Αλλαξε η τακτικη μας στις αναχαιτισεις.

1
Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010
Αλλαξε η τακτική μας στίς αναχαιτίσεις. Πλέον "απαγορεύτηκαν" οι εμπλοκές. Πρέπει να είμαστε ευγενείς με τούς τούρκους πιλότους....

Αναχαιτίσεις των Τούρκων εισβολέων «με τα μάτια» - Πήραν εντολή μόνον να αναγνωρίζουν

Ανενόχλητα μέχρι τα 6 ν.μ. κινούνται πλέον τα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο, πλέον. Η πολιτική εντολή που έχει λάβει το ΓΕΑ είναι να μην αναχαιτίζονται τα τουρκικά μαχητικά, παρά μόνο να αναγνωρίζονται από… απόσταση με το αιτιολογικό ότι: «οι αναχαιτίσεις φέρνουν εμπλοκές και οι εμπλοκές μπορούν να προκαλέσουν από ατυχήματα – όπως στην περίπτωση Ηλιάκη – μέχρι θερμό επεισόδιο».
Τα παραπάνω είχε αποκαλύψει το defencenet.gr από τις 14-12-2009, όταν γράφαμε σχετικά: «Πάντως, οι πληροφορίες από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ πως τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν κρίνονται ως παντελώς ανακριβείς. Αυτό γιατί τα τουρκικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν λίγα λεπτά μετά τις 10:00 το πρωί να εισέρχονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου αλλά τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής πήραν εντολή να προχωρήσουν απλά σε... "διακριτική" αναγνώριση. Αυτό είναι αυταπόδεικτο καθώς εάν είχε συμβεί αναχαίτιση τα τουρκικά μαχητικά δε θα παραβίαζαν τη δεσμευμένη περιοχή στο πεδίο βολής Άνδρου. Αντίθετα επί τουλάχιστον 25 λεπτά επιχειρούσαν εντός FIR Αθηνών και εντός Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ).

Το παραπάνω αποδεικνύεται και από ένα άλλο γεγονός: Οι "αναχαιτίσεις" που γίνονται-τουλάχιστον στο επίπεδο που γίνονται-ουδόλως φαίνεται να συγκινούν την τουρκική Αεροπορία αφού πρόκειται για απλές αναγνωρίσεις και ενημερώσεις των τούρκων χειριστών να αποχωρήσουν από τον ΕΕΧ.
Ολα τα παραπάνω συμβάντα, εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με τις εντολές για αποφυγή εμπλοκών με τα τουρκικά μαχητικά που παίρνει η Πολεμική Αεροπορία, με αποτέλεσμα τα τουρκικά μαχητικά να φτάνουν ανενόχλητα μέχρι τις ακτές της... Εύβοιας!»

Σε ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ΕΘΝΟΣ επιβεβαιώνονται όλα τα παραπάνω και δικαιολογείται η «αποχή» από τις αναχαιτίσεις με το αιτιολογικό ότι «επειδή έχουμε υπερόπλα (σ.σ. ακριβής διατύπωση!), δεν απαιτείται πλέον ο όρος «merge» (κλειστή αερομαχία) να περιορίζεται στις αποστάσεις των προηγούμενων δεκαετιών, καθόσον αναγνωρίσεις - αναχαιτίσεις γίνονται με πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων προβλέψεων, των προβλεπόμενων ενεργειών»

Η κατάληξη του άρθρου εμπεριέχει την «άκρως ενδιαφέρουσα επισήμανση» του «κορυφαίου στελέχους»: «Αλλωστε, η «εμπλοκή» χρειάζεται δύο και κυρίως εξαρτάται από τη διάθεση να αντιδράσει ο αναχαιτιζόμενος. Και οι «απέναντι» φαίνεται ότι δεν το επιδιώκουν γνωρίζοντας προφανώς τις αδυναμίες τους».Βέβαια η μη διάθεση για αντίδραση εκ μέρους των «απέναντι» διαπιστώνεται εύκολα από τις συνεχείς παραβιάσεις του ΕΕΧ, τους εικονικούς βομβαρδισμούς στο Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι και τα άλλα νησιά, και την παρενόχληση του στόλου σε ασκήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε 161 παραβιάσεις εφέτος μόνον μια εξελίχτηκε σε εμπλοκή

Σήμερα, δύο σχηματισμοί από 14 αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν σήμερα πέντε παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, χωρία καμία εμπλοκή . Από τα 14 αεροσκάφη τα έξι ήταν οπλισμένα, ενώ όλα τα ίχνη αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.comhttp://www.defencenet.gr/defence/index.php?opt ... Itemid=139


Δείτε γιά το ίδιο θέμα τό "χιουμοριστικό" άρθρο τού φιλοκυβερνητικού Εθνους...
Τό άρθρο υπογράφει ο Δήμος Βερύκιος.Νέα όπλα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο
Η Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει τον Τούρκο «εισβολέα» χρησιμοποιώντας συστήματα υψηλής τεχνολογίας περιορίζοντας τις αναχαιτίσεις - εμπλοκές «E» 22/2

«Δεν κάνουμε τις «πάπιες» στο Αιγαίο, αλλά ούτε και «σκυλοκαβγάδες». Οντως αντιδράμε με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Οι καιροί έχουν αλλάξει».


Την παραπάνω αποκάλυψη κάνει στο «Εθνος» κορυφαίο επιτελικό στέλεχος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με αφορμή σχόλιό μας σε προχθεσινό ρεπορτάζ ότι παρότι ο αριθμός των τουρκικών παραβιάσεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν μειωθεί αισθητά οι αναχαιτίσεις - εμπλοκές. Παράλληλα, την ίδια ημέρα υπήρξε δήλωση της γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα για το επεισόδιο στο Πεδίο Βολής Ανδρου, για το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε την «πάπια» και δεν αντέδρασε πιο δυναμικά.

Η αλλαγή στον τρόπο αντίδρασης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τις καθημερινές παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο προκύπτει από τα όσα άκρως ενδιαφέροντα μας επισήμανε το κορυφαίο επιτελικό στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας: «Ο όρος «εμπλοκή»», τονίζει, «στα σημερινά αεροπορικά δεδομένα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ελιγμούς dog fight (σκυλοκαβγάς), υψηλά Gs, ακραίες διασταυρώσεις ή επικίνδυνα κοντινές αποστάσεις μεταξύ των αεροσκαφών, ελιγμοί που αυξάνουν κατακόρυφα την πιθανότητα σύγκρουσης και κατ’ επέκταση δημιουργίας ανεξέλεγκτων καταστάσεων - εντάσεων, όπως στην περίπτωση του Κ. Ηλιάκη στο Καρπάθιο πέλαγος».
Σύγχρονη
«Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία», εξηγεί, «μια σύγχρονη και ισχυρή αεροπορία, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των εθνικών δικαίων χρησιμοποιώντας «state of the art», όπλα κορυφαίας τεχνολογίας (air to air, iris t, mica ir, amraam) και μέσα EW, που μπορούν να εμπλέξουν -όταν απαιτείται- τον αντίπαλο «εισβολέα» από πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις σε σχέση με τα όπλα του παρελθόντος».
Το ίδιο κορυφαίο επιτελικό στέλεχος υποστηρίζει ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, διαθέτοντας τα συγκεκριμένα υπερόπλα, «δεν απαιτείται πλέον ο όρος «merge» (κλειστή αερομαχία) να περιορίζεται στις αποστάσεις των προηγούμενων δεκαετιών, καθόσον αναγνωρίσεις - αναχαιτίσεις γίνονται με πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων προβλέψεων, των προβλεπόμενων ενεργειών, εξαρτώμενων από τις αυξημένες επιδόσεις των οπλικών συστημάτων.
Για παράδειγμα, στο παρελθόν εμπλοκή θεωρούνταν μια κατάσταση κλειστής αερομαχίας της τάξης των 2-3 μιλίων, ενώ σήμερα αυτές είναι 1-20 μίλια». Επίσης, υποστηρίζεται ότι ο υψηλός επαγγελματισμός της Πολεμικής Αεροπορίας δεν εξαντλείται στις εμπλοκές και η διαχείριση των οπλικών συστημάτων - αεροσκαφών, του αριθμού των εξόδων και, βέβαια, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος αυξάνουν τις αποστάσεις, διαφοροποιούν τα δεδομένα αποστάσεων αναγνώρισης ή εμπλοκής με την ύπαρξη ποιοτικών δεδομένων σαφώς διαφορετικών από αυτά προηγούμενων δεκαετιών.
Δυναμική αντίδραση
Πάντως, σε όλους τους τόνους επισημαίνεται ότι «η Πολεμική Αεροπορία αντιδρά δυναμικά, με σύγχρονο τρόπο και με υψηλό επαγγελματισμό, εφαρμόζοντας αεροπορική τακτική του σήμερα, με μεγάλες αποστάσεις, διαχωρισμούς και τακτικές αναγνώρισης που της επιτρέπουν να ασκεί και να διαμορφώνει με τον καλύτερο τρόπο τοπικά και χρονικά την επιθυμητή αεροπορική κατάσταση, προκειμένου να εξακολουθεί να καθίσταται σαφές προς κάθε κατεύθυνση ποιος κάνει «κουμάντο» στον εναέριο χώρο του Αιγαίου».
Ο συνομιλητής μας καταλήγει με μία άκρως ενδιαφέρουσα επισήμανση: «Αλλωστε, η «εμπλοκή» χρειάζεται δύο και κυρίως εξαρτάται από τη διάθεση να αντιδράσει ο αναχαιτιζόμενος. Και οι «απέναντι» φαίνεται ότι δεν το επιδιώκουν γνωρίζοντας προφανώς τις αδυναμίες τους».Στρατός Ξηράς
Προς «ψαλίδι» στις μονάδες
Στο 1,8 δισ. ευρώ η ανυπέρβλητη οροφή των ετήσιων εξοπλιστικών δαπανών, σύμφωνα με τον Β. Βενιζέλο. Ωστόσο, το 2010 η αξία των παραληφθέντων υλικών θα αγγίξει τα 2,4 δισ. ευρώ. Για το 2010 συνολικά οι αμυντικές δαπάνες ξεπερνούν τα 6 δισ., δηλαδή το 2,8% του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου 4 δισ. είναι για λειτουργικές δαπάνες, διότι η Ελλάδα συντηρεί ασύγκριτα μεγαλύτερες Ενοπλες Δυνάμεις σε σχέση με τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο υπουργός Αμυνας, με τις παραπάνω επισημάνσεις, προαναγγέλλει εμμέσως πλην σαφώς δραστική μείωση των μονάδων του Στρατού Ξηράς.
Δήμος Βερύκιος

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... d=10396979
<<ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΔΕΝ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΟΥΔΕΝ ΑΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΝΥΞ ΛΑΜΠΕΙ ΩΣ Η ΗΜΕΡΑ ΕΙΣ ΣΕ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΤΟ ΦΩΣ>>

Re: Αλλαξε η τακτικη μας στις αναχαιτισεις.

2
Καλα πλάκα μας κάνουν?
Και το βγάζουν και φόρα παρτιδα?
Για να το ακουνε και οι Τουρκοι και να πέρνουνε και θαρρος?
Πρέπει να τους αφησουν να φτάσουν ως το Μαξιμου για να καταλάβουν καποιοι....
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Αλλαξε η τακτικη μας στις αναχαιτισεις.

3
dominique έγραψε: Πρέπει να τους αφησουν να φτάσουν ως το Μαξιμου για να καταλάβουν καποιοι....
Προτείνω να το βομβαρδίσουν κιόλας ! :541
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 

Re: Αλλαξε η τακτικη μας στις αναχαιτισεις.

4
Μην κανε ετσι βρε το κανουν αυτο για να μην πεσουν θυματα οι Ελληνες πιλοτοι στην τουρκικη προπαγανδα για πραξικοπημα εναντιον του Ερντογαν.(Βλεπε Βαριοπουλα).
ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.\nΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ.

Re: Αλλαξε η τακτικη μας στις αναχαιτισεις.

5
Μετά το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου, που έβαλε στο συρτάρι η κυβέρνηση Σημίτη, την ίδια οδό πήραν και οι αναχαιτίσεις των τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Τέρμα οι εμπλοκές. Αυτό είναι το... νέο δόγμα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, το οποίο όχι απλώς ασπάζεται η ηγεσία της Πολεμικής μας Αεροπορίας, αλλά και υπερθεματίζει!

Θα παρακολουθούν, λέει, από το... γραφείο του ραντάρ τους τούρκους εισβολείς, που θα κόβουν ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ βόλτες πάνω από τα νησιά μας, θα τρομοκρατούν πιο βίαια τους κατοίκους στο Αγαθονήσι, θα τρίζει η γη στο Φαρμακονήσι. Και θα μπαίνουν όπου αλλού τους γουστάρει... από τη στιγμή που θα ξέρουν ότι πλέον δεν θα τους εμποδίζει ο έλληνας πιλότος.


Και κάποιοι που έχουν φάει τη ζωή τους προστατεύοντας κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας διερωτώνται, και πώς θα βλέπεις και θα καταγράφεις τους αριθμούς των εισβολέων; Ώστε να έχεις τα στοιχεία τους; Και να μη σου πουν, όταν διαμαρτυρηθείς, τι είναι αυτά που μας λες;


Θα αντιμετωπίζει στο εξής η Πολεμική Αεροπορία τον τούρκο εισβολέα με συστήματα υψηλής τεχνολογίας (!), όπως έγραψε ο Δήμος Βερύκιος στο «Έθνος». Το ερώτημα, η απορία, στον κύριο Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και στον πτέραρχο Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι πώς θα αποτρέπεται ο εισβολέας;

Αυτό το νέο δόγμα, της μη αναχαίτισης, θα είχε κάποια λογική, κάποια δικαιολογία, αν και η άλλη πλευρά έκανε το ίδιο, αν σταματούσε τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις, οπότε αυτόματα θα αποδεχόταν ότι παίρνει πίσω τις αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις και αναγνωρίζει τα όρια του εναέριου χώρου μας. Από τη στιγμή όμως που η Τουρκία θα συνεχίσει να παραβιάζει τον εναέριο χώρο και να πετάει πάνω από τα νησιά μας, ενώ δεν θα υπάρχει ελληνική αντίδραση, αυτό δεν θα σημαίνει υποχώρηση, ότι κάνουμε πίσω και έχουν το ελευθέρας να πετάνε; Αυτό χρόνια δεν μας ζητάνε το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί; Θα παραβιάζουν οι Τούρκοι κι εμείς θα στέλνουμε νότες, κύριε υπουργέ Άμυνας; Και το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Πάντως κανένας μας δεν μπορεί να κατηγορήσει τον κ. Βενιζέλο ότι μας αιφνιδιάζει, ότι άλλη μια φορά η Τουρκία επιβάλλει το δικό της στάτους κβο. Είχε προαναγγείλει το νέο δόγμα κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά σχεδόν κανείς μας δεν το πρόσεξε.Είχε πει τότε ο κ. Βενιζέλος από του βήματος της Βουλής: «Η διατήρηση και η επαύξηση της διπλωματικής ισχύος είναι το ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο του αμυντικού-αποτρεπτικού δόγματος της χώρας».

Μακάρι να ήταν έτσι, κύριε υπουργέ. Μόνο που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είδε κανείς μας αυτή τη διπλωματική ισχύ. Απόδειξη ότι όλα τα διαβήματα στην Άγκυρα για παραβιάσεις και αμφισβητήσεις τίποτε ποτέ δεν απέδωσαν, ούτε περιόρισαν τις προκλήσεις και τις απειλές. Αντίθετα, έγιναν πιο στοχευμένες και αναβαθμισμένες... Την ίδια μεταχείριση είχαν και έχουν τα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση... Η ιστορία, κύριε υπουργέ, έχει αποδείξει ότι σε υπολογίζουν μόνο όταν σε φοβούνται...

ΥΓ.: Ήδη το νέο δόγμα λειτουργεί. Τα στοιχεία που δημοσίευσε το «Έθνος» το αποδεικνύουν. Το 2010 οι εμπλοκές είναι μόνο ΜΙΑ, όταν το 2009 ήταν 215, οι δε υπερπτήσεις το 2010 πάλι μόνο ΜΙΑ, ενώ το 2009 ήταν 48! Μη μας πείτε, κύριε υπουργέ Άμυνας, ότι ξαφνικά οι Τούρκοι έγιναν καλά παιδιά, σταμάτησαν να πετάνε πάνω από τα νησιά μας και μόνο... μία φορά έχασαν τον δρόμο... Τι δείχνουν τα νούμερα του 2010; Ότι σταματήσαμε να... ΕΝΟΧΛΟΥΜΕ τους τούρκους πιλότους να μπαίνουν όπου τους γουστάρει, από τη στιγμή που ξέρουν ότι δεν θα συναντήσουν κανένα εμπόδιο...

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ο εντός των πυλών ανθελληνισμός”