστόσο, το σκηνικό έντασης ξαναστήθηκε το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, τα δύο πολεμικά σκάφη βρέθηκαν σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων και τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών βρίσκονται επί ποδός για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.



Αντιδράσεις των κομμάτων

«Ζούμε ακόμη μια πράξη στο έργο της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά, η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου αφορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα και δεν είναι άσχετη με την κρίση που μαστίζει την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος.

Και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να λειτουργήσει εν κρυπτώ, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν γεγονότα, που ανατρέπουν την πολιτική εφησυχασμού, κατευνασμού και αναβλητικότητας που χαρακτηρίζει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία», τόνισε και πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα να θυμίσουμε όσα ως ΠΑΣΟΚ έχουμε πει για τις δηλώσεις της κυρίας υπουργού των Εξωτερικών, μετά τις συναντήσεις της με τον Τούρκο ΥΠΕΞ κ. Μπαμπατζάν, η οποία βλέπει διαρκώς βελτίωση των σχέσεων, όταν η Τουρκία κλιμακώνει την επικίνδυνη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα. Τι άλλο χρειάζεται ωστόσο να πει κανείς για μια κυβέρνηση, που παρέλειψε ακόμη και να εκδώσει ανακοίνωση για τη σημερινή μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο;».

Ο ΛΑΟΣ, από την πλευρά του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Το μεσοδιάστημα, από την εκλογή του νέου προέδρου στις ΗΠΑ, μέχρι την παράδοση της εξουσίας του κ. Μπους στις 20 Ιανουαρίου του 2009, απαιτεί αυξημένη προσοχή. Το βαθύ Κράτος της Τουρκίας και το ρηχό των Σκοπίων χάνουν τον ισχυρό συμπαραστάτη τους (...) Τα Ίμια δεν πρέπει να επαναληφθούν. Απαιτείται αποφασιστικότητα και σύνεση. Τα, δε, περί μειώσεως των εξοπλισμών δεν χρειάζονται ντουντούκες».





contra.gr
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Ένταση στο Καστελόριζο λόγω τουρκικών ερευνών

2
Με αφορμή την παγίδα που έστησαν οι Τούρκοι στα ανοικτά του Καστελόριζου και αναδιπλώθηκαν αφού πήραν αυτό που είχαν θέσει ως στόχο (εκμαίευση της θέσης της Ελλάδος για τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας), δημοσιεύουμε άρθρο-ανάλυση του Κέντρου Μελετών Διεθνών Σχέσεων (INAF), που λειτουργούσε ως παράρτημα του τουρκικού γενικού επιτελείου και της ΜΙΤ. Η αλήθεια που κρύβεται πίσω από την επιμονή που επιδεικνύει η Ελλάδα στα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου.


13 Αυγούστου 2000

Με τη συμφωνία του Ελσίνκι, που υπογράφηκε το Δεκέμβρη του 1999, ζητήθηκε από την Τουρκία η επίλυση των προβλημάτων της με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια και μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας εισδοχής της στην Ε.Ε.
Η Ελλάδα από την πλευρά της προσπαθεί να επιβάλλει την άποψη ότι τα προβλήματα δεν πρέπει να επιλυθούν σε διμερές επίπεδο, δηλαδή με διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών όσο διαρκεί η διαδικασία εισδοχής της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε.. Οι δε Ευρωπαίοι με τη σειρά τους επιδεικνύουν μια στάση παρόμοια με αυτή των Ελλήνων στο θέμα αυτό.


Τι είναι αυτό που επιζητούν από την Τουρκία;

- Να μην αντιδράσει στην επεκτατικότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην πρόθεσή της να επεκτείνει το εύρος των χωρικών της υδάτων στα 12 ν. μ.
- Να αποχωρήσει από την Κύπρο στην οποία εξασφάλισε την ειρήνη το 1974 και να την εγκαταλείψει στην ελληνική κυριαρχία.
Με αυτό το σχέδιό της η Ελλάδα, εξασφαλίζοντας και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκή Ένωσης, αποσκοπεί στα εξής:
- Στην περικύκλωση της Τουρκίας από Δυσμάς και από Νότο.
- Στον έλεγχο των θαλάσσιων αξόνων διασύνδεσης της Τουρκίας με τον κόσμο.
- Στην απομόνωση της Τουρκίας από την Ευρώπη και τον κόσμο.
- Στη μετατροπή της Τουρκίας σε ένα τυπικό μεσανατολικό κράτος.
Οι Ευρωπαίοι με τη σειρά τους υποστηρίζουν την ελληνική πολιτική επειδή πιστεύουν ότι έτσι θα ενισχυθούν οι αγώνες που κάνουν για να απομακρύνουν τους Τούρκους από την Ανατολία, η οποία είναι πατρίδα τους από το 900 μ.Χ., και να τους ξαναπετάξουν στις στέπες της Κ. Ασίας, εκεί από όπου ήρθαν.
Για την ενοποίηση της Τουρκίας με το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα σημαντικό ρόλο παίζει το θαλάσσιο εμπόριο, αφού η Τουρκία είναι χώρα που βρέχεται από θάλασσα από τρεις πλευρές. Τα τρία σημαντικά λιμάνια από τα οποία διεξάγεται το θαλάσσιο εμπόριο, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Τουρκίας, είναι η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και η Μερσίνα.
Ο πολιτικός στόχος της Ε.Ε. και της Ελλάδας είναι ο έλεγχος των βασικών λιμανιών της Τουρκίας αλλά και των ναυτικών οδών που εξασφαλίζουν τη διασύνδεση της Τουρκίας με τον κόσμο, και η μετατροπή της Τουρκίας σε κράτος ξηράς, πράγμα που προσπάθησαν άλλωστε να κάνουν και με τη Συνθήκη των Σεβρών.
Η δύση προσπάθησε να πετύχει αυτό το στρατηγικό στόχο με τη συνθήκη των Σεβρών, ενώ τα λιμάνια της Κων/λης, της Σμύρνης και της Μερσίνας καταλήφθηκαν αμέσως μετά την υπογραφή της συνθήκης κατάπαυσης του πυρός του Μούδρου και πριν την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας.
Τις μέρες αυτές, που αποτελούν την απαρχή του 21ου αιώνα, παρατηρούμε ότι βήμα-βήμα επανέρχονται τα θέματα που απασχόλησαν την Τουρκία στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ παρατηρούμε επίσης ότι συνεχίζεται αγώνας που δίνεται για 12 ολόκληρους αιώνες για την επιβίωση και την επικράτηση των Τούρκων στην Ανατολία.


ΣΧΟΛΙΑ

Σε σχέση με το παραπάνω δημοσίευμα και εν γένει με το θέμα της πορείας της Τουρκίας προς την Ε.Ε., κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούν τα εξής:
• Το μήνα Ιούλιο η τουρκική πλευρά προέβη σε συνολική εκτίμηση του θέματος Ε.Ε.-Τουρκία, εν αναμονή της επίσκεψης Βερχόιγκεν και της εταιρικής σχέσης που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών το φθινόπωρο του 2000. Εκτιμώντας την κατάσταση, η τουρκική πλευρά θεώρησε ότι η κωλυσιεργία της Ελλάδας και η άρνησή της να απαντήσει στην πρόταση δέκα (10) σημείων του Ισμαήλ Τζεμ για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο (που στην ουσία εξισώνουν τις δύο χώρες σε όσα θέματα αφορούν τα 10 αυτά σημεία), σε συνδυασμό με την ύφεση στα μέτωπα της Κύπρου και του Αιγαίου, λειτουργούν υπέρ της ελληνικής πλευράς. Και έτσι, υποστηρίζουν ότι αντί να εξασφαλισθούν συνθήκες Ε-Τ διαλόγου που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα "προβλήματα", παρατηρείται διολίσθηση των προβλημάτων από το διμερές επίπεδο, στο πλαίσιο των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας.
• Μετά την εκτίμηση αυτή, αποφασίσθηκε η επαναφορά στο προσκήνιο όλων των παραδοσιακών θέσεων της Τουρκίας για το Αιγαίο, την Κύπρο και τη Θράκη και η προβολή τους με επίσημα και ανεπίσημα, πλην όμως ελεγχόμενα μέσα. Ταυτόχρονα, αποφασίσθηκε η ανάδειξη και προβολή των «παραβιάσεων» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ελληνικής πλευράς σε εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες που ζουν στο ελληνικό έδαφος.
• Ακολούθησαν οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων (Τζεμ, Τσακμάκογλου, κ.λ.π.), αλλά και δημοσιεύματα για το Κυπριακό, το Αιγαίο και τη Θράκη, και για τις διάφορες «μειονότητες» και για τις «καταπιέσεις» που υφίστανται από το ελληνικό κράτος.
• Η τουρκική πλευρά, με την τακτική της αυτή, προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στην ελληνική πλευρά για την επιβράδυνση της Ε-Τ προσέγγισης, αφού η Ελλάδα είναι αυτή που δεν απαντά στην «ισορροπημένη» πρόταση των δέκα σημείων του I. Τζεμ, πρόταση που θα επιτάχυνε την ελληνοτουρκική προσέγγιση, σύμφωνα πάντοτε με τους τουρκικούς ισχυρισμούς.
• Ταυτόχρονα με την επαναφορά των παραδοσιακών τουρκικών θέσεων για το Κυπριακό, το Αιγαίο, τη Θράκη και τις «μειονότητες» στην Ελλάδα, η Τουρκία επιδιώκει να στείλει τα εξής πολιτικά μηνύματα στις χώρες της Ε.Ε., ενόψει της προετοιμασίας των θέσεων της Ευρώπης για τη σύναψη εταιρικής σχέσης με την Τουρκία:
1. οι Ευρωπαίοι, να αποστασιοποιηθούν από τις θέσεις και τις προσπάθειες της Ελλάδας, που στο κείμενο της εταιρικής σχέσης επιδιώκει τη σαφή αναφορά των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων της Τουρκίας στα θέματα που αφορούν στα Ε.Τ. προβλήματα.
2. Να μην πιεσθεί η Τουρκία για εκτεταμένη δημοκρατική μεταρρύθμιση, με βάση τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αφού και η Ελλάδα, που είναι ήδη μέλος της Ε.Ε., «παραβιάζει» τα δικαιώματα των μειονοτήτων, που κατά την άποψη της Άγκυρας ζουν στην Ελλάδα.
Όσον δε αφορά στο δημοσίευμα του INAF, αυτό απηχεί τις θέσεις των «εσωστρεφών» ή «ορθόδοξων» Κεμαλιστών και υιοθετείται από το σκληρό πυρήνα της εξουσίας στην Τουρκία. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τουρκική πολιτική καθορίζεται κατά βάση από τις θέσεις που περιέχονται στο δημοσίευμα αυτό.

Πηγή.-http://infognomonpolitics.blogspot.com/ ... _2555.html
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Ένταση στο Καστελόριζο λόγω τουρκικών ερευνών

3
Το Νορβηγικό ερευνητικό σκάφος "MALENE OSTERVOLD" και πάλι στο Αιγαίο

Το Νορβηγικό ερευνητικό σκάφος "MALENE OSTERVOLD" βρίσκεται και πάλι στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος, με πορεία πρός την Κωνσταντινούπολη.-



h**p://syros-observer.aegean.gr/ais/default.aspx?zoom=9&oldmmsi=257288000&olddate=11/22/2008%209:12:50%20AM#
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνοτουρκικά”