Δεν τους καλύπτει η «ασπίδα»

1
Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ


Δεν τους καλύπτει η «ασπίδα»


ΜΟΣΧΑ
Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ


Το Κρεμλίνο απέρριψε ως ανεπαρκείς τις τροποποιημένες αμερικανικές προτάσεις για τη συνεργασία με τη Ρωσία σχετικά με την αντιπυραυλική ασπίδα σε Τσεχία και Πολωνία και ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συζητήσει το θέμα παρά μόνο με τη νέα αμερικανική διοίκηση.

«Δεν υπάρχει τίποτε το καινούργιο», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του προέδρου Μεντβιέντεφ, προτιμώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του και εκτιμώντας ότι «η ιδεολογία είναι αυτή: η σημερινή αμερικανική διοίκηση θέλει με κάθε τρόπο να πετύχει το μη αναστρέψιμο της απόφασής της και να αποκλείσει κάθε συζήτηση για τον απαραίτητο χαρακτήρα συναινετικών αποφάσεων».

Οι «κατευναστικές» προς τη Ρωσία αμερικανικές προτάσεις υποβλήθηκαν στην τελική τους μορφή από την Κοντολίζα Ράις στον Σεργκέι Λαβρόφ και η μελέτη τους δεν κράτησε περισσότερες από πέντε ημέρες, με το πέρας των οποίων η ρωσική διπλωματία δείχνει να μην επιθυμεί να τηρήσει ούτε τα προσχήματα.

«Ενα χρόνο ολόκληρο μας τάιζαν με υποσχέσεις και τώρα έδωσαν αυτές τις προτάσεις με κάποιους μικρούς κρίκους λογικής», παρατήρησε ο Ρώσος εκπρόσωπος, ο οποίος επέμεινε ότι οι «αμερικανικές ιδέες» εμφανίστηκαν αυτήν ακριβώς τη στιγμή, γιατί «δεν υπολογίζουν την τυχόν άποψη του νεοεκλεγέντος προέδρου και θέλουν απλώς να τον θέσουν προ τετελεσμένων, προ αδιεξόδου, όπως και την Ευρώπη ολόκληρη, ώστε να φέρει ευθύνη για ό,τι χωρίς αυτόν έχουν σκεφτεί». Η Μόσχα παραμένει υπέρ της εξεύρεσης ενός συμβιβασμού, αλλά θεωρεί «μειωτική» αυτή τη συμπεριφορά, «να θέλεις να "περάσεις" την απόφασή σου και να την επιβάλεις», γι' αυτό και δεν θα συνεργαστεί, παρά μόνο στη βάση των «ιδεών Πούτιν», ώστε να συζητηθεί εάν και ποιες πραγματικές απειλές υπάρχουν για την Ευρώπη και από κοινού να αποφασιστεί ποια θα πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή αντίδραση.

Η σύνοδος του G20

Παρά το «φιλικό άνοιγμα» του Κρεμλίνου προς τον Μπαράκ Ομπάμα, μετά την «ψυχρολουσία» της απόφασης εγκατάστασης πυραύλων μικρού βεληνεκούς τύπου «Ισκαντέρ» στο Καλίνινγκραντ, οι δύο ηγέτες δεν προβλέπεται να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον, όταν θα βρεθεί εκεί στο τέλος της εβδομάδας ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ για τη «σύνοδο των 20». Θέλοντας να προωθήσει τις προτάσεις έσπευσε στη Μόσχα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς, όμως το καλύτερο που εισέπραξε από τον Σεργκέι Λαβρόφ ήταν η επανάληψη της δέσμευσης ότι οι ρωσικοί πύραυλοι θα εγκατασταθούν στη Βαλτική μόνο σε αντίποινα για την αντιπυραυλική ασπίδα, η εμφάνιση της οποίας αν αναβληθεί ή ακυρωθεί θα παρασύρει και τα ρωσικά σχέδια επανεξοπλισμού.

Ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ είναι, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, έτοιμος να ακούσει ανησυχίες και σκέψεις και να διατυπώσει τις δικές του σχετικά με την υπόθεση Καλίνινγκραντ στην ευρω-ρωσική Διάσκεψη της Παρασκευής στη Νίκαια, αλλά «δεν θα βιαστεί να θίξει το ζήτημα, αν και θα θέσει την Ε.Ε. προ των ευθυνών της».








ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Έλληνες Αμύνεσθαι Περί Πάτρης,Ελευθερία ή Θάνατος!Μετά από μια εθνοεπανάσταση χρειάζεται και μια εθνοκάθαρση...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο”