Ελευθερία μουσικής

1
Η μουσική είναι σαν τον άνθρωπο. Έχει νοημοσύνη, έχει εξέλιξη, έχει ψυχή, έχει άποψη… έχει τα πάντα. Στην ουσία μπορώ να πω ότι η μουσική είναι μια δεύτερη προσωπικότητα του ανθρώπου. Είναι η ελευθερία του να εκφράζομαι προς μια μεγάλη μάζα, να παλεύω για μια αλλαγή προς το καλύτερο – ή έτσι ήταν κάποτε…;

Πολλοί λέτε ότι η μουσική είναι απλά ένας τρόπος διασκέδασης και τίποτε άλλο (clubs, μπουζούκια, συναυλίες κλπ…) Ναι, είναι ένας τρόπος διασκέδασης, αλλά θα σας ρωτήσω κάτι. Η μουσική δεν σας ωθεί στο να διασκεδάσετε; Η μουσική δεν είναι το μόνο πράγμα στο κόσμο που από δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο μπορεί να σας στείλει στα ουράνια και αμέσως μετά να σας ταράξει με τις μελωδίες για άλλη μια φορά τις αισθήσεις σας και να πέσετε απότομα ψυχολογικά;

Η μουσική λοιπόν έχει μια τεραστία δύναμη που οι περισσότεροι δεν έχουν κατανοήσει ακόμα και ίσως ούτε καν έχουν σκεφτεί. Έχει την δύναμη να αλλάζει τους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι η μουσική είναι η μόνη διέξοδος στα πάντα.. δημιουργούμε τη δική μας κατάσταση μέσω αυτής.

Υπάρχει μια ολόκληρη θρησκεία μέσα μας από εικόνες και συναισθήματα που σπάνια βρίσκουν διέξοδο στην καθημερινή ζωή. Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά.Όταν την αντικρίσουμε αναγνωρίζουμε το ίδιο πράγμα μέσα μας. Είναι μια αναγνώριση δυνάμεων που σπάνια βλέπουν το φως της μέρας και Πάνο σε αυτό έρχεται η μουσική για να εσωτερικεύσουμε αυτό το συναίσθημα και αυτή την δύναμη που μένει πάντα στην αφάνεια.

Η μουσική γενικά ασχολείται(ασχολιόταν ) για καθετί σχετικό με επανάσταση, αναστάτωση, χάος, ιδιαίτερα σχετικά με ενέργειες δίχως και πολύ νόημα. Αυτός λοιπόν είναι ο δρόμος για την μουσική ελευθερία…;

Ερχομαι τώρα σε μια συνέντευξη του Jim Morisson (ο τραγουδιστής των Doors) που μου έκανε τρομερή εντύπωση και συμφωνώ απόλυτα. Σας παραθέτω λοιπόν την απάντηση του jim στην ερώτηση περί επιφανειακών ανθρώπων:

«Όσο πιο πολιτισμένοι γινόμαστε επιφανειακά, τόσο περισσότερο οι άλλες δυνάμεις μας ικανοποιούν, απευθυνόμαστε στις ίδιες ανάγκες στις οποίες απευθυνόταν η κλασική τραγωδία και τα πρώτα μπλουζ του νότου… φανταστείτε το σαν μια συγκέντρωση πνευματιστών μέσα σε ένα περιβάλλον που έχει γίνει εχθρικό προς την ζωή, κρύο, περιοριστικό. οι άνθρωποι νιώθουν πως πεθαίνουν σε ένα φριχτό τοπίο. Οι άνθρωποι μαζεύονται σε μια πνευματική συγκέντρωση, για να επικαλεστούν, να εξευμενίσουν και να διώξουν μακριά τους νεκρούς.»

Στην ουσία, μέσα από μουσικές, χορούς και στίχους προσπαθούμε να γιατρέψουμε μια αρρώστια και να φέρουμε την αρμονία ξανά στον κόσμο. Ο κόσμος πεθαίνει πλέον από φαντασία, πράξη και μουσική.Ο κόσμος μας έχει ανάγκη από μια μαζική κραυγή και ο μόνος τρόπος είναι η μουσική, που πλέον ξεθωριάζει (μουσική βιομηχανία)…;

Η προσπάθεια της βιομηχανοποίησης να επιβάλει μια συγκεκριμένη μουσική, είναι η τελική απαξίωση της μουσικής, είναι κάτι απάνθρωπο που μου προκαλεί αηδία και στενοχώρια.

Εσύ που το διαβάζεις αυτό τώρα…

ΠΑΛΕΨΕ
Δεν είμαστε όσα πιστεύουμε, αλλά όσα πράττουμε.

Re: Ελευθερία μουσικής

2
Θα στο παω καπως αλλιως,μπορει να ακουστεί καπως κουλό,αλλα έχει λογική.

Η μουσική αποτελείται απο νοτες...η καθε νότα έχει ενα συγκεκριμένο ήχο,άρα εκπέμπεται σε ενα μηκος κύματος,επομένως σε κάποια συχνότητα,ουσιαστικα πρόκειται για δονησεις των μορίων του αερα,τις οποίες αντιλαμβάβεται το αυτί και τις μεταβιβάζει στον εγκέφαλο.

Ο εγκέφαλος λαμβανει αυτες τις πληροφορίες και τις μεταφέρει στις ανάλογες περιοχές,ετσι προκαλουνται και τα αναλογα συναισθηματα,τωρα αν καποιος θελει να ελέγξει τα συναισθήματα του άλλου,δημιουργεί και την αντιστοιχη μουσική.

Εξου και τα ηχητικά ναρκωτικά,τα i-doser.

Ωστόσο η μουσική βρίσκεται παντού γυρω μας,είναι κάτι το φυσικό,το οποίο το δεχόμαστε σαν συχνότητα απο την φύση,ακόμα και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε.
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Ελευθερία μουσικής

4
Η μουσική είναι σαν το... σεξ!

* Συντάκτης: Μαρία Γεωργιάδου, Δημοσίευση: 12/01/2011

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει νιώσει έστω και μια φορά ευφορία ή ακόμη και μια γλυκιά ανατριχίλα στο άκουσμα ενός μουσικού κομματιού που του αρέσει. Είτε είστε λάτρης του Μπετόβεν είτε του ρεμπέτικου, η μουσική αποτελεί μια μεγάλη απόλαυση για τον εγκέφαλο, αντίστοιχη με εκείνη που προσφέρουν το φαγητό, το σεξ, τα ναρκωτικά ή το χρήμα: και αυτό διότι προκαλεί την παραγωγή ενός χημικού του εγκεφάλου, της ντοπαμίνης, η οποία συνδέεται με την ευχαρίστηση.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ειδικοί του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Νature Νeuroscience», έπειτα από «σάρωση» του εγκεφάλου οκτώ εθελοντών με χρήση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ scan) ενόσω εκείνοι άκουγαν μουσική.

Όπως προέκυψε από τις τομογραφίες ΡΕΤ, ο εγκέφαλος των εθελοντών παρήγαγε περισσότερη ντοπαμίνη σε μια περιοχή που ονομάζεται ραβδωτό σώμα όταν εκείνοι άκουγαν αγαπημένα μουσικά κομμάτια σε σύγκριση με τις περιπτώσεις που άκουγαν κάποιο κομμάτι που δεν τους ενθουσίαζε ιδιαίτερα.

Παράλληλα οι ειδικοί υπέβαλαν τους εθελοντές σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fΜRΙ- εξέταση που παρακολουθεί τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο) προκειμένου να ανακαλύψουν πού και πότε ακριβώς γινόταν έκλυση ντοπαμίνης. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι η παραγωγή ντοπαμίνης αυξανόταν σημαντικά σε μια συγκεκριμένη περιοχή του ραβδωτού σώματος (κερκοφόρος πυρήνας) 15 δευτερόλεπτα πριν από την κορύφωση ενός μουσικού έργου, ενώ μια διαφορετική περιοχή του ραβδωτού σώματος (επικλινής πυρήνας) παρήγαγε ντοπαμίνη όταν η κορύφωση του μουσικού θέματος είχε πλέον φθάσει.

Όπως εξήγησε ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης, ο δρ Ρόμπερτ Ζατόρε, όταν υπάρχει προσμονή για το άκουσμα της κορύφωσης ενός μουσικού κομματιού ενεργοποιούνται οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις προβλέψεις και στην απόκριση στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, ενώ όταν αυτή η κορύφωση έρχεται, τότε ενεργοποιείται το μεταιχμιακό σύστημα το οποίο εμπλέκεται στα συναισθήματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο εύρημα σχετικά με την παραγωγή ντοπαμίνης στο άκουσμα μουσικής εξηγεί το γιατί η μουσική είναι τόσο δημοφιλής σε όλον τον κόσμο και σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Από ΤΟ ΒΗΜΑonline
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Ελευθερία μουσικής

5
Ολο το σωμα λειτουργεί με τον δικό του ρυθμό ,οπως και όλη η φύση ,ετσι δεχόμαστε και εκπέμπουμε συχνότητες,η αναπνοη απο μόνη της ειναι ενα ειδος ρυθμού που ανεβοκατεβαινει αναλογα με τις καταστασεις,αναλόγως και η καρδια,το μυαλο δεν θα το ελεγα ατεχνο οργανο,καθως ειναι ο μεταφραστης των συχνοτητων που δεχόμαστε.Γιατι νομίζετε πως λέμε την φράση..εκπέμπουμε στο ιδιο μηκος κύματος?
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Ελευθερία μουσικής

6
Τι είναι Μουσικοθεραπεία

Η Μουσικοθεραπεία είναι μια μορφή δημιουργικής ψυχοθεραπείας μέσω τέχνης κατά την οποία η προσοχή του θεραπευτή εστιάζεται στην δημιουργία και αξιολόγηση της εξελισσόμενης θεραπευτικής σχέσης με την βοήθεια της μουσικής και των ήχων. Η σχέση αυτή δημιουργείται κυρίως μέσω του μουσικού αυτοσχεδιασμού ή της μουσικής ακρόασης, χωρίς βέβαια να αποκλείει την δυνατότητα λεκτικής επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο θεραπευτής και οι συμμετέχοντες είτε ακούγοντας μουσική, είτε χρησιμοποιώντας απλά μουσικά όργανα που δεν απαιτούν μουσική γνώση, δημιουργούν ένα μοναδικό μουσικό δρώμενο. Κατά τη μουσικοθεραπευτική διαδικασία, τα άτομα μπορούν να εκφράσουν και να επεξεργαστούν συναισθήματα μέσω της μουσικής, να διευρύνουν τις εμπειρίες και την αυτογνωσία τους, να βελτιώσουν την κοινωνικότητά τους και να αξιοποιήσουν την δημιουργικότητά τους.

O μουσικοθεραπευτής είναι ειδικά εκπαιδευμένος, με άριστες γνώσεις μουσικής και ψυχολογίας ώστε να οδηγεί και να στηρίζει τη θεραπευτική διαδικασία με ευαισθησία, δημιουργικότητα και ευελιξία. Έτσι, το μουσικό δρώμενο γίνεται αντικείμενο συζήτησης, επεξεργασίας και εμβάθυνσης, εστιάζοντας στην επαναφορά, διατήρηση και προαγωγή της ψυχικής, σωματικής και πνευματικής υγείας.


Σε ποιους απευθύνεται

Η Μουσικοθεραπεία απευθύνεται σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά, εφαρμόζεται σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, και σε οποιαδήποτε ψυχοσωματική κατάσταση, όπως και άλλες μορφές ψυχοθεραπείας. Ενδεικτικά, οι μουσικοθεραπευτές αναλαμβάνουν περιπτώσεις όπως:

* Ανάπτυξη προσωπικότητας
* Συναισθηματικές/αγχώδεις διαταραχές
* Κατάθλιψη
* Ψυχοσωματικές διαταραχές
* Ψυχιατρικές παθήσεις
* Αναπτυξιακές Διαταραχές (νοητική στέρηση, αυτισμός κλπ)
* Μαθησιακές δυσκολίες
* Ογκολογία
* Νευρολογικές παθήσεις
* Αποκατάσταση-Κοινωνική επανένταξη (ιατρική-ψυχιατρική)
* Γυναικολογία (εγκυμοσύνη, κλπ)
* Απεξάρτηση
* Γεροντολογία
* Παιδιατρική


Πηγή:http://www.musictherapy.gr/page1.htm
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Ελευθερία μουσικής

8
Και για να το επεκτείνω λιγο ακόμα υπάρχουν μαρτυρίες οπου με την δύναμη της μουσικής ,δηλαδή του ηχου,αρα των συχνοτητων,μπορούσαν είτε να δημιουργούν ,είτε να καταστρέφουν,παραδειγμα ο Απόλλωνας με την λύρα ή τα τείχη της Ιεριχου.

Το θεμα είναι οτι διαφορετικα είδη μουσικής μας επηρεαζουν με διαφορετικό τρόπο και ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενος μας,υπάρχουν τραγούδια που "αρεσουν" σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως,ενω αλλα οχι και τόσο.

Τι είναι αυτο που κάνει συγκεκριμενα τραγουδια να έχουν τοσο μεγαλη απήχηση στο κοινό και καποια άλλα οχι?
το ειναι αυτο που μας κανει να ακουμε ενα συγκεκριμενο ειδος,ενω καποιο οχι?
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Βιομηχανία υποταγής συνειδήσεων”