Σε νέα εποχή τo Web με το πρωτόκολλο RDF

1
Της Ζωγιας Kουταλιανου

Μηχανές που κατανοούν και εκτελούν εργασίες που μέχρι πρότινος ήταν ανθρώπινη υπόθεση, όπως η αναζήτηση πληροφοριών, η πληρωμή ενός λογαριασμού ή η κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο. Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για το μέλλον που μας επιφυλάσσει η εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού. Το World Wide Web οδεύει σε μια κατεύθυνση που καμία σχέση δεν έχει με εφιαλτικά σενάρια επικράτησης των μηχανών επί του ανθρώπινου γένους.

Στο επόμενο στάδιο, οι υπολογιστές μας θα είναι σε θέση να κατανοούν και τις πληροφορίες που μέχρι σήμερα ήταν γραμμένες κατά τρόπο ώστε να γίνονται αντιληπτές απ’ τους ανθρώπους, διαβάζοντας δεδομένα που θα συνοδεύουν την κάθε πληροφορία, αντί για λέξεις. Μετά το επαναστατικό πρωτόκολλο html που επέτρεψε την ανάρτηση, διασύνδεση και διανομή της πληροφορίας στον Ιστό, το νέο πρωτόκολλο RDF θα επιτρέψει στους υπολογιστές να «διαβάσουν» και να εκτελέσουν ενέργειες, απαλλάσσοντας τον άνθρωπο από ανιαρές και κουραστικές εργασίες.

Απαντούν οι υπολογιστές

«Είναι μια ακόμη επανάσταση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πληροφορία. Θα μπορούμε να κάνουμε πράγματα που ούτε φανταζόμαστε. Αντί να αναζητάς στον Ιστό τα δρομολόγια του λεωφορείου από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, των αεροπλάνων από την Αθήνα στο Σίδνεϊ, του μετρό από το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ μέχρι το ξενοδοχείο, θα ρωτάς “πώς θα πάω από τη Θεσσαλονίκη στο Σίδνεϊ την ερχόμενη Κυριακή” και ο υπολογιστής θα σου δίνει την απάντηση», εξήγησε στην «Κ» η πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Πληροφορικής (ACM) και ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος για την Επιστήμη του Διαδικτύου (Web Science Trust), καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον, κ. Γουέντι Χολ.

Υπενθυμίζει πως η θεμελίωση, ανάπτυξη και εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού συνέβη μέσα σε δεκαοκτώ χρόνια, αλλάζοντας άρδην την αντίληψή μας για τον κόσμο και την καθημερινότητα. Η στενή συνεργάτιδα του ιδρυτή του Παγκόσμιου Ιστού Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, που τιμήθηκε με τον τίτλο της Dame από τη Βασίλισσα της Μ. Βρετανίας, παρατήρησε πως η αλματώδης ανάπτυξή του εγείρει μεγάλα ζητήματα που χρήζουν μελέτης: «Θέματα ηθικής, ιδιωτικότητας, ασφάλειας, αλλά και οι πολιτικές ρύθμισης από πλευράς κυβερνήσεων ή οι διαθέσεις των μεγάλων εταιρειών για το ψηφιακό παράλληλο σύμπαν όπου δουλεύουμε, επικοινωνούμε και αναπτύσσουμε κοινωνική δραστηριότητα απασχολούν την Επιστήμη του Διαδικτύου». Αυτά μας είπε λίγες ώρες προτού τιμηθεί χθες σε ειδική εκδήλωση για τη συμβολή της στην ανάπτυξη της εν λόγω επιστήμης, αλλά και στη δημιουργία του πρωτοποριακού σχετικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του τμήματος Μαθηματικών ΑΠΘ στη Βέροια.

Η Επιστήμη του Διαδικτύου που, όπως ανέφερε, ιδρύθηκε μόλις το 2006 από την ίδια, τον Μπέρνερς-Λι και άλλους πρωτοπόρους του Παγκόσμιου Ιστού, με συνοδοιπόρους τους Ελληνες ιθύνοντες του Μεταπτυχιακού της Βέροιας, καθ. Γ. Μητακίδη, καθ. Ι. Αντωνίου και δρα Μ. Βαφόπουλο, φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην κατανόηση του τρόπου που αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται ο Παγκόσμιος Ιστός.

Ιστός και ρυθμίσεις

Κατά την πενηνταεπτάχρονη Χολ, η ανάδειξη επιστημόνων του Διαδικτύου που θα σταθούν δίπλα στους κυβερνώντες, προκειμένου να τους βοηθήσουν να νομοθετήσουν σωστά, αλλά και στο πλευρό των επιχειρήσεων ώστε να κατανοήσουν πώς μπορεί να αξιοποιηθεί σωστά ο Παγκόσμιος Ιστός είναι ουσιώδης. «Αν η ρύθμιση του Ιστού είναι πολύ αυστηρή ή αν επιβληθούν διαβαθμίσεις πρόσβασης ανάλογα με τα χρήματα που καταβάλλει κανείς, τότε ο Ιστός θα σβήσει. Εφόσον δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση σε ένα τμήμα του θα πάψεις να τον χρησιμοποιείς και κατά συνέπεια η ανάρτηση πληροφορίας θα λείψει. Αυτό θα σημάνει τον θάνατο του Ιστού», προειδοποίησε.

Ετσι, η Επιστήμη του Διαδικτύου κρίνεται πλέον απαραίτητη. Γνωρίζει, εξάλλου, όπως είπε η κ. Χολ, εξίσου ραγδαία ανάπτυξη με τον Παγκόσμιο Ιστό, καθώς τα πανεπιστημιακά τμήματα που ιδρύονται αυξάνονται αλματωδώς. «Θα βυθιζόμαστε ολοένα και περισσότερο σ’ έναν ψηφιακό κόσμο», τόνισε η ίδια, σημειώνοντας πως από τη μία ο «θαυμαστός καινούργιος κόσμος» των δεδομένων και από την άλλη η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων και σταδιακά μέσω μεγάλων επιφανειών, όπως οι τοίχοι και τα τραπέζια, καθιστούν τη συστηματική μελέτη του Ιστού εκ των ων ουκ άνευ.

http://portal.kathimerini.gr/
ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.\nΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ.

Re: Σε νέα εποχή τo Web με το πρωτόκολλο RDF

2
Δεν είμαι σίγουρος, εάν αυτά, είναι καλά νέα ! :hmmm
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 

Re: Σε νέα εποχή τo Web με το πρωτόκολλο RDF

4
Υπενθυμίζει πως η θεμελίωση, ανάπτυξη και εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού συνέβη μέσα σε δεκαοκτώ χρόνια, αλλάζοντας άρδην την αντίληψή μας για τον κόσμο και την καθημερινότητα.
Παράδειγμα αυτής της αλλαγής είναι οι έφηβοι-ή μήπως έπρεπε να γράψω θύματα της αλλαγής;-οι οποίοι κάθονται με τις ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή παίζοντας πολεμικά παιχνίδια, επικοινωνώντας με αγνωστους, αναπτύσσοντας προβλήματα υγείας (όπως παχυσαρκία, κυτταρίτιδα κτλ), και λόγω της οικειοθελής περιθωριοποίησής τους δε γνωρίζουν φιλίες, δε γνωρίζουν έρωτες, δε γνωρίζουν περιπέτεια και συγκίνηση. Πολλά απ' αυτα τα παιδιά θα καταντίσουν καταθλιπτικά.


«Θέματα ηθικής, ιδιωτικότητας, ασφάλειας, αλλά και οι πολιτικές ρύθμισης από πλευράς κυβερνήσεων ή οι διαθέσεις των μεγάλων εταιρειών για το ψηφιακό παράλληλο σύμπαν όπου δουλεύουμε, επικοινωνούμε και αναπτύσσουμε κοινωνική δραστηριότητα απασχολούν την Επιστήμη του Διαδικτύου»
Ένα μεγάλο βήμα για τον έλεγχο της ανθρωπότητας.
Κάθε μας κίνηση θα κρίνεται από το ψηφιακό σύμπαν του διαδίκτυο, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αναγκαίο στη ζωή μας. Πλέον η προπαγάνδα της τηλεόρασης θα πάρει διαστάσεις πλύσης εγκεφάλου στο διαδίκτυο.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επιστήμες”

cron