Σωτηρία από το χρέος με πετρέλαιο Αιγαίου;

1
Εικόνα

Καθώς η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην υπερχρέωση και την ύφεση, όλο και περισσότερο συζητείται στους υψηλούς πολιτικούς, διπλωματικούς, ακαδημαϊκούς και οικονομικούς κύκλους μια πιθανή διέξοδος από την κρίση: η εκμετάλλευση των αναξιοποίητων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο!

Ο συνήθως καλά πληροφορημένος για τα τεκταινόμενα στα παρασκήνια της διπλωματίας, καθηγητής στο LSE, Βασίλης Μαρκεζίνης, ρίσκαρε σε πρόσφατη ομιλία του μια τολμηρή πρόβλεψη για θετική εξέλιξη στην επί δεκαετίες ανοικτή αντιπαράθεση με την Τουρκία για τον ενεργειακό πλούτο του Αιγαίου, η οποία προκαλεί αρκετές συζητήσεις και στους οικονομικούς κύκλους της χώρας.

Ο κ. Μαρκεζίνης εκτίμησε, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, επικαλούμενος δικές του πληροφορίες, ότι ίσως και πριν από τα Χριστούγεννα να ανακοινωθεί από Αθήνα και Άγκυρα μια ιστορική συμφωνία για την υπέρβαση της διαμάχης για το Αιγαίο. Έκανε λόγο για ένα γενικό πλαίσιο αρχών διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, το οποίο προφανώς συζητείται εντατικά και υπό άκρα μυστικότητα αυτή την περίοδο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει:

1. Τη σύνταξη προσυμφώνου προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο θα κληθεί να «μοιράσει» το Αιγαίο με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τη δική του νομολογία,

2. Τη συμφωνία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκία και

3. Την εξαίρεση του Καστελόριζου από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας.

Η τουρκική διπλωματία από χρόνια προωθεί την ιδέα της συνεκμετάλλευσης του πλούτου του Αιγαίου, ενώ οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι σταθερά προσανατολισμένες εδώ και δεκαετίες σε διπλωματική γραμμή που αποκλείει κάθε συζήτηση για το θέμα, αφού ως μοναδική διαφορά αναγνωρίζεται το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, το οποίο η Ελλάδα επιζητεί να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο.

Τα τελευταία χρόνια, υπό την ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν, η προσπάθεια της Τουρκίας για την προώθηση της ιδέας της συνεκμετάλλευσης έχει αποκτήσει νέα δυναμική. Η Τουρκία μάλιστα έχει προτείνει να υιοθετηθεί το μοντέλο που επέλεξαν οι χώρες του Περσικού Κόλπου για να συνδιαχειρισθούν τα κοιτάσματα της περιοχής τους, που ως γνωστόν εφαρμόσθηκε με μεγάλη επιτυχία και σώρευσε τεράστιο πλούτο στα κράτη της περιοχής.

Σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, ο κορυφαίος Τούρκος διπλωμάτης Γιασάρ Γιακίς, είχε προτείνει ανοικτά τη σύσταση μιας μεικτής ελληνοτουρκικής εταιρείας (joint venture) που θα αναλάβει τα κοιτάσματα των αμφισβητούμενων περιοχών, μοιράζοντας τα κέρδη στις δύο χώρες.

Το τελευταίο διάστημα, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις επιτάχυνσης, που ίσως δικαιολογούν την πρόβλεψη του καθηγητή Μαρκεζίνη για συμφωνία πριν το τέλος του χρόνου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διπλωματικές επαφές, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, αφού οι συνομιλίες είναι μυστικές, όπως τόνισε.

Αν οι δύο κυβερνήσεις αποφασίσουν πράγματι επί της αρχής να ξεκινήσουν την επίλυση των διαφορών για το Αιγαίο με μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης του πετρελαίου, που αποτελεί τη βασική πηγή εντάσεων από το 1973, όταν ανακαλύφθηκε μεγάλο κοίτασμα στο Β. Αιγαίο από την καναδική εταιρεία Denisson, το επόμενο ερώτημα, από την απάντηση του οποίου θα αποτιμηθούν και τα οικονομικά οφέλη για τις δύο χώρες, είναι αν η συνεκμετάλλευση θα γίνει αποκλειστικά από τις δύο χώρες, ή αν θα συμμετάσχει στο σχήμα και κάποια από τις μεγάλες πολυεθνικές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εσχάτως έχει εμφανισθεί δυναμικά στο διπλωματικό παρασκήνιο μεγάλη πολυεθνική του πετρελαίου, που από παλιά διατηρεί ενδιαφέρον για το Αιγαίο, η οποία προσφέρεται να μετάσχει στο σχήμα, επενδύοντας κεφάλαια και τεχνογνωσία. Η τουρκική πρόταση, όπως είχε διατυπωθεί από τον Γιακίς, φαινόταν να αποκλείει κάτι τέτοιο, αφού είχε κάνει λόγο για joint venture εταιρειών από Ελλάδα και Τουρκία, χωρίς αναφορές σε συνεργασία με διεθνή πετρελαϊκή εταιρεία.

Ακόμη και στην περίπτωση που ένα σημαντικό μερίδιο των κερδών κατευθυνθεί σε διεθνή όμιλο πετρελαίου, ειδικοί του ενεργειακού τομέα τονίζουν στο “S10”, ότι τουλάχιστον από ένα μεγάλο κοίτασμα (στη βραχονησίδα Μπάμπουρας, ανατολικά της Θάσου) μπορεί να αναπτυχθεί σε σχετικά σύντομο διάστημα σημαντική παραγωγή πετρελαίου, η οποία θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο αρκετών δις. ευρώ ετησίως, αλλά και σημαντική τόνωση της ανάπτυξης, που θα διευκολύνει τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους. Επιπλέον, θα υπάρξει έμμεση διευκόλυνση της δημοσιονομικής προσπάθειας, από τη μείωση των αμυντικών δαπανών.

Η ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος, με περισσότερα από 900 εκατ. βαρέλια υδρογονανθράκων, έχει βεβαιωθεί στη βραχονησίδα Μπάμπουρας, έξω από την Θάσο. Με βάση ένα υποθετικό σενάριο αξιοποίησης όλων των κοιτασμάτων του Βορείου Αιγαίου, η παραγωγή θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 200.000 βαρέλια ημερησίως, όπως εκτιμούν ειδικοί. Η αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων, μάλιστα, θα γίνει στη λεγόμενη εποχή του peak oil, δηλαδή σε μια περίοδο μόνιμα υψηλών και αυξανόμενων διεθνών τιμών του πετρελαίου, καθώς υπολογίζεται ότι έχει αντληθεί περισσότερο από 50% των διαθέσιμων κοιτασμάτων διεθνώς.

Βέβαια, πρέπει να υπογραμμισθεί, ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, θα χρειασθεί να ξεπερασθούν λεπτά διπλωματικά και πολιτικά ζητήματα, που προκαλούν σημαντικές εντάσεις εδώ και πολλές δεκαετίες. Πάντως, στη διεθνή κοινότητα των ειδικών που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, διατυπώνονται από καιρό σενάρια «μοιρασιάς» του Αιγαίου. Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε πέρυσι, ο Γάλλος ειδικός Ντιντιέ Ορτολάντ διατυπώνει τέτοια σενάρια (δείτε το άρθρο εδώ: http://www.diploweb.com/The-Greco-Turki ... r-the.html), δημοσιεύοντας μάλιστα και χάρτη (εδώ: http://www.diploweb.com/IMG/jpg/dnaegeanwaters.jpg), όπου παρουσιάζει την ιδέα του για τη διευθέτηση των διαφορών, η οποία δεν απέχει από το πλαίσιο που περιέγραψε στην ομιλία του ο καθηγητής Μαρκεζίνης.



http://www.sofokleous10.gr/portal2/topr ... 112330765/
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: Σωτηρία από το χρέος με πετρέλαιο Αιγαίου;

3
Kαταρχην η συνεκμεταλλευση δεν ειναι λογική να τίθεται καν στο τραπέζι,αμα την προωθήσει ο ΓΑΠ ,θα είναι ο δούρειος ίππος για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο,δεν υπάρχει άλλη χώρα που να δίνει τζάμπα χωρικά ύδατα,για την υπέρβαση της διμάης στο Αγαίο,αφου αυτή η διαμάχη ουσιαστικά δημιουργήθηκε απο τις ακούσιες ,θέλω να πιστευω ελλείψεις των εκάστοτε υπουργών και πρωθυπουργών.


2ον,νομίζετε τυχαία βγάζουν το Καστελόριζο απο την ΑΟΖ ?

Δείτε επιχειρηματολογια της κυβέρνησης
* Η χάραξη ΑΟΖ λαμβάνοντας υπόψη το Καστελόριζο είναι εξαιρετικά ασθενής από πλευράς Διεθνούς Δικαίου και είναι απίθανο να κερδίσει η Ελλάδα την υπόθεση σε Διεθνές Δικαστήριο.
* Η διαπραγματευτική θέση της χώρας αυτήν την περίοδο είναι εξαιρετικά ασθενής και ως εκ τούτου καλό είναι να αποφύγουμε την επιβάρυνση της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης με νέα δύσκολα ζητήματα.
* Η προώθηση μιας λύσης για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για μελλοντικές διευθετήσεις σε άλλα ζητήματα όπως είναι η χάραξη ΑΟΖ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Για το τι γίνεται με το Καστελόριζο διαβάστε εδω http://www.filoumenos.com/forum/viewtop ... 529#p18529


και δωστε σημασία σε αυτό
Aξίζει να αναφερθεί ένα δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της 28ης Νοεμβρίου 2008, σύμφωνα με το οποίο στο ακριτικό νησί των 200 κατοίκων έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία 1.500 αμφιλεγόμενες συμβολαιογραφικές πράξεις μετεγγραφής ακινήτων, οι περισσότερες από τις οποίες σε αλλοδαπούς και ξένες εταιρίες αμφιλεγόμενης ταυτότητας ενώ εκφράζονται φόβοι ότι στη συνέχεια μεταγράφτηκαν με ιδιωτικά συμφωνητικά σε ιδιώτες και εταιρίες της Τουρκίας.

Οπως επίσης δεν είναι τυχαίος και ο αποκλεισμός του Καστελόριζο απο την υπόλοιπή Ελλάδα,διαβάστε εδω

Γιατί οδηγούν το Καστελόριζο σε αποκλεισμό;


Τώρα σκεφτείτε και οτι τόσα χρόνια που κάποιοι μιλούσαν για πετρέλαιο στο Αιγαίο,χαρακτηρίστηκαν ως γραφικοί και τώρα εντελώς ξαφνικά, αρχισαν να ανακαλύπτουν πετρέλαιο παντού.

Να σας θυμίσω δήλωση του Παπανδρέου "δεν έχουμε πετρέλαιο ή έστω όσο έχουμε βρει είναι ελάχιστο"

phpBB [video]


Και του Παγκαλου «Έχουν γίνει έρευνες και στη Ρόδο, Καμία αναφορά για ενδεχόμενη ύπαρξη πετρελαίου στην περιοχή του Καστελόριζου δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Είναι προφανές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα».


Τωρα μην μου πείτε οτι δεν ήξεραν...απλα τώρα δόθηκε η ευκαιρία και η αφορμη να το ξεπουλήσουν για να σώσουν την Ελλάδα απο την χρεωκοπία.
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Σωτηρία από το χρέος με πετρέλαιο Αιγαίου;

4
Πετρέλαιο αξίας 3,5 τρις δολαρίων για 30 χρόνια μπορεί να παράγει η Ελλάδα!


- Σε 18 μήνες αρχίζουν οι έρευνες!

- Τι εμπόδιζε τις κυβέρνήσεις όλα αυτά τα χρόνια;

- Υπάρχουν στ' αλήθεια τόσα πλούσια κοιτάσματα;

"Οι πόρτες είναι ανοικτές και τα σκυλιά δεμένα", φαίνεται οτι λέει η ελληνική κυβέρνηση στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και σε όσους ασχολούνται με τα πετρελαιοειδή. Και είναι ν'απορεί κανείς γιατί τώρα. Πως μετά από τόσες δεκαετίες συζητήσεων φαίνεται οτι τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες για να εκμεταλλευθούμε τον φυσικό πλούτο της χώρας μας. Με το νομοσχέδιο που θα ορίσει την συσταση ενός φορέα θα γίνουν για πρώτη φορά από την δεκαετία του 80 διαπραγματεύσεις για να έρθουν επενδυτές στην Ελλάδα.



Τουλάχιστον έτσι παρουσιάζονται τα πράγματα από το ΥΠΕΚΑ. Όπως λένε, ο φορέας θα στελεχωθεί με ικρό αριθμό προσωπικού για να έχει και μικρό κοστος λειτουργίας. Είναι εντυπωσιακό οτι αν μέχρι και χθες έρχονταν μεγάλες εταιρείες να συζητήσουν με την εκάστοτε κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό, δεν θα ήταν εφικτό αφού δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο! Αυτό που προβλέπεται λοιπόν είναι οτι η Ελλάδα μέσα σε 18 μήνες θα μπει στο παιχνίδι.


Χρόνος που θεωρείται ρεκόρ αφού κάτι τέτοιο για να γίνει στην Κύπρο χρειάστηκαν 3 χρόνια! Από κει και μετά μπαίνει στην τελική ευθεία το σχέδιο για την ανάθεση ερευνών και στη συνέχεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από το ίδιο το υπουργείο τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν κοιτάσματα προς άμεση εκμετάλλευση τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν το ένα τρίτο των αναγκών της χώρας που σήμερα εκτιμάται στα 120 εκατομμύρια βαρέλια το χρόνο.


Υπολογίζεται μάλιστα ότι τα κοιτάσματα αυτά (ίσως στο μέλλον υπάρξουν και νέα) θα είναι εκμεταλλεύσιμα για 30 χρόνια. Ο φορέας που θα δημιουργηθεί μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με διεθνείς εταιρείες ερευνών, οι οποίες θα συγκεντρώνουν ερευνητικά δεδομένα, χωρίς το δημόσιο να καταβάλει ούτε ένα ευρώ, με αντάλλαγμα οι εταιρείες αυτές να εκμεταλλεύονται τις μελέτες.


H εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι οι ερευνητικές δαπάνες για την ανακάλυψη ενός θαλάσσιου κοιτάσματος όπως αυτό του Πρίνου ανέρχονται στα επίπεδα των 200 εκατ. δολαρίων (σεισμικά, αξιολόγηση, ερευνητικές γεωτρήσεις) ενώ οι παραγωγικές επενδύσεις για την έναρξη της εκμετάλλευσης είναι τουλάχιστον 1 δις δολάρια. Με δαπάνες παραγωγής 1,5 δις δολάρια για περίοδο 25 ετών, τα έσοδα φτάνουν τα 7,5 δις δολάρια, ενώ οι φόροι που καταλήγουν στο δημόσιο φτάνουν τα 2 δις δολάρια, δηλαδή ετήσια έσοδα της τάξης των 120 εκατ. δολαρίων, όσο μια μικρή αποκρατικοποίηση. Η χώρα μας θεωρείται από τις λιγότερο εξερευνημένες περιοχές καθώς έχουν πραγματοποιηθεί 175 γεωτρήσεις εκ των οποίων με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα μόλις το 15% έγινε με ορθό τρόπο.


newsit

Aπο Προμηθέα
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: Σωτηρία από το χρέος με πετρέλαιο Αιγαίου;

5
Από κάποιο άρθρο του Σταύρου Λυγερού στο περιοδικό "ΕΠΙΚΑΙΡΑ".

Κάποια σημεία τα μεταφέρω προς απλοποίηση αλλά και εμπέδωση:

1) Όταν οι Τούρκοι μιλάνε για συνεκμετάλλευση εννοούν ότι το όφελος θα μοιραστεί σχεδόν εξίσου.Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας,όμως,δικαιούνται ένα πολύ μικρό ποσοστό υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Αιγαίο και ένα κατά τόπους διαφοροποιημένο ποσοστό ανατολικά της Ρόδου.Κι αυτό λόγω της ύπαρξης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και του συμπλέγματος του Καστελόριζου στην Ανατολική Μεσόγειο.Με άλλα λόγια,η όμορφη λέξη «συνεκμετάλλευση» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα όχημα παραπλάνησης για παραχώρηση εθνικών δικαιωμάτων.
Όσον αφορά το ότι κάποιοι σερβίρουν το επιχείρημα ποντάροντας και στην οικονομική κρίση: «Αφού η διαφορά με την Τουρκία καθιστά ανέφικτη την εκμετάλλευση των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων,γιατί να μη μοιραστούμε με την Άγκυρα ένα όφελος που αλλιώς δε μπορούμε να έχουμε;»
Αυτό που αποσιωπούν είναι ότι όποια ποσοστά θα αποφασίζονταν σε μία συμφωνία συνεκμετάλλευσης θα δημιουργούσαν προηγούμενο στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

2) Σύμφωνα με πληροφορίες,η κυβέρνηση ΓΑΠ διαπραγματεύεται χωρικά ύδατα διαφοροποιημένου εύρους.Σε περιοχές που απέχουν πολύ από την Τουρκία,στο Ιόνιο και Λυβικό,τα ελληνικά χωρικά ύδατα θα επεκταθούν στα 12 μίλια.Στις γειτνιάζουσες περιοχές με την Τουρκία θα παραμείνουν στα 6 μίλια και στις ενδιάμεσες περιοχές θα επεκταθούν στα 8-9 μίλια.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι,υπό το κράτος της τούρκικης απειλής πολέμου,η Αθήνα διαπραγματεύεται την απεμπόληση δυνάμει τμήματος της ελληνικής επικράτειας, αφού τα χωρικά ύδατα θεωρούνται επικράτεια.

3) Κι ενώ η διαπραγμάτευση έχει προχωρήσει,ακόμα κι αν προέκυπτε κάποια συμφωνία,το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας δε θα λυνόταν,δεδομένου ότι η Τουρκία αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.Με τη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» διεκδικεί ρητά έναν απροσδιόριστο αριθμό βραχονησίδων,αλλά και κατοικημένων νησίδων,όπως π.χ. το Αγαθονήσι.Πως είναι δυνατόν το Διεθνές Δικαστήριο να οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα,όταν εγείρονται εδαφικές διεκδικήσεις; Η Αθήνα έπρεπε να έχει θέσει ως όρο για τη διεξαγωγή της διαπραγμάτευσης η Τουρκία να εγκαταλείψει τις επεκτατικές διεκδικήσεις της.

4) Η Άγκυρα παγίως αρνείται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και επιχειρεί να υποκαταστήσει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου από διμερείς πολιτικού χαρακτήρα διαπραγματεύσεις.Τα νέα στοιχεία για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μεταξύ Κρήτης και Κύπρου καθιστούν αποφασιστική τη σημασία που έχει το σύμπλεγμα του Καστελόριζου για την κατανομή της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ,στην ανατολική Μεσόγειο.

Συμπληρωματικά:
http://www.filoumenos.com/forum/viewtop ... =89&t=9447
http://www.filoumenos.com/forum/viewtop ... =89&t=9373
http://www.filoumenos.com/forum/viewtop ... =31&t=8960
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…
Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγκόσμια - Ελληνική Οικονομία”