Φιλούμενος - Ενάντια στην Νέα Τάξη Πραγμάτων
http://www.filoumenos.com/forum/

Τοξική η λίμνη Ζηρού
http://www.filoumenos.com/forum/viewtopic.php?f=94&t=6515
Σελίδα 1 από 1

Συγγραφέας:  emman [ 24 Μαρ 2010, 13:22 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Τοξική η λίμνη Ζηρού

Τοξική η λίμνη ΖηρούΕπιβεβλημένη καθίσταται η άμεση απαγόρευση της αλιείας στην λίμνη Ζηρού λόγω της υψηλής τοξικότητας που οφείλεται στην ύπαρξη ενός κυανοβακτηρίου
Από μετρήσεις και αναλύσεις που έκαναν...οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και Ιωάννης Λεονάρδος εντοπίστηκαν στην σάρκα των ψαριών τοξίνες μέχρι και έξι φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Η εκπόνηση της μελέτης διήρκησε ένα ρόνο ώστε να μετρηθούν όλες οι παράμετροι της λίμνης, φυσικοχημικές και άλλες, σε όλες τις εποχές και υπό όλες τις συνθήκες.
Η λίμνη του Ζηρού μία από τις βαθιές της χώρας έχει την εικόνα της καθαρής και αν δεν είχε εντοπιστεί το συγκεκριμένο κυανοβακτηρίδιο θα μπορούσε η εικόνα αυτή να ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα.

Ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός αναπτύσσεται σε μεγάλο βάθος και όταν αναδύεται στην επιφάνεια βάφει κόκκινα τα νερά της λίμνης.

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε κατά την διάρκεια μελέτης που έκανε ο πρώην Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Γιάννης Σαίνης με την επιστημονική του ομάδα.
Το ερώτημα πως μεταφέρθηκε στην λίμνη Ζηρού ένας μικροοργανισμός που συναντάται σε οικοσυστήματα της βόρειας Ευρώπης μόνο υποθετικά απαντάται από τους επιστήμονες.
Το πιθανότερο είναι ότι μεταφέρθηκε από τα αποδημητικά πουλιά ενώ μία άλλη εκδοχή είναι ότι μπορεί να έχει μεταφερθεί με δίχτυα που ήδη είχαν μολυνθεί σε άλλη λίμνη της χώρας.

Η μελέτη για την κατάσταση της λίμνης Ζηρού παρουσιάστηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Τόσο ο Δήμαρχος Φιλιππιάδας Δημήτρης Γιολδάσης όσο και ο Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου δήλωσαν ότι θα ληφθούν άμεσα τα μέτρα που επιβάλλονται ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία και το οικοσύστημα.epiruspost

Σελίδα 1 από 1 Όλοι οι χρόνοι είναι UTC [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/