Δέκα προτάσεις για το περιβάλλον

1
Του Νίκου Γερακάρη



Οι προτάσεις αυτές, όπως τις ανέπτυξε, , ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) Δημήτρης Παξινός, παρουσία εκπροσώπων των Δικαστικών Ενώσεων, του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ.ά., είναι οι εξής:

1. Να θεσπισθεί προληπτικός έλεγχος νομιμότητας, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, των νομοσχεδίων και των κανονιστικών αποφάσεων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στο φυσικό περιβάλλον. Να ορισθεί ότι διατάξεις σχεδίων νόμων που αφορούν στο περιβάλλον δεν εισάγονται για ψήφιση στη Βουλή, αν δεν έχει προηγηθεί έλεγχος συνταγματικότητας από το ΣτΕ. Αν οι διατάξεις ψηφιστούν χωρίς να υπάρξει γνωμοδότηση, οι υπουργοί που πρότειναν τη ρύθμιση υπέχουν ποινικές και αστικές ευθύνες. Αντίστοιχα ποινικές και αστικές ευθύνες θα έχουν όσοι προέβησαν στην έκδοση και δημοσίευση κανονιστικής απόφασης, χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος νομιμότητας από το ΣτΕ.

2. Να ιδρυθεί Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πλούτου (δασών, δασικών εκτάσεων, αιγιαλού, παραλίας, ευαίσθητων οικοσυστημάτων) με αποστολή τη διατήρησή τους ως αγαθών κοινής χρήσης και την αποτροπή της καταστροφής τους από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και από την εγκατάλειψη.

3. Να θεσπισθεί δικαίωμα του κάθε πολίτη, ως φορέα του δικαιώματος στο περιβάλλον, να παρίσταται ως πολιτικός ενάγων σε δίκες για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος.

4. Η εκτός σχεδίου δόμηση να καταστεί εξαιρετικό μέτρο, και να πάψει η δόμηση κάθε είδους να αποτελεί κανόνα στις εκτός σχεδίου περιοχές, οι οποίες αποτελούν πολύτιμο απόθεμα για την επιβίωση των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Να καταργηθούν άμεσα οι παρεκκλίσεις αρτιότητας κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων.

5. Να κυρωθούν αμέσως οι δασικοί χάρτες για όλη τη χώρα.

6. Να ιδρυθεί Ενιαία Υπηρεσία Κατεδάφισης Αυθαιρέτων όλων των κατηγοριών.

7. Να κατεδαφίζονται άμεσα τα αυθαίρετα που ανεγείρονται σε δάση, δασικές εκτάσεις, αιγιαλούς, ορεινά τοπία και ευαίσθητα οικοσυστήματα.

8. Να υπάρξει άμεση αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για πράξεις καταστροφής, ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και για εμπρησμό δασών. Δηλαδή, επιβολή ποινής φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και πρόβλεψη επιβαρυντικών παραμέτρων σε περιπτώσεις υποτροπής και παράβασης καθήκοντος εκ μέρους υπευθύνων για την προστασία του περιβάλλοντος.

9. Να εισαχθεί ως παρεπόμενη ποινή η δήμευση των οργάνων και των μέσων των εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων των ρυπογόνων επιχειρήσεων.

10. Να δημιουργηθεί αυτοτελές υπουργείο Περιβάλλοντος με ουσιαστικές αρμοδιότητες (τους αιγιαλούς διαχειρίζεται σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και τα δάση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…).


πηγη makthes.gr
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εθελοντισμός-Προτάσεις-Δράσεις”

cron