ΒΟΥΝΟ ΒΛΟΧΟΣ, ΘΕΣΤΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;

1
Koιτάξτε καλά σας παρακαλώ αυτό το βουνό (έχει υψόμετρο σχεδόν 700 μέτρα) όπως φαίνεται από το δορυφόρο του Google Earth.
Εικόνα
Δείτε προσεκτικά κι αυτές τις αεροφωτογραφίες, όμως σε μεγάλο μέγεθος. Κλικ
εδώ:

και επιλέξτε να μεγεθύνετε τις φωτογραφίες με λεζάντα "Βλοχός" και "μοναστήρι Βλοχού"
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Δυστυχώς δε μπόρεσα να μεγεθύνω εδώ αυτές τις αεροφωτογραφίες. Θα καταλάβετε πολύ περισσότερα αν τις δείτε σε μεγάλο μέγεθος. Κάντε το, αξίζει. Εξάλλου είναι μόνο 2 κλικ δουλειά.
http://www.airphotos.gr/etol_thestieon.htm#
(και κλικάρετε πάνω στις φωτογραφίες με λεζάντα "Βλοχός" και "μοναστήρι Βλοχού" )


Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό κτίσμα εξωφρενικά μεγάλων διαστάσεων που υπάρχει κοντά στο Αγρίνιο. Αποτελεί μεγάλο μυστήριο το μέγεθος, η παλαιότητα, ο τρόπος κατασκευής, η ταυτότητα των κτητόρων, και η χρησιμότητα του, ο λόγος δηλαδή για τον οποίο κατασκεύάστηκε.
Για να πάρετε μια πρώτη γεύση του τεράστιου μεγέθους, δείτε απλά και συγκρίνετε το Μοναστήρι που υπάρχει πάνω στο βουνό. Δεν είναι μικρό, είναι ολόκληρο συγκρότημα κτιρίων. Κοιτάξτε πόσο μικρό φαίνεται όμως μπροστά στους ογκόλιθους!
Λοιπόν, το τεράστιο αυτό κατασκεύασμα ουσιαστικά δεν έχει μελετηθεί καθόλου από την συμβατική επιστήμη, η οποία θεωρεί ότι τα κτίσματα
και οι κατασκευές στον πλανήτη ξεκινούν περίπου το 4.000 π.Χ., ισχυρισμός που κάθε μέρα που περνάει τείνει όλο και περισσότερο να καταρριφθεί καθώς βγαίνουν στο φως όλο και πιο πολλά στοιχεία και ευρήματα ( που τώρα γίνονται και ευρέως γνωστά πλέον κυρίως λόγω του διαδικτύου), τα οποία αποδεικνύουν την πολύ πιο αρχαία κατασκευαστική δράση πάνω στη γη, άρα και πάρα πολύ παλιούς πολιτισμούς, προκατακλυσμιαίους πιθανότατα.

Έτσι, θα κάνουμε εδώ μια μικρή έρευνα παραθέτοντας κάποια στοιχεία και αναλύοντας κάποιες απόψεις.

Στη διαδικτυακή αυτή παρουσίαση θα παρατεθεί όσο γίνεται η μη συμβατική άποψη ότι το κατασκεύασμα αυτό είναι πολύ πιο παλιό απ όσο η κλασική αρχαιολογία οριοθετεί, και θα κατατεθούν λίγο "περίεργες" , αλλά όχι αβάσιμες γνώμες και υποθέσεις περί των κατασκευαστών και του τεράστιου μεγέθους του.

Πιθανότατα, πρόκειται για πανάρχαιο (προκατακλυσμιαίο), ασύλληπτα μεγάλο πυραμιδοειδές κτίσμα, μεγαλύτερο και παλαιότερο από κάθε άλλο που έχει βρεθεί ως τώρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, που στην κορυφή του απολήγει σε τραπεζοειδούς σχήματος ακρόπολη, αποτελούμενη από ογκόλιθους εκατοντάδων τόνων.
Δεν είμαι μόνος μου σ΄αυτόν τον ισχυρισμό, συμφωνούν και επιστήμονες, ειδικά ταυτίζομαι στις απόψεις με τον διεθνούς φήμης επιστήμων κο Κων/νο Στρωματιά από την Κύπρο. Βλέπε εδώ: http://geoment.e-e-e.gr/ktitior1.htm, εδώ: http://geoment.e-e-e.gr/ktitior2.htm, εδώ: http://geoment.e-e-e.gr/ktitior3.htm, εδώ: http://geoment.e-e-e.gr/ktitior4.htm, και εδώ: http://geoment.e-e-e.gr/ktitior5.htm για να καταλάβετε τι εστί Στρωματιάς.

Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικος, προϊστορικής εποχής μάλιστα, και η ακρόπολη , που όμοιά της δεν νομίζω ότι υπάρχει, φέρει το όνομα "ακρόπολη Θεστιέων" και η περιοχή "Θέστια"

Θ-εστία

Εστία βέβαια είναι το σπίτι, η βάση, η έδρα, το κέντρο.
Άρα κάποιου(-ων) το "σπίτι" ήταν εκεί στα πολύ παλιά χρόνια.Γι αυτό η περιοχή ονομάστηκε Θ-εστία.
Ποιανού(-ών) άραγε; Το "Θ" πάντως είναι το μονόγραμμα του Θεού...ή των "θεών". Στην αρχαιότητα "θεοί" για τα μάτια των αρχαίων ανθρώπων ήταν οι Ολύμπιοι για παράδειγμα, αλλά και οι τιτάνες, οι γίγαντες, οι κύκλωπες και όλα αυτά τα "μυθολογικά" όντα, για τα οποία όλο και περισσότερες αποδείξεις της πραγματικής ύπαρξής τους βγαίνουν σήμερα στο φως .(Σκελετοί, οστά, δόντια, απολιθώματα, ίχνη, εργαλεία, ανεξήγητες μεγαλιθικές κατασκευές, αρχαίες παραστάσεις σε αγγεία κλπ.)

Ενημερωθείτε γι αυτό το άκρως ενδιαφέρον θέμα, που η μελέτη του θα βοηθήσει στη λύση του μυστηρίου του Βλοχού εδώ:
http://www.filoumenos.com/forum/viewtop ... 49&t=12503

Τί να κρύβεται άραγε μέσα στο βουνό ;

Προς το παρόν θα σας δώσω μια ιδέα του αντικειμένου επισυνάπτοντας κάποιες φωτογραφίες. Όπως λένε και οι Κινέζοι, μια εικόνα χίλιες λέξεις. Βέβαια έχω κι άλλες, τραβηγμένες από μένα.

Διακρίνονται επίσης και κάποια απομεινάρια κυκλώπειου τείχους που γίνονται ορατά μόνο στα σημεία όπου διαπερνώνται από τα νερά ενός μικρού ποταμού. Δηλαδή τα νερά έχουν ξεθάψει το τειχος αυτό στο πλάτος του ποταμού, ενώ σε όλα τα άλλα σημεία είναι καλυμμένο (το τείχος) από προσχώσεις χιλιάδων ετών.

Σκεφτείτε λίγο αυτό που σας περιέγραψα. Το τείχος πρέπει να είναι προγενέστερο του ποταμού, αλλά και των λόφων που το σκεπάζουν!!

Όσο για το βουνό, η πάροδος των χιλιετηρίδων, οι επιχωματώσεις και η βλάστηση που αναπτύχθηκε πάνω του όλα αυτά τα χρόνια, του έδωσε ένα πολύ πειστικό φυσικό καμουφλάζ, και έτσι δε πέφτει εύκολα στην αντίληψη του ανυποψίαστου νου ότι μπορεί να είναι ολόκληρο ένα κατασκεύασμα!!. Μόνο η κορυφή του έμεινε χωρίς κάλυψη από επιχωματώσεις. Εκεί η εικόνα είναι ξεκάθαρη, αναγκάζοντας τους επιστήμονες να χαρακτηρίσουν την κορυφή ως κατασκεύασμα, και συγκεκριμένα προϊστορική "ακρόπολη".

Ναι, αλλά και η "ακρόπολη" από μόνη της δεν μπορεί να εξηγηθεί ως προς την κατασκευή της (αφού οι ογκόλιθοι είναι τόσο μεγάλοι, και τόσοι πολλοί, τοποθετημένοι άναρχα μεν, ώστε να εφάπτονται τέλεια μεταξύ τους δε), που είναι πραγματικά μεγάλο μυστήριο το πως μπόρεσαν οι πρωτόγονοι(;) προϊστορικοί άνθρωποι(;) να μεταφέρουν , να λειάνουν, να σηκώσουν και να τοποθετήσουν αυτά τα "τέρατα" σε υψόμετρο 700 μέτρων!!


Εξετάζοντας προσεκτικά, βλέπουμε και σε πολλά άλλα σημεία του βουνού όμως, πιο κάτω δηλαδή από την ακρόπολη και χαμηλά ως στους πρόποδες, σε σημεία όπου τυχαίνει να μην έχει βλάστηση ή προσχώσεις, να φαίνονται οι ίδιοι -τοποθετημένοι - ογκόλιθοι που υπάρχουν και στην κορυφή, στην "ακρόπολη" (σίγουρα δε μοιάζει και πολύ με μια συνηθισμένη ακρόπολη).

Απλά κοιτάξτε προσεκτικά το σχήμα, τη μορφολογία του βουνού, προσέξτε την ακρόπολη, την κορυφή του δηλαδή, (η κορυφή του...παγόβουνου), συγκρίνετε το μέγεθος των ογκόλιθων με το Μοναστήρι που υπάρχει δίπλα, με το φυλάκιο της πυρασφάλειας στην κορυφή της ακρόπολης, δείτε τα διαφορετικά επίπεδα που ορίζονται από τεράστιους ογκόλιθους τοποθετημένους στη σειρά με αποτέλεσμα να φαίνονται σαν δακτύλιοι γύρω από το βουνό (αυτό θα το δείτε καλύτερα από το δορυφόρο μέσω του Google Earth) και γενικώς μελετήστε καλά το χώρο με το ένστικτο της ανακάλυψης.
Βέβαια, όποιος πάει επιτόπου θα καταλάβει πολύ περισσότερα.

Παρακάτω θα σας δώσω τις συντεταγμένες για να το δείτε από το google earth.
ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΤΙΕΩΝ- ΒΛΟΧΟΣ
Θέστια Αγρινίου Αιτ/νίας
Γεωγραφικό πλάτος: 38°39'12.99"Β
Γεωγραφικό μήκος: 21°29'9.40"Α

Δείτε και κάποιες φωτογραφίες από την προσωπική μου συλλογή:

ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕ ΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ. ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΙΘΟΥΣ!
Εικόνα
ΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ "ΡΙΖΑ" ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ.
Εικόνα
ΠΟΣΟ ΠΑΛΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΤΡΩΜΑ... ΚΑΙ ΤΙ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ! ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΚΟΡΥΦΗ)
Εικόνα
ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΟΓΚΟΛΙΘΟΙ ΑΝΑΔΥΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠ ΤΗ ΓΗ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Εικόνα
ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΟΡΠΙΟΙ ΟΓΚΟΛΙΘΟΙ
Εικόνα
Αν σας κέντρισα το ενδιαφέρον, συνεχίζουμε...

KAI ΠΑΡΑΚΑΛΩ MH BIAΣΤΕΙΤΕ ΝΑ "ΚΛΕΙΣΕΤΕ"ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ. ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ FORUM, Η ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΟΤΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΒΛΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ,(ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ) ΕΝΑ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΣΜΑ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ (ΕΓΩ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΩ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ "ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΑ" ΟΝΤΑ, πχ ΓΙΓΑΝΤΕΣ-ΤΙΤΑΝΕΣ) ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΑΠΩΤΑΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΠΡΟΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΑΙΑ. Η ΦΡΑΣΗ " Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ" ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΓΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΛΟΧΟΥ Θ-ΕΣΤΙΕΩΝ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΚΛΙΣΕ. "ΑΝΟΙΞΤΕ" ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΣΑΣ ΚΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ... (ΟΤΑΝ ΦΤΑΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ "ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 1,2,3," κλπ)
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Spartan την 30 Απρ 2012, 17:37, έχει επεξεργασθεί 47 φορές συνολικά.
Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείνΠλάτων

Re: ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;

2
Κάποια ιστορικά στοιχεία.

Οι Θεστιείς ανήκουν στους Κουρήτες, πρωτοελληνικό φύλο της Μυκηναϊκής εποχής, που εγκαταστάθηκαν στην Αιτωλία πριν την εγκατάσταση των Αιτωλών. Ο ιστορικός Έφορος επιβεβαιώνει την άποψη αυτή, ότι οι Κουρήτες κατείχαν «εξαρχής άπασαν την χωράν» (Αιτωλία), και ότι όταν έφτασε ο Αιτωλός από την Ήλιδα, ανάγκασε τους Κουρήτες να υποχωρήσουν μέχρι την Πλευρώνα. Κατά τον Παπαρηγόπουλο οι Κουρήτες μαζί με τους Πελασγούς ήταν συγγενείς με τους Έλληνες. Δεν είχαν χαρακτήρα ηρωικό και μάχιμο, αλλά ζούσαν ζωή ειρηνική και γεωργική. Κατά τον Διόδωρο τον Σικελιώτη δημιούργησαν τις πρώτες πολιτισμένες κοινωνίες. Η εξημέρωση των ζώων, η εκτροφή των προβάτων σε κοπάδια, η μελισσοκομία, η χρήση του τόξου, η τέχνη του κυνηγού και τα αγαθά της οργανωμένης ζωής, θεωρούνται έργα των Κουρητών.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΤΙΕΩΝ

Ο σημαντικότερος ήρωας των Κουρητών είναι ο Θέστιος που αναδείχτηκε πανίσχυρος άναξ ολόκληρης της Αιτωλίας, με έδρα την Ακρόπολη των Θεστιέων. Το ότι η έδρα του Θεστίου ήταν στο Βλοχό ήταν πάντα γνωστό στην περιοχή, αλλά το 1899 βεβαιώθηκε ακόμα περισσότερο. Στο μικρό εξωκλήσι της Παναγίας του χωριού Βλοχός, ιδιοκτησίας Λούκα από το Καινούργιο, βρέθηκε επιγραφή χαραγμένη σε πλάκα με το όνομα της Ακροπόλεως των Θεστιέων. Η πλάκα βρίσκεται στο Μουσείο του Αγρινίου. Η φήμη του Θεστίου ήταν γνωστή σ όλη την Ελλάδα. Το κράτος που ίδρυσε ακτινοβολούσε και αποτελούσε ένα ομόσπονδο κρατίδιο αντίστοιχο προς τα μεγάλα ανάκτορα (Μυκηναϊκά κ.ά). Φιλοξένησε στην αυλή του, τους εξόριστους διαδόχους της Σπάρτης και πάντρεψε τις κόρες και τις εγγονές του, τις θεστιάδες όπως λέγονται, με τους ισχυρότερους ηγεμόνες της εποχής. Η Αλθαία έγινε σύζυγος του Βοσιλιά της Καλυδώνας Οινέα. Η Λήδα παντρεύτηκε τον φιλοξενηθέντα στα ανάκτορα του πατέρα της Θεστίου, εξόριστο διάδοχο του θρόνου της Σπάρτης, Τυνδάρεω. Η Υπερμήστρα έγινε βασίλισσα του Αργούς και απέκτησε τον Αμφιάραο που αναδείχτηκε ήρωας στον πόλεμο των Επτά επί Θήβας. Δυο διάσημες εγγονές του Θεστίου (τέκνα της Λήδας και του Τυνδάρεω), η Κλυταιμνήστρα και η Ελένη, έγιναν σύζυγοι των πιο διάσημων ηγεμόνων της αρχαιότητας Αγαμέμνονα και Μενελάου και η Δηϊάνειρα (κόρη της Αλ8αίας και του Οινέα), παντρεύτηκε τον δια­σημότερο ήρωα της αρχαιότητας Ηρακλή.

Ο άναξ των Κουρητών Θέστιος, μπλέχτηκε με τους γιους του σε πόλεμο με τους αιώνιους εχθρούς του, τους Καλυδωνίους (Αιτωλούς κατακτητές), επειδή εκείνοι κατείχαν δικό του έδαφος. Η διαμάχη αυτή συνδέεται με την ιστορία του Καλυδωνίου κάπρου, όπου πήραν μέρος οι διασημότεροι ήρωες της αρχαίας Ελλάδος. Πρωταγωνιστές σ' αυτό τον πόλεμο ήταν οι Κουρήτες με τον Θέστιο και τα παιδιά του από τη μια μεριά και ο Μελέαγρος με τους Καλυδωνίους που ήταν και εγγονός του Θεστίου από την άλλη. Η ήττα του θεστίου στον πόλεμο αυτό δεν έπληξε τη δύναμη και το γόητρο.

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΘΕΣΤΙΕΩΝ

Γύρω από την Ακρόπολη ενισχύεται η πόλη των θεστιέων που την περιέβαλαν με ισχυρά τείχη, η περίμετρος των οποίων κατά τον αρχαιολόγο Σωτηριάδη έφθαναν τα 4.000 μέτρα και ήταν ακόμα μεγαλύτερα από τα τείχη του Αγρινίου (2.500 μ). Κατασκευάστηκαν από τους Κύκλωπες και είναι παλαιότερα ακόμα και από τα τείχη των Μυκηνών και της Τίρυνθας. Την ωραιότητα και το μεγαλείο της η πόλη την όφειλε στη φυσική της τοποθεσία που κατείχε και το κύρος και την ισχύ που συγκέντρωνε και που επικρατούσε σε μεγάλη έκταση. Το κράτος του θεστίου έφθανε μέχρι την Πλευρώνα και το ρου του Αχελώου, ο οποίος για το λόγο αυτό πήρε και το όνομα Θέστιος. Το όνομα της πόλεως διασώζει ο ιστορικός Πολύβιος ο Μεγαλοπολίτης, όπου περιγράφει την εκστρατεία του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου του Ε εναντίον του Θέρμου: «Παρήει (Πολύβιος, 5,7, } 0)». Η αίγλη της πόλεως εξακολουθεί να υφίσταται και κατά την περίοδο που η Αιτωλική Συμπολιτεία ήταν η πιο μεγάλη δύνα­μη στην Ελλάδα. Οι Θεστιείς δεν ήταν απλά μέλη της Συμπολιτείας, αλλά συνέβαλαν ενεργά στη δημιουργία και τη λειτουργικότητά της. Μαζί με τους Ευρυτάνες, τους Αγραίους, τους Απέραντους, τους Δόλοπες και τους Οφιονείς που αποτελούσαν και την λεγόμενη επίκτητη Αιτωλία, παρέμειναν ελεύθεροι, μέχρις ότου υπέκυψαν στους Ρωμαίους το 146 π.Χ., με την υπαγωγή τους στη συγκλητική επαρχία της Μακεδονίας.



http://www.epoxi.gr/civilization37.htm
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;

3
Ευχαριστούμε Ντομινίκ.
Το βιβλίο από όπου τα στοιχεία που μας παραθέτεις του Θεολόγου-φιλόλογου κου Φώτιου Παπασαλούρου
"ΒΛΟΧΟΣ
Η Ακρόπολη των Θεστιέων"
http://www.epoxi.gr/civilization37.htm
το έχω. Μάλιστα γνωρίζω τον κο καθηγητή, με το γιο του είμαστε φίλοι. Όπως επίσης γνωρίζω και τον πρόεδρο της Αρχαιολογικής και Ιστορικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, τον κο Αθανάσιο Παλιούρα
(βλ. http://prototypia.blogspot.com/2009/03/ ... st_25.html)
με τον οποίο έχω μιλήσει επανειλημμένα για το θέμα του Βλοχού, και μάλιστα του έχω παραθέσει τα στοιχεία της φτωχής μου έρευνας, προσπαθώντας να ενεργοποιήσω τους μηχανισμούς μιας σοβαρής αρχαιολογικής έρευνας υπό την αιγίδα του Ελληνικού κράτους -κάτι που δεν έγινε ποτέ, εκτός από μια ανασκαφή στο τέλος του προηγούμενου αιώνα από τον αείμνηστο
αρχαιολόγο Γ. Σωτηριάδη.
Δηλαδή το -έμπρακτο- ενδιαφέρον των αρχαιολόγων για το Βλοχό εξαντληθηκε σε κάποιες πρόχειρες ανασκαφές από τον αρχαιολόγο Γ. Σωτηριάδη http://www.archetai.gr/site/content.php?artid=217
στις αρχές του αιώνα. Μιλάμε για τόσο ενδιαφέρον! Πάντως τα γραπτά του αποδημούντος εις Κύριον καθηγητού, θα είχαν σίγουρα κάποιο ενδιαφέρον αν μπορούσαμε βέβαια να τα βρούμε. Εγώ δε μπόρεσα να τα βρω, παρά μόνο μια παραπομπή:
Βιβλιογραφία
Γ. Σωτηριάδης, ΠAE 1899, 62-63.
Σε ερώτηση που έκανα προσωπικά μετά από παράθεση των στοιχείων της έρευνάς μου, ( στην οικία του), στον συντοπίτη μου καθηγητή αρχαιολόγο Αθανάσιο Παλιούρα,
http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal. ... 462&t=2069
περί του γιατί δεν γίνονται ανασκαφές σε ένα τόσο ενδιαφέρον προϊστορικό μνημείο, πήρα την εξής απάντηση:
"Ξερω τι λες, έχεις δίκιο, όμως δεν χορηγούνται τα κονδύλια που χρειάζονται από το κράτος"
Από κει και μετά... τι να πεις. Αθάνατη Ελλάδα, αθάνατε Έλληνα. Δε θα το βάλω κάτω όμως... Το θέμα πρέπει να αναδειχθεί.
Αν αυτό το "πράγμα" ήταν στο εξωτερικό, θα είχε βουλιάξει ο τόπος από επισκέπτες και η περιοχή θα είχε γίνει παγκοσμίως γνωστή για το μνημείο της (βλ. Στόουνχετζ). Αλλά εδώ τα γρανάζια είναι πολύ δυσκίνητα, θαρρείς και κάποιοι τα εμποδίζουν να κινηθούν .
Βλέπετε, η μελέτη και η ανάδειξη ενός τέτοιου θέματος ίσως προκαλούσε την ανατροπή της παγκόσμιας προϊστορίας. "Ποιος κάθεται να ξαναγράψει τις εγκυκλοπαίδειες" ας πούμε, ή "που να τρέχουμε τώρα να εξηγούμε τι όντα περπάτησαν κάποτε στη γη". Τί, να ξυπνήσει ο κόσμος και ν αρχίσει να μελετάει τας γραφάς; Και μάλιστα με "άλλο μάτι"; Πολύ επικίνδυνο για το κατεστημένο των -κυβερνώντων τον πλανήτη- ερπετοειδών...
Δεν θέλω να νομίσει κάποιος ότι βάλλω εναντίον του κου καθηγητή, δεν μπορεί όντως να κάνει και πολλά αυτός ο -πολύ αξιόλογος και δραστήριος κατά τ΄άλλα- επιστήμων, άλλωστε είναι Βυζαντινολόγος και δεν είναι το αντικείμενό του η προϊστορία, και μάλιστα η προκατακλυσμιαία, όταν και έγινε σίγουρα το μυστήριο αυτό κατασκεύασμα. (το ξέρει αυτό ο κος Παλιούρας, μου το έχει πει με σιγουριά).
Όπως και ο κος Παπασαλούρος, ο οποίος είναι κι αυτός πολύ αξιέπαινος επιστήμων και συγγραφέας, αλλά οι πηγές του εξαντλούνται στα πρώιμα προίστορικά χρόνια, δηλαδή δε μπορεί να μας πει πολλά για τους κατασκευαστές του κτίσματος κλπ. Και πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού το κτίσμα είναι από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια παγκοσμίως. Μόνο που δεν το πρόβαλλε κανείς ως τέτοιο, με μερικές φωτεινές εξαιρέσεις όπως ο κ. Παπασαλούρος. Αλλά
και ο αξιότιμος Δρας Ιωάννης Νεραντζής ο οποίος στη διαδακτορική του διατριβή : " Η χώρα των Αιτωλών"
http://www.ianos.gr/index.asp?park=bk_item&key=0137740
αναφέρει κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το Βλοχό.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Spartan την 30 Απρ 2012, 22:28, έχει επεξεργασθεί 8 φορές συνολικά.
Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείνΠλάτων

Re: ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;

4
Kοίτα δεν είναι το 1ο ,ούτε το τελευταίο και φαντάζομαι υπάρχουν άπλετα ευρήματα που δεν ταιριάζουν με την ιστορία και βρισκονται σε τίποτα αποθήκες παγκοσμίως ή εξαυλώνονται σαν την πινακίδα του Δισπηλιού.
Προσωπικά δεν το γνώριζα,οπότε ευχαριστω για την ενημέρωση.
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;

5
Ναι, ξέρω τι λες, απλά τυχαίνει το συγκεκριμένο να είναι ...μέσ΄στα πόδια μου! Το βλέπω φάτσα κάρτα κάθε φορά που βγαίνω στο μπαλκόνι μου, πηγαίνω πολύ συχνά και στο μοναστήρι που βρίσκεται εκεί, ανεβαίνω και στη ακρόπολη πολλές φορές, έχω μπει και σε σπηλιά (δε το ξανακάνω όμως, και δε θα πω γιατί) Οπότε ...καταλαβαίνεις είναι κάτι που με απασχολεί πιο πολύ από μια πινακίδα ας πούμε. Άσε που το μέγεθός του είναι τέτοιο που μπορεί να το δει ο καθένας από το δορυφόρο, ή από αεροφωτογραφίες όπως αυτές που σας παρέθεσα, και δε χωράει να το κρύψουνε σε καμιά...αποθήκη. Δηλαδή για μένα, όσο μυστήριο είναι το ίδιο το κτίσμα, άλλο τόσο μυστήριο είναι το πως δεν έχει αναδειχθεί και μελετηθεί τόσα χρόνια. Κατάλαβες τι λέω;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Spartan την 09 Απρ 2012, 10:35, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείνΠλάτων

Re: ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;

6
Εννοείται,άλλωστε η αλήθεια κρύβεται καλύτερα οταν είναι μπροστά στα μάτια μας ή κατω απο την μύτη μας.
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;

7
Άλλη μία φωτογραφία τραβηγμένη από την πλευρά της λίμνης Τριχωνίδας. (Τριχωνίδα, μάλλον παραφρασμένο από το
Τρίτων-ίδα . Ο Τρίτων ήταν τιτάνας στη μυθολογία)
http://el.science.wikia.com/wiki/%CE%A4 ... F%8C%CF%82
(Και παρεπιμπτόντως, από που βγαίνει το όνομα "Αγρίνιο"; Μήπως από τον
" Άγριο"; Ο Άγριος ήταν γίγαντας στη μυθολογία, πολύ πριν να γεννηθεί ο βασιλιάς Άγριος. Άραγε από ποιον πήρε το όνομά του ο βασιλιας;)
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE% ... E%AF%CE%B1


Η σειρά των βράχων που φαίνεται να κατεβαίνει προς τα κάτω είναι απομεινάρια Κυκλώπειου τείχους. Δηλαδή είναι κι αυτοί ογκόλιθοι, κάπως άναρχοι, τοποθετημένοι όμως ώστε να εφάπτονται μεταξύ τους, τεράστιοι σε μέγεθος, και γενικά το όλο κατασκεύασμα αναδίδει μια έντονη ενέργεια, μια αίσθηση αρχέγονης, υπεράνθρωπης δύναμης και αναδεικνύει μια πολύ πρωτόγονη, "χοντροκομένη" τεχνοτροπία. Σα να μην έχει γίνει από ανθρώπους (που δίνουν έμφαση στο κάλος και στη συμμετρία, δημιουργούν εκλεπτυσμένες ας πούμε κατασκευές).
Οι κατασκευαστές του παρόντος δεν έχουν τέτοιους ενδοιασμούς, δε τους νοιάζει η συμμετρία, τους νοιάζει μόνο η ουσία. Επίσης μάλλον τους νοιάζει το "καμουφλάζ" , δηλαδή να μη φαίνεται (από ψηλά κυρίως) ότι κάτι υπάρχει εκεί. Και λάβετε υπ΄όψη σας τις προσχώσεις που έχουν σκεπάσει το βουνό. Μιλάμε για χιλιετηρίδες. Όχι μία και δύο. ΠΟΛΛΕΣ. Μάλιστα αν ο πιο πάνω συλλογισμός μου περί καμουφλάζ είναι σωστός, τότε πολύ πιθανό οι κατασκευαστές να κάλυψαν οι ίδιοι το μέρος με προσχώσεις όταν το έφτιαξαν (κάλυψη-απόκρυψη δηλαδή). Όμως υπάρχουν όπως ξαναείπα πολλά σημεία, σε διάφορες μεριές του "βουνού" όπου δεν έχει βλάστηση και χώμα, είναι δηλαδή "καθαρά", και εκεί φαίνονται πάλι οι ίδιοι τοποθετημένοι ογκόλιθοι.
Αν μπορούσαμε δηλαδή να το "καθαρίσουμε" από βλάστηση και προσχώσεις, θα βλέπαμε ένα τεράστιο πρωτόγονο κατασκεύασμα που θα "έβγαζε μάτια".
Θα επανέλθω με λεπτομέρειες...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Spartan την 30 Απρ 2012, 22:29, έχει επεξεργασθεί 5 φορές συνολικά.
Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείνΠλάτων

Re: ΕΔΩ ΣΑΣ ΘΕΛΩ... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;;;

8
Δείτε κι άλλες , διάφορες λήψεις από διαφορες γωνίες και αποστάσεις, καθώς κι άλλα σημεία του "βουνού" όπου φαίνονται τοποθετημένοι ογκόλιθοι που λέγαμε. Είναι σημεία όπου λείπει η βλάστηση και οι προσχώσεις, οπότε φαίνεται αυτό που υπάρχει και σε όλο το υπόλοιπο βουνό. Τοποθετημένοι εφαπτόμενοι ογκόλιθοι. Κατασκευάσματα δηλαδή. Ποιανών, πότε, πως και γιατί είναι το θέμα...

ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ, ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ. ΣΗΜΕΙΑ ΟΠΟΥ Η ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥΣ ΘΑΜΜΕΝΟΥΣ ΟΓΚΟΛΙΘΟΥΣ. ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΑΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙ.

Εικόνα

ΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ . ΠΑΝΩ ΠΑΝΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ (ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΓΚΟΛΙΘΟΥΣ!!)
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΚΥΚΛΩΠΕΙΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ. ΕΜΦΑΝΕΣ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
ΟΓΚΟΛΙΘΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ, ΕΜΦΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
Εικόνα
Εικόνα
ΕΙΣΟΔΟΣ(;) ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ. ΚΑΛΑ ΚΡΥΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ...
Εικόνα
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Spartan την 09 Απρ 2012, 16:49, έχει επεξεργασθεί 8 φορές συνολικά.
Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείνΠλάτων
Απάντηση

Επιστροφή στο “Tόποι δύναμης”