Ελληνιστικό άγαλμα στην Αίγυπτο

1
Παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Ανώτατου Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Αιγύπτου Δρ Ζάκι Χαουάς και με κάθε επισημότητα από τις αιγυπτιακές αρχές, θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια η παρουσίαση του πρώτου ελληνιστικού αγάλματος που ανακαλύφθηκε στις 4 Μαΐου κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που διεξάγει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αλεξανδρινού Πολιτισμού υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου κας Καλλιόπης Λιμναίου - Παπακώστα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους κήπους του Εθνικού Μουσείου Αλεξάνδρειας.
Το άγαλμα βρέθηκε σε βάθος 8 μέτρων από την επιφάνεια, μέσα σε επίχωση ελληνιστικών/πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων.
Έχει ύψος 80 εκατοστά και όσον αφορά την κατάσταση διατήρησής του, σύμφωνα με τη διευθύντρια της ανασκαφής, το κεφάλι και ο κορμός σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ από τα κάτω άκρα λείπει το τμήμα κάτω από τα γόνατα.
Το δεξί χέρι σώζεται έως πάνω από τον αγκώνα, σε μήκος 0,16 μ., ενώ το αριστερό λείπει τελείως από τον ώμο.


Στα άνω άκρα υπάρχουν οπές για την προσάρτηση μεταλλικών συνδέσμων.
Διασώζεται ο σύνδεσμος στον αριστερό ώμο.
Οπως είχε αναφέρει σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την ημέρα της σημαντικής αυτής ανακάλυψης, η Ελληνίδα αρχαιολόγος, «το άγαλμα αναπαριστά νέον άνδρα γυμνό, σε όρθια στάση, με το δεξί πόδι λυγισμένο.
Στα βοστρυχωτά μαλλιά φέρει ταινία και στις παρειές έχει παραγναθίδες (φαβορίτες).

Το πρόσωπο κλίνει προς τα αριστερά και τα μάτια στρέφονται προς τα πάνω, χαρακτηριστικά πολύ γνωστά από τα "ηρωικά" πορτρέτα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον Λύσιππο.
Το σώμα στρέφεται ελαφρά προς τα δεξιά και πιθανώς στηριζόταν σε βάση, ίχνη της οποίας είναι εμφανή στο δεξιό γλουτό.
Η ήρεμη όψη του αγάλματος θυμίζει έντονα την απαλή πραξιτελική τεχνοτροπία της υψηλής αλεξανδρινής τέχνης».

Η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπακώστα διεξάγει αρχαιολογικές έρευνες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου εδώ και 14 χρόνια, από τα οποία τα τελευταία τρία χρόνια στη συγκεκριμένη θέση, όπου έγινε η πρόσφατη ανακάλυψη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχαιολογία - Προιστορία και σχετικές ανακαλύψεις”

cron