Στο ΔΝΤ φαίνεται δεν έχουν τι να κάνουν και συνεδριάζουν για

10
Στο ΔΝΤ φαίνεται δεν έχουν τι να κάνουν και συνεδριάζουν για την Ελλάδα...

Μας σπρώχνουν στο ΔΝΤ και όταν λέμε "μας σπρώχνουν" δεν εννοούμε αναγκαστικά τους ξένους. "Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ" δήλωσε αξιωματούχος του Ταμείου μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης στην έδρα του Ταμείου, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Απλά δεν είχαν τίποτα να κάνουν και συνεδρίαζαν για να συντονίσουν την βοήθεια προς την Ελλάδα...

Μετά τις χθεσινές κινήσεις της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου να δηλώνει "Έτοιμος να πατήσει την σκανδάλη" (!) και το spread να πλησιάζει τις 400 μονάδες βάσης, αλλά και την απόλυτα κωμικοτραγική έκδοση του 20ετούς ομολόγου του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που πήγε "άπατη", ουδείς σοβαρός αναλυτής πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει το "δίχτυ", ή το "πιστόλι" που απειλεί τους "κακούς κερδοσκόπους" ο Γ.Παπανδρέου.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, είχε δηλώσει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και είναι έτοιμο να βοηθήσει, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από την Ελλάδα.


Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ σε έναν ενδεχόμενο μηχανισμό βοήθειας της Ελλάδας, σημειώνοντας μόνο ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις τόσο με τις ελληνικές όσο και με τις ευρωπαϊκές αρχές.


Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθείται όταν ένα κράτος-μέλος προσεγγίζει το Ταμείο και ζητά οικονομική βοήθεια, επεσήμανε: «στέλνουμε μια αποστολή στη χώρα για διαβουλεύσεις με τις Αρχές και συμφωνούμε στον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσουμε. Υπό αυτή την έννοια το Ταμείο έχει έναν συμβουλευτικό ρόλο στην υποστήριξη του πλέον βιώσιμου οικονομικού προγράμματος. Από τη στιγμή που το πρόγραμμα αυτό έχει χαραχθεί, η διοίκηση του Ταμείου και τελικά η εκτελεστική επιτροπή το επικυρώνουν. Αυτή είναι η διαδικασία».


«Στις συζητήσεις μας με χώρες της ευρωζώνης έχουμε, φυσικά, διαβουλεύσεις όχι μόνο με τις Αρχές της χώρας αλλά και ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και είναι μέλη του συστήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», πρόσθεσε.


μήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr/defence/ind...481&Itemid=131

ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΤΟ ΔΝΤ!

11
Με... αντάλλαγμα 400.000 απολύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και επιδείνωση του Ασφαλιστικού, που θα προκαλέσουν μεγάλη κοινωνική έκρηξη



Με «χειροπέδες» οδηγεί τη χώρα μας η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου στη μέγκενη του ΔΝΤ, δηλαδή προσφεύγουμε εκεί αδύναμοι και χωρίς καμιά δυνατότητα αντίδρασης στα σκληρά μέτρα που θα ζητηθούν, μάλλον θα απαιτηθούν σε μια τέτοια περίπτωση.

Όλα πλέον δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ελάχιστα βήματα πριν από την αίτηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών και που προβλέπει και την αυτόματη συμμετοχή του ΔΝΤ σ’ αυτόν τον δανεισμό.

Οι πληροφορίες, προερχόμενες μάλιστα και από κυβερνητικές έγκυρες πηγές, τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα την Παρασκευή παρέπεμπαν μετά βεβαιότητας στην υποβολή του ελληνικού αιτήματος για την ενεργοποίηση του προαναφερθέντος μηχανισμού.

Αφού όλη την προηγούμενη εβδομάδα οργίαζαν οι φήμες που έκαναν λόγο ακόμα και για χρεοκοπία της χώρας μας ή κήρυξη στάσης πληρωμών απ’ την Ελλάδα, γενικά μια σπέκουλα και μια έξαρση των κερδοσκοπικών επιθέσεων, επιθέσεων οι οποίες, ας σημειωθεί, παίζουν σίγουρα τον ρόλο τους στις γενικότερες εξελίξεις, αλλά βρίσκουν πρόσφορο έδαφος απ’ τα απανωτά λάθη, τους ερασιτεχνισμούς, ακόμα και τους τυχοδιωκτισμούς της κυβέρνησης.

Είναι ακόμα πρόσφατο το παράδειγμα της... εμπνευσμένης τοποθέτησης του Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, που αξιοποιήθηκε για μια ανεξέλεγκτη άνοδο των spreads και στη συνέχεια στην... αναζήτηση του ποιος ή ποια είναι το «βαθύ λαρύγγι»!

Υπενθυμίζουμε ότι «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» ήδη απ’ τις 7 του Μάρτη πρωτοσέλιδα έκανε λόγο για «ΔΝΤ και νέα μέτρα», ενώ στις 28 του Μάρτη, δύο μέρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να εμφανίσει σαν... θρίαμβο, πάλι «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» πρωτοσέλιδα έκανε λόγο για τους «δύο παιδονόμους», την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Μάλιστα κάποια εντεταλμένα παπαγαλάκια προσπάθησαν να μας λοιδορήσουν γι’ αυτό το πρωτοσέλιδο...

Ομολογία χρεοκοπίας;

Βέβαια, έγκυροι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι ένα αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί έμμεση ομολογία χρεοκοπίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις περαιτέρω εξελίξεις. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε, η οδός αυτή φάνταζε μονόδρομος μετά και τις δραματικές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών.

Και εμμέσως πλην σαφώς έδειξε να οριστικοποιείται απ’ την περασμένη Παρασκευή, όταν:

• Ανώνυμος αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε ότι πλέον συζητήθηκαν και οριστικοποιήθηκαν οι όροι για τον δανεισμό της Ελλάδας με βάση τον μηχανισμό στήριξης που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες στις 25-26 του Μάρτη. Ακόμα και το επιτόκιο του δανεισμού, με το οποίο θα δανειστούμε απ’ το ΔΝΤ, δηλαδή 3,76%, ενώ αυτό με το οποίο θα δανειστούμε απ’ την ΕΕ θα κυμαίνεται γύρω στο 5%.

Ο ρόλος του Ζανιά

• Είχαν προηγηθεί δραματικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, σε σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων της Ευρωζώνης. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο κ. Ζανιάς, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ο οποίος μετέβη ινκόγνιτο στις Βρυξέλλες απ’ την Τετάρτη και, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπραγματεύτηκε τους όρους δανεισμού (επιτόκια και χρόνο).

• Σ’ αυτήν τη σύσκεψη συζητήθηκαν και επιλύθηκαν και ορισμένα τεχνικής φύσης θέματα, απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

• Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε άτυπη σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών γι’ αυτό ακριβώς το θέμα, όπου μάλιστα το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ...

• Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κομισιόν και ένα σκληρό παζάρι για τον τρόπο χειρισμού του όλου ζητήματος. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο Παπανδρέου ζήτησε να βγει πρώτα η ΕΕ επίσημα να δηλώσει, ότι ο μηχανισμός είναι έτοιμος και μετά η Ελλάδα να προτείνει την ενεργοποίησή του. Κάτι που δεν έγινε αποδεκτό...

Βέβαια την Παρασκευή το βράδυ κυβερνητικοί κύκλοι, μέσω διαρροών που αναπαρήγαγαν παπαγαλάκια, συνέχιζαν να ισχυρίζονται πως δεν θα ζητήσουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού, με το επιχείρημα ότι αφού η Κομισιόν, έστω ανεπίσημα, δήλωσε πως είναι έτοιμος, η κυβέρνηση προσδοκά αποκλιμάκωση των spreads από αύριο...

Η υποβάθμιση και ο... φόβος της Γερμανίας

Έδειχναν να αγνοούν οι συγκεκριμένοι κύκλοι, που τόσο κακό έχουν κάνει στη χώρα μας, το μήνυμα που εστάλη μέσω της νέας υποβάθμισης της χώρας μας απ’ τον οίκο Fitch μόλις την Παρασκευή και μάλιστα κατά δύο επίπεδα!

Αυτή η υποβάθμιση ακόμα και από αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους χαρακτηριζόταν καταστροφική στη συγκυρία που έγινε.

Οι ίδιοι κύκλοι -και αυτό συζητήθηκε και στην άτυπη σύσκεψη της Παρασκευής- εξέφραζαν και την εξής εκτίμηση:

• Οι αγορές μάς πιέζουν, ακόμα και εκβιαστικά, να ζητήσουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, διότι πάρα πολύ απλά δεν μας εμπιστεύονται πλέον. Και ουσιαστικά είναι σαν να μας λένε: «Πηγαίνετε εκεί για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο»!

Ένα ωστόσο μεγάλο άγχος που διακατέχει την κυβέρνηση είναι το τι θα κάνει τελικά η Γερμανία, αφού η συμφωνία των Βρυξελλών προβλέπει ομοφωνία των χωρών της Ευρωζώνης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Κι αν στο τέλος επιμείνει σε αρνητική στάση, τότε οι επιλογές είναι δύο:

• Ή βγαίνουμε και δανειζόμαστε με τα επιτόκια των αγορών, όποια κι αν είναι.


• Ή προσφεύγουμε μονομερώς στο ΔΝΤ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και συνεπάγεται πάρα πολλά...

Διαφωνία Στίγκλιτς, απελπισία υπουργών!

Πάντως απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Π» επιμένουν ότι η προαναφερθείσα επιλογή της κυβέρνησης συναντά και ισχυρές αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, προσωπικός φίλος του έλληνα πρωθυπουργού, διαφωνεί με πολλές απ’ τις κινήσεις της κυβέρνησης στον χειρισμό της οικονομικής κρίσης και έχει εντελώς αποστασιοποιηθεί. Ενώ ακόμα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος εμφανίζεται σε συνομιλητές του από απαισιόδοξος έως... απελπισμένος για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού, όπως τονίζει, δεν βλέπει φως στον ορίζοντα...

Απ’ τη μεριά της η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις εξελίξεις. Βεβαίως καταλογίζει και λάθη σε ορισμένους χειρισμούς, αλλά τονίζει ότι προς το παρόν αυτό που προέχει είναι να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Σημειώνεται ωστόσο πως ακόμα και οι υπουργοί οι οποίοι εκφράζουν προβληματισμούς παραδέχονται ότι:

• Εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα, πλέον είναι μονόδρομος η ενεργοποίηση του μηχανισμού...

• Αν δεν γίνει κάτι και μάλιστα αμέσως, τότε τις επόμενες ημέρες θα αντιμετωπίσουν και οι τράπεζες σοβαρό πρόβλημα...

Τρομο-μέτρα και κοινωνική έκρηξη!

Φυσικά η προσφυγή στο ΔΝΤ, με όποιο τρόπο κι αν γίνει, δεν θα είναι «αναίμακτη», ποτέ δεν ήταν για οποιαδήποτε χώρα αναγκάστηκε να προσφύγει.

Και μπορεί μεν τώρα «αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι» να ισχυρίζονται πως το ΔΝΤ θα αρκεστεί στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ωστόσο έμπειροι και έγκυροι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι αναπόφευκτα θα ζητηθούν και άλλα μέτρα, τα οποία θα είναι μόνο σκληρά. Τόσο σκληρά, ώστε τα ήδη εξαγγελθέντα, τα οποία γονατίζουν την πλειονότητα του ελληνικού λαού, να μοιάζουν με... «χάδι».

Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι σταδιακά τα μέτρα που θα ζητηθούν είναι:

• Απολύσεις στον δημόσιο τομέα, τις οποίες υπολογίζουν από 250.000 έως 400.000!

• Απολύσεις και περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της θεσμοθέτησης των λεγόμενων «ευέλικτων μορφών εργασίας».

• Μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η χορήγηση 12 συντάξεων ετησίως, δηλαδή κατάργηση των δώρων!

• Ακόμα πιο «αυστηρό»

Ασφαλιστικό, απ’ αυτό που ήδη ετοιμάζει η κυβέρνηση, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ακόμα μεγαλύτερη μείωση συντάξεων.

Τα παραπάνω φυσικά θα έχουν τις παρενέργειές τους στην αγορά, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου απειλούνται με κλείσιμο εκατοντάδες χιλιάδες, αφού θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης και δραματική πτώση του τζίρου, και ιδιαίτερα στον ήδη χειμαζόμενο τουρισμό...

Και βέβαια όλα αυτά αναπόφευκτα θα οδηγήσουν και σε κοινωνική έκρηξη και σε δραματικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

ΔΝΤ: Ένας τρομακτικός σωτήρας...

12
ΔΝΤ: Ένας τρομακτικός σωτήρας...

Φόβητρο, σωτήρας ή και τα δύο; Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αποκτήσει την κακή του φήμη ακριβώς λόγω του σκοπού για τον οποίο έχει συσταθεί
Η δανειοδότηση κρατών που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι βρόμικη δουλειά. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που το ταμείο, εκτός από τα κονδύλια τα οποία δανείζει, ζητά (και επιβάλλει) σκληρά μέτρα από τα δανειοδοτούμενα κράτη. Και όχι μόνο.
Η αρνητική φήμη έχει προκληθεί και από τις πολιτικές συνέπειες που έχει η προσφυγή στο ΔΝΤ για τα κράτη. Πόσο μάλλον όταν δεν λείπουν και οι αποτυχίες των μέτρων τα οποία αυτό έχει κατά περίπτωση ζητήσει να ληφθούν, όπως για παράδειγμα στην Αργεντινή από το 1999 έως το 2001.
Μέχρι τώρα αρκετές χώρες έχουν προστρέξει στον οργανισμό στη 46 ετών ιστορία του. Μεταξύ αυτών υπάρχουν δύο μεγάλες, η Ρωσία και η Τουρκία, οι οποίες προσέφυγαν τρεις φορές η καθεμία τα τελευταία 20 χρόνια.
Επίσης, υπάρχει ακόμα μία χώρα που θέλει να διαγράψει από την ιστορία της την ατιμωτική προσφυγή στο ΔΝΤ: Πρόκειται για τη Βρετανία, η οποία το 1976, μετά την κατάρρευση της στερλίνας έναντι του δολαρίου, αντιμετώπισε οξύτατη οικονομική και πολιτική κρίση. Έτσι ζήτησε δάνειο 2,3 δισ. στερλινών από το ταμείο, το οποίο έως τότε βοηθούσε οικονομικά μόνο χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Η ίδρυση και ο στόχος
Ειδικότερα, το ΔΝΤ (όπως και η Παγκόσμια Τράπεζα) ιδρύθηκε το 1944 όταν εκπρόσωποι 45 χωρών συναντήθηκαν στο Bretton Woods με στόχο να αποτρέψουν την επανάληψη μιας κρίσης ανάλογης με τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Η σύσταση των δύο οργανισμών προβλέπεται στην Τελική Πράξη της Συνδιάσκεψης που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου 1944.
Στόχοι για τη δημιουργία του ΔΝΤ ήταν να συμβάλει στην ισορροπημένη ανάπτυξη, να διασφαλίσει τη σταθερότητα των ισοτιμιών στο πλαίσιο της προώθησης του διεθνούς εμπορίου και, φυσικά, να συνδράμει τα μέλη του σε περίπτωση ανάγκης.
Σήμερα ο οργανισμός έχει 186 μέλη και η έδρα του βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. Εύλογα, τον πρώτο λόγο στη λήψη των αποφάσεων τον έχουν οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες, αφού το ειδικό βάρος κάθε κράτους επί του συνόλου των ψήφων στο διοικητικό και στο εκτελεστικό συμβούλιο καθορίζεται από τη συνεισφορά του στο ταμείο.
Έτσι, την πρώτη θέση μεταξύ των ισχυρότερων την κατέχουν οι ΗΠΑ με 17% επί του συνόλου των ψήφων. Ακολουθούν η Ιαπωνία (6,12%), η Γερμανία (5,98%) και η Βρετανία με τη Γαλλία (4,94% έκαστη). Από την άλλη, προγραμματίζεται η αύξηση του ποσοστού επί των ψήφων της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, η οποία φυσικά θα προέλθει μετά την αύξηση των εισφορών των ισχυρά αναπτυσσόμενων αυτών κρατών.
Πάντως, η ισχυρή επιρροή των δυτικών κρατών, και κυρίως των ΗΠΑ, προκαλεί επικρίσεις πως μέσω των κονδυλίων διάσωσης επιβάλλει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των δυτικών επιχειρηματικών κολοσσών στα διάφορα σημεία του πλανήτη.
Η μεγάλη επιστροφή
Η σημερινή οικονομική κρίση συνέβαλε στη μεγάλη... επιστροφή του οργανισμού στη διεθνή σκηνή, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ένας θεσμός με ελάχιστες δανειοδοτήσεις κρατών.
Στη σύνοδο της ομάδας των 20 ισχυρότερων κρατών (G20) στις 15 Νοεμβρίου 2009 ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, κλήθηκε να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την επιστροφή της σταθερότητας στις αγορές και την οικονομική ανάπτυξη. Όμως, με τη σημαντική συνδρομή και των Ευρωπαίων ηγετών, ο ρόλος του ταμείου αναβαθμίστηκε και εκτός από την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων διεθνώς και ανά χώρα ανέλαβε ρόλο και στην εποπτεία του χρηματοοικονομικού συστήματος.
Ταυτόχρονα, πέραν των αρμοδιοτήτων, έλαβε και επιπλέον κονδύλια. Οι ηγέτες του G20 αποφάσισαν να τριπλασιάσουν στα 750 δισ. δολάρια τα κονδύλια του ΔΝΤ, ενώ ο οργανισμός έχει άμεση ρευστότητα που ξεπερνά τα 200 δισ. δολάρια.
Έτσι, από το 2008 στον οργανισμό έχουν προσφύγει η Αρμενία, η Γεωργία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ζάμπια, η Ισλανδία, η Κένυα, η Λετονία, η Λευκορωσία, το Μαλάουι, το Μεξικό, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, το Πακιστάν, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σερβία, οι Σεϋχέλλες και η Σρι Λάνκα. Πάντως, οι λόγοι για την προσφυγή όλων αυτών των χωρών δεν συνδέονται άμεσα με την κρίση. Η Κένυα λ.χ. ζήτησε δάνειο για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση.
Για τη λήψη του δανείου και με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων τους οι χώρες υποχρεώθηκαν σε αυστηρά μέτρα, όπως περιορισμό των κρατικών δαπανών, πάγωμα προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, πάγωμα μισθών, ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, απελευθέρωση αγορών και αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής προστασίας.
Βέβαια, αναλυτές επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ έχει αμβλύνει τα μέτρα που ζητά από τις δανειοδοτούμενες χώρες (σε σχέση π.χ. με τα δάνειά του σε κράτη μετά την κρίση του 1997) και εμφανίζεται όχι ως τιμωρός αλλά ως σύμβουλος των απρόσεκτων κυβερνήσεων. Ίσως και σε αυτήν τη στροφή του ΔΝΤ να ελπίζουν κάποιοι...
Η «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ ΔΝΤ
* Ιδρύθηκε το 1944.
* Έχει 186 χώρες-μέλη και έδρα στην Ουάσιγκτον.
* Ο γενικός διευθυντής του είναι πάντα Ευρωπαίος, όπως συμφώνησαν τα ισχυρά ιδρυτικά του μέλη (στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι από τις ΗΠΑ).
* Έχει 2.478 άτομα προσωπικό από 143 χώρες.
* Το μεγαλύτερο μερίδιο στη λήψη των αποφάσεων το έχουν οι ΗΠΑ με 17% επί του συνόλου των ψήφων. Ακολουθούν η Ιαπωνία (6,12%), η Γερμανία (5,98%) και η Βρετανία με τη Γαλλία (4,94% έκαστη).
* Διαθέτει άμεση ρευστότητα πάνω από 200 δισ. δολάρια.
* Από το 2008 στο ΔΝΤ έχουν προσφύγει για δάνειο η Ισλανδία, η Λετονία, η Λευκορωσία, το Μεξικό, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, το Πακιστάν, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σερβία και αρκετές άλλες μικρότερες χώρες.
ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ
Εκτός από την αναβάθμιση του ρόλου του στη διεθνή οικονομική σκηνή, η τελευταία οικονομική κρίση βοήθησε το ΔΝΤ να αναβαθμίσει και τα κέρδη του.
Σύμφωνα με αναλυτές, φέτος το ταμείο θα έχει κέρδη που μπορεί να προσεγγίσουν τα 650 εκατ. δολάρια. Αυτά θα προέλθουν από τους τόκους τους οποίους εισπράττει από τις δανειοδοτούμενες χώρες.
Μάλιστα, η φετινή κερδοφορία αποκτά μεγαλύτερη αξία από τη στιγμή που, με βάση τις προ της κρίσεως προβλέψεις, το ΔΝΤ θα εμφάνιζε φέτος ζημία ύψους 360 εκατ. δολαρίων. Οι αρνητικές προβλέψεις ήταν αποτέλεσμα της... αναδουλειάς, καθώς εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής άνθησης (προ του 2008) οι πιστωτικές εργασίες του είχαν μειωθεί όσο ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Επίσης, στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ το 2008 είχε σχεδιάσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο προέβλεπε την αποχώρηση 380 εργαζομένων. Τώρα ο οργανισμός έχει 2.478 υπαλλήλους.
Εκτός από την ενίσχυση του ρόλου του και την αντιστροφή από ζημίες σε κέρδη, η αλλαγή σκηνικού για το ΔΝΤ βοηθά και τον επικεφαλής του, κ. Ντομινίκ Στρος-Καν. Ο 61χρονος Γάλλος πολιτικός ξεκίνησε στα φοιτητικά του χρόνια ως κομμουνιστής και κατόπιν πέρασε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το διάστημα 1997 - 1999 διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του κ. Λιονέλ Ζοσπέν και το 2006 ήταν υποψήφιος για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές. Τότε έχασε από την κ. Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Πολλοί λένε ότι πλέον παίζει πολύ δυνατά για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2012.

*** Αναδημοσίευση από το 630ό φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 16 - 20 Απριλίου 2010


-http://kostasxan.blogspot.com/2010/04/b ... _4751.html
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 

Η κυβέρνηση μας πάει στο ΔΝΤ!

13
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ειλημμένη είναι πλέον η απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου να οδηγήσει τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας η χθεσινή επιστολή της κυβέρνησης διά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσ
ταντίνου προς τον διευθυντή του ΔΝΤ Ντονιμίκ Στρος - Καν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ και τον κομισάριο Ολι Ρεν.

Με την επιστολή αυτή ζητείται ουσιαστικά η έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης του μηχανισμού υπαγωγής της πατρίδας μας στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική εξουσία του ΔΝΤ και της ΕΕ. Τη Δευτέρα θα αφιχθούν στην Αθήνα εκπρόσωποι των ξένων δυναστών, για να ανακοινώσουν τους όρους τους, τους οποίους φυσικά θα αποδεχθεί ευχαρίστως και άνευ ουδεμιάς αντίρρησης η κυβέρνηση.

Είναι πλέον προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου εντελώς άσχετης με τα συνήθως προβαλλόμενα οικονομικά προσχήματα δυσκολιών δανεισμού της χώρας ή επιβάρυνσής της με υπέρογκα ή δυσβάστακτα επιτόκια.

Αν η κυβέρνηση όντως ενδιαφερόταν για τα επιτόκια δανεισμού της χώρας, δεν θα προέβαινε σε καμιά κίνηση προσφυγής στο ΔΝΤ πριν κάνει το απλούστατο βήμα της έκδοσης νέων κρατικών ομολόγων.

Μόλις την Κυριακή αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης ότι είναι πρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ συν 10 - 15 δισ. του ΔΝΤ με επιτόκιο 5% για τα ευρωδάνεια, αν το ζητήσει η Αθήνα. Το ποσό αυτό υπερκαλύπτει τις φετινές δανειακές ανάγκες της χώρας, άρα οι τράπεζες που θα δάνειζαν τη χώρα μας ήταν βέβαιες ότι θα πάρουν οπωσδήποτε τα λεφτά τους.

Το γεγονός αυτό θα οδηγούσε με σχεδόν μαθηματική βεβαιότητα στον δανεισμό της χώρας με επιτόκιο γύρω στο 6%, καθώς αν οι τράπεζες ζητούσαν επιτόκια της τάξης του 7% και πάνω αυτό θα ωθούσε την ελληνική κυβέρνηση στον μηχανισμό του ΔΝΤ και της ΕΕ, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να χάσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους για το σύνολο του ποσού και της χρονικής διάρκειας των ελληνικών δανείων!

Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν το έκανε αυτό. Ακύρωσε στην «πράξη την απόφαση της Ευρωζώνης για στήριξη. Δεν έβγαλε ομόλογα και ξεκίνησε τη διαδικασία υπαγωγής της χώρας στο ΔΝΤ χωρίς καν να δοκιμάσει τις επιπτώσεις στις αγορές του μηχανισμού στήριξης. Αρα δεν την ενδιαφέρει το κόστος δανεισμού από τις αγορές, όπως ισχυριζόταν ότι επιδιώκει ο πρωθυπουργός.

Εννοείται ότι οποιαδήποτε έκδοση ελληνικού κρατικού ομολόγου από εδώ και πέρα δεν έχει καμιά σχέση με τις προηγούμενες, καθώς πλέον η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες υπό την εξουσία του ΔΝΤ.

Από τη στιγμή όμως που καθίσταται προφανές ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν φέρνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα για λόγους αδυναμίας εξεύρεσης δανείων, λογικό είναι να αναζητήσει κανείς για ποιους λόγους το φέρνει.

Ο βίος και η πολιτεία αυτού του μισητού διεθνούς οργανισμού που εξευτελίζει την κρατική κυριαρχία των χωρών που πέφτουν στα νύχια του, μας δίνει την απάντηση για τους επιδιωκόμενους ανομολόγητους στόχους της κίνησης του πρωθυπουργού.

Οπου πάει το ΔΝΤ εξαπολύει κύμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Μειώνει τους μισθούς και τις συντάξεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Απελευθερώνει τις απολύσεις και εκτοξεύει την ανεργία στα ύψη. Εκποιεί ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία. Αποδομεί το κοινωνικό κράτος, περικόπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερες παροχές.

Καταστρέφει τα δημόσια συστήματα παιδείας και υγείας προσπαθώντας να ιδιωτικοποιήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος τους. Αυξάνει κατά 3 ή 5 ή και περισσότερες μονάδες τον ΦΠΑ. Αυξάνει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, των εισιτηρίων των λεωφορείων και πάει λέγοντας... Αυτή δηλαδή είναι η μοίρα που περιμένει πλέον τους Ελληνες.

Μαζική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μεσαίων και των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, με στόχο την ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου υπέρ των πλουσιότερων.

ΚΑΤΑΝΤΙΑ
Η «Ψωροκώσταινα» του μέλλοντός μας

Οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου έδιναν επί δεκαετίες ολόκληρες την ιδεολογική μάχη εναντίον της θεωρίας της Δεξιάς της υποτέλειας και της αμερικανοκρατίας των μετεμφυλιακών χρόνων που παρουσίαζε την Ελλάδα ως «Ψωροκώσταινα» για να δικαιολογήσει την πολιτική της, που είχε καταδικάσει τη χώρα στη μιζέρια. «Ψωροκώσταινα» σήμαινε χώρα δήθεν προορισμένη από τη μοίρα της να είναι αιωνίως εξαθλιωμένη. Πού να φανταζόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου όμως ότι μισόν αιώνα αργότερα μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον γιο του θα στρεφόταν στο ΔΝΤ, για να ξανακάνει με τη βοήθειά του την Ελλάδα και πάλι «Ψωροκώσταινα» με φτωχό λαό!

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... d=11179008
Έλληνες Αμύνεσθαι Περί Πάτρης,Ελευθερία ή Θάνατος!Μετά από μια εθνοεπανάσταση χρειάζεται και μια εθνοκάθαρση...

Re: Η κυβέρνηση μας πάει στο ΔΝΤ!

15
Στα νύχια του ΔΝΤ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Φόβος για το μέλλον. Θλίψη για τη διάψευση των ελπίδων. Απογοήτευση για την κυβέρνηση και την πολιτική της. Πάγωσε ο ελληνικός λαός όταν άκουσε την Πέμπτη το απόγευμα την απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να οδηγήσει ουσιαστικά την Ελλάδα κάτω από τον ζυγό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ερχονται αύριο στην Αθήνα οι ξένοι δυνάστες για να αναλάβουν τη διακυβέρνηση του τόπου και να υπαγορεύσουν τους όρους τους και το πρόγραμμα που θα εκτελέσει ασυζητητί η εκλεγμένη από τους Ελληνες κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η χώρα μπαίνει σε θεοσκότεινο τούνελ άγνωστου μήκους.

Ορμησαν να κατασπαράξουν τα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Ολι Ρεν και ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν μόλις άκουσαν τη χαρμόσυνη γι’ αυτούς είδηση ότι η κυβέρνηση παραδίδει τη χώρα βορά στο ΔΝΤ. Ζήτησαν αμέσως μείωση κατά 10% των μισθών όλων των Ελλήνων εργαζομένων στον... ιδιωτικό τομέα! Μύρισαν αίμα μισθωτών ΕΕ και ΔΝΤ και δεν μπορούν να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα. Απαίτησαν μείωση των μισθών όλων των Ελλήνων πριν καν αρχίσει από αύριο η στημένη φαρσοκωμωδία των δήθεν διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση!

Φρικιαστικά είναι τα μέτρα που πάντα εφαρμόζει το ΔΝΤ σε όσες χώρες έχουν τη δυστυχία να πέσουν στα νύχια του. Καταργεί αμέσως τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα αδείας, σε όλους τους μισθούς και τις συντάξεις, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Καταργεί τα κατώτατα μεροκάματα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αφήνει ελεύθερες τις απολύσεις χωρίς καν αποζημίωση. Αίρει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και απολύει εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς. Αυξάνει τον ΦΠΑ. Κατεδαφίζει τη δημόσια εκπαίδευση και την κοινωνική περίθαλψη...

Η αντίσταση των Ελλήνων και μόνον αυτή θα καθορίσει, αν η κυβέρνηση Παπανδρέου θα περάσει όλα αυτά τα μέτρα του ΔΝΤ ή αν θα υποχρεωθεί να κάνει πίσω σε κάποια από αυτά. Εχει πάντως καταστεί κραυγαλέα πασιφανές ότι η ίδια η κυβέρνηση δεν προβάλλει καμία αντίσταση στην ΕΕ και στο ΔΝΤ. Υποκύπτει ταχύτατα σε κάθε πίεσή τους. Ελάχιστη σημασία έχει πλέον αν δεν μπορεί ή αν δεν θέλει καν να αντισταθεί. Το βέβαιο είναι ότι καμιά δήλωσή της δεν έχει πια την παραμικρή αξιοπιστία.

Πανηγύριζε ο πρωθυπουργός την περασμένη Κυριακή. «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά» δήλωσε μετά την απόφαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης να δανείσουν 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με επιτόκιο 5%, αν χρειαστεί. «Κανείς πια δεν μπορεί να παίζει με το κοινό μας νόμισμα, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την κοινή μας μοίρα» πρόσθεσε διθυραμβικά. Δεν πρόλαβε όμως να κλείσει η εβδομάδα και είχε ήδη θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες υπαγωγής της χώρας μας στον ζυγό του ΔΝΤ! «Η ΕΕ δεν έχει πάντα πίστη μόνο στις δικές της δυνάμεις. Γι’ αυτό υπάρχει και το ΔΝΤ!» δήλωσε με άνεση ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν ήταν «μπλόφα» το ΔΝΤ, όπως μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλέον με βεβαιότητα εκ των υστέρων. Δεν χρησιμοποιούσε δηλαδή ο πρωθυπουργός την απειλή προσφυγής στο ΔΝΤ μόνο και μόνο για να πιέσει την ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα. Αντιθέτως, αποδεικνύεται ότι ήταν συνειδητή πολιτική επιλογή του Γ. Παπανδρέου ευθύς εξαρχής να οδηγήσει τελικά βήμα βήμα την πατρίδα μας στη μέγκενη του ΔΝΤ. Ολοι οι ενδιάμεσοι χειρισμοί αποσκοπούσαν στο να διευκολύνουν την υποταγή της Ελλάδας στο ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ, ΔΝΤ.

Το «οπλισμένο περίστροφο» του ΔΝΤ που βρισκόταν στο τραπέζι και στο οποίο τόσο επίμονα αναφερόταν ο πρωθυπουργός θυμίζοντας έντονα τον Τζορτζ Μπους, τον αλήστου πολιτικής μνήμης πρόεδρο των ΗΠΑ, αποδείχθηκε τελικά ότι δεν ήταν για τους κερδοσκόπους. Στον κρόταφο του ελληνικού λαού το κόλλησε αυτό το πιστόλι του ΔΝΤ ο Γιώργος Παπανδρέου και μάλιστα ετοιμάζεται ήδη να τραβήξει και τυπικά τη σκανδάλη, όπως έχει ήδη ανακοινώσει.

Θα επιβιώσει πολιτικά ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να υποτάξει την Ελλάδα στο ΔΝΤ, καθορίζοντας ως μέλλον του λαού της τη φτώχεια και τη μιζέρια για πολλά χρόνια; Ο ίδιος προφανώς νομίζει πως θα διασωθεί, αν και αυτό δεν έχει γίνει σε καμιά χώρα μέχρι τώρα. Τον επόμενο χειμώνα, θα ξέρουμε αν έχει δίκιο...

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid= ... d=11210969
Έλληνες Αμύνεσθαι Περί Πάτρης,Ελευθερία ή Θάνατος!Μετά από μια εθνοεπανάσταση χρειάζεται και μια εθνοκάθαρση...

Re: Η κυβέρνηση μας πάει στο ΔΝΤ!

17
Να μας ενημερώσουν τα Μ.ΜΕ ή αποβλακώσεως γιατί όλα είναι καλός καμωμένα , γιατί να μας ξυπνήσουν για να φωνάζουμε, διαταγή τους είναι
Να μας έχουν αποβλακωμένους και μας λένε αρες μαρες κουκουνάρες .

Και δεύτερον γατί να φέρουν σε εύκολη θέση το χέρι που του ταΐζει. .

:down :down :down :phil :phil :phil :phil :phil
Νήφε και μέμνησα απιστήν
(Να παραμένεις νηφάλιος
και να θυμάσαι να δυσπιστείς)…
και ιδίως απέναντι σε όσους σε θέλουν
εφησυχασμένο
Επίμαχος φιλόσοφος από την Κω
Νήφε και μέμνησα απιστήν\n(Να παραμένεις νηφάλιος\nκαι να θυμάσαι να δυσπιστείς)…\nκαι ιδίως απέναντι σε όσους σε θέλουν\nεφησυχασμνο\nΕπίμαχος φιλόσοφος από την Κω

Re: Η κυβέρνηση μας πάει στο ΔΝΤ!

18
Τρίτη, 20 Απριλίου 2010
Για να λέει ο Σόρος ότι πρέπει να πάμε στο ΔΝΤ κάτι θα ξέρει Γιώργο μου...
Εικόνα

Και ο Σόρος συμφωνεί με την βοήθεια από το ΔΝΤ ,αυτό έλειπε να μην συμφωνεί άλλωστε ο "αγαπημένος" μας george αν διαβάσετε προσεκτικά τα όσα είπε στον Παπαχελά και στους φακέλους θα καταλάβετε και το ρόλο που έχει διαδραματίσει ο "κύριος" Σόρος και κάποιοι άλλοι μεγαλοπαράγοντες αυτου εδώ του τόπου...

Ένας από τους διασημότερους επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα, ο Τζορτζ Σόρος, μίλησε στους Νέους Φακέλους και τον Αλέξη Παπαχελά για τους χρηματιστές που επενδύουν ενάντια στο Ευρώ, την θέση της Ελλάδας στην κρίση, την στάση των Γερμανών αλλά και για το αύριο των αγορών με φόντο την παγκόσμια οικονομική κρίση.


Όπως είπε ο κ. Σόρος, τα προβλήματα της Ελλάδας είναι αληθινά, αλλά έπαιξαν και οι κερδοσκόποι το ρόλο τους, ενώ εκτίμησε ότι τα CDS πιθανώς επιτάχυναν την κρίση, καθώς έκαναν την κερδοσκοπία ευκολότερη.
«Ωστόσο, δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πραγματική κρίση και πρέπει να κάνει πραγματικά βήματα για να διορθωθούν οι ανισορροπίες», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το Πακέτο Στήριξης και την προσφυγή στο ΔΝΤ, ανέφερε ότι...
...η βοήθεια είναι απαραίτητη για τη χώρα μας, επειδή τα επιτόκια έχουν πάει τόσο ψηλά που το κάνουν αδύνατον για την Ελλάδα να αντεπεξέλθει.[/color]


Παράλληλα, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι η Γερμανία επέμεινε να είναι τόσο υψηλά, στο 5%, τα επιτόκια του πακέτου διάσωσης, καθώς αυτό κάνει το μηχανισμό λιγότερο αποτελεσματικό από ότι θα μπορούσε να είναι με χαμηλότερα επιτόκια.


«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Ελλάδα να μη βγει ποτέ από την κρίση αν έχει να πληρώσει μεγάλα επιτόκια, επειδή μετά θα πρέπει να γίνουν κι άλλες μειώσεις στον προϋπολογισμό, κάτι που θα φέρει μεγαλύτερη ύφεση, η οποία με τη σειρά της θα φέρει μείωση των κρατικών εσόδων και τελικά δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, ένας ‘κύκλος θανάτου’», είπε χαρακτηριστικά.


Πάντως, αναφορικά με τη βοήθεια από το ΔΝΤ, εκτίμησε ότι θα βοηθήσει γιατί μπορεί να έρθει με χαμηλότερους τόκους από αυτήν της ΕΕ.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι «η στάση της Γερμανίας, αν και κατανοητή σε ένα βαθμό, θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του ευρώ, γιατί αν τα μέλη της Ευρωζώνης δεν είναι έτοιμα να επιτρέψουν στις χώρες που έχουν δυσκολίες να επωφεληθούν από τα χαμηλότερα επιτόκια που κυριαρχούν στην Ευρωζώνη, φυσικά υπό επιτήρηση, τότε το να είσαι μέλος του Ευρώ θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολο».


Παράλληλα, προέβλεψε ότι το σενάριο διάλυσης της Ευρωζώνης, με την αποχώρηση της Γερμανίας, θα σήμαινε και τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τέλος, χαρακτήρισε ατελές νόμισμα το ευρώ, εξηγώντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κοινή τράπεζα, αλλά δεν έχουν κοινή οικονομική πολιτική, ούτε κοινό υπουργείο Οικονομικών.


Ο μασόνος μιλάει με μεγάλη σιγουριά

Σαν να λέει αν μπορείτε κάντε και διαφορετικά :cooll :cooll :cooll

Πηγή Σκάι
Νήφε και μέμνησα απιστήν\n(Να παραμένεις νηφάλιος\nκαι να θυμάσαι να δυσπιστείς)…\nκαι ιδίως απέναντι σε όσους σε θέλουν\nεφησυχασμνο\nΕπίμαχος φιλόσοφος από την Κω
Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγκόσμια - Ελληνική Οικονομία”

cron