Νέα θεωρία προτείνει μια εξήγηση για το πού βρίσκεται η χαμένη μάζα του Σύμπαντος

1
Νέα θεωρία προτείνει μια εξήγηση για το πού βρίσκεται η χαμένη μάζα του Σύμπαντος





Για πολλά χρόνια, οι αστροφυσικοί ψάχνουν για την χαμένη μάζα του Σύμπαντος. Μετρήσεις που έκαναν για τους γαλαξίες και τα σμήνη τους φαίνεται να δείχνουν ότι δεν είναι όλη η ύλη του Κόσμου η συνηθισμένη που ξέρουμε, ούτε το μέγεθος της αυτό που μετρούσαμε έως τώρα. Οι αστροφυσικοί έχουν αναρωτηθεί γιατί οι στατιστικοί υπολογισμοί....

με τις πραγματικές μελέτες τους δεν ταιριάζουν, καθώς και γιατί μέχρι τώρα οι εξηγήσεις αποτυγχάνουν να δώσουν εξηγήσεις στο φαινόμενο. Τώρα, επιστήμονες προτείνουν μια νέα ιδέα που μπορεί τελικά να βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το μυστήριο.

Οι μεγαλύτεροι σχηματισμοί που διακρίνονται στο Σύμπαν είναι τα υπερσμήνη, οι μεγαλύτερες συσσωρεύσεις γαλαξιών που θα πρέπει, σύμφωνα με τις θεωρητικές προβλέψεις, να περιλαμβάνουν ένα μεγάλο τμήμα όλης της κανονικής ύλης στον Κόσμο. Ωστόσο, οι άμεσες μετρήσεις των δομών αυτών, που λαμβάνονται με τηλεσκόπια ακτίνων-Χ (Chandra και XMM-Newton), έχουν δείξει ότι οι σχηματισμοί αυτοί περιέχουν πολύ μικρότερη μάζα από ό,τι πρέπει. Μια πτυχή που προβληματίζει εξαιρετικά σε όλο αυτό το ζήτημα, είναι το γεγονός ότι η μάζα των υπερσμηνών ασκεί τόσο μεγάλη βαρυτική έλξη στην κανονική βαρυονική ύλη, που τίποτα δεν μπορεί ενδεχομένως να διαφύγει από αυτά.
Έτσι, το ερώτημα γίνεται ως εξής: αν η ύλη πρέπει να είναι εκεί γιατί δεν μπορεί να δραπετεύσει, τότε γιατί να μην μπορούμε να την δούμε μέσα στα υπερσμήνη;
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, με επικεφαλής τους επιστήμονες Bilhuda Rasheed, Neta Bahcall και Paul Bode, πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν βρει την απάντηση σε αυτό το αίνιγμα. Λένε λοιπόν ότι οι αστροφυσικοί έχουν ψάξει σε λάθος μέρος για την χαμένη ύλη. Πιστεύουν ότι η εστίαση των ερευνών στα κεντρικά τμήματα των υπερσμηνών κάνει τους αστροφυσικούς να αγνοούν τα εξωτερικά περιθώρια που έχουν αυτές οι περιοχές του χώρου. Η ομάδα πιστεύει ότι αυτές οι θέσεις περιέχουν μεγάλη ποσότητα της κανονικής ύλης, ιδιαίτερα κοσμικό αέριο.

Μια δημοσιευμένη αναφορά της ομάδας δείχνει ότι οι εξωτερικές περιοχές στα υπερσμήνη μπορεί να περιέχουν ένα μεγάλο μέρος της ύλης που οι αστροφυσικοί θεωρούσαν ότι ήταν χαμένη. "Αυτό δείχνει ότι η βαρυονική ύλη δεν λείπει, απλά βρίσκεται στα εξωτερικά μέρη των σμηνών», γράφουν οι εμπειρογνώμονες σε ένα κείμενο που δημοσιεύεται στο διαδικτυακό περιοδικό arXiv.
"Οι επερχόμενες παρατηρήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν αυτά τα βαρυόνια," προσθέτει η ομάδα του Princeton. Η ανίχνευση της κατανομής της ύλης στο Σύμπαν είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε πώς εξελίχθηκε ο Κόσμος μετά το Big Bang.


SoftPedia
physics4u.gr/blog
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Νέα θεωρία προτείνει μια εξήγηση για το πού βρίσκεται η χαμένη μάζα του Σύμπαντος

2
Πότε βρήκανε τη μάζα του σύμπαντος για να τη χάσουν...?

Το'χουν χαμένο γενικότερα, λέω εγώ !
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αστρονομία - Αστροφυσική-Διάστημα”

cron